Како се молите?

• Креатор на темата Креатор на темата Magde.
  • Време на започнување Време на започнување
Pred da si legnam najnapred ja kazuvam "Oce nas" i posle toa si kazuvas sto me maci i Gospod da mi go pokaze praviot pat. Amin i legnuvam da spijam. Ako ne mozam da zaspam pak ke stanam i ke se zamolam brzo da zaspam. Stom ja kazam za pomalku od 10 minuti zaspivam. Znam deka sekogas mi gi ispolnuva zelbite. Fala mu na semokniot.
со инцестите шо бидна?
нели многу инцести имаше христијанството?
не ти се свиѓаше ко религија.
ццц,шо праат децава за внимание.

A ako ti namesti nemoj posle ova da se kaes. Pozdrav i vnimavaj sto posakuvas moze da ti se ostvari.

Ако Господ Исус (Бог) си го замислуваш САМО како АВТОМАТ за исполнување на ЖЕЛБИ си се сезнал.

Моето верување е дека Господ ги ИСПОЛНУВА моите ПОТРЕБИ, а ај и да речам и понекоја ЖЕЛБА (без ИЧ да не е). :je:

Ако Господ Исус (Бог) си го замислуваш САМО како АВТОМАТ за исполнување на ЖЕЛБИ си се сезнал.

Моето верување е дека Господ ги ИСПОЛНУВА моите ПОТРЕБИ, а ај и да речам и понекоја ЖЕЛБА (без ИЧ да не е). :je:
Ne go zamisluvam kako avtomat za zelbi tuku go zamisluvam kako licnost koja sekogas mi pomaga. Pozdrav.

Kako сё молам?! епа вака: сё молам секогаш коа ќе ги осетам негативните енергии (сили)-тоа при медитација) што некои ненормални ги праќаат...
и значи ќе го замолам (е сеа кој ќе ми падне прв на памет: Св. Никола(најчесто зашто имаме слава), Св.Петка, Св. Недела etc..и си викам(т.е. се молам) пр.Боже ослободи ме од овие негативни енергии мене, моето семејство, мојот дом..(x3)

Некогаш се молам и пред учење (молитва за учење-нешо така) коа нема да ми влага нёшто у глава. -ама поретко тоа. Од лани повеќе идам пред испит на едни свети води за среќа и така со малку учење 9-10ки не ми бегат:baeh:

Мајка ми се моли знам секој ден за здравје и такви ми ти работи за сите, ја за енергииве и така..а да a коа ќё отидам во црква или некој манастир се молам за сите тоа стандардното: за среќа, здравје,..:pipi:

Јас секоја вечер пред да легнем клекнувам пред тастатура и ги изговарам: Во името на светиот CTRL, ALT и DELETE и стискам Enter.

Пробајте, работи!

molitvata e opstenje so Bog ,preku molitva se slucuvaat site raboti kako :iscelenija isteruvanje na demoni spasenie itn.molitvata ti gi obnovuva silite i te priblizuva do Bog,neznam dali ste slusnale za 24/7 molitvena soba po stranstvo ima vo sekoj grad i selo preku toa se spasuvaat iljadnici luge sekojdnevno istoto go ima i tuka ali samo vo sk naskoro i po drugite gradovi

Kako сё молам?! епа вака: сё молам секогаш коа ќе ги осетам негативните енергии (сили)-тоа при медитација) што некои ненормални ги праќаат...
и значи ќе го замолам (е сеа кој ќе ми падне прв на памет: Св. Никола(најчесто зашто имаме слава), Св.Петка, Св. Недела etc..и си викам(т.е. се молам) пр.Боже ослободи ме од овие негативни енергии мене, моето семејство, мојот дом..(x3)

Некогаш се молам и пред учење (молитва за учење-нешо така) коа нема да ми влага нёшто у глава. -ама поретко тоа. Од лани повеќе идам пред испит на едни свети води за среќа и така со малку учење 9-10ки не ми бегат:baeh:

Мајка ми се моли знам секој ден за здравје и такви ми ти работи за сите, ја за енергииве и така..а да a коа ќё отидам во црква или некој манастир се молам за сите тоа стандардното: за среќа, здравје,..:pipi:
Па и да ти се оствари молитвата таа не е остварена од Бог туку од онаа темна страна оти добро прашање оти Исус вели што и да побарате во мое име ќе добиете од Отецот а не вели барајте од Св. Петар вој или ној.

секоја вечар пред спиење со Оче Наш и молба да следниот ден биде подобар од претходниот

Умно - срдечна молитва

monahinja.crkva.jpg
Кога зборуваме за умно - срдечната молитва ние се наоѓаме во срцето на таканареченото мистично богословие, т.е. во срцето на православното богословие. Со умно - срдечната молитва се постигнува, но и се изразува единството и заедницата на човекот со Бога.

Кога човекот ќе стекне единство со Бога, тогаш веднаш почнува срдечната молитва. Свети Василиј Велики е карактеристичен во врска со ова. Тој вели дека разбираме добро дека Бог живее во нас кога имаме непрестано сеќавање на Бога. И уште, ние сме храмови на Пресветиот Дух кога, и покрај земните грижи со кои се занимава нашиот разум - интелект, умот се моли непрестано.

Назив на умно - срдечната молитва
Оваа молитва, која е непрестаната молитва на Црквата (“Господи помилуј”), се нарекува срдечна затоа што преку неа се открива таканареченото духовно срце и таму дејствува молитвата. Духовното срце е центарот на човековото постоење и, според свети Григориј Палама, се наоѓа во телесното срце како во орган, а не како во сад. Срдечната молитва е истоветна со умствената молитва или се разликува од неа аналогно со значењето на зборот ум (). Светиот Григориј Палама, кој е изразител на целото црковно светоотечко учење за исихастичкиот живот, вели дека ум се нарекува и суштината на душата (срцето), но и дејството на душата кое се состои во помислите. Така, ако го поистоветиме умот со срцето, тогаш можеме да ја поистоветиме и умствената со срдечната молитва. Во секој случај треба да се нагласи дека во светоотечкото богословие ум е најсуптилното внимание, кое во паднатата состојба се расејува преку сетилата во созданието и му се потчинува или се поистоветува со разумот (логиката), со страстите и со условите на средината што нé опкружува. Тој ум кога од својата расеаност ќе се врати во срцето, тогаш дејствува таму и затоа се нарекува умствена и срдечна молитва. Значи, природното пребивалиште на умот е срцето. Со неговото сконцентрирање таму и телесниот орган на срцето го чувствува присуството на Божјата благодат, се насладува, се разгорува, се весели, се стоплува и тие енергии му ги предава и на целото тело. На тој начин имаме и преобразување на човековото тело.

Така, кога умот (најсуптилното внимание) се наоѓа во разумот и таму се моли, тогаш тоа се нарекува разумна молитва. Меѓутоа кога умот влегува во срцето и таму самодејствува молитвата, тогаш тоа се нарекува умно - срдечна молитва. Затоа треба да правиме јасна разлика. Едно е разумната молитва, а друго е умно - срдечната молитва. Ова го велам затоа што некои луѓе разумната молитва ја нарекуваат умствена молитва. Повторувањето на молитвата “Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме” со разумот, со употреба на бројаница, ја нарекуваат умствена молитва, но таа молитва е разумна молитва.

Молитва кажувам кога одам во црква.Инаку кога му се обраќам на Господ зборувам по мое.И што е најважно не му се обраќам само кога ми треба некоја помош туку повеќето за да се заблагодарам поради добрите работи кои ги имам или штотуку сум ги добила-не зборувам за материјални работи.

Мамо дај ми 200 денари, те молам.

Господе, те молам да го положам испитов, ветувам дека нема да слушам Deicide..... 3 недели ( ова второво ептен делува, во цело мое студирање паднав само еден испит:smir:).

Ако е без вистинска потреба човек си збори со себеси. Ако има потреба сигурно молитвата ќе биде услишана и ќе биде исполнета, само резултатот може да не биде онаков како што сме го посакувале, но утехата нема да изостане.
Инаку, доколку човек навистина дојде на иста бранова со Бога, од силна убавина може и само да молчи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom