Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Печатот иако сеуште не е утврдено дали е оригинален на семејството Кастриоти е следниов

Натписот е следниот ...

ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΥ. ΑΥΤ.ΡΩΜ.ΟΜΕΓ. ΑΥΘ.ΤΟΥΡ.ΑΛΒ. ΣΕΡΒΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙ.
Most of the words are abbreviated, but an English translation might be: King Alexander, by the grace of God, Emperor of the Romans, the great ruler of the Turks, Albanians, Serbs, [and] Bulgarians.

Цитат:
ΒΑΣΙΛΕΥΣ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.ΕΛΕΩ.ΘΥ.ΑΥΤ.ΡΩΜ.ΟΜΕΓ.ΑΥΘ.Τ ΟΥΡ. ΑΛΒ.ΣΕΡΒΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙ.

ΕΛΕΩ.ΘΥ

Елесо е напишан на латински, а го означува градот Леска, денешен Леш или можеби местото Велес, во Дукљанскиот (Дукагинскиот) предел, во кое, по сè изгледа, се наоѓала престолнината на властелинската грофовија на Дукљаните. ...

за печатот од данскиот Музеј со сигурност можеме да кажеме дека тоа е печат на Александар Дукљанин, што всушност кажува и самиот натпис...ете од каде е Александар на печатот.

Значи се повикуваш на шлемот и на печатот....читај што ти пишува на печатот пред да кажеш било што. Не паѓај сам во своја замка, за твое добро. Конструктивен разговор кога сакаш, ама вака на жими мајка тврдења...трт мрт...со некој друг. :)

П.С пријавен си за мут...тоа на татко ти кажу му го.
There are numerous grammatical errors in the Greek text, indicating that it is indeed false. In its center it shows the double-headed eagle symbol of the Byzantine emperor (and found also on the flag of modern Albania). The seal has been under dispute, however, since Skanderbeg was never a king, but rather a feudal inheritor; not to mention the fact that the Byzantine Empire still had successor in the Empire of Trebizond and the surviving family of the last Emperor.

At the same time, Scanderbeg was neither the 'King' of the Serbs nor Bulgars, since each had their own rulers at the time.

Most likely, it was not contemporary with Scanderbeg, but, rather, was commissioned by the family some time in the 16th century. It has never been used.

Pa,pecatot e ..na toj sto e.
A koj e toj?
i kade vladeel?
i nad koi?

zaklucok:vo Matija ziveele nasi,a ne lazni iliri.

interesno,vo turskiot popis od 1455 god.,69 god,po KOSOVSKATA BITKA,nema shqiptari-al-arnauti.

Дафтер-сарајевски Институт „Област Бранковића, општи катастарски попис из 1455. године” Сарајево, 1972 г.

Vo taa godina turcite gi zavzemale i gradovite Prizren i Novo Brdo.

Па, како тогаш лажните илири учествувале во косовската битка и какви староседелци биле?

Каков албо-Кастриот, какви бакрачи лажно-илирски?

Послем таа битка,се појавуваат во наредните векови, во тие пописи.

3значи,ако имало некој шкип во битката,тој бил од ТУРСКА СТРАНА,а тие дошле од АЗИЈА-КАВКАЗ ,КУРДИСТАН,АРАБИЈА.

Ама многу на форумов помакедонец и од Александар и од Карпош и од Делчев го прават. Што кур барал во Круја да крева востание и да ослободува албански градови (и дел од Македонија, мал). А родословно стебло и ја можам да си направам и ќе докажам дека Гилгамеш ми е зет за сестра по братучед од бабата на пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра пра дедоми кој имал вонбрачно дете со женаму на Цезар чиј дедо служел во војска со внуците на Гилгамеш.
Пак ќе повторам не може со сигурност да се каже (а за кој може?) што бил Скендербег. Сето приказни од типот на бајките на Горан Стоименов
, а докази и извори ноу вер ин сајт.

А ти можеш ли да ја именуваш мајка ти ? Не можеш. Е на Ѓорѓија мајка му е Македонка и македонскиот му е мајчин јазик ! Факт. Вашиот проблем со тој факт е оти сте искомплексирани и неможете дури да замислите да имате херој неалбанец. Фашизам, ксенофобија, псевдопатриотство, глупавштина, се едно како ќе го наречеме. По таа искривена логика Барак Обама никогаш не би требало да биде претседател на САД, па еве Е! Затоа пред да спорите за историја лечете си ја фрустрацијата :kez:

Мајкаму е Македонка, таткому албанец, уживаме си тераме, и јас го зборувам Македонскиот поубаво од тебе, па не е мој мајчин(татчин) јазик.. Тоа важи во секаков случај...
Комплекс денес, немаат албанците имаат Македонците и тоа знаеме сите каков, од кого, и зошто...
Не се чешај таму кај што не те чеша...

Да, ама и татко му не е албанец, само управувал со албанци, разбираш ли ја разликата ?

Кажи сега јасно кој му е мајчин јазик на Ѓорѓија ? :kez:

Ѓорѓи е Албанец, и потекнува од Албанско семејство. Зборувал Албански јазик, а и Македонски. Околу потеклото на мајкаму има разни теории, работата е кој во што верува, а таткому ебел Македонки и тоа не им сметало нив, како што истото се случуе до ден денес. Но хард филингс, само ќе пропадне трудот на Петар Поповски, а со него и парите доделени од министерство за култура:(

Едит:
Припази на нивото, ова не е Бит Пазар.

Ѓорѓи е Албанец, и потекнува од Албанско семејство. Зборувал Албански јазик, а и Македонски. Околу потеклото на мајкаму има разни теории, работата е кој во што верува, а таткому ебел Македонки и тоа не им сметало нив, како што истото се случуе до ден денес. Но хард филингс, само ќе пропадне трудот на Педериште Поповски, стар педеролог, а со него и парите доделени од министерство за култура:(

Тоа е твоја желба, а не историски факт. А кој што ебе да не се фалиме, знаеш како се пазаруваат невести во Албанија :) Ќе биде интересно да објасните и таа посебност на албанската култура да си ги продавате ќерките, но ќе биде офтопик. Вашиот проблем е дека од политички причини не сте способни да истражувате историјата неутрално, како што треба. Не е крив за тоа Поповски...

Како ти ќе докажеш дека албанскиот му е мајчин јазик и дека неговото семејство и од страна на татко му и од страна на мајка му е албанско ?

Абе филмов опасен, сваки Албанац је билингвалан :pos2:

Добра теза еј, ќе си ја применам и јас.

Него не си прајте филмови и не си аплаудирајте меѓусебе, малце поиздржан муабет очекувам.

едит: последна опомена, држи се до темата и не провоцирај.

Како ти ќе докажеш дека МАКЕДОНСКИОТ јазик му е МАЈЧИН јазик.
Ја ќе ти побарам фраза каде што пушува "... И МАКЕДОНСКИОТ КАКО МОЈ МАЈЧИН ЈАЗИК..."

Задоволиги моите афинитети!

Абе филмов опасен, сваки Албанац је билингвалан :pos2:

Добра теза еј, ќе си ја применам и јас.

Него не си прајте филмови и не си аплаудирајте меѓусебе, малце поиздржан муабет очекувам.

Јас сум билингвален, и цело мое семејство!

i ne samo bilingvalni a ti umes li da kazes nesto sem mir dita,

Ујкан пријателе, кој е вториот јазик на Албанците во Албанија?

Чим секој Албанец е билингва.

Треба ли да извадам пописи да расчистиме еднаш засекогаш како сте се нашле денеска во толкав број во Македонија?

Само речи ДА и вадам пописи да го видиш и при свои очи вештачкото етничко маркирање на територија.

Како ти ќе докажеш дека МАКЕДОНСКИОТ јазик му е МАЈЧИН јазик.
Ја ќе ти побарам фраза каде што пушува "... И МАКЕДОНСКИОТ КАКО МОЈ МАЈЧИН ЈАЗИК..."

Задоволиги моите афинитети!

Јас сум билингвален, и цело мое семејство!

Благодарам за твоите контрапрашања, со кои ми „докажа“ дека мајчиниот јазик на Ѓорѓија е албанскиот.

Nesto sto je zavrseno je zavrseno. Finished time.

prijatelju slazem se da sam pogresio nisü svi
ali oni koji su iz ex yu su-.

Епа според тоа и Македонците се билингва, доколку збориме за нашите малцинства во Грција, Бугарија, Албанија и Србија.

Меѓутоа, точно се знае кој од кого земал територија и се знае кој кого колонизирал.

Заради тоа неможеш да наметнуваш тези на автонхтоност и слични работи.

Исламизирањето на Албанците е најголемиот фактор кој толку ве одделил од околните народи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom