- Член од
- 19 септември 2009
- Мислења
- 5.081
- Поени од реакции
- 4.932
Моја грешка лошо се изразив, поентата ми беше дека порано се распознавале Срби од Бугари по тоа кој слави крсна слава, а кој имеенден.Именден Бугарски обичај...од кај ти е таа глупост? Именден слават и протестанти во Шведска и католици во Шпанија. Селски боксерски национализам и тешка неукос
Автоматски споено мислење:
Јао мајко мила усташ ке ми објаснува за слава иако скоро му е нацртано каако стојат работите, исто и за тој Карпош со историски докази, што и да ти образложам ти нема да сфатиш за тебе е тоа помодарство, па што не е помодарство кај бугарите, кај румуните или русите стави малку прст на глава... инаку нормално дека може да ме снема два три дена, не сум џаболебар цел ден на форум да висам, а плус и слава ми беше па какао прав србин с организирав околу тоа со милион гости.Јао мајко мила.....ќе го снема 2-3 дена човек од форум и какви митомански глупости. Од Карпош Србин, до песни за Обилиќ кои никој жив во Македонија не ги чул,па где је Србин ту је слава (иако во многу случаи е помодарство од 20ти век) и остаток од српска култура во Македонија да ти бил и некој охридски печалбар градител во Србија![]()
Пак ми мешаш баби и жаби, кои македонци покажале среден прст, кога ПОА е забранета и прогонувана а 90 посто од македонците ниту знаат, ниту се свесни дека и постои проблем, а бидејќи не си запознаен ПОА има верници и си вршат секојдневно обреди.Славата до толку им го чувала вековното српството на вечинските Срби во Македонија што 90% од нив покажале среден прст на српската црква, а десетици илјади биле ветерани од востанија и војни против Србија.
И да, кога ви се објасни и буквално нацрта одма прешалтуваме на минимизирање и со ниски муабети.
Песни за Обилиќ не сум кажал, сум кажал преданија за него што останале во сеќавање за херојство, како единствен човек кој што има убиено султан... еве ти како бугарин и хрват сигурно го знаеш тоа?песни за Обилиќ кои никој жив во Македонија не ги чул,па где је Србин ту је слава
Само што е заштитен од УНЕСКО како Српско нематеријално културно наследство... сега овие у УНЕСКО се глупи требало тебе и хрватот да го слушаат деа тоа да ти било помодарство и слободанско милошевиќевски меетод.Ултимативно таа славата како концепт не е ниту универзален во македонија, ниту нешто посебно уникатен за србите, итеративен со други обичаии својствени за регионот, и генерално на врв се страшно ирелевантен во разговор за етничка припадност на народ.
ок.Срби и Бугари се расправаат што сме биле ние Македонците, демек Срби сме биле оти сме имале слава и западните и северни Македонци сме личеле на Срби (пази Бога ти), ама сме биле Бугари оти сме славеле именден и во источна Македонија сме личеле на Бугари (жити мајка)?!? ?!? ?!?
Лудило...
Не бре. Јас ќе речам дека Србите личат на Македонците од север и запад и дека тие ја зеле славата од Македонците, а не Македонците од нив; и дека Бугарите личат на Македонците од источна Македонија и дека тие го зеле именденот од Македонците, а не Македонците од Бугарите...
Доста бре го “дрвите“ на нас и едните и другите кога и едните и другите сте одродени Македонци кои сте зеле само ДЕЛОВИ од културното и етничкото наследство од Македонците.
Боже ме брани... Исто како Американците да докажуваат дека Англичаните се Американци, а не обратно, или дека Шпанците се Мексиканци...
Страници и страници само пишувате овде исто па исто, доста веќе. Дури и темата ја промашувате помалку.
Нормално, кога има некоја дискусија зснована на релевантни историски докази, а докажува дека македонија како држава и нација постои од 45` па на даље... онда бриши увреѓени смо.Темава одамна е полигон на докажување на немакедонството на Македонците, и како по обичај бугарите растат како печурки после дожд али и пикса го дрви јако! Темава може слободно и да се затвори или кој е модератор сите овие бугарско-српски монолози да ги премести во соодветна тема. Може и да ги избрише, нема да биде некоја штета за светот!
Уште малку на тема на Егзархијата да го досликам нејзиниот територијален обем.
Прегледај го приврзокот 311187
Прегледај го приврзокот 311188
Најголем дел од Македонија не е оригинално во Егзархијата, а голем дел останува и надвор каде што Грците го здржуваат своето влијание. Деловите што се со втората испрекината линија во првата слика или светло портокалово обеени на втората се тие што со плебесцит се приклучуваат до 1875 година.
Ова ти е далеку пред 19 век...

Последно уредено: