Распродажба на достоинството

Од сите такви примери што сум ги видел, никојпат не се работело за страв да не се изгуби партнерот, макар да така изгледа. Стравот е - што после? Ќе најдам ли подобар/подобра?

Никаква врска е подобра од измолена.

епа баш и не би ползела ќе се обидам да ја спасам врската на некој друг начин

Не одам до граници а не сакам ни партнерот да го третирам така. Секој си има свое јас, кај некого е поизразено ка ј некого и не е. Ама во врска сум додека јас и партнерот сме еднакви, кога ќе видам дека некој многу не природно доминира, или он доминира или јас не е битно, ставам крај. Добро се дешава на одредени мали периоди некој да доминира ама не цело време. Никогаш моето достоинство не било под знак прашалник ине ма ни да биде.

Хм... познавам таков тип на луѓе кои се спремни да замижат пред се + да направат се само за партнерот да остане со нив по секоја цена. А баш тоа ме нервира. Незнаат да се ценат самите себеси, ке се најде некој кој што ке ја/го сака баш таков/а каков/ва што е. А моето достоинство не дозволувам да се гази!

никогаш дефинитивно не би му дозволила да ја искористува мојата добрина,моето разбирање,мојата доверба и да ми се качува на гла со префрлње од типот гледај шо прам јас за врската па поради то сеа ти мора ова да го напрајш.не би трпела компромисот кој мора да го има во секоја врска да ми го префрла.и прегледување јас ова ти она...глупости кои само ме замараат.тоа не го толерирам,а нема ни во иднина:toe:

Никогаш не би си го погазила достоинството.Јеби га премногу сум горделива.:tapp:
Додуша ако е моја грешката се извинувам и пробувам да ги решам работите,но ако грешката е од другата страна не попуштам,па не знам што е.Барем досега така било.
Ако врската е нестабилна и е во криза,тогаш пробувам да ја спасам на многу начини.Не сакам толку лесно да се откажам од тоа што го имам.Но,ако веќе е очигледен крајот и се што сум пробала не успеало,тогаш пробувам да се помирам со судбината,но никако не молам,не се понижувам.Ако некој решил да не биде со мене,моето молење,цмиздрење и слично нема сигурно да го премисли.Или пак уште полошо-ќе биде со мене од сожалување што е 10 пати побетер.Не дека нема да плачам и цмиздрам,ама не пред него.:wink:

Каде ја поставувате границата која партнерот не смее да ја прејде? Што не би толерирале?

Не толерирам омаложувања,навреди,постојано поткопување и исмевање на сето она кое го правам.
Дерење и испади во јавност,постојано проверување и претерана љубомора,забрани,притисоци и уценувања.
А да не спомнам дека не треба ниту да помисли да крене рака на мене.Крене ли рака на мене-отидов за него у неповрат и никад нема да ме види.

Јас сум јас и не дозволувам никој да ме малтретира и да ме третира како ништо,само зошто знае дека го сакам и ми значи.

Love is stronger than pride

Јас пак, се согласувам со Шаде [media]http://www.youtube.com/watch?v=9Ni_GHdc-HU[/media]

I won't pretend that I intend to stop living
I won't pretend I'm good at forgiving
But I can't hate you
Although I have tried

I still really really love you
Love is stronger than pride..

ako treba da go izgubam dostoinstvoto zaradi nea, togas taa licnost ne e vredna za mene.

Sum go izgubil ednas, ama nikogash poveke. Site sme napravile po nekoja greska. Mladi sme bile i neiskusni, jebiga :)

~*~

На што се сте спремни за да ја одржите врската?

Понекогаш гледам како луѓето го губат достоинството само за да одржат некоја врска. Попуштаат под секој притисок на партнерот, спремни се да ползат како кучиња, трпат навреди и понижувања...

Каде ја поставувате границата која партнерот не смее да ја прејде? Што не би толерирале?

Верувам дека со текот на годините и мојата флексибилност кон ова прашање можеби ќе стане поголема, но сега за сега, има премногу работи кои слабо можам да ги толерирам и да останам при тоа во врска.

Не поднесувам некој да ме деградира, да се обидува да ми „го одреди местото“, да ми наметнува негови лични ставови, не дај Боже да ми забранува одредени работи ... крајно да ме изневерува.

da sum go izgubila dostoinstvoto...ednas...pomala bev, neiskusnai toa e...ne znaes kako da postapis vo nekoja situacija i kako edinstveno oruzje go upotrebiv molenjeto..ne bese tolku strasno, na istoto toa sega da mi se sluci, bi znaela kako da postapam i da postavam granica do kade treba da se odi i kako!
inace od strana na partnerot ne toleriram zabrani, uceni, nevnimanie (sprema mene normalno), ismejuvanje.....:nenene: vo nikoj slucaj...
pa ne sum jas dolzna da trpam nekoj i da si igra so mene kako sto saka.. si imam svoe jas koe e na prvo mesto i koe dirigira vo mojot zivot i odluki!
i blagodarenie na moeto "jas" ne sum ponizuvana vo bilo koj pogled!

па не премногу за да одржам врска а и секој си има граница лимит за дефинирање на достоинството... паа.... не сум правела нешто којзае што но сепак за љубов би дала , би направила мн ствари но само ако знам(унапред) дека ке ми се исплати на крај се дека ке се среди а иначе да правам нешто за некој кој знам дека нема шанси веке никад не не ипак повеке се сакам себе си!!!!!

Во една песна од Петре Андреевски одеше нешто као:

„Удри ми и шлаканица, само да ме сакаш“

Ама има една од Жак Превер:

„Отидов на пазар за робови, ама таму не те најдов , љубов моја“.

(Во првата има љубов без достоинство, а во втората љубов со достоинство)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom