Скопски „пеерчиња“ речник

• Креатор на темата Креатор на темата igor_jas
  • Време на започнување Време на започнување
Си ги кажував комплексите. :kesa:
Него, бидејќи муабетот твој почна да се врти во круг(аеродромот, па пак со студирањето...), сега би бил моментот кога треба да се повлечиш. Плус доволно време ти посветив и те сослушав, а ништо ново не научив, така да јас си продолжувам понатаму. И то... ти си и статистички послаба карика. Збогом. Не, озбилно збогом.

/Докторке, појавата се вика дрвење... мое извинение, повлекување и сл.

пис.

Еј, не знам шо толку лигав ни го напраивте сега Скопскиот дијалект...

Ама кај и да е ќе треба и ние да си изваиме граматика и речник... Оние кои сакаат да зборат правилно Скопски (она „правилно“ ич не е правилно, ама ај ;))) ), да научат и да не се заебааат со кого како стигнат.

Озбилно, и мене ќе ми треба... Сум забораил шо значи да се биде Скопјанец по зборуење... Само по место на живеење сум.

Ај поздрав.:helou:

Малку си грешка машко. Никој од Штип не не мрази. Никој ни од Радовиш. Во Струмица очигледно не си бил, оти тие луѓе не се способни никого да мразат. Велешани не сакаат, како и ние нив. Во Кавадарци и во Неготино мош се нејќат пеер меѓу себе, али нас не сакаат. Често искачаме у Куманово, а и Кумановци идат кај нас, така да и со нив се сакаме. Иста ситуација и со Тетовчани и тие ни се блиски. Како и Кичевчани. И Гостиварчани. И Кочанчани. Да не должам, цела источна Македонија не сака како и ние нив (изгледа затоа што не ги сметаме за “селани“, и не викаме за се источно од Вардар “Латинска Македонија“, како што викаат во градот под Палистер.

Во Прилеп сме секогаш добредојдени и добро прифатени. Како и во Ресен.

Дојдовме до Охрид. Без разлика на сите урбани митови, Скопје и Охрид се обожаваат меѓу себе. Бидејќи на лето ние практично живееме таму, а другите 9 месеци ни пиле не пее Охрид, бидејќи сите се на студии и по работа во Скопје. Башка менталитетот на луѓето е сличен, бидејќи тоа се единствените 2 метрополи во Македонија (едино тука Струмица конкурира)

Остана уште еден град. Битола. Пола по дифолт не обожава, бидејќи секоја Битолчанка е свесна дека многу подобро ќе и е со Скопјанец/Охриѓанец/Било кој него ли со нејзин сограѓанин.

Епа од сите градови, останува дека Скопје го мразат само машките преставници од Битола. Јас ве разбирам, ама пеер, не можам да ви помогнам. Треба човек да ДОКТОРИРА на психологија за на машките битолчани комплексите И ДА ПОЧНЕ ДА ИМ ГИ РАЗБИРА.

И Јовебт, за на крај... Колку Скопјанки имаш легнато? Оти јас се имам изнаебано Битолчанки...

И уште нешто. Знаеш, ако јас сакам да летам било каде од Македонија, не мора со кола до Битола да ме носат за да фатам авион, хахаахахахахаахахахахаахахахаха.

А да. И ти посакувам да те навее патот да си го вадиш лебот У Скопје, т.е. да живееш и работиш у градов, и син ти еден ден да ти каже:

- Стари, неам камен, дај некоја кинта, ми треба за у град. И пеер, добро ти стои жутава ципела, жими се!
Цареви сте,ме изнасмеавте! :vozbud: Поискомплексиран пост немам прочитано бааги време. Човек без смисла за хумор, особено на негова сметка, ние во Битола велиме тури му к*р. Се отвори тема за речник специфичен за одредено подрачје, па одма се јавија "навредени" со мувата на капата, па место на хумор,темата замина накај навреда. Па човеку ако не сте способни за хумор (без разлика дали сте од Битола,Скопје,Марс или Сникерс) немој да одиш на тема хумор. А ако сте се препознале во дел од ситуациите, драги пеерчиња,слободно во недостаток од хумор и изобилие на комплекс наречете ме сељак, провинцијалец, дека немам аеродром или билошто. Јас нема да ви реплицирам,барем не на оваа тема

Ти веќе реплицира. А реплицирал, или не, и понатаму ќе немаш аеродром. И понатаму ќе живееш во инфериорен град.

Искомплексирани моите постови или не, бил јас со или без смисла за хумор, и понатаму вие ќе се осеќате свесно или подсвесно инфериорни во спредба со Скопјани.

Тури му курот на Долфин или не, Долфин живее во мулти културен град, со луѓе измешани од цела Македонија, прифатени култури од сите краишта, и ги сака сите.

ЈовеБт и дБлоб живеат во гето. Мразат Скопјани, мразат Прилепчани, потценуваат се што е од Источна Македонија. Страшно несигурни во себе, имаат потреба цело време да си повторуваат дека Битола е конзулски град, имаат потреба од насилно однесување (статистички е ова, колку што има насилство во Битола, ни одблиску толку во ниеден друг град во Македонија).

А зошто? Зошто таа омраза? Битола е многу убав град. Си го сакам. Имам многу убави мемории од широк сокак, и од многу други места, и од Пелистер, Копанки, Тумбе кафе. И од дружење со Битолчани, Битолчанки... И ќе се враќам често. И ќе ја сакам Битола. И еден од најдобрите другари ми е Битолчанец. И најдобриот секс у живот до сега ми бил - со Битолчанка (и не рипајте одма, долга врска ми беше)..

Најубав ресторан кај што сум бил у живот и ради атмосфера и ради вкусна храна е “Кус Кус“ - карши деНиро за тие што не знаат.

Ама за некој кој што има вгнездено омраза од мали нозе, и не гледа подалеку од носот имам само едно да кажам:

СКОПЈЕ ИМА АЕРОДРОМ АЕРОДРОМ АЕРОДРОМ, СКОПЈЕ ИМА АЕРОДРОМ; БИТОЛА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕМА!!!!!

Дејане,

Охрид имат аеродром еве.
Друго, Охрид имат посредени улици од Скопје.
ОХРИД ИМАТ ЕЗЕРО, ОХРИД ИМАТ ЕЗЕРОООООО, СКОПЈЕЕЕ НЕЕЕЕЕЕЕМААААТ!

Ашколсун, аферим, им докажа и на дБлоб и на Јове дека си уште еден преценет „метрополец“. :wink:

хмм.. кај е хуморот на темава.. ?! лол гледам само кој со кого се мрзел кој кого ебел и такви срања.. невермајнд..

Ида Скопјанец на шанкон на Nemo Beach и само вика
-Ќе моеш ли да ми раситнеш петсточе?
*Нема Проблем
-Епа вака ќе ми даеш шеееееест пеесетчиња,едно стотче и десЕт десееееетчиња.

ова е ЛОЛ :pos2::pos2::pos2:

Иде мој колега у сендвичара у Охрид, нарачуе сендвич со стек и Кока Кола. Му доаѓа сметка, сендвичот 70 денари, Кока Кокалата 150.

Му вика на стројното келнерче - "Па добро како е можно Кока Колата да е поскапа од сендвичот?"

Младиќот експресно одговара -"Еми пилено наше е, Кока Колана не е"
:pos2::pos2::pos2:

Дејане,

Охрид имат аеродром еве.

Ашколсун, аферим, им докажа и на дБлоб и на Јове дека си уште еден преценет „метрополец“. :wink:

Охрид има многу работи што Скопје ги нема. Битола има многу работи што Скопје ги нема. Ама многу. И уживам во тие работи. Најубавото место на земјината топка за мене се изворите во Свети Наум. Најубавата ливада на овој свет се наоѓа на Пелистер. Најубавата дискотека во која што сум бил пред да стапнам во Селект, беше битолската Свинг.

Проблемот е друго фантом. Ги првовоцирам битолчани (конкретно Јове), зошто гледам дека настапија со релник на омраза од старт, и знам дека ќе се запалат, и дека ќе влезат во глупа дебата...

Јас и ти ќе ја сакаме цела Македонија и ќе уживам во неа цел живот.
Јове секогаш кога ќе влегува во Ск ќе го мрази. Со моите 31 година тоа го имам осетено кај многу Битолчани, и не ми е јасно зашто.

Р.Ѕ. Муабет од Broadway (Широк Сокак) од пред 3-4 години:

-Кој ја еба Каролина, предавник, Скопски збора на сите интервјуа, да му ебам тоа пуфлата да му ебам. (Сложен став на огромна група битолчани)

Шо викат еден другар мој, ко ќе му се нафрлет скинери - „Зошто да се мразиме, нели сме сите Македонци?“.

Јове не ги мрази Скопјани, го знам јас него. :wink:

Едноставно, интересно му е, како и мене, да се потсмева на скупскиот ричник, пеер топ флешои бедои дискутиката, у парк пер, и тако даље.

Исто како што има такви што се потсмеваат на охридскиот речник.

Make love, not war. Два до три пати во денот, кој како издржвит.

Шо викат еден другар мој, ко ќе му се нафрлет скинери - „Зошто да се мразиме, нели сме сите Македонци?“.

Јове не ги мрази Скопјани, го знам јас него. :wink:

Едноставно, интересно му е, како и мене, да се потсмева на скупскиот ричник, пеер топ флешои бедои дискутиката, у парк пер, и тако даље.

Исто како што има такви што се потсмеваат на охридскиот речник.

Make love, not war. Два до три пати во денот, кој како издржвит.

Тогаш и јас и Јове џабе провоцираме.. А јас знам дека ја претерав.. Непотребно..

Сакате да слушнете скопски дијалект? Не овој што го сметате дека е лигав дијалект е во суштина сленг само во одреден дел на Скопје.

Сленг:

пеер
онафкич
уживкич
ладовкич
нешо ау
пеерче

Скопски дијалект:

аероплан-авион
б'ш-баш
груди-гради
емиш-овошје
иштав-мерак
кемане-виолина
кључ-клуч
ортома-дебело јаже
сос-со
тупан-тапан
с'лнце-сонце
пут-пат

*Превземено од книгата "Чаир-Темељот на Скопје" од Марјан Трајковски

Ова имам да кажам само. Мене овие зборови од дијалектот што ги наведов не ми личат ептен на некои лигави, т.с. воопшто не ми се лигави. Повеќето што ги прочитав имаа и турски изрази. Може некој што не е од Скопје да види дека некој оде овие зборови ги има и во неговиот крај.

Сакате да слушнете скопски дијалект? Не овој што го сметате дека е лигав дијалект е во суштина сленг само во одреден дел на Скопје.

Сленг:

пеер
онафкич
уживкич
ладовкич
нешо ау
пеерче

.

заборави да додадеш ТИ ТЕКИЊА?

хехе

Абе шо се заебаате бе? Дај не тупете по многу и да зборуеме литературно Скопски!

Ееее више!!!

:smir:

Дејане,

Охрид имат аеродром еве.

море фантом аеродромот е поблиску до струга :pos: :pos: тој муабет не ти држит :pos:

Охридски аеродром, охридско езеро, охридска пастрмка, све огридско, ама нели поблиску до Струга е. :pos2::pos2::pos2:

Пеер, ај ужифкич, да не те онафкич со нешо ау.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom