Исус, Мухамед, Буда, Конфучие... кој?

definitivno prorokot Muhamed s.a.v.s toj e nad site proroci nad Isus Mojsej Abraham Noe Adam i uste kolku drugi......... pozdrav

Исус? Буда? Алах? Трајчо? На Петре баба му? - не фала.

Доволен сум си јас, бог не ми треба.:smir:

Не сум поклоник на ниту една религија, затоа веројатно можам пообјективно да коментирам...
Според мене будизмот ми е најприфатлив поради тоа што не третира некој лик кој е супериорен, на кого само ословувањето мора да му го пишуваме со ГОЛЕМА почетна буква...
Буда е реален лик. Неговите трансенденции, доведување на духот до себеспознание и апсолутен внатрешен мир, ме фасцинираат. Би сакала да можам умствено да го достигнам тоа ниво, тоа совршенство...

А и сепак мислам дека темава на форумов јасно и гласно потенцира дека се бара објективност, а не верски препукувања... Но што знам јас па? :helou:

site tie golemi luge iako bile neuki vo formalna smisla Muhammed bil nepismen, Isus bil drvodelec-stolar, i t n, site tie vo ezoterijata vo vnatresnata smisla na nivnite ucenja propovedale dobro, da ima sloga, razbiranje, solidarnost...Problemot nastanuva poradi razlicnite dogmi i rituali, i koga nekoj ke ve napadne kako treba da se odnesuvate? Da li e zlo da vratis na napad so soodvetna samoodbrana, i zosto posle toa se tretira kako zlo i nasilie iako se raboti samo za soodvetna odbrana adekvatna na napadot, primer nekoj da saka da vi ubie dete ili nekoj od familija sigurno deka ne e nasilie ako prevzemete nasilni sredstva za da gi zastitite svoite bliski, znaci pravilata vazat za site ili ne vazat za nikogo, ne mozeme da barame tolerancija, razbiranje i moralno odnesuvanje od drugite tuku treba site toa da go pravat i problemot e sto site ne se odnesuvaat spored tie univerzalno afirmativni stavovi za pravenje dobro i zatoa cesto samoodbranata se tolkuva kako nasilie.Inaku nasproti kukaviclukot treba da se odbere nasilieto ako toa e neophodno koga se raboti za napad vrz nasite bliski, nasata sopstvenost, naseto telo i sl.Znaci tolerancijata treba da se ocekuva od site a ne samo od drugite a nie da ne bideme tolerantni, ne moze da se upotrebuvaat razlicni kriteriumi vo smisla nekoj neka ubiva i neka krade a nie da tolerirame i molcime, ne, no togas i ne treba odmazdata ili samoodbranata od nasilen napad da se tretira kako zlo i nasilie.Naprotiv se raboti za protivenje na zloto, protivenje koe e adekvatno na napadot.

Не сум поклоник на ниту една религија, затоа веројатно можам пообјективно да коментирам...
Според мене будизмот ми е најприфатлив поради тоа што не третира некој лик кој е супериорен, на кого само ословувањето мора да му го пишуваме со ГОЛЕМА почетна буква...
Буда е реален лик. Неговите трансенденции, доведување на духот до себеспознание и апсолутен внатрешен мир, ме фасцинираат. Би сакала да можам умствено да го достигнам тоа ниво, тоа совршенство...

А и сепак мислам дека темава на форумов јасно и гласно потенцира дека се бара објективност, а не верски препукувања... Но што знам јас па? :helou:

Буизмот и неговата трансцедентност , го доведуваат човековиот дух во контакт со демонскиот свет а не во некакво себеосознавање.
Поголемо себеозознавање од себеосознавањето за својата отпадната и огревовена природа-здравје! Ама Будизмот, секако, тоа не ти го нуди.

site tie golemi luge iako bile neuki vo formalna smisla Muhammed bil nepismen, Isus bil drvodelec-stolar, i t n, site tie vo ezoterijata vo vnatresnata smisla na nivnite ucenja propovedale dobro, da ima sloga, razbiranje, solidarnost...Problemot nastanuva poradi razlicnite dogmi i rituali, i koga nekoj ke ve napadne kako treba da se odnesuvate? Da li e zlo da vratis na napad so soodvetna samoodbrana, i zosto posle toa se tretira kako zlo i nasilie iako se raboti samo za soodvetna odbrana adekvatna na napadot, primer nekoj da saka da vi ubie dete ili nekoj od familija sigurno deka ne e nasilie ako prevzemete nasilni sredstva za da gi zastitite svoite bliski, znaci pravilata vazat za site ili ne vazat za nikogo, ne mozeme da barame tolerancija, razbiranje i moralno odnesuvanje od drugite tuku treba site toa da go pravat i problemot e sto site ne se odnesuvaat spored tie univerzalno afirmativni stavovi za pravenje dobro i zatoa cesto samoodbranata se tolkuva kako nasilie.Inaku nasproti kukaviclukot treba da se odbere nasilieto ako toa e neophodno koga se raboti za napad vrz nasite bliski, nasata sopstvenost, naseto telo i sl.Znaci tolerancijata treba da se ocekuva od site a ne samo od drugite a nie da ne bideme tolerantni, ne moze da se upotrebuvaat razlicni kriteriumi vo smisla nekoj neka ubiva i neka krade a nie da tolerirame i molcime, ne, no togas i ne treba odmazdata ili samoodbranata od nasilen napad da se tretira kako zlo i nasilie.Naprotiv se raboti za protivenje na zloto, protivenje koe e adekvatno na napadot.
Премногу површно ги гледаш работите.
Иако ова не е поврзано со насловот, морав да го цитирам, едноставно ми боде очи... :) Патем, сите религии на светот се толку изедначени и овој проблем го третираат еднакво, што е чудо. Ниедна религија на светот не пропагира насилство, освен муслиманството во одредени случаи. Затоа и имаме конфликти на идеолошка база, а богами и на бомбашка база.
Miki1 напиша:
Буизмот и неговата трансцедентност , го доведуваат човековиот дух во контакт со демонскиот свет а не во некакво себеосознавање.
Поголемо себеозознавање од себеосознавањето за својата отпадната и огревовена природа-здравје! Ама Будизмот, секако, тоа не ти го нуди.
Ако будизмот нема намера да ти понуди себеспознавање, осознавање... што тоа всушност будизмот нуди и прави, гледам го познаваш будизмот, па објасни ми, да поднаучам. :helou:

Ниедна религија на светот не пропагира насилство, освен муслиманството во одредени случаи. Затоа и имаме конфликти на идеолошка база, а богами и на бомбашка база.
Ne postoi muslimanstvo Viktor, tuku Islam. Muslimani se narekuvaat sledbenicite na Islamot, taka se narekuva religijata. ( ova samo dobronameren sovet vo vid na informacija :))
Islamot ne propagira nasilstvo, nitu vo odredeni slucai. Tie slucai koi sto ti gi kategoriziras kako odreden del od Islamot, jas ednostavno gi isfrluvam od Islamot. Ne se del od Islamot tie, ne e toa Islam, ne moze da bide Islam.

Ne postoi muslimanstvo Viktor, tuku Islam. Muslimani se narekuvaat sledbenicite na Islamot, taka se narekuva religijata. ( ova samo dobronameren sovet vo vid na informacija :))
Islamot ne propagira nasilstvo, nitu vo odredeni slucai. Tie slucai koi sto ti gi kategoriziras kako odreden del od Islamot, jas ednostavno gi isfrluvam od Islamot. Ne se del od Islamot tie, ne e toa Islam, ne moze da bide Islam.

Како тогаш имаат ќелии насекаде по исламскиот свет (ако не се подржувани). Или си осамен или си неискрен?

Како тогаш имаат ќелии насекаде по исламскиот свет (ако не се подржувани). Или си осамен или си неискрен?
Abe vidi, najiskreno, boli me kurac kade tie imaat "kelii". Premalku znaeme za da mozeme da ja sfatime i razglobime seta taa aktvnost sirum Svetot. i ti znaes deka e taka:toe:
Od druga strana, ne sum ja nepismen, ja imam knigata pred mene, fala Bogu znam da citam, pa znam sto i kako e napisano, sto i kako e dozvoleno.:toe:

Abe vidi, najiskreno, boli me kurac kade tie imaat "kelii". Premalku znaeme za da mozeme da ja sfatime i razglobime seta taa aktvnost sirum Svetot. i ti znaes deka e taka:toe:
Od druga strana, ne sum ja nepismen, ja imam knigata pred mene, fala Bogu znam da citam, pa znam sto i kako e napisano, sto i kako e dozvoleno.:toe:
fair enough

Премногу површно ги гледаш работите.
Иако ова не е поврзано со насловот, морав да го цитирам, едноставно ми боде очи... :) Патем, сите религии на светот се толку изедначени и овој проблем го третираат еднакво, што е чудо. Ниедна религија на светот не пропагира насилство, освен муслиманството во одредени случаи. Затоа и имаме конфликти на идеолошка база, а богами и на бомбашка база.

Ако будизмот нема намера да ти понуди себеспознавање, осознавање... што тоа всушност будизмот нуди и прави, гледам го познаваш будизмот, па објасни ми, да поднаучам. :helou:
Islamot ne propagira nasilstvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neka si idat Amerikaa od okupiranite Afganistan i Irak i ke prestanat site teroristicki napadi, Tie nemaat drugo care, pod okupacija se, se branat ko sto se branele partizanite od fasistickiot agresor, da imaat oni voena sila ko sto ima Amerika i NATO nema da pravat samoubistveni napadi, ama nekako se branat.Ama aj posto si moderator ti prostuvam a i nezrel si seuste a i oti imam umna glava!

Почитувани Кајганџии
која од споменатите или неспоменатите личности ја сметате за најдостојна за Вера, за доверба, за почитување? Која Вера/Религија и/или Философија мислите дека е ОБЈЕКТИВНО(ако можете да бидете објективни) најкоректна, најправилна...? И зошто?
Обидете се Ве молам да не ја напуштате темата во Вашите дискусии

Никој :nenene::pos2:

Adonai-Jehovah -- The Lord our Sovereign
El-Elyon -- The Lord Most High
El-Olam -- The Everlasting God
El-Shaddai -- The God Who is Sufficient for the Needs of His People
Jehovah-Elohim -- The Eternal Creator
Jehovah-Jireh -- The Lord our Provider
Jehovah-Nissi -- The Lord our Banner
Jehovah-Ropheka -- The Lord our Healer
Jehovah-Shalom -- The Lord our Peace
Jehovah-Tsidkenu -- The Lord our Righteousness
Jehovah-Mekaddishkem -- The Lord our Sanctifier
Jehovah-Sabaoth -- The Lord of Hosts
Jehovah-Shammah -- The Lord is Present
Jehovah-Rohi -- The Lord our Shepherd
Jehovah-Hoseenu -- The Lord our Maker
Jehovah-Eloheenu -- The Lord our God

ili na kratko kazano Isus Hristos!!!
a eve i na dolgo

I am the LORD which exercise loving-kindness, judgment, and righteousness
I am the LORD which hallow you
I am the LORD, your Holy One
I am the resurrection, and the life (Jesus)
I am the root and offspring of David (Jesus)
I am the Son of God (Jesus)
I am the vine (Jesus)
I am the way, the truth, and the life (Jesus)
I am their inheritance (speaking of the priests)
I am thy exceeding great reward
I am thy part and thine inheritance (said to the Levites)
I am thy salvation
I am thy Savior

Praise the Lord!!!

vo vrska so Budizmot sakav da kazam deka toa e ucenje poveke filozofsko a tek posle stanalo religija.Buda velel deka veruvanjeto nema smisla, treba da se drzime za ona sto go znaeme, znaeme deka mozeme da ostarime, ako ne umreme porano, deka moze da se razbolime i deka moze da umreme, Buda i toa kako uci za sebespoznavanje, negovoto ucenje e kako da ne stradame od ovoj svet vo koj e se stradanje i bolka.Buda velel ti moze da veruvas deka e nesto taka, no faktite kazuvaat deka veruvanjeto nema smisla ako se sprotivni na realnosta. realnosta e bolna spored Budizmot se e stradanje, razdelbi od bliski, nevolji i slicno, nasproti seto toa Buda uci na koncentracija na percepciite, da ne robuvame na umot koj luta vo minato i idnina, da se drzime do segasnosta oti samo taa postoi, da bideme smireni, da rabotime na sebe da gi namalime zelbite oti korenot na stradanjeto e zelbata spored Buda.Iako e ateisticko ucenje Budizmot nudi vrvna etika, pravilno mislenje, ispravno zboruvanje, ispravno deluvanje i celosno e koncentriran na individuata, sekoj treba da go izodi svojot pat. da svati deka nema trajna sustina i da ne se vrzuva za svoeto jas bidejki nikoj ne se poseduva sebe si bidejki ne moze da ja izbegne sudbinata, sekoj umira koga ke mu dojde momentot.Budizmot ima vipasana meditacija kade mislovniot proces treba da se izbrise i da bideme celosno otvoreni kon percepciite, budni, svesni za sekoja misla, reakcija, da ne bideme robovi na mislite tuku otvoreni so svesnost kon tecenieto na zivotot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom