Дали би се одлучиле да бидете самохран родител?

• Креатор на темата Креатор на темата B. Boop
  • Време на започнување Време на започнување
Многу е тешко да се биде родител воопшто, а камо ли самохран според мене.
Љубов ќе се дава, но секогаш нешто ќе фали, а тоа е едниот родител. Никогаш нема се да е комплетно. Колку и да сака мајката да е и мајка и татко не може.
Во овие ситуации плус мајката треба да се грижи за опстанок за семејството, за финансиите, за воспитувањето, за домаќинските работи ... а тоа не е лесно.

Така да само во краен случај би била самохран родител.
Ако сум бремена и бидам оставена од таткото на детето би размислила дали да го задржам детето. Живееме во сиромашна држава, во општество кое е конзервативно и кое оваа појава ја осудува и плус потешко е да се најде маж кој би сакал жена која има дете. Но ако сметам дека сум способна за да можам да се справам со таа ситуација би прифатила. Сепак затоа сме способни да си ги одбираме партнерите и лицата со кои ќе сме интимни, плус постојат заштити за да не дозволиме ова да ни се случи.

А доколку останам стара мома:icon_lol: и никој не сака да ме земе за жена е тогаш не знам што би правела. Не сакам да се ставам во таа ситуација ама вајда ќе се најде некој стар ерген па ќе направиме дете :)
А за преку вештачко оплодување да станам самохран родител не сакам.

Во секој случај сум за едно дете да живее со двајцата родители.
Колку и да е современо ова општество самохраното родителство го ставам како краен случај а не како современ тренд. Тоа не го почитувам. Ај сега ќе си правиме деца кога сакаме. Ќе си ги чуваме сами. Татко што ќе им е. Маж не ни треба само љубовник.
Тоа е не сакам. Сакам вистинско семејство.

ja sum izrasnata samo so majka, i da koga bi bila vo moznost da imam dete ,ne se plasam toa da go gledam samata....voopsto ne bi mi pretstavuvalo problem:nesvest:

Sekako deka e najdobro dete da raste vo harmonicno i celosno semejstvo,no dololku bi se sluci lo takvo nesto sekako deka nema da abortiram tuku bi prifatila da bidam samohran roditel i ke se obidam na moeto dete da mu ovozmozam se sto mozam,no sekako deka nema da mozam da mu ja nadomestam ljubovta od tatkoto,no toa ne znaci deka deteto bi bilo pomalce vredno ili vospitano od drugi deca sto bi ziveele so mama i tato.Ne mi e griza za predrasudite sto gi ima vo naseto konzervativno opstestvo,ednostavno deteto ke mi bide cenatr na svetot...:pipi:

Апсолутно. Ако иам ќерка вероајтно ќе бидам ко Никола Којо во ми нисмо анџели 2 дел, ако иам син тогаш ќе бркаме мајки со ќерки. Он мајката ја ќерката.

Ако имам услови да му овозможам убав живот на детето, зошто да не. Секако, како што кажаа и погоре, добро би било детето да живее во хармонично семејство со два родитела, ама ако тоа не е возможно, и ако имам шанса да го пораснам детето како што треба, би го направила тоа.

pa ke se snajdam nekako.vazno nema da go ostavam deteto kolku i da mi e tesko:toe:

Децата не се играчки! Никогаш не би избрала свесно и егоистички да не формирам семејство, туку само да родам дете. Ако поради сплет на околности се случи,(непланирана бременост, лош брак и сл.) ќе се потрудам максимално да одговорам на предизвикот, но свесно да креирам такво осакатено семејство:tapp:, па каков егоизам е тоа? На децата им требаат и двајцата родители!

Дефинитвно.ако сум одбрала татко идиот детето не е криво.:smir:

Во денешницава, кога многу работи во однос на бракот се изменети и многу предрасуди надминати ме интересира дали би одлучиле да бидете самохран родител? Значи, сте ги предвиделе сите работи, сите позитивни и негативни страни и одлучувате дека нема да живеете со партнер во брак или било која друга заедница, а сепак сакате дете. Дали ќе биде вештачко оплодување или договорно - не е битно, битно сте одлучиле сами да го одгледувате.
За оние кои би се одлучиле:
Дали мислите дека сами ќе може да му пружите достоен живот (материјално и психички)?
Ќе влијае ли вашата одлука врз детето понатаму во животот? Ќе можете ли да ги надминете реакциите на околината?
На крај, под претпоставка сите одговори на прашањата да се потврдни, нема ли сепак, да биде егоистична одлука?
Знам како е да се живее со еден родител и тврдам дека е подобро со еден асален отколку со комбинација од еден асален и еден неасален. Не би живеела сама без маж, а уште помалку би одгледувала дете сама или со копито некое... Како и да е, социјализаторската улога на семејството не би можела да ја спроведам сама... А и сакам да расте во семејство во кое има и мајка и татко. Сурогат мајчинството како и вештачкото оплодување, ми е неприродно таму каде жената е способна биолошки да се оплодува.

nikogas ne bi se odlucila sama da gi podigam decata,sakam tie da rasnat vo harmonija so dvata roditeli i plus zosto ja sama da se macam da razmisluvam za se koga toa mozam da go spodelam so soprugot.sepak e polesno koga ima covek da gi spodeli problemite okolu decata so nekogo.

Во случај да се мажам за таткото на детето само зашто сум бремена и некои сл ситуации, би избрала да сум самохрана мајка.

Не би сакал да бидам самохран родител. Детето заслужува двајца, и мајка и татко. Плус не ја гледам целта на создавање нов живот, ако на тоа дете не му се овозможи една нормална средина со двајца родители. Не би сакал да имам дете колку да го имам. Сакам да го има сето она кое е потребно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom