Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Homer MakeDonski напиша:
kaj sme bile?
vo pregratkite na samoupravnoto socijalisticko samoupravuvanje ,po teorija
vo razvivanjeto na bratstvoto i edinstvoto ,po teorija
vo kalta na zadkarpatskoto naseluvanje,po teorija
vo podrskata na albanskata istoriografija za avtohtonosta,po teorija
vo ocekuvanjata deka i Albanija ednas ke stanese sedmata republika na togasna YU.,po teorija
megutoa sega veke ja nema Yu ,nitu socijalizmot nitu dirigiranata istoriografija koja sto sme ja izucuvale.
I otkako i ovaa oficijalna makedonska istoriografija vo svojot pan-Slovenizam ,pred naletite na argumentite ke zapre vo svojata inercija,rabotite i vo sverata na istorijata ke se postavuvaat vo svetlata na argumentite i nivnata izdrzlivost.Togas ke izvadime defterite na istorijata okolu ova sto sporime ,sto e bilo ,sto e i kako treba da bide
Politicka dirigiranost vrz istorijata.-no more !

I Albancite go razvivale bratstvoto edinstvo. Nivnoto bilo poteshko i polosho.

Ima eden poet i pisatel, se vika Kalosh Celiku. Vo eden seminar na poeti, eden makedonski poet mu rekol:
"Skenderbeg e Makedonec"
Na ova Kalosh Celiku mu kazal:
"Jas na Skenderbeg sum mu posvetil 15 poemi, a ti nitu edna"

Kolku za dokaz ke kazam deka, za vreme na toa "bratstvo-edinstvo", ne bea dozvoleni isto taka razgovorite i atkivnostite kako kulturni taka i opshtestveni vo vrska so revolucionernata VMRO. Kako togash se pishuvaa i se slavea Goce Delcev i kompanija?
Socijalizmot ne e pricina...
Albancite pishuvale za nego od 18 vek. :)

I otkako i ovaa oficijalna makedonska istoriografija vo svojot pan-Slovenizam ,pred naletite na argumentite ke zapre vo svojata inercija,rabotite i vo sverata na istorijata ke se postavuvaat vo svetlata na argumentite i nivnata izdrzlivost.Togas ke izvadime defterite na istorijata okolu ova sto sporime ,sto e bilo ,sto e i kako treba da bide
Politicka dirigiranost vrz istorijata.-no more !

Sad je kasno.

Уживај не сакам да ти го срушам интергритетот...барем не засега

A mislish deka mozesh ?
Ja ne veruvam. :)

Никогаш не е доцна, ниту предоцна за да се расветлуваат мрачните невистини на една догма каква што била и сеуште е светската историја за Балканот.

Garfield напиша:
Никогаш не е доцна, ниту предоцна за да се расветлуваат мрачните невистини на една догма каква што била и сеуште е светската историја за Балканот.

I so toa shto ke rasvetlish poteklo na Skenderbeg, ke im go odzemesh na albancite nivniot Nacionalen Heroj?

Не, никому не одземам ништо. Скендро бил голем човек, сигурно не е проблем да го наречеме борец за правдини, космополит, нели.
Ние само сакаме да се ревидира гнасната лажна историја. Верувам и ти го сакаш истото, оти не е лесно да се живее во мрак и заблуди.

Garfield напиша:
Не, никому не одземам ништо. Скендро бил голем човек, сигурно не е проблем да го наречеме борец за правдини, космополит, нели.
Ние само сакаме да се ревидира гнасната лажна историја. Верувам и ти го сакаш истото, оти не е лесно да се живее во мрак и заблуди.

Zabludi. Nema:)
Kaj nikoj nema zabludi. Problemot e toa shto, koga nekoj ke izrazi zelba da postavi bista negova niz gradovite niz Makedonija, so toa ke gi stavi granicite na "Golemata Albanija". Toa mene mi smeta. Ne ja sakam "Golemata Albanija".

Ни ја не ја сакам, што не значи дека не ја сакам вистината.

Sqiperia te made е гооолема глупост во денешно време, нереалност како што била и на времето.

Башка, темата е Шкендро, не небулозни идиотштилаци.

E gledash kako sfati na kraj duri:)
I ja mislam deka tie se idioti, i toa mislam deka e edna mala grupa na ljuge, koja vlija na golema masa, ali sepak kako shto ne sakav vojna vo 2001 ne sakam pak, no koga ke pocne, se plasham deka ke ja zasakam, isto kako vo 2001.
Da ne gibame po strasti, kako shto isto i Grcite ne ostavaat da gibame i nie po nivni strasti:)
Iskreno ne znam shto mi stana, ne sakav ni da poglednam na ovoj pod forum ISTORIJA, koga ja poglednav ovaa tema, ednostavno mi dade stimul da kazam deka tie shto se vo zabluda se bash tie shto cekpkaat po neshto shto trebalo pred mnogu vreme da se procepka, a ne sega:)
Ne kucam po Istorijava, poshto ima mnogu Laici:)
Dobar forum e toa Filosofija/Psihologija, nema diskutanti no sepak e dobar:), I am going back, se nadevam deka na ovaa tema ke i se zakaci nekoj golem katanec, sve shto imashe da se kaze se kaza. Da ne zaveduvame mladina, forumov e prepoln so pubertetlii, ke rezultira so losho zapoznaena mladina. Kako shto znaeme ljugevo na Balkanot se malku CURUK pa ne razmisluvaat ni pet ni shes.
Da ne dojde kako so islamskiot svet, za edna karikatura, milioni bezredija da se napraat.

Vistinata.
Shto e vistinata?
Dali edna zamislena pojava vo nashite glavi ili edno zrno pesok, shto se krie vo dnoto na okeanot. Koga vistinata se otkriva? Dali nekogash se otkriva? Shto e vistina tocno?
Tocni bea tie tvrdenja na nekoi filosofi deka ke dojde eden den koga so informaciite na ljugjeto ke kotrolira edna licnost, edna drzava, edna nacija, edna organizacija.
Shto e vistina.
Dali Tito bil toj shto sme go znaele deka e. Roden vo blizina na Bech, Gojdar(pasel goveda), jadel glava od svinja za da prezivee sekako.
Ili toj Tito shto ni go prikazaa pred nekoja nedela na TV.
Faktite se na strana na sekako ova ponovoto. No sekako postojat i kontra fakti, koi ne gi gledame ne gi znaeme. Pokraj vidlivata realnost, postoi nevidliva realnost, koja nema vkus, ni miris, no sepak ima fakti projaveni vo dejstva.

И тоа дека земјата е центар на вселената и сонцето се врти околу неа, како и дека земјата е плоча, а не округла беше факт, ама некако не е!

Zavisi koj kako go sfaka poimot FAKT:)

Значи, ти како што тврдиш дека Скендербег е само и само албанец, така и би распнувал, горел на клади, како и црквата кога се тврдело очигледното, дека земјата не е плочеста и не е центар??

Picasso` напиша:
Zavisi koj kako go sfaka poimot FAKT:)

Другар, фактот е ФАКТ, затоа и така се вика, нема тука толкување :helou:

Garfield напиша:
Значи, ти како што тврдиш дека Скендербег е само и само албанец, така и би распнувал, горел на клади, како и црквата кога се тврдело очигледното, дека земјата не е плочеста и не е центар??

Kaj velam jas deka e samo i samo Albanec?
Jas sum kazal, i pak ke kazam eve edna retrospektiva:

Ne me interesira Istorijata, potekloto na mojot narod, potekloto na skenderbeg idr.
Toa NE ME INTERESIRA, go kazav vo smisol na toa deka ne sakam da cackam neshto shto ne mozam da go iscackam.
Ne sum bil roden togash, i ne znam kako bilo.
Ako citash Albanec avtor ke procitash deka Albancite se potomci na Ilirite, isto ako procitash Makedonec ili Grk ke vidish deka tie i ne se potomci na Ilirite nego deka se od Azija dojdeni.
E sega ima i treta grupa na istoricari nekoi se albanci nekoi makedonci, smetaat deka albancite se od azija dojdeni odnosno potomci na ilirite.

Koga jas ke procitam neshto od avtor od trite grupi, ke imam samo moznost da odbiram na kogo da mu veruvam. A so toa i sekako kogo da go eliminiram, i da ne go priznavam kako relevanten faktor ili relevanten izvor na informacii i vistini. Toa shto e vistina za mene, ne e i za tebe.
Vo slucajov Skenderbeg e registriran niz site zemji vo svetot kako Albanski nacionalen Heroj, i kako shto kazav Gospod da slezi na zemja i da go tvrdi sprotivnoto, albancite nema da veruvaat a so toa sekako i ostanatite od svetot. Ostanuva vo igra samo toa shto nekoi avtori od stranskite zemji go tvrdat toa shto go tvrdi popovski. No isto taka ima i avtori koi go tvrdat sprotivnoto od toa shto go tvrdi Popovski.
Skenderbeg bil zaboraven od Makedoncite. Toa e fakt, toa e vistina, toa e realnost.

Jas smetam deka toj e albanec, deka albancite poteknuvaat od Ilirite, i kako shto kazav Isus da slezi od neboto nema da moze da me razubedi, a kamoli nekoi trivijalni dokazi, fakti i argumenti, koi sekako moze se proizvod na necija fantazija:), toa e vistinata za mene, kako shto vistinata za tebe e neshto drugo:)

Факти беше весник на албански??

Морав оф топик, хехехехехе!!!

Инаку, не си рекол, ама така излезе од муабетот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom