Што знаеме за Ѓoрѓија Кастриот од Кроја?

• Креатор на темата Креатор на темата gerard
  • Време на започнување Време на започнување
Георгија Кастриот е Мијак ! Мијаците се најстарите жители на балканот, и потекнуваат од пелазгите. Мијаците живееле во Мидија, или денешна Албанија... И постојат многу докази кои докажуваат дека тоа е македонска земја... Инаку вергината е Мијачко знаме !

Picasso` напиша:
Me ucele vo shkolo. I toa shto me ucele, toa i mi e dovolno.
Очигледно не е :smir: Инаку би можел да изнесеш докази за твоите тврдења...
Picasso` напиша:
No isto taka pred da dojdam na net, razgovarav so eden tipac albanec, koj shto ja procital knigata i toj go tvrdi sprotivnoto. Imeno toj vika deka Barleti vo taa kniga pishuva deka Skenderbeg e car na Epir i na Albanija.

Bashka vo nieden sajt ne vidov da pishuva deka toj pishuva nishto shto moze da im bide vo polza na albancite, nego deka bash e edinstveniot albanski istoricar od toj period.
Нема да знаеш додека не ја прочиташ ти сам книгата нели?

„Крал на Епир и Македонија“...Тоа го пишува и на неговиот гроб....па ти сега израчунај :wink:

Добро бе Трн и Пикасо, не се уморивте расправајќи се околу нешто кое поминало? Бил Албанец? Голема работа. Бил Македонец? Уште поголема работа.
Наместо да се расправате на оваа тема, идете на темата за фудбал...

TonInter напиша:
Добро бе Трн и Пикасо, не се уморивте расправајќи се околу нешто кое поминало? Бил Албанец? Голема работа. Бил Македонец? Уште поголема работа.
Наместо да се расправате на оваа тема, идете на темата за фудбал...

Тоа е поентата на подфорумов и на темава, ама поентата е да се гледа на историјата објективно, настрана од сите дневно политички случувања и национална припадност.

Bacillus gagous напиша:
Тоа е поентата на подфорумов и на темава, ама поентата е да се гледа на историјата објективно, настрана од сите дневно политички случувања и национална припадност.
Е па Гаго, тоа не се може. Барем не за нас.

TonInter напиша:
Е па Гаго, тоа не се може. Барем не за нас.

Toa i ja go tvrdam.

Zemi prashaj Grk, dali toa bil Politicar, Filosof, Pisatel, Istoricar, Selanec, Glodac... Ke ti kaze deka Makedonija ne postoi:)
Istorijata e neshto shto sigurno bilo, no edinstveniot moment shto ja osporuva taa sigurnost e pojauvanjeto na antitezata. Antitezi moze da ima beskrajno mnogu. :)
Nie, nashite roditeli, semejstva, dedovci i babi, sme ziveele, i ziveele vo vreme koga Tito bil bash ziv, zdrav, "na noze" kazano narodnjacki. Jas ne sum bil ni roden, imam samo 21 godina, no sepak od toa shto mozev da go ucam na shkolo, i predavanjata na mojot pokoen dedo vo vrska so nego, pred nekoja vecer na Kanal 5 go dokazuvaa sprotivnoto od toa shto jas sum go znael.
Shto e problemot?
Problemot e toa shto ne mozeme so sigurnost da znaeme deka i toa shto na Kanal 5 go kazuvaa e tocno vistina. Tuka se javuva polemika, zabluda, temnina, beskraj.
Dekart vika, Mozeme samo da ne se somnevame samo DEKA SE SOMNEVAME.

No ako ja zememe kako validna postavkata shto taa vecer na Kanal 5 ni ja prezentiraa, mozeme da sfatime, kako nie ljugjeto sme bile izigrani vo vreme koga nashite roditeli i ziveele vo vreme na Tito, koga i nie samite sme del od toj sozivot. Od tuka mozeme da vidime deka ne sme znaele neshto shto ni bilo pred oci, a kamoli neshto shto se slucilo pred 700-800 godini. Heterogenite stavovi na istoricarite i na ne istoricarite stvaraat samo zabludi kaj nas, i sekako niv im priogjame subjektivno. Kako jas sakam, i kako shto mene mi odgovara, a ne kako shto navistina e.
Taka da, jas Istorijata ja gledam samo kako neshto shto bilo, pominalo, neshto shto nema vrska so segashnosta a najmalku so idninata, i smetam deka treba da se znaat tie elementarni podatoci, koj shto mozat da ni posluzat vo idnina kako potskocna daska.

се дур јас,тонинтер или трнот не напрајме тајм машина е да се вратиме назад да видиме,кој што бил никој нема да ме убеди мене дека Скендербег не бил албанец....Истото важи и за македонците

Crazy P0Y0L напиша:
се дур јас,тонинтер или трнот не напрајме тајм машина е да се вратиме назад да видиме,кој што бил никој нема да ме убеди мене дека Скендербег не бил албанец....Истото важи и за македонците

For this I am talking about:)
Kolku shto Bugarinot ke gi ubedi Makedoncite deka Goce Delcev bil Bugarin:)

Picasso` напиша:
For this I am talking about:)
Kolku shto Bugarinot ke gi ubedi Makedoncite deka Goce Delcev bil Bugarin:)
Тоа е така затоа што не бил :wink: А тоа е и докажано како такво...

Инаку, не ти треба временска машина за да знаеш што и како било порано...Мене може цел живот некој да ме убедува Дедо Тито бил бравар...ама кога ќе се извади во пракса ќе се види дека тој никогаш ни штрафцигер не држел во рака - и нормално е дека јас НЕМА ДА ВЕРУВАМ дека бил бравар и ќе заклучам дека тој што ме убедувал, всушност ме лажел...

така е и со ова..некој цело време ви кажува дека Георгија Кастриот бил Албанец - а праксата - фактите - доказите - своевремените писанија го докажуваат спротивното - дека не бил...

TpH_Bo_OkO напиша:
Тоа е така затоа што не бил :wink: А тоа е и докажано како такво...

Инаку, не ти треба временска машина за да знаеш што и како било порано...Мене може цел живот некој да ме убедува Дедо Тито бил бравар...ама кога ќе се извади во пракса ќе се види дека тој никогаш ни штрафцигер не држел во рака - и нормално е дека јас НЕМА ДА ВЕРУВАМ дека бил бравар и ќе заклучам дека тој што ме убедувал, всушност ме лажел...

така е и со ова..некој цело време ви кажува дека Георгија Кастриот бил Албанец - а праксата - фактите - доказите - своевремените писанија го докажуваат спротивното - дека не бил...

Pisanijata se pishuvani od ljugje. Isto kako shto i teoriite za Tito bile kazuvani od ljuge:)
Jas ne go delam istoto mislenje vo odnos na nekoj problem so koj shto nie kako drzava, kako narod, opshtestvo ili edinki se soocuvame. Jas pishuvam moja teza, ti pishuvash tvoja teza. Mojata teza moze da ja jade volkot, a tvojata da opstane posle nekolku stotici godini.
Koga tvoite pisanija nekoj gi najde i gi procita, isto i gi iskoristi kako fakti i argumenti, ke potvrduva neshto shto e relativno tocno, bez da ja procita i taa antiteza, koja shto bila moja teza, svoevremeno sekako:)
Svetot e samo eden dijalekticki moment:)

Грешка си за светот...
Историјата е минато
Политиката - фикција
Иднината - заблуда

Pa Odamna e dokazeno...deka Gorgija Kastriot...t.e Skenderbeg e Makedonec...Imeto mu poteknuva,od Aleksandar Makedonski koj koga otisol na teretorijata na Denesen Iran,Irak...vo minatoto Persija...mu go dale imeto Iskander skrateno od Aleksandar...poradi golemata slava sto ja dobil Gorgija Kastriot ...narodod sto toj go stitel mu go dal imeto Iskander...vo cest na Aleksandar

TpH_Bo_OkO напиша:
Грешка си за светот...
Историјата е минато
Политиката - фикција
Иднината - заблуда

Vistina ti vikam, vistina e.
Svetot e samo edna dijalektika, neshto shto se menuva od den na den, od cas na cas, vodena od protivrecnostite i sprotivnostite. Toa shto bilo vistina vcera, denes ne e...

Dali moze nekoj da objavi nekoja albanska narodna pesna za Kastriot (normalno so prevod)? Barem pesnite da moze da gi sporedime slicno kako sto Makedoncite, Srbite i Bugarite site imaat pesni za Marko Krale.

Silen напиша:
Dali moze nekoj da objavi nekoja albanska narodna pesna za Kastriot (normalno so prevod)? Barem pesnite da moze da gi sporedime slicno kako sto Makedoncite, Srbite i Bugarite site imaat pesni za Marko Krale.

A da ne preveduvame, i da naucish da zborash albanski, da sam gi sfatish:)
Nema samo edna pesna, ima milioni pesni za nego:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom