Како се молите?

• Креатор на темата Креатор на темата Magde.
  • Време на започнување Време на започнување
SEKOGA SE MOLAM SO EDNA MOLITVA KOJA NOSI SEKOGAS USPEH I BLAGOSOSTOJBA i TAA OD VAKA:

Oce nas koj si na nebesa
da se sveti imeto tvoe,
da se sveti carstvoto tvoe,
da bide viljata tvoja,
kako na neboto taka i na zemjata.
Lebot nas nasusen daj ni go denes,
i prosti ni gi dolgovite nasi,
kako sto nie im gi prostevame
na nasite gresnici.
i ne voveduvajne vo iskusenie,
tuku izbavine od lukavoiot.
Kako e carstvoto silata i slata na Oca, Sina i Svetiot duh
Amin

Oce nas
dobro znaes
sto mi treba
zdravje pari pari mnooogu pari
za da me sakaat mnogu zeni
i znaes kako ke ima ljubov megu lugeto
kako ke se sakaat i tebe ke te slavaat
daj ni pari pari pari
a ti razbiras makedonski
i se moken si
AMIN!

Oce nas
dobro znaes
sto mi treba
daj ni pari pari pari
a ti razbiras makedonski
i se moken si
AMIN!

Браво типац. Повеке жени мене лично не ми требат, доста ми е таа сега што ја имам. (не жена, девојче :) ) И здравје да ти даде. Доста толку.

Oce nas
dobro znaes
sto mi treba
daj ni pari pari pari
a ti razbiras makedonski
i se moken si
AMIN!
Нели е ова кретенистички...Што сакаш да испровоцираш со едно такво нешто..всушост еве ме испровоцира мене...

Има право човек да бара што сака...но исто така има и една друга „пази што бараш“ не секогап се што бараме од Бога е добро и полезно за нас. Но да не навлегуваме во таа тематика сега.

А околу молитвата најважно е да се исполни Божјата воља, бидејки таа е најдобра за нас.Ние самите не знаеме што ни треба бидејки не гледаме она што Бог го гледа. Ние дури не си ги познаваме ни срцата наши, бидејки сме зацрнети со земните задоволства, кои преминуваат во страсти и не уништуваат.... Затоа се знае, Исусова молитва, Господова молитва, и молитвите кон Мајката Божја, многу повеќе него илјадници наши зборови и молитви...Не дека нема да бидат услишани (нормално ако се со вера искажани) туку може да побараме нешто за што подоцна би се каеле...

idi kazi mu na toj sto se davi vo more deka toa vsusnost e dobro za nego deka toa vo celinata e mnooogu dobro za nego ili nekoj sto umira od neizleciva bolest kazi mu deka toa e ustvari dobro posto mora on da strada za da celinata bide sovrsena. drugo, sto voopsto se molime koga Bog znae podobro sto ni treba nas, sea ispaga kao nie popametni od gospod pa mu kazume ne toa ti sto davas nego ova ova nie sto barame toa daj ni.

А што па на тој што се дави во море или умира од неизлечива болест му кажеш дека е тоа лошо, зарем си го утешил. Во тоа нема ни тронка утеха додека во спротивното (дека тоа е за негово добро, дека Бог таа негова мака во тој момент ке ја награди) има бар тронка утеха. Ако гледаш така на работите (безбожно) тогаш зошто живееш. Која е причината да бидеш на овој свет....(не само ти немој да го сватиш ова лично)

А додека за тоа второто се молиме за заедничарење со Бога, како прво. А како второ сепак да побараме нешто од Бога. Не треба да се свати во буквална смисла дека не треба ништо да бараме од Бога. Сите големи молитвеници кои исцелувале преку молитвата кон Бога, тие барале и го молеле Бога, Господ Исус Христос да го исцели болниот. Доколку тоа било полезно за болниот Бог ќе го исцели.

Али да не забегуваме тооолку оффтопик...

Сите пратеници од во Библијата се молеле на исти начин како што се молат Муслиманите. Зошто Христијаните не продолжија и не го следеа примерот на Иса а.с. зошто не се молат како тој што се молел?
Зошто се крстат и се молат преку посредници? Дали Иса а.с. рекол да се молат на Мерјем мајката на Иса а.с ? Не.

Еве како се молел Иса а.с. и другите пратеници за разлика од Христијаните денес.

Јас во суштина сум атеист. Религијата ми создава мака. Посебно зошто мојот феминизам на моменти преминува во фанатизам и никогаш не би дозволила мојот маж да биде ,,мој водач во животот, мој заштитник“ итн итн итн.. Не би можела да живеам во патијархално семејство - кое најблаго го наметнува христијанството, а со пресија исламот. Според религијата - сега зборувам за христијанство - јас треба да се лишам од многу задоволства - а тоа не ми одговара. Сепак, ме навредува кога некој ќе ми каже ,,зошто постојам“. Како што спомнал xmidpoe погоре. Јас имам поисполнет живот од повеќето верници и верувам дека сум попродуктивна и покорисна за општеството од повеќето нив. Имам семејство со кое сум во добри односи, имам пријатели, студирам и имам многу пријатели и на факултетот, активист сум за заштита на животните и луѓето, постојано организирам и спроведувам акции за бездомни и болни луѓе, бездомни и болни животни, постојано донирам, волонтирам итн...
Ако седнам дома и се молам ,,лебот насушен Господ да им го даде,, веројатно ќе умрат од глад. Не треба така да биде и никој од вас не може да ме убеди дека некаков Господ сакал некој толку да страда.
Од друга страна, тука се моите лични задоволства. Сакам да пушам, сакам да пијам и сакам да имам секс. Според религијата, треба да чекам прва брачна ноќ. А тоа е смешно и трагично, барем за мене.

Понатаму, не верувам во универзална вистина. Зошто тогаш постојат исламот, будизмот, јудеизмот, итн..?? Кој е во право??
Сите верници имаат дуалистички поглед на светот - нешто што ги попречува да бидат објективни - па веруваат во една вистина, а доказ е дека нема една вистина.

Јас не се мешам во религијата - ничија, ама ме провоцираат верниците кои мене ме учат дека јас живеам ,,грешно,,. Грешно е кога ќе поминете покрај бездомен човек и ќе си го затнете носот. Бездушно е кога само офкате за овој или оној, а не преземате ништо зошто ,,немате пари,, ,,немате време,, ,,не знаете како,,........ Бездушно е да најдете самошто родени кученца и да ги фрлите во контејнер.

А многу од вас го прават тоа. Па кој има поголема душа, јас или вие што се пронајдовте во мојов пример???????

Eве една стара молитва :)

Oce nas koi jesi, mercedes mi donesi da bude carstvo tvoe, da bude crne boje i jos molim te boze, sedista od koze. U ime oca i sina i da bude pun benzina. Amin...

Кој како моли до Бога, така и добива. Некој со потсмев, некои со лицемерие, некои од мака, некои од потреба.
За мене, најдобрата молитва е молитвата на срцето, не на разумот. Она што го бара искрено срцето, тоа барај од Бога и ќе го добиеш.

SEKOGA SE MOLAM SO EDNA MOLITVA KOJA NOSI SEKOGAS USPEH I BLAGOSOSTOJBA i TAA OD VAKA:

Oce nas koj si na nebesa
da se sveti imeto tvoe,
da se sveti carstvoto tvoe,
da bide viljata tvoja,
kako na neboto taka i na zemjata.
Lebot nas nasusen daj ni go denes,
i prosti ni gi dolgovite nasi,
kako sto nie im gi prostevame
na nasite gresnici.
i ne voveduvajne vo iskusenie,
tuku izbavine od lukavoiot.
Kako e carstvoto silata i slata na Oca, Sina i Svetiot duh
Amin

зашто оче бе? Мене ме учеа татко наш да викам...
Прости ми ги долговите мои како и јас што им ги простувам на моите должници

Кој како моли до Бога, така и добива. Некој со потсмев, некои со лицемерие, некои од мака, некои од потреба.
За мене, најдобрата молитва е молитвата на срцето, не на разумот. Она што го бара искрено срцето, тоа барај од Бога и ќе го добиеш.

Или, за она што искрено го посакуваш, засукај ги ракавите и фати се за работа. Така најбрзо ќе го добиеш тоа што го сакаш.

a kako se molel isus?

ВАКА:

jesuslovesyou.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom