Нема ваков албум, бар не официјален што најдов, веројатно Darklady има некое цд неофицијално режено низ дома со споменатото име. Како замена може да оди Верица Ристевска* – Македонска Поп Класика , компилацискиот албум од нејзини најголеми хитови, објавен во 2002. Е сега ги нема песниве на едно место за слушање, но ќе направам плејлиста и ќе ги ставам, бар за Верица вреди.
Во тој случај моја исправка, слободно и двата албума од Верица нека одат како пријавени. Твоето е изгледа некоја нова компилација која е пуштена за Spotify премиерно, прикачена во јуни 2025, па не е ни ажурирана на Discogs.
Верица Ристевска - Верица Ристевска (2025)
1. Ластовица - И да умрам млад (1992, Рос Рекордс)
2. Ристо Бомбата и Кучешка тенија - Има ли тесна?(1993, Tenija Music Factory / Сенатор Рекордс)
3. Студени нозе - Нејќу колор телевизор!!! (1994, Audiolab)
4. Меморија - 5 (1995, МРТ)
5. Нокаут - Нокаут (1998, МЕИ Макфест / Буба Мара Продукција)
6. Калиопи - Обои ме (1999, Алпи)
7. Каролина Гочева - Зошто сонот има крај (2001, Авалон продукција)
8. Тоше Проески - По тебе (2005, Award Entertainment)
9. Тоше Проески - Игри без граници (2007, Award Entertainment / Енџел Мјузик)
10. DNK - Кажано е се (2010, Продукција Република)
11. Каролина Гочева - Македонско девојче 1 (2008, Авалон продукција)
12. Каролина Гочева - Македонско девојче 2 (2016, Авалон продукција)
13. Каролина Гочева - Во заборав (2005, Авалон продукција / Сити рекордс)
14. Ноне Неделковска - Исто како порано (2007, Premier Production)
15. Тоше Проески - Некаде во ноќта (1999, Авалон продукција)
16. Тоше Проески - Синот божји (2000, Авалон продукција)
17. Тоше Проески - Ден за нас (2004, Final Cut Production / МРТ)
18. Влатко Илиевски - Со други зборови (2009, План Б продукција)
19. Јаков Дренковски - C’est La Vie (1991, РТС)
20. Сашка Петковска – Сашка Петковска (1997, Радио Штип)
21. Дани - Ти да ме имаш (2006, Award Entertainment) (не можам да го најдам за преслушување)
22. Ребека - Обиди се (1998, EMI Music)
23. Куку Леле - Куку Леле(1994, Продукција Студио Рос)
24. Куку Леле - Кажи ми, речи ми (1995, Продукција Студио Рос)
25. Куку Леле - Постела од рози(1999, Ultimate продукција)
26. Kaliopi - Rodjeni (1988, PGP RTB)
27. Калиопи - Ако денот ми е ноќ (2001, Kaliopi Music Production)
28. Верица Ристевска - Верица Ристевска (2025, компилациски онлајн албум)
29. Нокаут - До последен здив (2000, Авалон продукција)
30. Каролина Гочева - Знаеш колку вредам (2003, Авалон продукција / Сити Рекордс) (не можам да го најдам за преслушување)
31. Владо Јаневски - Има нешто посилно до се (2002, Авалон продукција) (не можам да го најдам за преслушување)
32. Ѓоко Ѓорчев - За 1 ден (???, Моцарт)
33. Дарио и Миг 21 - Најхитови... до сега! (1997, Мистер Компани)
34. Тоше Проески - Ако ме погледнеш во очи (2002, МРТ)
35. Славе Димитров - Кога Љубовта Беше Песна (2025, SD Music, компилациски онлајн албум)
36. Бастион - Бастион (1985, PGP RTB)
37. Група Македонија - Кога цвета цветот (2025, компилациски онлајн албум)
38. Зафир Хаџиманов - Од Љубов Не Се Бега (2007, самостојно издание)
39. Драган Ѓаконовски Шпато - Драган Ѓаконовски Шпато (1979, РТС) (не можам да го најдам за преслушување)
40. Драган Ѓаконовски Шпато - Од авторскиот албум (2011, СОКОМ)
41. Трајче Манев - Осамен (1996, MEI Makfest) (не можам да го најдам за преслушување)
42. Драган Каранфиловски-Boys - Драган Каранфиловски-Boys (???, ???) (не можам да го најдам за преслушување)
43. Влатко Лозаноски Лозано - Лозано (2010, Продукција Република)
44. Влатко Лозаноски Лозано - Преку седум мориња (2012, План Б Продукција)
45. Влатко Лозаноски Лозано - Десет (2018, самостојно издание)
46. Дуле и Коки - Најдоброто од Дуле и Коки (2006, Сенатор Рекордс)
47. Нулта позитив - Транс-Фузија (1994, самостојно издание)
Јас имам една забелешка за сите овие компилациски албуми кои ги пријавивте, сите додадени на Spotify во 2025, а нема никаков податок за нив од претходно. Веројатно никогаш не се издадени на никаков носач на звук во таа форма во која ги пријавувате. Но тоа не е проблем, имавме онлајн албум и во рок изборот. Проблемот е што тука бираме АЛБУМИ КОИ ЗНАЧЕЛЕ НЕШТО ВО МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА, значи албумите, а не песните кои се сместени на тие албуми. Не може албум кој е издаден во 2025, компилација на песни од еден изведувач, и тоа само на Spotify да е значаен за македонската музика. Песните кои се на тој албум, да, се, ама самиот албум дефинитивно не. Не знам, како сакате, ако сакате ќе ги оставиме, ама сметам дека не е во ред во поглед на сите останати албуми од сите останати изведувачи. @Darklady , @Sussaro - ваши беа тие предлози, па ме интересира вашето мислење.
Инаку, еве што остана непредложено од листата во воведното мислење:
Каролина Гочева - Мамо пушти ме (1992, МРТ)
Јаков - Еааааа (1992, МРТ) Дарио и МИГ 21 - Бактерија (1992, самостојно издание)
Владо Јаневски - Парче душа (1993, Моби Арт)
Ристо Бомбата и Кучешка тенија - Кој се плаши од волкот лош (1994, Tenija Music)
Ристо Бомбата - Градски крем и плави шлемови (1996, Urania Music House)
Владо Јаневски - Далеку е небото (1996, Mister Company)
Ребека - Обиди се (1998, EMI Music) Дарио - Дарио (1999, Mister Company)
Ристо Самарџиев - Таму кај што си (1998, Аудио Видео CD Студио Феникс)
Дуле и Коки - Некаде далеку (1999, самостојно издание)
Каролина Гочева - Јас имам песна (2000, Авалон продукција)
Ерзана - Без зборови (2000, Авалон продукција)
Магија - Помислувам на тебе (2000, Mister Company)
Дарио - Исток запад север југ (2001, Азно)
Андријана Јаневска - Моја Библија (2001, МРТ)
Ребека - Нешто убаво (2001, Delta Records Polzer) Брејк - Јас сум таков и таков сум бил (2002, Авалон продукција)
Елена Ристеска - Ден и ноќ (2003, М2)
Дуле и Коки - Виа Македонија (2003, Сенатор Рекордс)
Кристина Арнаудова - Возови (2003, Planet Press)
Владо Јаневски - Ваков или таков (2004, Авалон продукција)
Калиопи - Не ми го земај времето (2004, Kaliopi Music Production)
Мартин - Муза (2004, самостојно издание)
Александра Пилева - Сонце и месечина (2005, М2)
Тамара - Сино (2005, Massive Sky Music)
Адријан Гаџа - 300 години (2006, самостојно издание)
Владо Јаневски - Повторно се заљубувам во тебе (2006, Award Entertainment)
Елена Ристеска - 192 (2006, М2)
Ламбе - Море од солзи (2006, М2)
Јован Јованов - На мој начин (2007, Mister Company)
Ѓоко Танески - Збогум најмила (2007, Видео мултимедија)
Ламбе - Да не те љубев (2008, М2)
Next Time - Next Time (2008, План Б Продукција) Тоше Проески - The Hardest Thing (2009, Award Entertainment / Сити Рекордс)
Каролина - Капка под небото (2010, Авалон продукција)
DNK - Срце (2013, Password Production)
Нокаут - Три (2014, Горила продукција)
Eye Cue - Само сакав (2015, Горила продукција)
Тамара - Еден ден (2015, Горила продукција)
Елена Ристеска - Без шминка (2015, ER Music and Artist)
DNK - Уште еден ден (2016, Горила продукција)
Eye Cue - Сепак ми е забавно (2017, Горила продукција) Каролина - Извор (2018, Авалон продукција)
Влатко Илиевски - За љубов се пее до крај (???, самостојно издание)
Јас имам една забелешка за сите овие компилациски албуми кои ги пријавивте, сите додадени на Spotify во 2025, а нема никаков податок за нив од претходно. Веројатно никогаш не се издадени на никаков носач на звук во таа форма во која ги пријавувате. Но тоа не е проблем, имавме онлајн албум и во рок изборот. Проблемот е што тука бираме АЛБУМИ КОИ ЗНАЧЕЛЕ НЕШТО ВО МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА, значи албумите, а не песните кои се сместени на тие албуми. Не може албум кој е издаден во 2025, компилација на песни од еден изведувач, и тоа само на Spotify да е значаен за македонската музика. Песните кои се на тој албум, да, се, ама самиот албум дефинитивно не. Не знам, како сакате, ако сакате ќе ги оставиме, ама сметам дека не е во ред во поглед на сите останати албуми од сите останати изведувачи. @Darklady , @Sussaro - ваши беа тие предлози, па ме интересира вашето мислење.
Се сложувам со твојата забелешка, затоа прашав дали ќе се важи во таква форма. Затоа што не е издаден како албум, ама сепак постои како компилација на песни од ист изведувач. Истата ситуација е и со Драган Мијалков.
Ќе ја поддржам секоја одлука. Може и да се отстранат или да се остават.
Предлог исто да ги пуштиш сите предвидени теми и категории по кои ќе гласаме, за да видиме колку детално би одело, за да можеме однапред да планираме кој албум каде ќе го пријавиме. Пример Врчак не е ниту за во поп баш, ниту за во хип хоп рап, во останато би го ставил, а сепак мислам дека има бајги влијателни албуми за да биде изоставен од секаде.
Предлог исто да ги пуштиш сите предвидени теми и категории по кои ќе гласаме, за да видиме колку детално би одело, за да можеме однапред да планираме кој албум каде ќе го пријавиме. Пример Врчак не е ниту за во поп баш, ниту за во хип хоп рап, во останато би го ставил, а сепак мислам дека има бајги влијателни албуми за да биде изоставен од секаде.
РОК - 30
ПОП - 25
ФОЛК - 20
ЕТНО/WORLD/JAZZ/FUSION - 10
ХИП ХОП - 5 ИЛИ 10 (не знам тука зашто не слушам ваква музика и тотална непознаница ми е ова)
ЕЛЕКТРОНИКА - 5
ОСТАНАТО - 5 ИЛИ 0 (зависи, ако има нешто останато)
Е сега бројките дефинитивно ќе варираат. Ете рок имавме 31, за поп цврсто останувам на ставот дека 20 максимум се доволни зашто навистина е послаба продукцијата во споредба со рок, па дури и во споредба со етно подоцна, а дури може и само 15 да се. Така што, ќе видиме.
Ако евентуално не ја пополниме бројката од 100 (или подобро да е 101, како пандан на она 1001 Albums... ), тогаш ќе ги собереме во едно сите оние албуми кои претходно за малку не влегле и ќе се гласа меѓу нив за да се докомплетира листата.
РОК - 30
ПОП - 25
ФОЛК - 20
ЕТНО/WORLD/JAZZ/FUSION - 10 ХИП ХОП - 5 ИЛИ 10 (не знам тука зашто не слушам ваква музика и тотална непознаница ми е ова)
ЕЛЕКТРОНИКА - 5
ОСТАНАТО - 5 ИЛИ 0 (зависи, ако има нешто останато)
Е сега бројките дефинитивно ќе варираат. Ете рок имавме 31, за поп цврсто останувам на ставот дека 20 максимум се доволни зашто навистина е послаба продукцијата во споредба со рок, па дури и во споредба со етно подоцна, а дури може и само 15 да се. Така што, ќе видиме.
Ако евентуално не ја пополниме бројката од 100 (или подобро да е 101, како пандан на она 1001 Albums... ), тогаш ќе ги собереме во едно сите оние албуми кои претходно за малку не влегле и ќе се гласа меѓу нив за да се докомплетира листата.
Затоа пишав дека ми е тотална непознаница хип хоп-от и не можам јас да одлучам колку ќе бидат. Ќе одлучат членовите на форумот. Ама ете, ајде, колку да бидат? 30, исто колку рок? И како на тој начин ќе се соберат 100 вкупно? Сериозно сметаш дека македонската продукција на хип хоп албуми е толку значајна? Еве Discogs што вели:
Севкупно 207 хип хоп албуми во Македонија, наспроти 1028 рок. Од 1028 ние избравме 31, што е 3,01%. Од 207 албуми 3,01% е 6. Погоре пишав - 5 или 10. Не сфаќам како е тоа малку? Ете, пак ќе прашам - колку да биде?
Затоа пишав дека ми е тотална непознаница хип хоп-от и не можам јас да одлучам колку ќе бидат. Ќе одлучат членовите на форумот. Ама ете, ајде, колку да бидат? 30, исто колку рок? И како на тој начин ќе се соберат 100 вкупно? Сериозно сметаш дека македонската продукција на хип хоп албуми е толку значајна? Еве Discogs што вели:
Севкупно 207 хип хоп албуми во Македонија, наспроти 1028 рок. Од 1028 ние избравме 31, што е 3,01%. Од 207 албуми 3,01% е 6. Погоре пишав - 5 или 10. Не сфаќам како е тоа малку? Ете, пак ќе прашам - колку да биде?
Па ги нема сите таму. Ама не е ни битно. Замисли имаш 2 продавници за накит, едната има 1000 парчиња накит од кои само 20-30 се злато, другото бижутерија,а во другата имаш 200, ама пола се злато, ако ти дадат да одбереш 100 парчиња накит сигурно нема да одбереш повеќе од првата.
Плус, сега гледам, пола од тие што се на Discogs се албуми на DNK, Јован Јованов, Елвир Мекиќ, Ристо Бомбата и Кучешка Тенија и Ерзана Бериша. Има дури и албум на Дубиоза Колектив. Плус таму се и тие што ги напикавте во поп, како Нулта позитив, Ена Веко, Цврчак... И ќе останат 30 можни. Ама ај, од тие 30 ние ќе избереме 40, не е проблем.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.