Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Taka e albanese xDdefinitivno prorokot Muhamed s.a.v.s toj e nad site proroci nad Isus Mojsej Abraham Noe Adam i uste kolku drugi......... pozdrav
Не сум поклоник на ниту една религија, затоа веројатно можам пообјективно да коментирам...
Според мене будизмот ми е најприфатлив поради тоа што не третира некој лик кој е супериорен, на кого само ословувањето мора да му го пишуваме со ГОЛЕМА почетна буква...
Буда е реален лик. Неговите трансенденции, доведување на духот до себеспознание и апсолутен внатрешен мир, ме фасцинираат. Би сакала да можам умствено да го достигнам тоа ниво, тоа совршенство...
А и сепак мислам дека темава на форумов јасно и гласно потенцира дека се бара објективност, а не верски препукувања... Но што знам јас па? :helou:
Премногу површно ги гледаш работите.site tie golemi luge iako bile neuki vo formalna smisla Muhammed bil nepismen, Isus bil drvodelec-stolar, i t n, site tie vo ezoterijata vo vnatresnata smisla na nivnite ucenja propovedale dobro, da ima sloga, razbiranje, solidarnost...Problemot nastanuva poradi razlicnite dogmi i rituali, i koga nekoj ke ve napadne kako treba da se odnesuvate? Da li e zlo da vratis na napad so soodvetna samoodbrana, i zosto posle toa se tretira kako zlo i nasilie iako se raboti samo za soodvetna odbrana adekvatna na napadot, primer nekoj da saka da vi ubie dete ili nekoj od familija sigurno deka ne e nasilie ako prevzemete nasilni sredstva za da gi zastitite svoite bliski, znaci pravilata vazat za site ili ne vazat za nikogo, ne mozeme da barame tolerancija, razbiranje i moralno odnesuvanje od drugite tuku treba site toa da go pravat i problemot e sto site ne se odnesuvaat spored tie univerzalno afirmativni stavovi za pravenje dobro i zatoa cesto samoodbranata se tolkuva kako nasilie.Inaku nasproti kukaviclukot treba da se odbere nasilieto ako toa e neophodno koga se raboti za napad vrz nasite bliski, nasata sopstvenost, naseto telo i sl.Znaci tolerancijata treba da se ocekuva od site a ne samo od drugite a nie da ne bideme tolerantni, ne moze da se upotrebuvaat razlicni kriteriumi vo smisla nekoj neka ubiva i neka krade a nie da tolerirame i molcime, ne, no togas i ne treba odmazdata ili samoodbranata od nasilen napad da se tretira kako zlo i nasilie.Naprotiv se raboti za protivenje na zloto, protivenje koe e adekvatno na napadot.
Ако будизмот нема намера да ти понуди себеспознавање, осознавање... што тоа всушност будизмот нуди и прави, гледам го познаваш будизмот, па објасни ми, да поднаучам. :helou:Miki1 напиша:Буизмот и неговата трансцедентност , го доведуваат човековиот дух во контакт со демонскиот свет а не во некакво себеосознавање.
Поголемо себеозознавање од себеосознавањето за својата отпадната и огревовена природа-здравје! Ама Будизмот, секако, тоа не ти го нуди.
Ne postoi muslimanstvo Viktor, tuku Islam. Muslimani se narekuvaat sledbenicite na Islamot, taka se narekuva religijata. ( ova samo dobronameren sovet vo vid na informacijaНиедна религија на светот не пропагира насилство, освен муслиманството во одредени случаи. Затоа и имаме конфликти на идеолошка база, а богами и на бомбашка база.
Ne postoi muslimanstvo Viktor, tuku Islam. Muslimani se narekuvaat sledbenicite na Islamot, taka se narekuva religijata. ( ova samo dobronameren sovet vo vid na informacija)
Islamot ne propagira nasilstvo, nitu vo odredeni slucai. Tie slucai koi sto ti gi kategoriziras kako odreden del od Islamot, jas ednostavno gi isfrluvam od Islamot. Ne se del od Islamot tie, ne e toa Islam, ne moze da bide Islam.
Abe vidi, najiskreno, boli me kurac kade tie imaat "kelii". Premalku znaeme za da mozeme da ja sfatime i razglobime seta taa aktvnost sirum Svetot. i ti znaes deka e takaКако тогаш имаат ќелии насекаде по исламскиот свет (ако не се подржувани). Или си осамен или си неискрен?
fair enoughAbe vidi, najiskreno, boli me kurac kade tie imaat "kelii". Premalku znaeme za da mozeme da ja sfatime i razglobime seta taa aktvnost sirum Svetot. i ti znaes deka e taka
Od druga strana, ne sum ja nepismen, ja imam knigata pred mene, fala Bogu znam da citam, pa znam sto i kako e napisano, sto i kako e dozvoleno.![]()
Islamot ne propagira nasilstvo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Премногу површно ги гледаш работите.
Иако ова не е поврзано со насловот, морав да го цитирам, едноставно ми боде очи...Патем, сите религии на светот се толку изедначени и овој проблем го третираат еднакво, што е чудо. Ниедна религија на светот не пропагира насилство, освен муслиманството во одредени случаи. Затоа и имаме конфликти на идеолошка база, а богами и на бомбашка база.
Ако будизмот нема намера да ти понуди себеспознавање, осознавање... што тоа всушност будизмот нуди и прави, гледам го познаваш будизмот, па објасни ми, да поднаучам. :helou:
Почитувани Кајганџии
која од споменатите или неспоменатите личности ја сметате за најдостојна за Вера, за доверба, за почитување? Која Вера/Религија и/или Философија мислите дека е ОБЈЕКТИВНО(ако можете да бидете објективни) најкоректна, најправилна...? И зошто?
Обидете се Ве молам да не ја напуштате темата во Вашите дискусии