Посвоен сум?

• Креатор на темата Креатор на темата Fryda
  • Време на започнување Време на започнување
Има и поинтересно прашање на оваа тема...
Дали доколку ти кажат дека си посвоен, отпосле доколку сакаш би можел да се ожениш/омажиш со член од твоето блиско семејство - брат/сестра, братучеди и сл.??

И ако не (што е и најчест одговор на ова прашање), Зошто не, кога немате биолошки близок предок?? Поради блискоста? Поради општеството?

:toe:
тоа е болно

тоа е болно

И истовремено забрането со Закон за семејство.

Член 20
Не можат меѓу себе да склучат брак крвни роднини во права линија (дедо, баба, мајка, татко и внуци), како ни родени браќа и сестри, брат и сестра по татко, односно по мајка, стрико и дете од брат, вујко и дете од сестра, тетка и дете од брат, тетка и дете од сестра, ниту први братучеди. Не можат да склучат брак и лица чие сродство од претходниот став е засновано со посвојување.[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT]

Ништо нема да се смени. Би бил срекен што имам родители како нив. Ке си продолжи животот да си тече како што си течел и досега.

Дали доколку ти кажат дека си посвоен, отпосле доколку сакаш би можел да се ожениш/омажиш со член од твоето блиско семејство - брат/сестра, братучеди и сл.??

И ако не (што е и најчест одговор на ова прашање), Зошто не, кога немате биолошки близок предок?? Поради блискоста? Поради општеството?

и од сите можни луѓе на светов јас баш ќе се запнам за брат ми или братучед ми?
или работава ај да не праиме голем трошок за свадба?
глупости.

Мене овие што ми се поблиски другари ми е страв да ги погледнам подруго,а не па некој што до вчера сум мислела дека ми е брат/братучед.Нема да се промени мојот однос кон нив,и понатаму ќе ми бидат братучеди,браќа или што и да е,фактот дека сум посвоена нема да ми ги смени чувствата.

Сега, кога сум веќе возрасен, самостоен човек во било која смисла, кога ги гледам родителите еднаш во неделата отприлика, кога би ми кажале дека сум посвоен...би ми било сеедно.
Сепак, родител е оној кој детето го одгледал, кој му овозможил во животот да го најде вистинскиот пат, сето тоа со многу љубов и грижа.
Биолошките родители, еве, го оставиле детето на посвојување...Зошто? Непланирана бременост, немање пари, па, еве и дете, кое е само товар и би требало да се ослободат од него...
Инаку, сигурно знам дека не сум посвоен, така да сето ова го зборувам само теоретски.
А, ако би бил посвоен, таков каков што сум, би сакал да ги запознам биолошките родители. само еднаш да ги видам и да ги запрашам зошто. И, толку со нив.
И, да си знаете:
Кога детето оди на посвојување, од матичната книга на родени се брише уписот на тоа дете, и се запишува во матичната книга на родени во градот од каде се посвоителите, и во графата „родители“ стојат нивните имиња и презимиња, исто како детето да е биолошки нивно, и нема шанса да се пронајдат биолошките родители по тој пат.
Исто, и на посвојувачите не им се кажуваат такви податоци.

Значи реакција на сите горед олу е нормална и оправдана... Ама, знам примери каде што откако нели ќе се дознае дека човекот бил посвоен, веднаш некако се менувале работите и поставеноста кон членовите од семејството.. WTF ако е некој посвоен? Кои сме ние да кажуваме каква треба да биде нашата судбина и од каде можеме да ја знаеме нашата функција во системот-живот?

Прашањето беше повеќе само да потврди еден став (подобро маќеа и очув што те сакаат отколку мајка и татко што не те), и повеќе е битно како некого чувствуваш, и со какви очи го гледаш...

c c c dali ste normalni
Engy shto kje ti smeni tebe ako nekoj kaze tuka na taa tema nesto nesi svesen kolku nekoj ovaaaa go boli daleku od toa mene ne ama zamisli be ne e fer jas mislam ne vredi temava ako recam deka e glupa neznam ne sakam da te navredam neznam shto o4ekuvash od temava da kaze nekoj :( jas sum posvoen bla bla i shto shto? neznam samo ako prodolzam da pisuvam kje se skarame ne sakam pozzz!!!111

А што ако на пример посвоената личност се заљуби во свој близок (вистински) роднина, тие не го знаат и основаат семејство и живеат без да знаат дека се крвно поврзани?
Баш за ова разговарав со мојата посвоена другарка и таа смета дека треба да ги знае своите биолошки родители поради овие причини, и ред други нормално..

Во скоро време таа дозна дека е болна од една наследна болест, а тоа не го знаеле мајката и таткото кои ја посвоиле.Тие работи не треба да ги кажуваат на родителите кои посвојуваат? Не прават здравствени анализи на биолошките родители пред да го дадат детето???

c c c dali ste normalni
Engy shto kje ti smeni tebe ako nekoj kaze tuka na taa tema nesto nesi svesen kolku nekoj ovaaaa go boli daleku od toa mene ne ama zamisli be ne e fer jas mislam ne vredi temava ako recam deka e glupa neznam ne sakam da te navredam neznam shto o4ekuvash od temava da kaze nekoj :( jas sum posvoen bla bla i shto shto? neznam samo ako prodolzam da pisuvam kje se skarame ne sakam pozzz!!!111
Ако не ти се допаѓа темата не дискутирај.Темата е општа и не се однесува само на тој што ја отворил значи никој не му се обрати на него освен ти.Внимавај малку зошто постов ти е невкусен и повредува некого:uvo:
На темата ако дознаам дека сум посвоена малку ке ме потресе тоа и може да избегам од контрола одреден период меѓутоа во никој случај нема да ги осудам тие што ме посвоиле.Тие биле и секогаш ќе бидат мои родители без разлика на тоа што не ме створиле.Биолошките никогаш не би ги побарала од проста причина што ќе ги сметам исто како да се мртви и непотребни за мене зошто веќе имам родители.За среќа не сум посвоена но вака би постапила доколку било спротивно:pipi:

Oooooooooo јас еднаш сонував дека моите ме дале на посвојување СУМ СЕ УБИЛА У СОН ОД ПЛАЧЕЊЕ ТОА БИЛО МНОГУ БЕЉА РАБОТА

bolje nekoj da e posvoen i da go sakaat, nego da bide drugono

"mama me nije volela"

:pos2:

И јас исто така дознав од сосема друго лице.. имав 12 години кога дознав од тоа Х лице ......
И почнав дома да напињам за да ми кажат.
Моите родители ми кажаа дека како млади неможеле да имаат деца и дека ме посвоиле ...

така да не му се замарам.. за ништо
имаше и една поговорка која гласи: Не е родител тој што те родил.. родител е тој што те изгледал како син/ќерка

Не се замарам барајки ги моите биолошки родители дека не ме ни интересира кој се и како се
јас си имам родители и нив ги сакам и ценам.. за други не ме ни интересира..

поздрав добри луѓе

Како би реагирала? На почеток онака збунето, очекувајќи и надевајќи дека е лага, но потоа ќе се соочам со вистината и нема да реагирам бурно и непромислено. Познавајќи се себеси, секој ден ќе се мислам кои ми се вистински родители и ќе пукнам за да ви видам, да дознаам зошто ме оставиле, едноставно би имала желба се сретнеме. А родители за мене секогаш ќе бидат и ќе останат сегашните, без разлика дали ми се биолошки или не. Како и да е, би сакала никогаш да не дознаам да не се оптоварувам после со некои мисли, али ете кога би дознала, би се чувствувала онака.

Сега да ми кажат, на овие години? Ништо, шок, нормално. Неколку дена ќе бидам емо и смртно лута зошто не ми кажале порано, туку ме оставиле да живеам во игноранс и чекале да ми го плеснат баш сега, кога не ни сакам да знам. Во однос на моите биолошки родители, би сакала да знам кои се, ама ако моите не ми кажат, нема да се трудам да ги барам, зошто ми е бесцелно и секако би биле луѓе на кои немам што да им кажам и кои би ги чувствувала ко странци.
Моите родители би ми останале родители и после фактот дека сум посвоена, зошто ме израснале и изгледале, не е важно кој ме родил и направил.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom