Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

Буизмот и неговата трансцедентност , го доведуваат човековиот дух во контакт со демонскиот свет а не во некакво себеосознавање.
Поголемо себеозознавање од себеосознавањето за својата отпадната и огревовена природа-здравје! Ама Будизмот, секако, тоа не ти го нуди.

Ај те молам поинформирај се малку околу будизмот... Каков демонски свет? Да не си ги помешал работите?
Барем за ова не зборам (пишувам:)) од памет.
Извини вака, ама мислам дека не си у право. Поздрав :)

vo vrska so Budizmot sakav da kazam deka toa e ucenje poveke filozofsko a tek posle stanalo religija.Buda velel deka veruvanjeto nema smisla, treba da se drzime za ona sto go znaeme, znaeme deka mozeme da ostarime, ako ne umreme porano, deka moze da se razbolime i deka moze da umreme, Buda i toa kako uci za sebespoznavanje, negovoto ucenje e kako da ne stradame od ovoj svet vo koj e se stradanje i bolka.Buda velel ti moze da veruvas deka e nesto taka, no faktite kazuvaat deka veruvanjeto nema smisla ako se sprotivni na realnosta. realnosta e bolna spored Budizmot se e stradanje, razdelbi od bliski, nevolji i slicno, nasproti seto toa Buda uci na koncentracija na percepciite, da ne robuvame na umot koj luta vo minato i idnina, da se drzime do segasnosta oti samo taa postoi, da bideme smireni, da rabotime na sebe da gi namalime zelbite oti korenot na stradanjeto e zelbata spored Buda.Iako e ateisticko ucenje Budizmot nudi vrvna etika, pravilno mislenje, ispravno zboruvanje, ispravno deluvanje i celosno e koncentriran na individuata, sekoj treba da go izodi svojot pat. da svati deka nema trajna sustina i da ne se vrzuva za svoeto jas bidejki nikoj ne se poseduva sebe si bidejki ne moze da ja izbegne sudbinata, sekoj umira koga ke mu dojde momentot.Budizmot ima vipasana meditacija kade mislovniot proces treba da se izbrise i da bideme celosno otvoreni kon percepciite, budni, svesni za sekoja misla, reakcija, da ne bideme robovi na mislite tuku otvoreni so svesnost kon tecenieto na zivotot.

Така е брат :)

Да...
Само што НИКОЈ не го повикал Буда да дели памет наоколу.
Чекај, Нихилиста, па нели ти беше по Исламот? Смени вера?

Буда не делел памет наоколу! Никој не ги принудувал приврзаниците да го следат. Ако е така како што велиш, тогаш сите тие врвни ликови од сите религии делат памет наоколу...А со тоа не се слагам

Целосното откажување од земните добра е својствено само за врните монаси и подвижници. За мирјаните, оние кои решиле да живеат во Светот, важи принципот на „златната средина„, да се живее во светот, да, но со мерка во/кон сите нешта.

Будистите ни оддалеку не го пропагираат она кое го пропагира православието. Будистите се впуштаат во тешка пасивност, не само телесна, туку и умствена, со цел, наводно, да не бидат дел од овој свет. Православното христијансто е вера од акција: треба вера, да, но и дела, и смирение, и стекнување на даровите од СВетиот Дух. А за сето тоа да се потигне, треба напор, труд, пот, истрајност, а не будистичка пасивност, каде, наводно, негазњето на мравка е врвен домет во духовниот живот. Јаааа...

А за она кое велиш дека не го разбираш..па потруди се маклу, прочепкај по литература, научи нешто повеќе и пошироко, споредувај и ќе го разбереш.

Е ај молим те, едно е за монасите едно е за “обичниот човек“? Вера си е вера, што има во Библијата, важи за сите подеднакво(немој да ми викаш дека не е така, ја имам читано), нема тука ако си ’маж’ ке издржиш и ке се откажеш од сите нели тие матријални добра... а ако не, барем обиди се да живееш што е повеќе можно БЕЗгрешно, а МОРА да признаеш дека во ова општество тоа е НЕВОЗМОЖНО!
И така...

Ај те молам поинформирај се малку околу будизмот... Каков демонски свет? Да не си ги помешал работите?
Барем за ова не зборам (пишувам:)) од памет.
Извини вака, ама мислам дека не си у право. Поздрав :)

Во право сум. А и скромен сум...
Секоја религија, која како врв на своети учење ти го нуди „ништото„, тоа автоматски значи дека зад тоа „ништо„ стои лукавиот-тој само зема, оти нема што да даде, освен „ништото„!

Буда не делел памет наоколу! Никој не ги принудувал приврзаниците да го следат. Ако е така како што велиш, тогаш сите тие врвни ликови од сите религии делат памет наоколу...А со тоа не се слагам

Гаетама (Готама, Готјема, ват евар) Буда бил само световен мудрец, философ. Никој не ги принудувал неговите следбеници да го следат-точно. Тоа што сите врни ликови во сите религии делат памет, е само делумно точно. Христос ги одбра Апсотолите и ги испрати низ Светот, за да ги научат и крпштеват сите народи во името од Творецот. Значи, сам Бог се симна од Небесата и токму Он ги одбра Апостолите, за да поучуваат. А КОЈ ги обра другите поучувачи? Тие, самите себе!?

Е ај молим те, едно е за монасите едно е за “обичниот човек“? Вера си е вера, што има во Библијата, важи за сите подеднакво(немој да ми викаш дека не е така, ја имам читано), нема тука ако си ’маж’ ке издржиш и ке се откажеш од сите нели тие матријални добра... а ако не, барем обиди се да живееш што е повеќе можно БЕЗгрешно, а МОРА да признаеш дека во ова општество тоа е НЕВОЗМОЖНО!
И така...

Неможе секој поединец/поединка да биде монах и да го живее таквиот живот. Монаштвото не е единствен услов или гаранција за влез во Рајот, исто како што мирјанското живеење не е гаранција за влез во пеколот. Кога сите би биле монаси, како би се продолжил човековиот род? Кој тогаш би го дочекал вторто Христово доаѓање? Растенијата, можеби?

Во право сум. А и скромен сум...
Секоја религија, која како врв на своети учење ти го нуди „ништото„, тоа автоматски значи дека зад тоа „ништо„ стои лукавиот-тој само зема, оти нема што да даде, освен „ништото„!

Гаетама (Готама, Готјема, ват евар) Буда бил само световен мудрец, философ. Никој не ги принудувал неговите следбеници да го следат-точно. Тоа што сите врни ликови во сите религии делат памет, е само делумно точно. Христос ги одбра Апсотолите и ги испрати низ Светот, за да ги научат и крпштеват сите народи во името од Творецот. Значи, сам Бог се симна од Небесата и токму Он ги одбра Апостолите, за да поучуваат. А КОЈ ги обра другите поучувачи? Тие, самите себе!?

Неможе секој поединец/поединка да биде монах и да го живее таквиот живот. Монаштвото не е единствен услов или гаранција за влез во Рајот, исто како што мирјанското живеење не е гаранција за влез во пеколот. Кога сите би биле монаси, како би се продолжил човековиот род? Кој тогаш би го дочекал вторто Христово доаѓање? Растенијата, можеби?

Јас сепак мислам (т.е сигурна сум) дека ни тој Господ или некој друг е измислен од човекот. Сведок си дека Тој Господ Бог ги избрал Апостолите; нели е точно дека човекот го избрал него? Ти Библијата не можеш да ја читаш како писмо кое ти нуди нешта кои треба да ги сфатиш здраво за готово. Не и е таа намерата, прашај било кој нејзин проучувач, а тоа да не е свештеник.
А секако дека не треба сите луѓе да станат монаси или што и да е веќе, туку поентата ми беше дека и ти си грешник, како и секое живо суштество што човек е наречено! И безгрешен не заминуваш од светов. А штом ги кршиш основните начела по кои се водиш, не треба да се надеваш дека за тебе местото е во Рајот(не мислам само на тебе, немј лично да ме сфатиш ;))
Како и да е, вака можеме до бескрај и назад да полемизираме, а секој сепак ке си остане до своето мислење :)

По постовиве сваќам дека никој не го сваќа христијанското учење. Еден вика едно, друг друго, се измислуваат правила како им одговараат.Друго, мики1 дали ми се чини или ти стварно си напишал дека будизмот има некаква врска со некој си демон или така нешто. Оф леле, едно ќе ти кажам не гледај само во еден правец како на коњите што им ставаат такви да гледаат само напред туку отвори се малце и не се плаши од тоа што ќе го видиш. Тука никој не го напаѓа христијанството...

По постовиве сваќам дека никој не го сваќа христијанското учење. Еден вика едно, друг друго, се измислуваат правила како им одговараат.Друго, мики1 дали ми се чини или ти стварно си напишал дека будизмот има некаква врска со некој си демон или така нешто. Оф леле, едно ќе ти кажам не гледај само во еден правец како на коњите што им ставаат такви да гледаат само напред туку отвори се малце и не се плаши од тоа што ќе го видиш. Тука никој не го напаѓа христијанството...

Site go razbiraat hristijanstvoto,site go razbiraat na svoj nacin,i mislat deka onoj so go razbira razlicno greshi,toa im e vmetnato use od mali,takva e verata,ne e dovolno jasna za da site razmisluvaat isto,hejterska religija,jbg.

[Tuka nikoj ne go napaga hristijanstvoto..Khm...o.0 xD]

Site go razbiraat hristijanstvoto,site go razbiraat na svoj nacin,i mislat deka onoj so go razbira razlicno greshi,toa im e vmetnato use od mali,takva e verata,ne e dovolno jasna za da site razmisluvaat isto,hejterska religija,jbg.

[Tuka nikoj ne go napaga hristijanstvoto..Khm...o.0 xD]

Ова може да важи за секоја монотеистичка религија и затоа и постојат свештениците на обичните „верници„ да им објаснат што сакал тоа авторот да каже :wink:. А кога и свештениците помеѓу себе нема да се согласат во толкувањето тогаш се формираат секти и фракции какви имаме многу и во христијанството а и во исламот.

Да, јас го напишав тоа (дека зад целата таа испразна философија стои демонот) и сеуште го мислам истото. И не се работи за гледање во еден правец, туку совршено едоставна споредба на плодвите кои ги дава одредено религиозно учење и уредувањето на својот живот според истото. Ако плодот/резултатот од одредено учење е учењето за „ништото„, тогаш, јасно е кој стои зад тоа „ништо„. Но ако резултатот е опиплив, мерлив, видлив, тогаш зад тоа учење стои „некој и нешто„. Христос и Неговото учење се плодоносни, за разлика од будизмот и воопшто, било која азијатска философија, која ти/ни нуди „опуштање„ и спојување со „ништото„-значи, чиста бесцелоност и бесмислица на овоезмното битисување.

Да, јас го напишав тоа (дека зад целата таа испразна философија стои демонот) и сеуште го мислам истото. И не се работи за гледање во еден правец, туку совршено едоставна споредба на плодвите кои ги дава одредено религиозно учење и уредувањето на својот живот според истото. Ако плодот/резултатот од одредено учење е учењето за „ништото„, тогаш, јасно е кој стои зад тоа „ништо„. Но ако резултатот е опиплив, мерлив, видлив, тогаш зад тоа учење стои „некој и нешто„. Христос и Неговото учење се плодоносни, за разлика од будизмот и воопшто, било која азијатска философија, која ти/ни нуди „опуштање„ и спојување со „ништото„-значи, чиста бесцелоност и бесмислица на овоезмното битисување.
cekaj malku, site pravoslavci po plodovite se sovrseni>??Ne se, epa so koe pravo i vrz osnova na sto tvrdis deka samo taa vera e prava, dobri luge ima od site veri ima i od onie koi se ateisti, i losi luge ima od site veri, i sto sega??DOgmite bile pravilni a na drugite veri pogresni??Abe ajde, vrska nema, dogmite ne davaat plodovi prakticni a i da davaat gledame deka dobri luge i dobri dela pravat od site veri, znaci nema dkz deka samo ovaa ili onaa vera e prava.

Дека во сите вери има и добри и лоши луѓе-тоа не го спорам. Спорам за тоа, според кое и според чие мерило, тие луѓе се добри или лоши?
Понатаму.
Врвните подвижници се максимумот кој може да го даде човечкиот род-самите тие не велат дека се совршени, но пошто Христос им ја дава вечната слава и место во Неговото Царство, значи дека тие подвижници се достојни за таквата награда, оти, нели, како што и сам Христос вели:„...работникот ја заслужува својата награда...„
А за оние порединци кои се дел од другите вери-нека им биде според верата нивна.

Дека во сите вери има и добри и лоши луѓе-тоа не го спорам. Спорам за тоа, според кое и според чие мерило, тие луѓе се добри или лоши?
Понатаму.
Врвните подвижници се максимумот кој може да го даде човечкиот род-самите тие не велат дека се совршени, но пошто Христос им ја дава вечната слава и место во Неговото Царство, значи дека тие подвижници се достојни за таквата награда, оти, нели, како што и сам Христос вели:„...работникот ја заслужува својата награда...„
А за оние порединци кои се дел од другите вери-нека им биде според верата нивна.
sto ima vrska po koe merilo se dobri ako se dobri dobri se.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom