Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кај осети омраза спрема скопјани или било кого во мојот пост немам појма. Ми беше муабетот дека во тема за хумор фативте да се вреѓате, а тоа мене е сигнал дека ви стапнале на жуљ. Слободно отвори тема Битолски маџарски речник, и слободно коментирај си. И јас имам еден куп постови и за таа тема, само што за разлика од тебе не се пиздам и не се осеќам навреден. А за остатокот од твојот пост.....не знам што да речам. Воопшто не се чувствувам ни навреден ни засегнат.Ти веќе реплицира. А реплицирал, или не, и понатаму ќе немаш аеродром. И понатаму ќе живееш во инфериорен град.
Искомплексирани моите постови или не, бил јас со или без смисла за хумор, и понатаму вие ќе се осеќате свесно или подсвесно инфериорни во спредба со Скопјани.
Тури му курот на Долфин или не, Долфин живее во мулти културен град, со луѓе измешани од цела Македонија, прифатени култури од сите краишта, и ги сака сите.
ЈовеБт и дБлоб живеат во гето. Мразат Скопјани, мразат Прилепчани, потценуваат се што е од Источна Македонија. Страшно несигурни во себе, имаат потреба цело време да си повторуваат дека Битола е конзулски град, имаат потреба од насилно однесување (статистички е ова, колку што има насилство во Битола, ни одблиску толку во ниеден друг град во Македонија).
А зошто? Зошто таа омраза? Битола е многу убав град. Си го сакам. Имам многу убави мемории од широк сокак, и од многу други места, и од Пелистер, Копанки, Тумбе кафе. И од дружење со Битолчани, Битолчанки... И ќе се враќам често. И ќе ја сакам Битола. И еден од најдобрите другари ми е Битолчанец. И најдобриот секс у живот до сега ми бил - со Битолчанка (и не рипајте одма, долга врска ми беше)..
Најубав ресторан кај што сум бил у живот и ради атмосфера и ради вкусна храна е “Кус Кус“ - карши деНиро за тие што не знаат.
Ама за некој кој што има вгнездено омраза од мали нозе, и не гледа подалеку од носот имам само едно да кажам:
СКОПЈЕ ИМА АЕРОДРОМ АЕРОДРОМ АЕРОДРОМ, СКОПЈЕ ИМА АЕРОДРОМ; БИТОЛА НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕМА!!!!!
од овие ги користам само:Сленг:
пеер
онафкич
уживкич
ладовкич
нешо ау
пеерче
Има едно ново сега: Пуфффф.... Исчезни хахахахахха
Ај не се пали ко млад мајмун ебате, ко да ти ја изорала нивата и се нафрли.
И ти преку кур си ми дојден со то шо пробвиш да зборвиш на охридски дијалект, ама не те терам у три лепе.
Олади тро, никој не те чепна тебе лично, сеј си мирен пошо имат тука кој да делит правда, а не сме то ни ти ни јас.
Тоа што цепа на српски цепа, од одамна било вака во цела Македонија-Северна Македонија имаат влијание од српскиот јазик, Источна Македонија влијание од бугарскиот...Се карав пред некое време со другари - скопјани.
Ми викет дек на школа сме учеле скопски, а не охридски. :uvo: А јас му викам - не учиме ни скопски, ни охридски, туку литературен македонски.
И, остај то, скопскиов појке заличвит на српски, отколку на македонски.
Ми викат село сме биле. А ко ќе се фалит дек бил Охрид, зш не викат бев на село. И, морам уш нешо да кажам. Имат скопјани шо појке заличвет ко слезени од на планина (по понашање) , отколку дојдени од главнион град.
Друго, сме немале факултети. Па зато сте главен град и имате вие зш немаме ние. Сеа малку забегав од дијалектов, ама морав да си кажам шо ми е за кажвење.
Без љутиш, молам.:helou:
да ти викнам некојаА да и да напоменам, тоа шо неам кажано...
Иако сум од Скопје, најубав, најромантичен, најсладок, и нај шо сакам да го зборам во мојот живот е Штипскиот дијалект...
И кога ќе ми прозбори некоја девојка на штипски... е тогаш се топам![]()
Јас сум тука само да ве фатам дур се карате, за да не ме бришат после.
Да почнеме со комплексот на пониска/повисока вредност. Не знам до кога вие, луѓето од другите градови ќе се понашате со скопјаните како да извршиле смртен грев што се родиле во Скопје. Само знаете да кењате како скопјаните биле умислени сељачишта, ти реков ми рече. Такви бизарни генерализации не покажуваат ништо друго, туку комплекс на ПОНИСКА вредност кај вас. Па и да се такви, што ве здоболе вас?
Што правиме со битолските фраеришта што лигават едно кафе на 5 саата само за да можат да останат во кафич на Широк сокак и да ги гледаат дотераните шмизлици, кои патем кажано за на кафе во 12 саат сабајле се облакаат како за на Гала вечера?
Не требаше да ја начнам теемата, ама што е со Охриѓаните од кои не можеш да истераш нормален одмор, зашто те тероризираат 24/7 дали ти треба превоз, или пак едните и единствени “чекачи“ што не можат да разберат дека НЕ ти треба нивниот посран смештај? А кога ќе ги одбиеш, дури и најљубезно, се лутат како ти си арогантен скопјанец, и дека подобро од неговото нема да најдеш, притоа отерувајќи те во родно место [под родно место, СЕКАКО, не се подразбира родниот град, за неупатените :wink:]. Него, ај Скопје е, главен град е, па автоматски мора луѓето да се арогантни.
Што се однесува до говорот, кажав еднаш и ќе кажам пак. Во секој град си има одреден слој на луѓе на кои им фали шлиф, и воопшто не е важно дали тој град е Скопје, Битола, Охрид, Македонска Каменица/Брод или некој друг. Начинот на говор е само еден дел од нивното целокупно однесување. Не можеш да очекуваш од сељак да зборува исто со културен господин. Затоа постојат сленгови. Дијалектите се нешто сосема друго. Се кладам дека во сите градови виреат зборови кои покултурниот слој на луѓе не може да ги поднесе? Зашто мислите дека нормалните жители на Скопје тукутака ги прифаќаат “пеер“, “ужифкич“ итн.?
И скопјаните не зборуваат литературно, си имаат и старите скопјани свој, да го наречам “сленг“, што НЕ вклучува “пеер“ зборови. Еден 70-годишен старец никогаш нема да го чуете како му се обраќа на друг со “пеер“, туку наместо “одеа“ ќе каже “одева“, наместо “аптека“ - “апотека“, “хаљина“ итн.
Кажав и повеќе од што требаше и толку е мојот придонес за темава.:smir: