Грчкиот jазик

• Креатор на темата Креатор на темата theMac3donian
  • Време на започнување Време на започнување
ВАЖНО

Па не толку... ЛоЛ

Знам дека растенијата и животните се именувани со латински називи, најверојатно поради тоа што се сметал за изумрен јазик т.е. јазик кој што не е во секојдневна употреба.

Зошто некои работи од медицината се именувани по грчки... дали всушност грчкиот се броел во тие изумрени јазици, за подоцна да биде популаризиран од страна на една фикривна држава?

И ова има смисла,но ме буни што иГЕНЕА вели дека денешниот Грчки народ има субсахарски гени, и азијатски гени од територија на денешен Либан,сега за Данаите знаеме дека ги имало во Египет и се претпоставува дека тие се субсахарците,а азиските гени најверојатно се од Феникијците

Danaite

И ова има смисла,но ме буни што иГЕНЕА вели дека денешниот Грчки народ има субсахарски гени, и азијатски гени од територија на денешен Либан,сега за Данаите знаеме дека ги имало во Египет и се претпоставува дека тие се субсахарците,а азиските гени најверојатно се од Феникијците

Danaite:nenene:

Данајците (грците) се семитски народ и го добиле своето име според Израелското племе ДАН. Всушност, според митологијата Египет и Данаја биле брат и сестра. Грците (Данајците) се сроден народ со Арапите и Евреите и затоа генетските испитувања покажуваат дека нивното потекло е од Етиопија (И името на нивните политичари Венизелос (Бени-Зелот = син зелотов) го покажува тоа. Својата прапостојбина ја напуштиле најверојатно заедно со Евреите (кога Египќаните ги напашкале од Египет под водство на Мојсие, затоа што биле шугосани и крастосани - тоа го пишува на споменик во Мединет Хабу, а Египќаните биле па многу чистопаќни и се плашеле од зараза). Бекството се одвивало преку Рогот на Африка и теснецот Баб ел Мандеб (мислам дека така се викаше - заборавив веќе Географија) Арапите најверојатно порано биле доселени во Арабија и се занимавале претежно со трговија на зачини и понекој грабеж. Од тука Евреите се населуваат во Палестина (Палестинците НЕ СЕ Семитски народ), а Грците продолжуваат во Феникија (земјата на Венетите-Македонците) и Балканскиот Полуостров, Јужна Италија и Сицилија. Затоа сета НИВНА наука е впрегната во потрага по најстариот мајмун :vozbud: (човек де) во Африка (мислам дека се викаше Луси), со што докажувајќи дека човештвото потекнало од таму всушност ќе “докажат“ дека човештвото потекнало ОД НИВ и дека се тие најстар народ со што се потврдува Библијата и т.н. дрн. дрн.
Грците секаде кај што се доселувале или доаѓале за трговија правеле само проблеми - краделе, ги задевале домородните жени, се тепале, со еден збор биле недоделкани (а сето тоа го прикажале како херојско дело во нивните приказни) и не биле омилени од домородното Пелазгиско и Италско население. Дури по се изгледа ја узурпирале и кралската власт од Лебаја - Прилебаја - Прилеп(аја)(Пердика), но тоа е веќе друга приказна.
Постои совпаѓање на името Данајци со името на Индоевропскиот Бог (нема посоодветен термин од Индоевропски) - Дану (во Англија), Дана или Дон од кого и реките Дон во Русија и Дунав (Дану-биус) го добиле името. Но тоа совпаѓање со името Данајци најверојатно е случајно. Децата на овој Бог во Англиската митологија (некогаш се среќава како Божица) е симптоматично затоа што се викаат “Теута те Данау“ или, она Теута се чита и како Деута или Дета (Деца), односно Дете.

Старо-Грчкиот јазик не е ист како Ново-Грчкиот.
Ново-Грчкиот, е јазикот кој што се користи во Грција (отприлика 10,5 мил. педери) и во Кипар ( околу 0,7 мил.)

Грците секаде кај што се доселувале или доаѓале за трговија правеле само проблеми - краделе, ги задевале домородните жени, се тепале, со еден збор биле недоделкани (а сето тоа го прикажале како херојско дело во нивните приказни) и не биле омилени од домородното Пелазгиско и Италско население. Дури по се изгледа ја узурпирале и кралската власт од Лебаја - Прилебаја - Прилеп(аја)(Пердика), но тоа е веќе друга приказна.

Shto se odnesuva do origiinalnoto 'poteklo' na glavnite grchki pleminja, se shto mozeme da kezeme e -najverojatno.
Interesen e faktot deka, pokraj spomenatoto za kulturata, religijata i mitologijata kaj koi postoi golem del 'pozajmuvanje' od fenikijcite i egipjanite, doselenite grchki narodi go 'pretopile' lokalnoto pelazgisko naselenie. Posebno Joncite od predelot na Atina. Po tolku godini zivot so domorodnoto naselenie, teshko e da se tolkuvaat kako 'stranci'.:toe:

Во еден разговор помегу грци на нет, ми покажаа еден убав доказ, да погледнеме.

So it's more than obvius that IF the Macedonians were originaly a non-greek population that became hellenized later on , their early toponyms should reflect their non greek background. As NGL Hammond states above this is definitely not the case.To the same conclusion we arrived earlier when we examined the macedonian variant of the name Ippotas as Ikkotas. In a time when the vast majority of the Greeks (practicaly all of them except of the two singular cases of the name Ikkos found in Taras and Epidaurus) had forgotten the mycenaean form "i-qo" [ikwos] for "horse" and were using for centuries the word "hippos", it becomes highly improbable that some greek "loaned" this forgotten form to the Macedonians. This means that the macedonian variant Ikkotas was part of the macedonian heritage and -as we've seen above- this heritage goes back to the mycenaean times of the greek nation.

Од овде убаво се гледа дека Микена не е грчка творевина, како што сакаат да ја прикажат. Бидејки убаво се гледа за зборот КОЊ / КОН се употребува иКО а не грчкото ХИПО

Има две страни во цитираното Ангпу.

И нивното и твоето тврдење има поента. Меѓутоа позади нашево би требало некој “битен“ ико да застане.

Башка..каде уште се сретнува ИКО?

Da se vadi od kontekst samo 1 eden zbor,...
Ako otvarate milion temi za 1 edna ista rabota,bespolezno e da se postira.
Jas 10 pati sum postiral za MIKENSKIOT JAZIK-ZBOROVI, I 10 PATI ZA KONJOT.

ova ne e za da si gi "merime" ... postovite de,tuku nema smisla pak da se postira 1 edno te isto....

1. nemalo DANAJCI I NE TUPETE SO TOA.
2. videte dali e HIPPO PIE
3. from PIE *ekwo- "horse" (cf. Gk. hippos, L. equus,..)
4. vo site PIE leksikoni,NEMA EKWO
5. nema

Se slagam deka treba da se podredat rabotite, zarem nie se natprevaruvame???
Edinstveno sto sakam e da ima sto poveke podatoci.

Цитат:So it's more than obvius that IF the Macedonians were originaly a non-greek population that became hellenized later on , their early toponyms should reflect their non greek background. As NGL Hammond states above this is definitely not the case.To the same conclusion we arrived earlier when we examined the macedonian variant of the name Ippotas as Ikkotas. In a time when the vast majority of the Greeks (practicaly all of them except of the two singular cases of the name Ikkos found in Taras and Epidaurus) had forgotten the mycenaean form "i-qo" [ikwos] for "horse" and were using for centuries the word "hippos", it becomes highly improbable that some greek "loaned" this forgotten form to the Macedonians. This means that the macedonian variant Ikkotas was part of the macedonian heritage and -as we've seen above- this heritage goes back to the mycenaean times of the greek nation.

toa gore e sra..nje.
Mikena propadnala poradi vulkanska eksplozija na ostrovot Tera.(toj mislam bese,sega sum nesto blokiran)
neise..
Vo Mikena se otkrieni grobista.
Na DECA.

SKELETITE.

otkrieno e deka,Mikencite si gi JADELE SVOITE DECA.

Zosto i kako?

Mikena bila bogata,ama toa vulkanot (za sto ima nesoborlivi dokazi) im ja rasipalo klimata,pagalo pepel,sonce nema,nema zito,glad.

nikakvi napagaci od levo-desno ne dosle da ja unistat.

Zivi se izele-bukvalno.

istoto-bedata ja zafatilo i EU i SAD po Krakatau,samo sto ne se jadele togas.
Ima zapisi za toa.

znaci,gejcite koristat ona sto dosega ne bilo poznato,deka Mikena ja snemalo kako sodoma i Gomora.

i mesanjeto na imeto Filip so Hipo i Cipo.
Hipo zivee vo Afrika.
Mozebi na gejcite im e od tamu hipo.

na parite na Filip ubavo si pisuva ΦΙΛΙΠΠΟΥ ili ΦΙΛΙΠ—ΠΟΥ a ne φίλοςίππος.

Makedoncite,kakvi ne dal Gospod,si imame zborovi kakvi sto pisuva na parite:
FILIZoj
FILIGran
FILI(P)?

kakov konj,kakvi bakraci (sto e pa toa?).
ljubitel na konji?
Αγάπη hipo-hipo Αγάπη?
Eromenos filos hipo?
polyagapimenos hipos drndoros?

i za Ace.
ne e branitel,defender,naprotiv.
Sredniot stem vo negovoto ime znaci povreden,samopovreden.....

Старогрчкиот јазик е различен од новогрчкиот затоа што тој во самиот темел не е грчки јазик. Коине (Кини) јазикот во антиката претставува Македонски службен јазик, јазик кој ги поврзува наречјата во Македонскиот јазик. Никаде не е спомнато дека Коине јазикот е своевидно есперанто помеѓу различни народи. Којне јазикот бил Кованица од различните македонски наречја. Исто и современиот македонски јазик е комбинација (Кованица) од најчесто застапените зборови во македонските наречја. Ако не е така, едни со други (иако сите Македонци) нема многу да се разбираме. Ако некој од Струмица ви побара пичетка, додека се разберете дека ви бара марамче (шамивче), може и ќотек да падне. Или некој од Битола ако побара да ја запалите собата, место пампурот може навистина да ја запалите собата...
Зборот Коине [FONT=&quot][/FONT]во грчкиот јазик значи - Нов, но исто така значи и спогодба, договор. Према тоа, овој јазик бил Нов , но и договорен, спогодбен јазик.
Интересно е дека грчкиот збор Каинос што значи нов, претставува и име на Библискиот Каин, братот на Абел (небел - црн?) и синот на Адам и Ева (Хеба). Или пак Името Каинос = Нов(е) е Каиновс (Каи - новс)?
Тезата дека Македонците измислиле јазик за на него да зборуваат Персијците или Грците (есперанто) е глупава, затоа што победникот не му повладува на победениот (ако било така Турците ќе зборувале на Турско-Српско-Албанско-Македонски и сл. (Од зборовите кои денес ги користиме како турски, еден поголем дел не се турски, туку наши, а македонизмите во турскиот јазик се пренесени од нашите потурчени Македонци).
Уште постара цивилизација од Микенската била Критската цивилизација. А неговото име Крит кажува дека таму, во Диктејската пештера бил сКРИТ (криен) Богот Ѕевс, за да не биде изеден од својот татко Крон(ос). И името на Критскиот главен град (и палата) КНОС(ос) потекнува од македонскиот збор КНЕЗ - владетел. Или поинаку кажано името на градот денес би бил Књежицин или во Србија си има град - Књажевац. Името Кнез пак, потекнува од глаголот ГНЕТ, денес пораширено како УГНЕТУВАЊЕ), гнетење, владеење со притисок на сила, власт.

i za Ace.
ne e branitel,defender,naprotiv.
Sredniot stem vo negovoto ime znaci povreden,samopovreden.....

Ja na Ciganite im pustiv edna patka na Youtube.

Alexander - protector of men (gluposti)

Alek-san-dar

A - prefiks

Lek - EASY
San - s'n - sonce - SUN
Dar - podarok - GIFT

I im go prevedov kako

"The wanted gift of the Sun."

Abe ke puknea od maka:pos2:
Pocnaa na etiopski megju sebe da zborat, i pocnaa da pcujat ko ludi!!!!:pos2:

Drzi ova voda ili bezveze sum im lupnal?

Za Filip stvarno ne mi teknuva Makedonska etimologija.

A na Neo-grcki KONJ ne e IPPOS.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom