Грчкиот jазик

• Креатор на темата Креатор на темата theMac3donian
  • Време на започнување Време на започнување
најновите сознанија велат вака :

третото писмо од„ каменот од розета “ е пишувано на „ДАНАЈСКИ “ , односно на ДАНАЈЦИТЕ ОД ДОЛНА ЃУПА ( ЕГИПЕТ) , ова писмо се совпаѓа со (досега протолкувано како) древно грчко ...
Но Данајците се 13 сетото Еврејско племе , кое не се откажало од многубоштвото и ги имале светите животни за Богови ...
(„Лагата има кратки нозе “ - затоа немојте да лажете ...)

КОИНЕ е јазик и писмо создадено за народните маси во тоа време (дијалект )

Одтука доаѓаат афричките гени на Грците

Па негде во етиопија да се побара коренот на денешниот грчки јазик.

Историја на Грчкиот јазик, дали некој знае нешто?

МНОГУ ВАЖНО:

Ако некој знае нешто за поврзаноста на Коине со Сегашниот Грчки.

Како може после толку века, еден јазик да остане скоро непроменет (според грците) дали живеат Грците во грчка лингвистичка илузија, или тоа им е последица од јазична изолираност?

Накратко да ви кажам што е приказната со грчкиот јазик, а потоа вие барајте по интеренет и пукајте ги циганите.

Откако германите ја создале БАВАРСКА ГРЦИЈА, се водела дебата за две работи:

1. името на државата

2. јазикот

Во државата живееле не повеќе од 1 милион луѓе, од кои Арванитите биле мнозинство. Впрочем Кралот Ото од Баварија ја изградил модерна Атина како град, пред тоа таа била арванитско село.

Што се однесува до името, дебатата била дали државата да се нарекува Грција или Романија (Рим) заради влахо-арванитското население таму.

Што се однесува до јазикот, се дебатирало дали официјален јазик да биде РОМЕЈКА, подоцна наречен грчки, кој дотогаш бил црковниот јазик. Битно за овој јазик е дека го зборувале трговците кои секогаш во историјата биле на страната на црквата (од која Грците го црпат идентитетот). Истите тие две групации (цариградската Патријаршија и “грчките’’ трговци, за време на Отоманската Империја успеја да ни ја затворат црквата заради наводен долг кон нив.

Вториот јазик за кој се сметало дека може да стане официјален е АРВАНТИКА, кој е всушност албански дијалект и на кој мнозинството од народот зборувало.

Да не заборавиме дека имало и трет јазик, “словенски’’, односно македонски, кој се зборувал насекаде, вклучувајќи и на Пелопонез.

Откако е формиран концептот за “Грција’’, почнале да го воведуваат во училиштата и новоформираните универзитети - РОМЕЈКА, т.е. новонаречениот грчки јазик. И тука имало дебата за разликите меѓу античкиот Хеленски и средновековниот Ромејка.

Има оваква буква во старогрчкиот ὀά по руски тоа е УВЫ. Таа буква влегла во аналите на етимологијата:

Proto-IE: *(o)way
Old Indian: uve
Old Greek: oá
Slavic: *ūvɨ
Latin: vae

Освен ὀά во грочкиот има уште еден ред од букви: οὑά, οὑᾱ, οὑαί - увы
Меѓу О и А стои звук В, т.е. ὀά би требало да биде како хОвЭ, т.е. меѓу О и А во старогрчкиот стоела дигама (F) .
Пример во грчкиот има збор ὄᾰρος - разговор, беседа, реч.
Ако него го прочитате така како и ὀά. Добивате ὄᾰρος=хОвАР - ГОВОР.
превземено од

Samo edno.

Мi zvucat kako da pravele:
gharghara=(onomat.) uttered with an indistinct gurgling or purring sound Katha1s. xxv , 66 ; sounding like gurgling Ra1jat. ii

I treba da im se kaze deka se:
gundala=the sound of a small oblong drum L

Neka im e Alal (sound, cry) sto ne velat deka e turski zbor, zosto ke im recevme ne aLapeTai (lengthening of sound in poetry, etc.,)
vaka, mozeme mirno da si ghughu (making the sound...a pigeon) ....... i da si zasvirime eden izumen2al (sweet, pleasant, agreeable sound, both vocal and instrumental),bez da gi okAra-me (m. the sound).

Toa e mojata paraka (the following sound or word), ne e ova nikakvo pravad (-vadati,te),= to speak out, tuku nesto se obiduvam da pravAdin od Sanskrit.

Mozebi nekomu mu izgleda kako pulampu=foolish, incoherent talk; no,taka e koga ogneno (go)reTi (the sound of fire,harsh or unrestrained speech) se nastapuva, barem taka se velA, veLippaTai, viLi, neka se cue=zruti, celo vreme vicETam kako nekoj pop, bez vicAra.

Poentata e deka glasot, glosata e od ghoSa,...

Otidov.

gharghara - па ова звучи како Гргара/Гргоре, Валандовско-Гевгелиски поим за чистење на грлото со вода(течност). Сигурно го има овој збор и во други Македонски дијалекти.

Tocno toa i znaci.Neznam dali ne gi prepozna i drugite zborovi.
A se e taka zvucno,kako aruja od opera.

Ne e atigrAha vo govorot,zvukot,tuku cattam od karaTA (coarse country paper), i se cudam od kade e zborot papir=pEppar(pattrArUDha)i si spomnuvam za papirusot,....

Накратко да ви кажам што е приказната со грчкиот јазик, а потоа вие барајте по интеренет и пукајте ги циганите.

Откако германите ја создале БАВАРСКА ГРЦИЈА, се водела дебата за две работи:

1. името на државата

2. јазикот

Во државата живееле не повеќе од 1 милион луѓе, од кои Арванитите биле мнозинство. Впрочем Кралот Ото од Баварија ја изградил модерна Атина како град, пред тоа таа била арванитско село.

Што се однесува до името, дебатата била дали државата да се нарекува Грција или Романија (Рим) заради влахо-арванитското население таму.

Што се однесува до јазикот, се дебатирало дали официјален јазик да биде РОМЕЈКА, подоцна наречен грчки, кој дотогаш бил црковниот јазик. Битно за овој јазик е дека го зборувале трговците кои секогаш во историјата биле на страната на црквата (од која Грциете го црпат идентитетот). Истите тие две групации (цариградската Патријаршија и “грчките’’ трговци, за време на Отоманската Империја успеја да ни ја затворат црквата заради наводен долг кон нив.

Вториот јазик за кој се сметало дека може да стане официјален е АРВАНТИКА, кој е всушност албански дијалект и на кој мнозинството од народот зборувало.

Да не заборавиме дека имало и трет јазик, “словенски’’, односно македонски, кој се зборувал насекаде, вклучувајќи и на Пелопонез.

Откако е формиран концептот за “Грција’’, почнале да го воведуваат во училиштата и новоформираните универзитети - РОМЕЈКА, т.е. новонаречениот грчки јазик. И тука имало дебата за разликите меѓе античкиот Хеленски и средновековниот Ромејка.

Според мене мислам дека корените на грчкиот јазик се водат од Данаите,а пак азбуката ја презеле од феникијците,за првото не сум сигурен но второто го имам прочитано некаде.

Anaveno ги препознав... но тој некако нај ми погоди очи. :smir:
А за феникијците и данаите мислам дека станува збор за ист народ. т.е. Феникијците и Елините се Данајци или пак потекнуваат од тоа Морепловско(Данајско) племе.

Neznam dali sum kazal nesto za Danaoi.

The root-Dan names found in numerous rivers, which flow into the Black Sea: Danouvis, Danastris (Danastus)..
Tanais,Dnieper River,Dniester

Vo Gejlada ili Greece:

Eridanus, Apidanos, Iardanos (Stephanie West (M.L.West's wife) in her edition of the Odyssey (Oxford 1988 vol.1 p.178)says of the Iardanos. 'the name is sometimes said to be Semitic, representing Jordan; but the same formula is used at Iliad vii.135 of an unidentifiable river in Elis.)

Od Sanscrit:

Danu was the daughter of Cashyap and Daksha. Their people were Dana-OI or Danavas.
Their clan was the Daitya clan.
Ap-I-Danus is the gay-Greek river also known as the Danus River.

but...
unknown mod.Mac Eng
Danaoi=Doneseni=brought
Danaoi=Dana(i)jde=to find

Anaveno ги препознав... но тој некако нај ми погоди очи. :smir:
А за феникијците и данаите мислам дека станува збор за ист народ. т.е. Феникијците и Елините се Данајци или пак потекнуваат од тоа Морепловско(Данајско) племе.

И ова има смисла,но ме буни што иГЕНЕА вели дека денешниот Грчки народ има субсахарски гени, и азијатски гени од територија на денешен Либан,сега за Данаите знаеме дека ги имало во Египет и се претпоставува дека тие се субсахарците,а азиските гени најверојатно се од Феникијците

И ова има смисла,но ме буни што иГЕНЕА вели дека денешниот Грчки народ има субсахарски гени, и азијатски гени од територија на денешен Либан,сега за Данаите знаеме дека ги имало во Египет и се претпоставува дека тие се субсахарците,а азиските гени најверојатно се од Феникијците

Па сега не сум експерт и ќе ми простите ако грешам но бидејки феникијците живееле на територијата на модерен либан тогаш и некако имало смисла. Сеа моја неоснована теорија би била дека тие Азиски гени се токму гените на Феникијците (па нели и блискиот исток е азија). незнам и не сум овластен да зборувам за тоа, ниту пак заснована ми е теоријата, само така кажав.:toe:

Па сега не сум експерт и ќе ми простите ако грешам но бидејки феникијците живееле на територијата на модерен либан тогаш и некако имало смисла. Сеа моја неоснована теорија би била дека тие Азиски гени се токму гените на Феникијците (па нели и блискиот исток е азија). незнам и не сум овластен да зборувам за тоа, ниту пак заснована ми е теоријата, само така кажав.:toe:

Абе да не филозофираме многу,да направиме проста анализа.Сите сме биле во Грција и знаеме дека поголем дел од нив се слични на Ѓупците благодарение на македонските гени малку побелеле,а сите знаеме дека Филип бил бел,Александар бил бел,неговите генерали бели и други Македонци бели.Добро знаеме зошто Холивуд сите Грци ги прави бели,читајќи по странски литератури ке ти се вчини дека Грците се слични на Германците,но тоа е намерен потег на Европа тежнејќи да ја докаже супериорноста и чистотата на Европа

Е сега незнам дали Грците ги излажале европјани,но старата култура требале да ја нагласат кај Македонците,бидејќи ние одговараме на сите стандарди,а овака само џабе ке го лажат светот бидејќи кога отидат во Грција и стане јасно дека тоа е дело на романтизмот.:helou:

Еве нешто за коине јазикот - „смеса“ од СтароМакедонски и старогрчки...во кој има повеќе елементи од старогрчкиот отколку од Македонскиот затоа што грчките племиња тргувале со племињата од блискиот исток,а за да се рашири една култура треба колку толку да се разбира тој јазик.Хеленски е старогрчки а хеленистички е македоно-грчки ...ете тоа ...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom