Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Филип Македонски
Александар Македонски
Персеј
Лидија од Филипи
Јустинијан
Св. Кирил и Методиј Солунски
Василиј Македонецот
Св. Климент Охридски
Св. Наум Охридски
Цар Самуил
Ѓорѓија Кастриот
Војводата Карпош
Константин и Димитар Миладинови
Крсте Петков Мисирков
Григор Прличев
Ѓорѓи (Гоце) Николов Делчев
Питу Гули
Мустафа Кемал Ататурк
Тодор Александров
Коста Апостолов Солев-Рацин
Дедо Панко Брашнаров
Методија Андонов-Ченто

Цареви, кралеви, воини, философи, светци, поети, просветители, преродбеници, револуционери...МАКЕДОНЦИ!

Моето минато е чисто...

Јас не сум убивал заради угнетување,

Биди вечна Македонијо, внатрешните душмани ќе изгнијат пред судниот ден, сите до еден. Амин!

TRN, ke ti skinam glava, ne provociraj! - Garfield

E pa mater da mu ebem. Sledniot off topik so navredliva sodrzina ke bide izbrisan, a clenot baniran.

Znaete be vie normalna diskusija???

Plus, temata e Skenderbeg, negovoto poteklo, a ne koj e isfrustriran makedonec ili albanec, kaur ili Albanec, bugar, tatar, cincar ili grk!!

Shteta shto ne vidov shto beshe napishano, no sepak znaejki deka trnceto ke saka da vrati, pa bi sakal da znam na pvt neshto vo vrska so toa shto go napishal, drug... Ataturk... Mislam deka fali tuka Cezar(Gaj Julij),Napoleon, Kralot Artur... Itn... :)
Cudno, narodot od cel svet e Makedonski:)
Ako toa ti sozdava mir i uteha:) milo mi e, poshto ja mislam deka samo taka bi se uteshil:)

E pa mater da mu ebem. Sledniot off topik so navredliva sodrzina ke bide izbrisan, a clenot baniran.

Znaete be vie normalna diskusija???

Plus, temata e Skenderbeg, negovoto poteklo, a ne koj e isfrustriran makedonec ili albanec, kaur ili Albanec, bugar, tatar, cincar ili grk!!

Oni prvi napravija Off topic, jas samo isleduvav neshto shto ne beshe zacnato od moja strana, taka da jas ne sum pottiknuvacot na neredi vo forumot, a sekako ako eden sovesen, pameten, intelegenten, mudar, so dobra svest, znaejki deka na forumot clenuvaat isto taka i Albanci, ne bi pishuval Albanci, MIPTARI, itn, itn, itn,... Izgleda neshtata ne se sredeni kaj Makedoncite ili kaj clenovite koi pripagjaat na Makedonskiot etnikum.
Jas samo sakav da im kazam deka ne e kako shto mislat tie, ne vo vrska so Skenderbeg, poshto ne me interesira ni za nego, ni za negovata majka, ni za negoviot tatko, familija, pripagjanje, nepripagjanje, toa shto e najbitno za nego go znam... Sakav da gi "obucam" momcive shto se vo zabluda da ne letaat mnogu visoko, poshto koga ke se simnat na zemja mnogu naglo ke im dojde realnosta, pa posle ke krivat drugi narodi za nivniot propast.

Picasso:)

Aj da im pomognam malce na Rambo&Co. ....

Map from "A Classical Atlas to Illustrate Ancient Geography" by Alexander G. Findlay, Harper and Brothers Publishers, New York, 1849.
Macedonia, Thracia, Illyria, Moesia et Dacia [Ancient Balkans]

macedonia_1849.jpg

Picasso` напиша:
Shteta shto ne vidov shto beshe napishano, no sepak znaejki deka trnceto ke saka da vrati, pa bi sakal da znam na pvt neshto vo vrska so toa shto go napishal, drug... Ataturk... Mislam deka fali tuka Cezar(Gaj Julij),Napoleon, Kralot Artur... Itn... :)
Cudno, narodot od cel svet e Makedonski:)
Ako toa ti sozdava mir i uteha:) milo mi e, poshto ja mislam deka samo taka bi se uteshil:)

Oni prvi napravija Off topic, jas samo isleduvav neshto shto ne beshe zacnato od moja strana, taka da jas ne sum pottiknuvacot na neredi vo forumot, a sekako ako eden sovesen, pameten, intelegenten, mudar, so dobra svest, znaejki deka na forumot clenuvaat isto taka i Albanci, ne bi pishuval Albanci, MIPTARI, itn, itn, itn,... Izgleda neshtata ne se sredeni kaj Makedoncite ili kaj clenovite koi pripagjaat na Makedonskiot etnikum.
Jas samo sakav da im kazam deka ne e kako shto mislat tie, ne vo vrska so Skenderbeg, poshto ne me interesira ni za nego, ni za negovata majka, ni za negoviot tatko, familija, pripagjanje, nepripagjanje, toa shto e najbitno za nego go znam... Sakav da gi "obucam" momcive shto se vo zabluda da ne letaat mnogu visoko, poshto koga ke se simnat na zemja mnogu naglo ke im dojde realnosta, pa posle ke krivat drugi narodi za nivniot propast.

Picasso:)

i TEBE KE TI SKINAM GLAATA! Ne me interesira koj e of topic, site ste of topic.
Jasno li vi e.

Garfield напиша:
i TEBE KE TI SKINAM GLAATA! Ne me interesira koj e of topic, site ste of topic.
Jasno li vi e.
Кини глаи, па ти што му ја мислиш толку. Џабе ли си џедаи.
Он топик - зошто толку се поврзува Скендербег со Албанија? Јас имам прочитано дека Ѓорѓ Кастриот бил цар на Епир, ама куј го знае.

[mod]Доста беше со навреди кон МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНЦИТЕ провокатор еден од на Каракачанов или Сидеров сојот. Гит![/mod]

Clenuvanjeto vo ovoj forum cesto pati sum go karakteriziral kako edna od najdobrite raboti shto mene mi se slucile vo ovoj virtuelen internet svet. Protivrecnostite so moite prijateli, sekako mislam za site clenovi vo ovoj forum, poshto site sme prijateli, i druzenjeto ni e prioritet(bar za mene), cesto pati sum znael da gi kontroliram svoite strasti, ili da odgovaram onaka gently na nekoi prashanja ili da repliciram so najkonkretni odgovori.
Toa shto jas sum impulsiven, toa sekako deka ne go zasega nikogo, a vo najlosh slucaj ne me zasega ni mene, dava plod na neiskrenost, aluzija, silna pristrasnost od koja ne mozam da se odvojam vo toj moment.

Prashanjeto beshe ”Koj e Skenderbeg?”.

Koga nie ili jas ili koj bilo clen na ovoj forum, nepristrasno zememe kako pretpostavka deka toj Gjergj ili Gjorgjija(seedno) bil Makedonec i proanalizirame negov lik i delo ke go vidime sosema sprotivnoto.
Imeno ke pocneme od momentot koga toj DEZERTIRA od Turskata armija, prebegnuva i odi kon druga teritorija. Ako dobro sumirame, i ako nie se stavime vo negovo mesto, telo, bitie, i ako jas se custvuvam kako Makedonec moja destinacija bi bila sekako zemjata na koja jas i pripagjam, ili zemjata koja mi pripagja mene, zemjata vo koja jas sum se rodil, zemjata vo koja ziveele moite roditeli, moite braka, moeto semejstvo. No se slucuva neshto sosema neocekuvano, Jas odam vo edna druga zemja, taa se vika Albanija. Cudno neli. Kako jas Makedonec, Sloven, odam kaj eden narod so sosema poinakov karakter, tradicija, jazik, kultura, zname, vojska, istorija, narod koj vo sporedba so mojot narod (Makedonskiot) se dva razlicni narodi sva dva razlicni entiteti. Shto jas bi baral vo edna takva zemja? Se ragja verojatnosta za toa deka ovaa zemja ke bide moe strateshko pole, strateshka pozicija, mesto preku koe jas ke pocnam da osloboduvam, i na kraj ke ja oslobodam mojata ”tatkovina” Makedonija. Koga i ova bi se zelo kako pretpostavka, imeno jas veke ja oslobodiv Albanija, imam vojska silna, koja me saka, me pocituva, gi sledi moite upatstva, vojska koja mene me naznaci za lider, lider na taa vojska, lider na taa drzava vo koja jas se skriv, pobegnav, ziveam. Jas veke ja oslobodiv ovaa zemja, imam shansa da oslobodam i drugi, imeno mojata ”tatkovina” Makedonija, mojata ”majcovina” Crna Gora. Shto me sprecuva da go napravam toa? Nedostatok na patriotizam? Il ii vo mene zivee toj sindrom, toj duh, na mnogute moi ”zemjaci” od mojata ”tatkovina”, da ne se custvuvaat toa shto se. Se javuva polemika vo mene pak. Ne znam kade begam od sebesi, ne znam zoshto samo polemiki… Kako jas sum Makedonec a ne go znam ni mojot Jazik-Makedonskiot, kako jas ne sum Albanec a go znam Albanskiot jazik, se vrakam posle dezertiranje nazad vo Albanija go zblizuvam Albanskiot narod zaedno so tie malcinski narodi koi ziveat vo ovaa tugja zemja za vostanie, bunt, protiv Osmanliskata Imperija bez oko da mi trepne, a koga se raboti za mojata ”tatkovina” Makedonija jas aber nemam, shto e toa, ne sakam ni da pomislam na toa. Dali jas sum Makedonec? Dali jas znam Makedonski? Dali navistina vo moite veni tece krv Makedonska, ili samo toa e eden privid na nekoi Istoricari koi se trudat da dokazat neshto shto jas ne go custvuvam, neshto shto jas ne poznavam deka postoi vo mene. Kako toa jas Makedonec, a ne znam da zboruvam Makedonski? Kako toa jas Makedonec zboruvam Albanski jazik? Kako toa… Kako toa… Kako toa… Zabluda… Nevistini… Kako toa jas Makedonec dojdov vo ovaa zemja in e mi se bega od ovaa zemja? KE MI ODGOVORI LI NEKOJ?

Koga jas ova go pishuvav, slushav muzika od Chopin, kontinuirano i HIM, se prashuvav dali navistina ovoj Skenderbeg znael Makedonski… Pa gledam deka raspolagate so mnogu argumentiracki dokazi, sliki, so fakti, i frazi od nekoi ”Istoricari” pozelno e da vidam neshto, nekoe pismo koe go napishal Skenderbeg, do nekoj Makedonski gragjanin, organizacija ili bilo shto. Znam deka se sluzel so Kirilicata, no sekako znaeme deka togash i albancite nemaa svoja oficijalna azbuka. Sum procital edna poema ili poezija ne se sekavam tocno shto beshe, znam deka imashe nekakva forma na poezija, na koja shto tatkoto na Skenderbeg, Gjon Kastrioti, pred zemanjeto na negovite deca, imeno Turcija zemala janicari od site drzavi i narodi na Balkanot, mu kazuva neshto na svoite deca, na Gjergj ili Gjorgji i na svoite braka… Mnogu znacajni se dva stihovi koi gi pomnam i nekako bea sostaveni vaka:

”…Site jazici da gi naucite,
No Albanskiot da ne go ostavite(zaboravite)…”

Po ova gledishte, jas kortistejki edna formalna logika, bi kazal deka deckoto (Skenderbeg) posle negoviot DEZERT od vojskata na Sultanot, imeno na koj shto toj beshe GENERAL, se vraka nazad ili se odi vo edna zemja koja se vika Albanija, za da odi vo taa zemja, mora da znae neshto za Albanija, najmalku i neophodno e jazikot. Kako eden Makedonec znae Albanski jazik, po koja potreba? Pak koristejki ja ovaa logika zoshto mene bi me zanimalo da predvodam i da stavam moj zivot vo kocka, vo mec, vo opasnost, poradi eden narod ”rashtrkan” niz cetiri delovi na Balkanot koj samiot i ne se saka, koj samiot i ne se pocituva, koj samiot i ne e dovolno svesen deka treba da se bori protiv taa vlast (Osmanliska), vlast od koj shto e ugnetuvan…

Skenderbeg e covek koj shto ziveel vo Albanija, za ova ima argumenti fakti itn. Se borel za taa zemja, mozel da se bori i za druga zemja, ocigledno ne sakal, poshto i taa zemja ja custvuval kako svoja, toj narod kako svoj, taa religija kako svoja. Im go dal znameto, zname koe e proglaseno kako najstaro zname na svetot, im dal drzava, ime, Istorija.

Tekstov sum go pishuval vo trezna sostojba, vo ovie vecerni casovi. Osobeno mu obrnav vnimanie na tekstot da bide bez greshka napishan, i so po-prosta leksika, zemajki pred oci deka vo ovoj podforum se aktivni mnogu clenovi koi gledaat televizija i nivnoto znaenje go inkarniraat od televiziskoto, imeno mediumite ja imaat najgolemata mok na svetot, mislam deka ke moze da go sfati i covek shto ne procital nishto do sega vo zivotot.

Picasso` :)

Picasso, momce

ima i takvi koi sto kako velis gledat tv i slusat politicki propovedi i se raduvaat na povicite od vodacite im da preku mitologiite se vozdigaat kon oblacite si ,
ima takvi koi citaat istorii, ima sekakvi

Se vbrojuvam vo onie sto ke procitat po nekoj red od istorijata i bi da argumentirat so ostanatite koi imaat sprotivni soznanija.
Bi te prasal vaka
Za Iskender velis:
"..Imeno ke pocneme od momentot koga toj DEZERTIRA od Turskata armija, prebegnuva i odi kon druga teritorija."
dopolnuvas deka:
".. Gjon Kastrioti, pred zemanjeto na negovite deca, imeno Turcija zemala janicari od site drzavi i narodi na Balkanot, mu kazuva neshto na svoite deca, na Gjergj ili Gjorgji i na svoite braka… Mnogu znacajni se dva stihovi koi gi pomnam i nekako bea sostaveni vaka:

”…Site jazici da gi naucite,
No Albanskiot da ne go ostavite(zaboravite)…”..

kade go imas procitano toa,od koj avtor i vo koe delo?
Jas od Popovski citav deka ne decata na Iskender,ami decata na negoviot tatko ,spored nekoi istoricari bile zemani za janicari .
Takvite podatoci na kvazi istorijata Popovski gi ima soboreno na mnogu ednostaven nacin.

Velis i deka Iskender
"...Skenderbeg e covek koj shto ziveel vo Albanija, za ova ima argumenti fakti itn. Se borel za taa zemja, mozel da se bori i za druga zemja, ocigledno ne sakal, poshto i taa zemja ja custvuval kako svoja, toj narod kako svoj, taa religija kako svoja. Im go dal znameto, zname koe e proglaseno kako najstaro zname na svetot, im dal drava, ime, Istorija..."

-Koj spored tebe e izdrzliv argument deka Kastriot ziveel vo Albanija?

-Sto e toa: albanski jazik?

Ova sum go razmisluval
Vo poranesna Yu ne postoese Yu-jazikot
Vo poranesniot SSSR,ne postoese SSSR-jazik
Vo UK ne postoi UK-jazik
karakteristicnbo za sive naveden e deka
bile ili seuste se sostaveni od razlicni narodnosni grupi koi imaat svoi sopstveni majcini jazici.
Zarem Gegite i Toskite imaat ist majcin jazik ?
Zarem Gegata od Skadar ,da receme bi go razbiral jazikot na Toskata od jug,bez da go nauci
Zarem Toskite koi ne go izucuvaat jazikot na Gegite, istiot go razbiraat ?

Pozdrav

Пикасо, и пак само кажа, а ништо не докажа....оди легни си...

Ne go pishuvav da dokazam negovo poteklo!!!
Pishuvav da dokazam deka ne se custvuval kako Makedonec!

-Koj spored tebe e izdrzliv argument deka Kastriot ziveel vo Albanija?

Malku se istoriskite dokazi deka toj ziveel vo Albanija.
Zamisli da ziveel vo Crna Gora ili vo nekoe drugo mesto, kolku tie bi se borele za nego. Logika:)
Istoriski monumenti mu pravat albancite.
Zoshto Makedoncite mu pravat bisti na Goce Delcev? Sigurno ne smetaat deka toj bil Bugarin i se borel za Bugarija:)

Jas od Popovski citav deka ne decata na Iskender,ami decata na negoviot tatko ,spored nekoi istoricari bile zemani za janicari .

Samo Popovski e covek shto tvrdi deka Skenderbeg bil Makedonec ili Mijak seedno. Ne poznavam drugi shto ja potkrepuvaat taa teorija.
Kolku shto znam jas, Popovski i ne e Istoricar.

-Sto e toa: albanski jazik?

Ova sum go razmisluval
Vo poranesna Yu ne postoese Yu-jazikot
Vo poranesniot SSSR,ne postoese SSSR-jazik
Vo UK ne postoi UK-jazik
karakteristicnbo za sive naveden e deka
bile ili seuste se sostaveni od razlicni narodnosni grupi koi imaat svoi sopstveni majcini jazici.
Zarem Gegite i Toskite imaat ist majcin jazik ?
Zarem Gegata od Skadar ,da receme bi go razbiral jazikot na Toskata od jug,bez da go nauci
Zarem Toskite koi ne go izucuvaat jazikot na Gegite, istiot go razbiraat ?

Sekako deka go razbiraat. Jas sum Gega, babami e od Kicevo, majkami od Debar i dedomi od Krushevskite sela, koi 19 vek se doselile vo tie predeli, a doshle od centralna Albanija.

Albanskiot jazik ima dva dijalekti, Gega i Toska, toa go znaesh veke, no sekako ima i eden oficijalen literaturen jazik, shto e smesa od dvata dijalekti, poveke od toj na Toskite i po site drzavni institucii, literaturni dela itn. se izucuva i e vo upotreba toj literaturen jazik, koj se poveke i poveke se trudi albanskiot narod da go stai da bide pod Default.

Se vbrojuvam vo onie sto ke procitat po nekoj red od istorijata i bi da argumentirat so ostanatite koi imaat sprotivni soznanija.

Same here:)

Пикасо, а бе, види, сеа, вака, пријателе мој форумски, навистина, кажи ми, би те молел, на секое прашање, едноставно, нели, конкретно, концизно и аргументирано, со факти и докази:

1. Шкендро (нели, впрочем, нагалено Александро Кастриот) каде самиот оставил пишан запис дека е албанец?
2. Мехмед паша Соколовиќ е турчин, босанец, србин, хрват или од Буркина Фасо, ако се има предвид дека бил Велик Везир на турскиот Султан, нели, кажи ми што е?
3. Босна и Херцеговина има ли три групации, од кои два етницитета и една групација по вера во поделбата?
4. Од БиХ оние муслиманите, популарно наречено босански срби дали се срби, босанските хрвати дали се хрвасти, а босанските муслимани од каде се?
5. Значи, елем, да завршам, нели, едноставно, Скендерче, мојТ и да не е албанец, бугар, турчин, конгоанец, руанданец, братучед на Мзиликази од Матабеле племето во Јужна Африка, а ниту македонец, ами Мијак по татко, а тетовчанче од Полошко по Мајка?
6. Согласно одговорот (твој) под точка 5, дали е македеонец, по мајка од полошко?

Бујрум, размисли, па ми ондаК кажиииииии!

Go procita mojot post?

I think you didn't!

Nikade ne kazav jas deka e Albanec! Jas samo sakav da dokazam toa vo shto site se vo zabluda! Ne se custvuval kako Makedonec. That's the point. Koj e toj, za shto se bori toj, kakva cel ima toj?
Bev sosema jasen, na kraj kazav deka go napishav tekstot so mnogu ednostavna leksika, a me cudi shto ti eden magistar po filosofija tolku si se namacil vo dekodiranjeto na mojata misla... Imav izgleda pogreshno mislenje za tebe, ili sepak i tebe te povedoa strastite, pa prstite se pobrzi od umot:)
Procitaj tekst posle replika, komentar itn, nacin na pristap na problemot, i nacin na reshavanje na problemot. Toa sigurno si go ucel na fax.
Za da upotrebi logika covek ne mu treba argumentacija:)
Toa e svojstvie na sekoe covecko sushtestvo na svetot.

Kamo odgovor na moite prasanje??

Jas citam, ama postavuvam prasanja!

Ne znaci deka ne sum procital, no von tvoite postovi, postaviv prasanja.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom