Македонија под српска окупација

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Именден Бугарски обичај...од кај ти е таа глупост? Именден слават и протестанти во Шведска и католици во Шпанија. Селски боксерски национализам и тешка неукос
Моја грешка лошо се изразив, поентата ми беше дека порано се распознавале Срби од Бугари по тоа кој слави крсна слава, а кој имеенден.
Автоматски споено мислење:

Јао мајко мила.....ќе го снема 2-3 дена човек од форум и какви митомански глупости. Од Карпош Србин, до песни за Обилиќ кои никој жив во Македонија не ги чул,па где је Србин ту је слава (иако во многу случаи е помодарство од 20ти век) и остаток од српска култура во Македонија да ти бил и некој охридски печалбар градител во Србија :pos:
Јао мајко мила усташ ке ми објаснува за слава иако скоро му е нацртано каако стојат работите, исто и за тој Карпош со историски докази, што и да ти образложам ти нема да сфатиш за тебе е тоа помодарство, па што не е помодарство кај бугарите, кај румуните или русите стави малку прст на глава... инаку нормално дека може да ме снема два три дена, не сум џаболебар цел ден на форум да висам, а плус и слава ми беше па какао прав србин с организирав околу тоа со милион гости.
Славата до толку им го чувала вековното српството на вечинските Срби во Македонија што 90% од нив покажале среден прст на српската црква, а десетици илјади биле ветерани од востанија и војни против Србија.
Пак ми мешаш баби и жаби, кои македонци покажале среден прст, кога ПОА е забранета и прогонувана а 90 посто од македонците ниту знаат, ниту се свесни дека и постои проблем, а бидејќи не си запознаен ПОА има верници и си вршат секојдневно обреди.

И да, кога ви се објасни и буквално нацрта одма прешалтуваме на минимизирање и со ниски муабети.

песни за Обилиќ кои никој жив во Македонија не ги чул,па где је Србин ту је слава
Песни за Обилиќ не сум кажал, сум кажал преданија за него што останале во сеќавање за херојство, како единствен човек кој што има убиено султан... еве ти како бугарин и хрват сигурно го знаеш тоа?

Ултимативно таа славата како концепт не е ниту универзален во македонија, ниту нешто посебно уникатен за србите, итеративен со други обичаии својствени за регионот, и генерално на врв се страшно ирелевантен во разговор за етничка припадност на народ.
Само што е заштитен од УНЕСКО како Српско нематеријално културно наследство... сега овие у УНЕСКО се глупи требало тебе и хрватот да го слушаат деа тоа да ти било помодарство и слободанско милошевиќевски меетод.

Срби и Бугари се расправаат што сме биле ние Македонците, демек Срби сме биле оти сме имале слава и западните и северни Македонци сме личеле на Срби (пази Бога ти), ама сме биле Бугари оти сме славеле именден и во источна Македонија сме личеле на Бугари (жити мајка)?!? ?!? ?!?
Лудило...
Не бре. Јас ќе речам дека Србите личат на Македонците од север и запад и дека тие ја зеле славата од Македонците, а не Македонците од нив; и дека Бугарите личат на Македонците од источна Македонија и дека тие го зеле именденот од Македонците, а не Македонците од Бугарите...
Доста бре го “дрвите“ на нас и едните и другите кога и едните и другите сте одродени Македонци кои сте зеле само ДЕЛОВИ од културното и етничкото наследство од Македонците.
Боже ме брани... Исто како Американците да докажуваат дека Англичаните се Американци, а не обратно, или дека Шпанците се Мексиканци...

Страници и страници само пишувате овде исто па исто, доста веќе. Дури и темата ја промашувате помалку.
ок.

Темава одамна е полигон на докажување на немакедонството на Македонците, и како по обичај бугарите растат како печурки после дожд али и пикса го дрви јако! Темава може слободно и да се затвори или кој е модератор сите овие бугарско-српски монолози да ги премести во соодветна тема. Може и да ги избрише, нема да биде некоја штета за светот!
Нормално, кога има некоја дискусија зснована на релевантни историски докази, а докажува дека македонија како држава и нација постои од 45` па на даље... онда бриши увреѓени смо.

Уште малку на тема на Егзархијата да го досликам нејзиниот територијален обем.
Прегледај го приврзокот 311187
Прегледај го приврзокот 311188
Најголем дел од Македонија не е оригинално во Егзархијата, а голем дел останува и надвор каде што Грците го здржуваат своето влијание. Деловите што се со втората испрекината линија во првата слика или светло портокалово обеени на втората се тие што со плебесцит се приклучуваат до 1875 година.

Ова ти е далеку пред 19 век...
244033946_229348819223500_6667063846901099557_n.jpg

Последно уредено:
Моја грешка лошо се изразив, поентата ми беше дека порано се распознавале Срби од Бугари по тоа кој слави крсна слава, а кој имеенден.

Јао мајко мила усташ ке ми објаснува за слава иако скоро му е нацртано каако стојат работите, исто и за тој Карпош со историски докази, што и да ти образложам ти нема да сфатиш за тебе е тоа помодарство, па што не е помодарство кај бугарите, кај румуните или русите стави малку прст на глава... инаку нормално дека може да ме снема два три дена, не сум џаболебар цел ден на форум да висам, а плус и слава ми беше па какао прав србин с организирав околу тоа со милион гости.

Пак ми мешаш баби и жаби, кои македонци покажале среден прст, кога ПОА е забранета и прогонувана а 90 посто од македонците ниту знаат, ниту се свесни дека и постои проблем, а бидејќи не си запознаен ПОА има верници и си вршат секојдневно обреди.

И да, кога ви се објасни и буквално нацрта одма прешалтуваме на минимизирање и со ниски муабети.

Песни за Обилиќ не сум кажал, сум кажал преданија за него што останале во сеќавање за херојство, како единствен човек кој што има убиено султан... еве ти како бугарин и хрват сигурно го знаеш тоа?

Само што е заштитен од УНЕСКО како Српско нематеријално културно наследство... сега овие у УНЕСКО се глупи требало тебе и хрватот да го слушаат деа тоа да ти било помодарство и слободанско милошевиќевски меетод.

ок.

Нормално, кога има некоја дискусија зснована на релевантни историски докази, а докажува дека македонија како држава и нација постои од 45` па на даље... онда бриши увреѓени смо.

Големата разлика меѓу срби и бугари. Дали јадат ќебачиња со кубица или кромид. Тоа е разликата.

Те поздравија Филип и Аце, за Црвена Звезда чуле, а ете са срби појма немаат!Иземти твоите релевантни историски докази. Извади тоа прстите од прслукот гангрена ќе фатиш!
Бајдвеј, братче ти си само бот, дури и за србин не можам да те сметам, ќе треба од дел од родот да се откажам во спротивно!

Пак ми мешаш баби и жаби, кои Македонци покажале среден прст, кога ПОА е забранета и прогонувана а 90 посто од македонците ниту знаат, ниту се свесни дека и постои проблем, а бидејќи не си запознаен ПОА има верници и си вршат секојдневно обреди.

Само што е заштитен од УНЕСКО како Српско нематеријално културно наследство... сега овие у УНЕСКО се глупи требало тебе и Хрватот да го слушаат деа тоа да ти било помодарство и слободанско милошевиќевски меетод.

ок.

Нормално, кога има некоја дискусија зснована на релевантни историски докази, а докажува дека Македонија како држава и нација постои од 45` па на даље... онда бриши увреѓени смо.

Па славата твоја и од коминтерната ако сакаш нека биде заштитена, проблемот ни е тоа што фактот дека е присутна во Македонија го земаш како некој аргумент за српско потекло на Македонците.

За остатокот никој не негира дека имало српски владетели во Македонија, и територијата влегувала под власт на средновековни српски царства, и тие царства оставиле културолошко наследство, но тој факт исто така не ги прави Македонците Срби.

Аргументите ти се како на муслиманите од ИСИС, кај влегла муслиманска нога тоа е муслиманска територија, па сега оти Шпанија ја владееле Мури тогаш тоа по автоматизам е муслиманска земја.

Последно уредено од модератор:
Ако можат Бугарите и Србите овде да објаснат што се тоа средовековни Срби и Бугари и која била нивната разлика?
Дали се тоа само две политички имиња под кои се појавуваат две држави во кој официјално се зборува на еден ист јазик, културолошко-идеолошката подлога е од истата византиска-православна матрица. Под тие две етикети, со времето имало многу промени и внатрешно и надворешно, но ете некако преживееле тие етикети, иако постоеле многу други алтернативни и конкуретни етикети за истите луѓе.
Дали нпр, некој селанин во средновековна Македонија забележувал некаква разлика кога му се менувале разно разни господари од наводно различни нардоности?
Прво тоа треба да се дефинира пред да се оди на тие култоролошки наследства...

Можеме полека да ја апсолвираме темата и да заклучиме дека србите се најголеми крвници на македонците...или ќе чекаме да изникне уште некоја масовна гробница од некои си факинг "историски" и "релевантни" извори...значи ништо исток ништо запад ништо југ...раката на злото доаѓа од север и тоа е тоа дефинитивно...p.s.која мизерија...

Можеме полека да ја апсолвираме темата и да заклучиме дека србите се најголеми крвници на македонците...или ќе чекаме да изникне уште некоја масовна гробница од некои си факинг "историски" и "релевантни" извори...значи ништо исток ништо запад ништо југ...раката на злото доаѓа од север и тоа е тоа дефинитивно...p.s.која мизерија...
Сите си имате ѓаволи од секаде најголемот ѓавол ќе го видите во огледалото.

Те поздравија Филип и Аце, за Црвена Звезда чуле, а ете са срби појма немаат!Иземти твоите релевантни историски докази. Извади тоа прстите од прслукот гангрена ќе фатиш!
Бајдвеј, братче ти си само бот, дури и за србин не можам да те сметам, ќе треба од дел од родот да се откажам во спротивно!
Мислу дека си у године човек па ипак ке ти ги испоштују исти тија године... али ако имаш време топло ти препоручују да прочиташ некоју историску књигу ако веќ те тој занима , а ако не те занима иди на форум фудбал тамо си далеко по компетентан.

Па славата твоја и од коминтерната ако сакаш нека биде заштитена, проблемот ни е тоа што фактот дека е присутна во македонија го земаш како некој аргумент за српско потекло на македонците.
еден од аргумеенти.
За остатокот никој не негира дека имало српски владетели во македонија, и територијата влегувала под власт на средновековни српски царства, и тие царства оставиле културолошко наследство, но тој факт исто така не ги прави македонците срби.
уште помалку пак бугари.
Аргументите ти се како на муслиманите од ИСИС, кај влегла муслиманска нога тоа е муслиманска територија, па сега оти Шпанија ја владееле Мури тогаш тоа по автоматизам е муслиманска земја
Споредбаата ти е катастрофа у најмала рука, намерно или не избегаваш да кажеш овој и српскиот народ имаат толку сличности што не можеш да ги разликуваш од физиономија, обичаи, култура, преданија... додека шпанците и мурите имаат сличности како ние и индијанците.

Мислу дека си у године човек па ипак ке ти ги испоштују исти тија године... али ако имаш време топло ти препоручују да прочиташ некоју историску књигу ако веќ те тој занима , а ако не те занима иди на форум фудбал тамо си далеко по компетентан.

еден од аргумеенти.

уште помалку пак бугари.

Споредбаата ти е катастрофа у најмала рука, намерно или не избегаваш да кажеш овој и српскиот народ имаат толку сличности што не можеш да ги разликуваш од физиономија, обичаи, култура, преданија... додека шпанците и мурите имаат сличности како ние и индијанците.
Јас неможам да ве разликувам од Хрватите се додека не се прекрстите а од Црногорците ни тогаш. А од Бошњаци исти сте до петок во 13.00 :pos: Да не ги спомнувам Санџаклиите...Или Хрват атеист и Србин атеист тури тука и Бошњак атеист и имаш добар виц. Ви требаат Грции да ви објаснат за имиња и идентитети.

Последно уредено:

еден од аргумеенти.

уште помалку пак бугари.

За тебе и твоите предци Слави и ликове на српски владари во цркви може да са били доволен доказ за српско потекло. На огромното мнозинство не им значели ништо. И не било доволно српското владеене помегу двете светски воjни да бидат убедени дека са срби. Срби и хрвати имат уште повеке jазикови сличности (да не кажам мали разлики) па не са исти народ.

За тебе и твоите предци Слави и ликове на српски владари во цркви може да са били доволен доказ за српско потекло. На огромното мнозинство не им значели ништо. И не било доволно српското владеене помегу двете светски воjни да бидат убедени дека са срби. Срби и хрвати имат уште повеке jазикови сличности (да не кажам мали разлики) па не са исти народ.
A Бугари и Македонци се? :pos: Појма немате што и како функционира современ идентитет. Главите ви се во читанки од пред 200 години. Отишол тој воз. Ако воопшто има народи веќе или уште многу малку. Да не зборувам за религија...така умира пополека веќе 200 години.

еден од аргумеенти.

уште помалку пак бугари.

Главниот проблем е што страдаш од феномен кој се вика "confirmation bias", односно селективно гледање на тоа што оди во полза на твојот аргумент, проблемот е што и тоа е малку.

Ајде ултимативно да ги диссецираме сите твои аргументи:

1. Славата
Призната од УНЕСКО, Коминтерната, Евровизија и Баба Ванѓа како српство над српството, но фактот што е просутна во македонија по кој принцип ги прави македонците етнички срби? Значи како не разбираш дека народи во 300км дистанца, кои до 9ти век зборувале идентичен јазик, и до сега зборуваат взаемно разбирлив јазик, разменуваат култура и обичаи? Ако е така тогаш зошто па да не се македонците Грци? или Турци? Знаеш колку нивни обичаи имаат?

2. Цркви, икони, мозаици и други кракатанци
Српски цар владее, српски цар дава територии на српски феудални владетели, феудалните владетели градат/обновуваат цркви, иконите ги прават од нивна гледна точка. Шпанија има прекрасни џамии, Макао има прекрасни цркви кој к*р?

3. Македонците физионмски личеле на Србите
Овде можеби нешто не гледам затоа што сум од јужна Македонија, но Македонците најмалку од сите балкански народи личат на србите.

Србите имаат класична "Динерска" физиономија, високи, посветли, жените имаат она што го викам малку коњско/амазонски изглед, исто високи, малку повеќе маскулинизирани од што треба (според мене).

Македонците се ниски, широки, и црни. источна македонија, буквално не ги разликуваш од бугарите, западна, црномурести и ниски/широки како грците.

Заклучок
И тоа е, немаш други аргументи, ова магаршеки го пропагираш по цела тема и сите ти велат некако климави ти се аргументите, не ти ги негираат, само малку се прдеж во ветер.

Проблемот ти е пак "confirmation bias", два народи, ајде и бугарите да ги ставиме три народи, кои како минимум до 9ти век зборувале идентичен јазик, потекнуваат од исти луѓе, мигрираат од иста родина, имаат иста религија, генерално би ги категоризирал како ист народ, и нормално дека ќе најдеш 300 сличности. Проблемот е што било потоа, а потоа било 1 милениум на мешање со различни племиња, разни социо-економски прилики, разни историски случки, разни политички изходи, што ги одалечува народите од друг другиот.

Затоа сметам дека е абсолутно безполезно да го дрвиме за средновековните случувања, Белград се викал Алба-Булгарика, Цар Душан го крунисале во Скопје, Охрид и Битола биле центри на Бугарското царство, Прилеп (од сите па Прилеп кај се најде да сиби векот) бил седиште на легандерен Српски феудален владетел... односно калакурница.

Сметам дека етничка припадност треба да бараме во периодот на прободување на националностите, односно 18ти/19ти век. До тогаш драстично разно се разбирала припадноста. И тука се соочуваш со неколку колосални проблеми што ти ја прават хипотезата комична:

- Како ќе ја оправдаш Бугарштината на Илинденците, десетици илјади војводи, комити, творци, итн. од секое парче на земјата?

- Како ќе го оправдаш фактот дека Србите не успеале комплетно да го асимилираат народот на Вардарска Македонија врз кој тие имаат неприкосновена власт и моќ и одсуство на било каква организација која ќе ги спречи? Како па тогаш Бугарите во Пиринска Македонија успеале да ги побугарчат пусти старо-србее Пиринцее?

- Како ќе го оправдаш фактот што Македонскиот и Бугарскиот јазик делат граматички форми кои не се присутни ни во Српскиот ни во било кој друг славјански јазик?

- Околу Бугарската Егзархија имаш само дистракции ништо конкретно не одговараш и на се TheTrooper комично ти вади контра аргументи базирани на докази црно на бело.

И толку од темава, веќе е циркус, криминално офф-топик и одиме во круг.

A Бугари и Македонци се? :pos: Појма немате што и како функционира современ идентитет. Главите ви се во читанки од пред 200 години. Отишол тој воз. Ако воопшто има народи веќе или уште многу малку. Да не зборувам за религија...така умира пополека веќе 200 години.
Штум нема чувство на заедност помегу лугето од двете страни на Осогово, очигледно не сме еден народ. Тоа е факт и не е толку важно дали е било така пред 1, 100 или 1000 години. На темата си чешиме jазиците за минати работи.

Сите си имате ѓаволи од секаде најголемот ѓавол ќе го видите во огледалото.
Ја сум поголем македонец од тебе бил ти на-ски,ов или иќ...знам многу добро кој ми е пријател/брат или душман/непријател така да бркај работа...Кај мене на "социјалните мрежи" нема знамиња од македонска или српска националност и нивно презентирање као доказ демек еве патриот сум се гледа по приложеново...мене душата ме боли кога го гледам народот во окови кои не се гледаат а длабоко ги осеќам во душава пошто оваа е позаебана окупација од било која телесна...како плен е поставена душата на еден народ до нејзино конечно уништување пошто им се склопија коцките и шанса која нема да ја пропуштат во никој случај...

Последно уредено:
Мислев на мене дека ме снемува.

Што се однесува за слава, кај Македонците и те како можам да сум релевантен да зборам. Сепак најголем дел од моите роднини и фамилија се етнички Македонци (а тие што не се сите се женети/мажени за Македонци), сите мои пријатели се Македонци во друштвото мое, жена ми е Македонка итн. Фамилијарно или сватовски сум сврзан со луѓе од охридско, воденско, штипско, тетовско и тиквешијата. Така што имам прилично добра идеја како просечниот Македонец ја доживува славата, колку е распространета, а од разговорите со тебе се повеќе и повеќе чепкам околу нејзината историја.
Македонците славите ги менуваат, прекинуваат и почнуваат како чорапи. Ако веруваш дека некогаш фамилиите се разликувале и познавале меѓу себе дали имале слава или именден и тоа правело некаква разлика меѓу нив тогаш можам да ти кажам дека освен српска митоманија на фејзбук благе везе немаш од ништо.

А за Карпош ти или Васил Маќедонец(освен ако не си ти он) треба да доставите докази кога тврдите дека турските и австриските архиви го спомнуваат Карпош како Србин и востанието како српско. Барем транскрипција од истите. Ќе ти помогнам, има точно 1 збор и спомен на Карпош како српски војвода и на интернет ја има транскрипцијата на бугарски, така што фалсификување на историја не може да стане збор. Еднакво толку има и каде што се спомнуваат како Бугари кога Турците даваат наредба да се земаат и муслимани Албанци за заштита, а не само Бугари ѓаури (тие се ѓаурите што менуваат страна и го дигаат востанието).
За тоа колку малку податоци постојат за животите и етничките припадности на тие луѓе збори фактот дека иако има реалтивен консензус за потеклото на Карпош од кумановско, сеуште не е исклучено дека можеби бил од Родопите, односно од Доспат.

ПОА има верници колку што може да се соберат на 5-6 поголеми свадби. Не ти е малку чудно што никогаш во ниту еден момент српската црква овде нема заживеано? Ако мислиш дека Македонците само радо тоа што не знаат не ја одбирале ПОА, можам да ти кажам дека си во голема заблуда. Македонците не ја прифаќаат бидејќи не сакаат да имаат црковна врска со Србија. Simple as that.

Инаку пак не си ме разбрал, се реферирам на перидот од 19ти век каде ако културно било спазено српството со српска држава која што постои од 1815 многу лесно ќе се србизирало населението. Но што се случува во Македонија, обратното. Егзархијата во шизма добива апсолутна доминација, а илјадници доброволци од Македонија одат да се борат против Србија 1885та. Пред тоа дури во Србија македонците се праќат во бугарските легии со Левски.

Ниту песна, ниту народни преданија има во Македонија зачувани за Обилиќи. А за националистичкото лудило само погледни си ја картата, наше древне цркве и ОА обележана како таква. Башка дури и тука во најголем дел Македонија не е под Пеќ, пола Пиринска, Вардарска и цела Егејска не се.

Кај тебе во фамилија одредените културолошки блискости превагнале во периодот на формирањето на национализмите и твоите претци и ти сте Срби. Тоа никој не ви го негира, но Нагоричане твое е повеќе мал исклучок отколку некакво правило.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom