Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Garfield напиша:
Vidi kolkava e be, kelesh! I kade e, posle kakaj, baska drugo mu bese muabetot.
Ama dzabe da ti crtam.
мислам дека не може да свати, а не дека не сака :)

ама јас еве ќе бидам добар и ќе појаснам

велевте нема македонија? - ете има!

ама јас велам дека тоа е турска провинција, исто како и албанија!

значи ако има албанија, има и македонија. двете турски провинции.
се утепавте од повторување овде дека не постоела македонија, џанам албанија била држава во држава!

поданците на искандер на гробот му напишале крал на епир и македонија, не дека бил навистина, бидејќи тоа не било можно во рамките на турската држава.
зборот ми беше: зошто кога на карта ги има и албанија и македонија, искандер е наречен крал на македонија? а не на албанија?

не ставам прашалник за да ми се одговори...ОДГОВОРОТ Е ОЧИГЛЕДЕН!

rymz напиша:
Kolku shto gledam Makedonija, Albanija i Grchka se staveni vo isto kupche, nema bash nekoi granici kade pokazuva kade i kolkava e Albanija pa ni Makedonija...
во исто купче се бидејќи таква е мапата, прикажана е европска турција со нејзините провинции.

ама еве ти и со граници ако сакаш
исто.. европска турција, карта издадена 1761 година

358cbjd.jpg

истата мапа
44hw21u.jpg

ќе повторам: наречен крал на македонија и епир, а не на албанија.

Kral na Makedonija i Epir, a se borel vo Krujë i Shkodër, albanski gradovi..

Колку за потсетување на некои работи:
- Мијаците се Македонци,
- Мијаците се населени во југозападна Македонија, југоисточна Албанија и по долината на реката Шкумба,
- Мијаците носат кечиња, но не бели туку црни, а според нашите легенди - црни се зашто и ден денешен ја одразуваат жалта за Ѓорѓија Кастриот.

rymz напиша:
Kral na Makedonija i Epir, a se borel vo Krujë i Shkodër, albanski gradovi..
Denes se Albanski gradovi a vo 15 vek??? Vtoro sto e bitno dali se gradovite albanski ili ne??? Ne zborime za gradovite tuku za Kastriot!

Treto do 15 vek toponimi so slovenski koren na teritorija na denesna Albanija imas premnogu, pobaraj nekoja srednovekovna karta.

Cetvrto Albanci vo sreden vek i porano ne mora de se denesnite etnicki Albanci koi sebe si se vikaat Skipetari.

Na albanski forum imam procitano pismo od Albanec (zitel na Albania) od 15 vek od koe se gleda deka za nego Albanija e teritorija od Makedonija, bas taka!!!

Bidi objektiven vo tvoite istrzuvanja i ke ja najdes vistinata, kakva i da e!

Pozdrav

vistinata e pred ochi, nekoj ne saka da ja prifati :)

rymz напиша:
vistinata e pred ochi, nekoj ne saka da ja prifati :)

hahhah,mi gi zema zborovite ! Milo mi e sto poleka si priznavas:smir:

Samo eden komentar onaka,bidejki kolku i da raspravame jasno e deka pojma si nemate od zivotot i so vasheto nepoznavanje na istorijata mislam deka nema smisla da se debatira so vas,bescelno e!
Isto taka kolku sto sum ubeden deka 80% od Albancite bilo da se vo MK ili Kosovo,Albanija nemaat blaga veze koj bil sto bil za sto se borel Kastriot ,nitu koga ziveel,nitu potekloto negovo i zatoa vsusnost tolku golema e zabludata na taa seopsta albanska populacija,koja ednostavno tragajki po nekakva si ''svoja'' istorija i obelezja vsusnost si nametnuva eden smesen (posmesen zdravje) absurd ,deka Kastriot bil Albanec !

Tokmu zatoa spomnav deka e ludo i bolesno tazno kako najgolemiot del od Albancite po veroispoved -Muslimani da go slavat covek koj sto zivotna misija mu bila borbata protiv Islamot !
Tokmu taa neinformiranost,NEUKOST ja predizvika ovaa absurdnost kaj Albancite da vo denesno vreme Muslimanite Albanci da go slavat i velicaat Georgi Kastriot !

Nekolku direktni pricini za ovaa NEUKOST se tokmu ovoj ist stav kako na Albancive na forumov, kako sto e odbivanjeto da se sogledaat vistinskite dokazi,pokazateli, nivniot strav deka ke go izgubat ona vo koe slepo go posakuvaat kako svoj beleg na istorijata DOKOLKU procepkaat vo minatoto i otkrijat raboti dijametralno sprotivni na ubeduvanjata sto nivnite kvazi-istoricari nacional-romanticari im gi serviraat za da zasitat nekoja bolna potreba da se bide del od istorijata...po sekoja cena !

Ovoj presedan moze da se sporedi so na pr. koga Evreite posle 5 veka bi pocnale da go slavat HITLER i da mu gradat spomenici i prikazuvaat kako Evrej !
Ludilo!:tapp:

I pokraj vaseto sprotistavuvanje na site ocigledni fakti,jas kako i drugive na forumov znaeme deka sepak vie pokraj gordosta kusogledna ste svesni deka vasite ubeduvanja se pogresni i ako poradi gordosta ste resile da se davite vo vaseto ednoumie togas predlagam da ve ostavime na mira ,da uzivate vo svojata zabluda !
Aj pozdrav !:smir:

Ја имам дома книгата, и сум горд што сум Мијак !

Како може Скендеребег да е Албанец кога он владеел во 15 век а Албанците дошле 17 век!!!!!!!

Ej. Znae nekoj koj e Marin Barleti?

Picasso` напиша:
Ej. Znae nekoj koj e Marin Barleti?
TpH_Bo_OkO напиша:
Прв што посведочува дека Георгија имал Македонско (мијачко) потекло е италијанскиот писател од 16 век (1514 г.), Теодор Спандучи. По него се јавуваат научни работници со светски глас, меѓу кои: М. Цамиле Паганел, Дју Фрезна; Џорџ Гордон Бајрон, Муратори, Јулиус Писко, В. Макушев, Иричек, Јастребов, Селиштев, Иван Снегаров, Иширков, Тома Смиљаниќ, познатиот грчки историчар Папаригопуло и многу други. Сите тие го нарекуваат „роден Мијак”, односно „кнез на Мијаците”. Неговиот биограф и современик, бискупот Марино Барлетио, го нарекува „крал на Епир и на Македонија”. Во своето дело „Хисториа” Спандучи на едно место вели: „...Георгија Кастриот бил толку многу заслужен што го ценеле и го почитувале не само неговите соплеменици - Мијаците, туку и сите други народи, та дури и Турците. Мајка му била Воислава, исто така, Словенка - Македонка, од неговиот род, ќерка на еден господар од Полог, кој претставува дел од Македонија...”, а потоа заклучува: „Мијаците и сите Словени по род, имаат многу причини што го слават и што пеат јуначки песни за Георгија Кастриот, бидејќи се борел за заштита на словенството, за христијанскиот крст и за чесната слобода, но и затоа што го носел најблагородното свето име во својот род - Георгија..!”
На долната слика(Извадок од книгата на Барлети за Искенер) јасно пишува rex Macedonum (rex = Крал на латински) а понатака може да се прочита: G E O R G I Orbis Alexandrum regem habiturus erat (Превод: Наречен Втор Александар[се мисли на Александар Македонски]неговиот предок)
432djj6.jpg

Значи, истиот Марин Барлети, јасно го нарекува Георгија Кастриот „крал на Епир и Македонија”, споредуван во големината и јунаштвото со Македонскиот крал Александар Македонски и не само од него а Највеќе од Турците - Искендер на турски значи Александар...

Во неговата книга за животот на Георгија Кастриот, тој на неколку пати го опишува јазикот на славниот Мијак - словенски, односно, Македонски...

Се надевам те задоволи одговорот во врска со Марин Барлети...Сепак сум имал задоволство да ја разгледам таа книга во англиско издание и се е јасно конкретизирано околу овие прашања...:smir:

P.S. Не е само Барлети кој опширно пишувал за овој Мијачки крал, тука е и Теодор Спандучи...познат ти е?

Mi kazuvaa za nego sega deka pishuval biografija za skenderbeg.
Bashka vidov i na google neshto. Pishuvashe deka Albanski istoricar, roden vo Skadar, isto taka deka e biograf na Skenderbeg.
A na slikata pishuva deka e car samo na Epir:)

Прегледај го приврзокот 1469

Picasso` напиша:
Mi kazuvaa za nego sega deka pishuval biografija za skenderbeg.
Bashka vidov i na google neshto. Pishuvashe deka Albanski istoricar, roden vo Skadar, isto taka deka e biograf na Skenderbeg.
A na slikata pishuva deka e car samo na Epir:)
Книгата е извонредна, содржи еден куп факти и докази и тоа не баш во Албанската полза....:toe: Во книгата јасно пишува што бил Искендер и на што бил крал тој, доколку отидеш на неговиот гроб, види што му пишува на гробот :wink:(незнам дали ти дозволува верата да влезеш во црковни дворишта но сепак...)

А си ја прочитал ли книгата што го тврдиш тоа? :smir:

П.С. Срамота е за ваков јунак информациите од google да ги бараш...не ли ве учат во школо за него?

TpH_Bo_OkO напиша:
Книгата е извонредна, содржи еден куп факти и докази и тоа не баш во Албанската полза....:toe: Во книгата јасно пишува што бил Искендер и на што бил крал тој, доколку отидеш на неговиот гроб, види што му пишува на гробот :wink:(незнам дали ти дозволува верата да влезеш во црковни дворишта но сепак...)

А си ја прочитал ли книгата што го тврдиш тоа? :smir:

П.С. Срамота е за ваков јунак информациите од google да ги бараш...не ли ве учат во школо за него?

Me ucele vo shkolo. I toa shto me ucele, toa i mi e dovolno.
No isto taka pred da dojdam na net, razgovarav so eden tipac albanec, koj shto ja procital knigata i toj go tvrdi sprotivnoto. Imeno toj vika deka Barleti vo taa kniga pishuva deka Skenderbeg e car na Epir i na Albanija.

Bashka vo nieden sajt ne vidov da pishuva deka toj pishuva nishto shto moze da im bide vo polza na albancite, nego deka bash e edinstveniot albanski istoricar od toj period.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom