Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

Муслиманството и Христијанството се базираат на иста идеологија. Стариот завет важи и во едната и во другата религија. Разликата е што муслиманите не сметале дека Исус Христос е месијата, а мислеле дека тоа е Мухамед. Евреите пак, исто се повикуваат на Стариот завети сеуште го чекаат месијата.

Околу 30-тина години кои „фалат” во Библијата за животот на Исус т.е. ништо не пишува за тој период од неговиот живот, некои научници (историчари, филозофи, теолози..) сметаат дека тој период го поминал на Исток, од каде научил, левитирање и такви некои источњачки ”финти” кои подоцна назад, во Израел биле толкувани како „чуда”.

Хуманоид уште во вториот пост напиша, дека сите се базираат на иста идеологија, само деталите се погрешно разбрани и (не ретко) се користат во негативни контексти.

Лично сметам, дека има некоја „сила” (или како да ја наречам), која ги придвижува работите. За Дарвинистите и Математичарите, тоа би било Природата.

Битно е да се знае разликата меѓу доброто и лошото и да се има предвид дека не постои идеологија за која вреди да се умре или убие. Се измеѓу е ЖИВОТ. :)

Абе најдобро за нас да го прифатиме филозофското движење од хеленистичката епоха Скептицизмот. Пошто гледам секој јавува некаква скепса - сомневање. Затоа што основа и задача на филозофијата е испитувањето на вистината, а тоа значи и откривање на смислата на човечкото сознание. Едни тврдат дека сознанието е можно и дека човекот може јасно да ја сознае вистината, но треба да се откријат патиштата како тоа да го прави, а други, пак, велат дека е мошне тешко да се сознае реалноста, дури дека тоа е невозможно, дека нема сигурен критериум во определувањето на вистината. Е токму ова второто се вика скепса или сомневање,несигурност во сознанието или во вредностите кои се предлагаат и според кои луѓето живеат.

Значи, како прво ние треба да се воздржиме од искажување на било каков суд, зашто во него ништо не е вистинито. Станува збор најнапред за воздржување, што треба да го имаме при практичните проблеми. Значи некој учи дека нешто е добро, а за другиот тоа е зло и бара нешто друго како добро. Ние мора да правиме разлика меѓу мислењата и според тоа да одбираме, а тоа не е можно заради еднаквата сила на доказите. Бидејќи не може да се дојде до сознание што само по себе е добро, треба да се воздржуваме од теориска активност, да се ограничиме само на животно дејствување. Значи нештата не можат да се сознаат и вистински да се оценат. Нашите согледби и мислења не се ниту вистинити ниту лажни и не треба да им се верува. Значи треба да се воздржиме од секое мислење и тврдење, од секоја наклонетост и од секое решение, да бидеме рамнодушни, што ќе ни донесе внатрешно спокојство, атараксија, духовна невозбуденост.

Најдобро филозофско убедување, се додека не се посомневаме во самиот сомнеж. :icon_eek: :icon_conf

Sindikat напиша:
Абе најдобро за нас да го прифатиме филозофското движење од хеленистичката епоха Скептицизмот. Пошто гледам секој јавува некаква скепса - сомневање. Затоа што основа и задача на филозофијата е испитувањето на вистината, а тоа значи и откривање на смислата на човечкото сознание. Едни тврдат дека сознанието е можно и дека човекот може јасно да ја сознае вистината, но треба да се откријат патиштата како тоа да го прави, а други, пак, велат дека е мошне тешко да се сознае реалноста, дури дека тоа е невозможно, дека нема сигурен критериум во определувањето на вистината. Е токму ова второто се вика скепса или сомневање,несигурност во сознанието или во вредностите кои се предлагаат и според кои луѓето живеат.

Значи, како прво ние треба да се воздржиме од искажување на било каков суд, зашто во него ништо не е вистинито. Станува збор најнапред за воздржување, што треба да го имаме при практичните проблеми. Значи некој учи дека нешто е добро, а за другиот тоа е зло и бара нешто друго како добро. Ние мора да правиме разлика меѓу мислењата и според тоа да одбираме, а тоа не е можно заради еднаквата сила на доказите. Бидејќи не може да се дојде до сознание што само по себе е добро, треба да се воздржуваме од теориска активност, да се ограничиме само на животно дејствување. Значи нештата не можат да се сознаат и вистински да се оценат. Нашите согледби и мислења не се ниту вистинити ниту лажни и не треба да им се верува. Значи треба да се воздржиме од секое мислење и тврдење, од секоја наклонетост и од секое решение, да бидеме рамнодушни, што ќе ни донесе внатрешно спокојство, атараксија, духовна невозбуденост.

Најдобро филозофско убедување, се додека не се посомневаме во самиот сомнеж. :icon_eek: :icon_conf
Се согласувам, баш вчера на филозофија ни збореа за овие скептициве,стварно се добри.

God dammit.. prvo i osnovno da postoese Semojken nemase svetov da bide ova stoe.. vtoro Filmot "Dogma" is a hell of a work.. treto.. ne mesajte skepticizmi so religija so gospod so vera i so sto ti ja znam ne... cetvrto sleduva od osnovnoto ... VERUVAJNETO ne e tema na razgovor ... petto Zenon so drugarcinata ne znae ni zosto samiot postoi... sesto.. ABE GLEDATE SO SE SLUCUVA VO PARIS...
God dammit... e plus so gospo pijavne rakija nekni..i mnogu golem pijanica e .. tresti ko nenormalen.. i pak mi ja prodolzi kaznata.. da jadam ckembe corba so lukosana kiselina..

Vlad II Draculea напиша:
God dammit.. prvo i osnovno da postoese Semojken nemase svetov da bide ova stoe..

и јас еднаш го поставив ова прашање, а одговорот беше "Господ нема време се да постигне":lud: :pos:

Vlad II Draculea напиша:
God dammit.. prvo i osnovno da postoese Semojken nemase svetov da bide ova stoe.. vtoro Filmot "Dogma" is a hell of a work.. treto.. ne mesajte skepticizmi so religija so gospod so vera i so sto ti ja znam ne... cetvrto sleduva od osnovnoto ... VERUVAJNETO ne e tema na razgovor ... petto Zenon so drugarcinata ne znae ni zosto samiot postoi... sesto.. ABE GLEDATE SO SE SLUCUVA VO PARIS...
God dammit... e plus so gospo pijavne rakija nekni..i mnogu golem pijanica e .. tresti ko nenormalen.. i pak mi ja prodolzi kaznata.. da jadam ckembe corba so lukosana kiselina..

Коментар на ’прво и основно’: читај ги коментарите! Ако си прочитал ќе видеше дека е напишано: Господ не ја наметнува својата волја. Иако Тој сака секаде мир, љубов и разбирање, тоа не сака да го постигне со принуда. Тој од луѓето создал ЛИЧНОСТИ СО СЛОБОДА НА ОДЛУКА и не им се меша во изборот, освен ако луѓето посакаат Негов Совет, Помош, Интервенција.
Во врска со Зенон, ако тој не знае зошто постои, тогаш ти кажи му и нему и нам
Верувањето постои од памтивек и СЕКАКО треба да постои. Можеби е подобро да се каже дека треба да постои ’духовната разбуденост’ (склоноста кон размислување) отколку ’верување’. Размислувањето не е нешто кое затвора и кое го умртвува умот, туку е нешто кое усовршува, отвора и приближува нови хоризонти.

Dobro "Oce" a ustvari pomosva sto celiot svet ja bara(posebno od semojkniot).. pa se sto e reseno so COVECKA SILA... go dobiva gospod..zatoa sto vernicite sami si go prisvojuvat toa...a ne nokoj si ja tupel glavata polovina zivot... Deka veruvajneto posto od pamtivek tuka si vo pravo... no seuste se prasuvam zosto seuste postojat lujge koi sto slepo veruvaat vo sekoja laga... "Oce" ... inace da imaa ovie lujge svoe razmisluvajne nemase celoto nivno postoejne da go prezemaat od nesto "neobjasnivo"... Vistinata e taa ... veruvajneto zapocnalo so politikata.... i taka i ke zavrsi... inace za gospod deka nemal vreme se da postigne go negira faktot na Semojken...??? Znaci seta gospodova volja propajga vo voda...jas pak ke recam "Dogma" e mnogu dobar film...

Крстителот напиша:
Коментар на ’прво и основно’: читај ги коментарите! Ако си прочитал ќе видеше дека е напишано: Господ не ја наметнува својата волја. Иако Тој сака секаде мир, љубов и разбирање, тоа не сака да го постигне со принуда. Тој од луѓето создал ЛИЧНОСТИ СО СЛОБОДА НА ОДЛУКА и не им се меша во изборот, освен ако луѓето посакаат Негов Совет, Помош, Интервенција.
Во врска со Зенон, ако тој не знае зошто постои, тогаш ти кажи му и нему и нам
Верувањето постои од памтивек и СЕКАКО треба да постои. Можеби е подобро да се каже дека треба да постои ’духовната разбуденост’ (склоноста кон размислување) отколку ’верување’. Размислувањето не е нешто кое затвора и кое го умртвува умот, туку е нешто кое усовршува, отвора и приближува нови хоризонти.
Брат како збориш за господ како од средно да се знаете и тврдиш некои ствари што не ги знаеш и ти.Точно, верувањето постоело од секогаш, ама во што?Пред 1500 години да му кажеш на некој дека врнењето е природна појава ќе те сметале за нездрав.А во врска со Зенон, типот е у право од проста причина што не можел да докаже дали има господ или не, не дека денес некој ќе докаже, а најмалку ти.

Vlad II Draculea напиша:

Прво да кажам дека многу језив аватар и потпис имаш. И по тоа е јасно дека нема што да кажеш на оваа тема, освен (извини на израз) глупости. Ако светот се наоѓа во хаос не значи дека треба сите луѓе да станат неверници и да прават уште полошо. И случувањата во Париз немаат никаква блискост со темава. Ако си нашол за заедничко нешто со бунтовниците, тоа е само неверството. Значи ван муабетов.
А MSV(support), немора да се знаеме лично со Исус, или Мухамед или било кој друг за да веруваме во него, или за некои луѓе едноставно да веруваме во доброто и такви работи да правиме.

divine напиша:
Прво да кажам дека многу језив аватар и потпис имаш. И по тоа е јасно дека нема што да кажеш на оваа тема, освен (извини на израз) глупости. Ако светот се наоѓа во хаос не значи дека треба сите луѓе да станат неверници и да прават уште полошо. И случувањата во Париз немаат никаква блискост со темава. Ако си нашол за заедничко нешто со бунтовниците, тоа е само неверството. Значи ван муабетов.
А MSV(support), немора да се знаеме лично со Исус, или Мухамед или било кој друг за да веруваме во него, или за некои луѓе едноставно да веруваме во доброто и такви работи да правиме.

бунотовниците ги наведе зашто се муслимани, барем ја така сфатив

Гижо напиша:
бунотовниците ги наведе зашто се муслимани, барем ја така сфатив

Јас не, ама и не верувам дека се муслимани. Освен ако мислел од разните терористички организации за кои не е место да збориме тука. Донекаде ја знам муслиманската религија, и секако не го проповеда тоа што го прават истакнати групи.

Lavot напиша:
И се е прашање на верување...

Верување во кого? Во некоја виша сила? Во нешто што не постои?
Се е чиста физика бе.. ако - тогаш. Се согласувам со Дракула.. ако постоеше Господ светов денес немаше да биде тоа што е.

Moжеби работи на принцип *Колку дадеш толку ќе заслужиш* сакаш миилион евра? Еве ти на. И што сега? Ќе ги прокоцкаш, испиеш, ќе те замразат пријатели, ќе те брка полиција демек од каде толку пари итн итн. Сакаш ламорџини? ЕВе ти. За недела дена се гледаме у бутел. Како сакаме светов да ни биде прекрасен кога од ден на ден ние стануваме се поглупи и попрости и вината ја префрламе на верниците и Господ? Демек, ако постоел ќе беше другчиј? Атеист не може да го упознае Господ и да се увери во неговото постоење. Бидејќи верниџите ја имат почувстуван неговата моќ од прва рака.

А тоа за муслиманеите се нарекува радикализам. Како крстоносни војни. Џихадот, колку што јас знам е борба против неверниците (у стил као станисти итн ) и муслиманите се штит и оружја заедно со христијаните, бидејќи Куранот бил дикитран од Архангел Михаил (ако сум грешка поправете ме).

The`bItCh напиша:
Верување во кого? Во некоја виша сила? Во нешто што не постои?
Се е чиста физика бе.. ако - тогаш. Се согласувам со Дракула.. ако постоеше Господ светов денес немаше да биде тоа што е.

А каков би требало да е со толку многу злоба? Зашто сите што не верувате во било кого, мислите дека ако тој би постоел би течело мед и млеко на сите страни? Не сакам да убедувам никого во ништо, но ич не ми држи место тој муабет ... сите за исто се фаќате ... ајде во тој случај кажете ми каде пишува дека би било така ако верувате? Кој ви гарантира дека ако верувате ќе ви е животот онака баш како што сакате?

Хм одамна ја немам читано темата пошо знам дека ке се пишуват глупости атеистички,и не бев баш изненадена.:(

п.с Дракулче многу е тешко да се верува во нешто свето,ама многу лесно во дракули и демони.Ти посакувам многу срека:wink:

Блажени се чистите по срце зошто тие ќе го видат Бога.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom