Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Толку експлоатиран херој како „Албански” а толку малку знаат за него...

Не ни очекувам да стигне дискусијата се до Јован Канински...нема таква интелектуална сила што ќе доведе до таму...

Знаете кој е тој нели?

Edit: Како што претпоставував....подоле отидоа офтопик...

abe dule dule crni dule kako so si trgnal skenderbeg ke go napravis i turcin ali nema vrska tolku ti e pametot i a tebe iznesuvas fakti od nekoi izvori koi ne se verodostojni:tapp:

rymz напиша:
Abe, shto zamarate, kazhav jas dela, od lugje koi ja znaat temava podobro od nas gomnojadci, koj saka svati, koj ne saka, se inati. Kraj kraeva, potomokot na Skenderbeg e ziv, pa idete prashajte go shto e, pa zemete mu i DNK, i shto sakate...posleden pat koga proveriv, potomokot na Skenderbeg izjasnil deka e Albanec.

Ne e fintata dali toj bil Makedonec, Albanec, Afganistanec ili AustroHungarec.
Fintatat e vo toa shto toj se custvuval.
Koj kur toj go baral vo albanija? SHto kur baral tamu toj?
I posle shto kur barale albancite da go slavat i da mu pravat monumenti?
Jasno e tuka ova.

и знамето денешно кое го има албанија..трн да не ти е познато од некаде!!??

Picasso` напиша:
Jasno e tuka ova.
Во тоа време Албанија не се ни викала Албанија...немало ни држава на тоа место...тој регион се викал ****** :) Ти кажи! Верувам дека знаете се за вашата земја....:baeh:

„Не го барал он во Албанија”....како што кажав таква земја и таков етникум во негово време не постоело

Тргни од тоа...

П.С. Не се изјасни никој од вас за Јован Канински...

Picasso` напиша:
Jasno e tuka ova.

Abe Mr.Rambo.. prodolzuvas so tvoeto singleminded razmisluvanje,dokolku navistina te interesira svojata i voopsto istorijata ke zemes i ke procitas,ke poglednes i drugi argumenti,pa ke mozes da si izgradis mislenje POTKREPENO so cvrsti fakti,a se dodeka nafrluvas od rakav nekoi tvoi gledanja na istorijata ne samo sto ja oteznuvas diskusijava tuku i nema sansa da prosolzime so diskusija bidejki tvoeto znaenje e ograniceno od poveke aspekti,neznam...mozebi se plasis da procitas raboti koi ne se vo sklad so tvoite zelbi i zamisli kako trebalo da bide,samo ja oteznuvas rabotata i ocigledno i sam si svesen deka nemas nikakvo znaenje za ovaa ili nekoja druga tema pa u veke prepoznatliviot stil ..'' Hajde da go radikalizirame be ej '' koga nesto ne e vo sklop so albanskite nacionalisticko-ideoloski razmisluvanja!
Koga malce ke procepkas i nezavisni avtori,kako na primer da bese na izlozbata na taa anglicankata kolekcioner za Georgi Kastriot koja gi donese vo Skopje svoite bogati zbirki so pisanija ,mapi i svedostva za Kastriot koi gi sobirala po cela Evropa,
ke se uverese mozebi i samiot deka najgolem del od site pohodi na Kastriot se na Makedonska pocva, a pretpostavuvam deka i si go videl toa na ALSAT TV bidejki imaa specijalno interview so anglicankata,i komentarite od Albanskite ''istoricari'' koi bea dojdeni tamu na nastanot prokomentiraa deka ''ova bilo nesto novo za niv,deka *ne znaele vsusnost deka najgolemite podvizi i borbi Kastriot gi vodel vo Makedonija a NE albanija" i toa mislam deka dovolno zboruva za sebe!
Aj... pozdrav

Сеи хрисовуль есть господара Ивнна Кацтпиота македонскаго, и копίе его вь нем' есть. И пише како даеть монастирју нашему две села во и сушта с' церковьίју Пресветы, Богородицы тамо суштίа, и описуеть вс по синорами, и прочат.
Напишано од монахот Никанор напис кој сеуште постои во Хиландарскиот манастир - Света Гора

TpH_Bo_OkO напиша:

Шо да се изјаснат, сигурно му се меша името со Зоран Калински :icon_lol:

Прочитајте ја барем рецензијата од книгата на Д-р. Петар Поповски - „Георгија Кастриот - Искендер, крал на Епир и Македонија и втор Александар Македонски“ за малку да биде појасно :)

Марин Барлети:
Superior Dibra montuosa est et aspera, ferax tarnen et Macedoniam tum ipsa loci vicinitate, tum similitudine morum contingens. Bulgari sive Tribali habitant,[12] ferox in armis gens et non minus Scanderbego multis praeclarae virtutis fidelque meritis grata. Propior tamen externis quam Epiroticis moribus[13] et adhorens multo ab Albano cultu, Graecanico ritu victitabant et plerasque eorum superstitiones sequebatur".[14]
====
Во превод на српски:
14 Vita. с, 126, књ. 5:"... Горњи Дебар je планински, нераван, али ипак плодан. Има додирних тачака са Македонијом како због близине са њом тако и у односу на обичаје. Насељен je Бугарима или Трибалима, племеном оружјем немилосрдним, а које je било веома драго Скендербегу, jep je вишеструко пројављивало своју изванредну срчаност, а и ради своје привржености к њему. Али ипак, обичаји овог племена били су сличнији туђинским, него епирским. Доста им се разликује и религија у односу на Албанце, jep они припадају грчкој вери, преузимајући многа њена празноверја".
http://www.rastko.org.yu/rastko-al/zbornik1990/ljbasotova-szogovic-barleti.php

Така Џули...кога неможеш да докажеш дека е Бугар, копај по пропагандата на Србите :tapp:

TpH_Bo_OkO напиша:
Во тоа време Албанија не се ни викала Албанија...немало ни држава на тоа место...тој регион се викал ****** :) Ти кажи! Верувам дека знаете се за вашата земја....:baeh:

„Не го барал он во Албанија”....како што кажав таква земја и таков етникум во негово време не постоело

Тргни од тоа...

A deka postojat dokumenti od toa vreme sekako Turski pishani dokumenti za postoenjeto na Albancite vo ovie prostori?

Ti kazuvash neshto shto ni ti ne go znaesh:)

Covek ili veruva vo neshto, ili ne veruva. Ti veruvash vo neshto shto e sprotivno na moeto veruvanje:)

Edno prashanje? Zash ako bil Makedonec ne ste mu pravele monumenti, ne ste go slavele?
Kako e mozno da se slavi nekoj kako Mosha Pijade, i da se gordee so negovo ziveenje vo ovie prostori, i sekako so K.P. Misirkov, a eden vakov velikan da ne se slavi? Cudno:)

Aj ako sakate ke ja trgneme bistata od Cair, ke ja staime na ploshtadot Makedonija ili na Kaleto:), moze taka? Vie vikate vash, nie vikame nash, ke go smenime znameto, ke staime zname kakvo shto toj stail na "negovata" drzava, simbol, grb... Moze taka?:) Trnce?

Abe Mr.Rambo.. prodolzuvas so tvoeto singleminded razmisluvanje,dokolku navistina te interesira svojata i voopsto istorijata ke zemes i ke procitas,ke poglednes i drugi argumenti,pa ke mozes da si izgradis mislenje POTKREPENO so cvrsti fakti,a se dodeka nafrluvas od rakav nekoi tvoi gledanja na istorijata ne samo sto ja oteznuvas diskusijava tuku i nema sansa da prosolzime so diskusija bidejki tvoeto znaenje e ograniceno od poveke aspekti,neznam...mozebi se plasis da procitas raboti koi ne se vo sklad so tvoite zelbi i zamisli kako trebalo da bide,samo ja oteznuvas rabotata i ocigledno i sam si svesen deka nemas nikakvo znaenje za ovaa ili nekoja druga tema pa u veke prepoznatliviot stil ..'' Hajde da go radikalizirame be ej '' koga nesto ne e vo sklop so albanskite nacionalisticko-ideoloski razmisluvanja!
Koga malce ke procepkas i nezavisni avtori,kako na primer da bese na izlozbata na taa anglicankata kolekcioner za Georgi Kastriot koja gi donese vo Skopje svoite bogati zbirki so pisanija ,mapi i svedostva za Kastriot koi gi sobirala po cela Evropa,
ke se uverese mozebi i samiot deka najgolem del od site pohodi na Kastriot se na Makedonska pocva, a pretpostavuvam deka i si go videl toa na ALSAT TV bidejki imaa specijalno interview so anglicankata,i komentarite od Albanskite ''istoricari'' koi bea dojdeni tamu na nastanot prokomentiraa deka ''ova bilo nesto novo za niv,deka *ne znaele vsusnost deka najgolemite podvizi i borbi Kastriot gi vodel vo Makedonija a NE albanija" i toa mislam deka dovolno zboruva za sebe!
Aj... pozdrav

Si iznapishal momce. Ne te procitav posho znam deka ima eden kup gomna iznaispishani.

Jas ja ucam mojata istorija kako shto jas sakam, i kako shto mene me ucele sekako.
Imeno istorijata i ne mi menja nishto vo vrska so mojata idnina i mojata segashnost:), taka da... Vie shto mislite deka treba da reshavate istoriski sporovi, reshavajte, jas ne reshavam, poshto toa shto e "spor" toa e i resheno, nikoj ne moze da go razubedi albanskiod narod deka Skenderbeg ne bil albanec, pa makar i od grob da stani i da kaze samiot deka bil Makedonec:)
Za razlika od toa
K.P. Misirkov
Braka Miladonovski
Grigor Prlicev
Aleksandar Veliki
Goce Delcev
Dame Gruev
Car Samoil
itn.
Ovie gorenavedeni se ljuge koi shto se mnogu osporuvani od mnogu istoricari.
Moze vaka, da dokazuete nivno poteklo, posle vashe poteklo deka ste CISTO MAKEDONCE, i posle da preminete na skenderbeg?:)

Ќе те убие таа дневна политика...

Обично пред факти и боговите молчат, ама тука оди таа народната „Ем шуто, ем боде”....Уживај не сакам да ти го срушам интергритетот...барем не засега :)

П.С. кога веќе запна...Дај да ги видиме тие пишани турски документи за постоењето на „Албанци” на просторов....или да ти верувам на зборот?? Јас можам тврдокорно да ти докажам дека такви документи - не постојат....а ти?

П.С. Јован Канински? Сакаш да те запознаам со него?

TpH_Bo_OkO напиша:
Уживај не сакам да ти го срушам интергритетот...барем не засега :)

Znaci uporen decko si bil ti:)

Moze da znam zoshto, vie Makedoncite, duri sega pocnavte da gi barate pravata vo odnos na Skenderbeg?
Kaj bevte tolku godini?

kaj sme bile?
vo pregratkite na samoupravnoto socijalisticko samoupravuvanje ,po teorija
vo razvivanjeto na bratstvoto i edinstvoto ,po teorija
vo kalta na zadkarpatskoto naseluvanje,po teorija
vo podrskata na albanskata istoriografija za avtohtonosta,po teorija
vo ocekuvanjata deka i Albanija ednas ke stanese sedmata republika na togasna YU.,po teorija
megutoa sega veke ja nema Yu ,nitu socijalizmot nitu dirigiranata istoriografija koja sto sme ja izucuvale.
I otkako i ovaa oficijalna makedonska istoriografija vo svojot pan-Slovenizam ,pred naletite na argumentite ke zapre vo svojata inercija,rabotite i vo sverata na istorijata ke se postavuvaat vo svetlata na argumentite i nivnata izdrzlivost.Togas ke izvadime defterite na istorijata okolu ova sto sporime ,sto e bilo ,sto e i kako treba da bide
Politicka dirigiranost vrz istorijata.-no more !

Bratot напиша:
''Alba'' oznacuva ''belo'' na Latinski,da tocno,ama aj povrzi sto bi bilo belo vo Albanija za da go dobie imeto ''ALBA''? :helou:
Maybe the white city of (as they called it at last few 4-500 )years Berat...?

There are three places called Albany 1. A city near London [Albany; it was said that there the first Christian roman soldier was killed] 2. Central Albania [actually Albanoi = Alb banoi - there lived Alb or the Alp mountainous people, people that lived in the (h)ill there is no coincidence that the greatest Albanian colony in Asia near China and Turkmenistan is located in very high ground along the longest river called Il 3. A country in Caucasus region near Caspian Sea.

The Albanians are from the Caucasus, originally. Caucasian Albania was located on the eastern area of the Caucasus between the Caspian sea and the tips of the mountain ranges. Old Albania was known only for wild dogs and baren snow covered mountains, for which it received the name Albania by foreigners (Alba-white).

One of the GREATEST PROOFS that Albanians do come from the Caucasus and that THEY ARE NOT the descendants of the Ancient Illyrians is the Turkish name for the Albanians. "Arnauti", which means "those who have not returned" in Arabic, for the Turks were aware of the origins of the Albanians. And they truly did not return, they stayed in Serbian and Byzantine lands.

Michael Ataliotos describes the events in his chronicle: "Historia, Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae. Impensis ed. Neberi, Bonnae".

In the republic of Georgia, in the Caucasus, on the terriory of the former Caucasian Albania, from where the Avar Khanate once had its capital, there is a village named: "Arnauti". This is the name by which Serbs, Greeks, Turks, Macedonians and Montenegrins refer to Albanians in their respective langauges.
There is also a village in Georgia named "Bushati" - which is the name of an Albanian tribe ("fis") around Lake Skadar. There are three villages named: "Geguti", "Gegeni" and "Gegi". "Ghegheni" is the name designated to Albanians who live north of the Shkumbi River in Albania proper.

The Albanians call themselves "Shqip-tari". This name is not Indo-European in origin and contains in it the Ural-Altaic suffix "ar" or "tar". Much like: "Khaz-AR", "Av-AR", "Magy-AR", "Bulg-AR", "Hung-AR", "Ta-TAR" - "Ship-TAR". Taken together with the Shqiptar-Albanian toponyms on the territory of the former Caucasian Albania, this theory on the etymology of "Shqipatr" becomes more plausable.
Kalankaytukskiy mentioned in his "History of Albanians" about the Trtu river [93]. This river is present "Ter-ter" river is situated in Azerbaijan. Considering that the Albanians as Bulgar- Oguz were the main part of the Skifians we can make some parallel. The city of Volga Bulgarian- "Bulgar" of the medieval authors was situated near the city of "Saksin" [94].

Caucasus03.png

Albanians are mentioned for the first time in 331 BC at the Battle of Gaugamela as participants from the satrapy of Media.

Strabo, Ptolemy and Pliny all write that at this time, the border between Albania and the Kingdom of Greater Armenia was through the river Kura. At the same time Strabo writes that the river of Kura flows through Albania.

As a result of the expansion of Seljuks (Turks) into the territory of modern Azerbaijan in the 11th century, the indigenous Albanian population were assimilated.

http://www.iranica.com/newsite/articles/v1f8/v1f8a022.html

http://www.iranica.com/newsite/sear...ome/iranica/public_html/logs/pdfdownload.html

http://eng.kavkaz.memo.ru/encyclopediatext/engencyclopedia/id/568656.html

http://www.bakililar.az/ca/eng/history/problem.html

Traditional Azeri musicians:
Azeri_7.jpg

Pusti ga be TV ERA be EJ :tv:

:smir:

Hey Bratot

What about Gagaus-Gegens ,and similarity between the words
Gaga-Gege ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom