TonInter напиша:
Е па Гаго, тоа не се може. Барем не за нас.
Toa i ja go tvrdam.
Zemi prashaj Grk, dali toa bil Politicar, Filosof, Pisatel, Istoricar, Selanec, Glodac... Ke ti kaze deka Makedonija ne postoi

Istorijata e neshto shto sigurno bilo, no edinstveniot moment shto ja osporuva taa sigurnost e pojauvanjeto na antitezata. Antitezi moze da ima beskrajno mnogu.

Nie, nashite roditeli, semejstva, dedovci i babi, sme ziveele, i ziveele vo vreme koga Tito bil bash ziv, zdrav, "na noze" kazano narodnjacki. Jas ne sum bil ni roden, imam samo 21 godina, no sepak od toa shto mozev da go ucam na shkolo, i predavanjata na mojot pokoen dedo vo vrska so nego, pred nekoja vecer na Kanal 5 go dokazuvaa sprotivnoto od toa shto jas sum go znael.
Shto e problemot?
Problemot e toa shto ne mozeme so sigurnost da znaeme deka i toa shto na Kanal 5 go kazuvaa e tocno vistina. Tuka se javuva polemika, zabluda, temnina, beskraj.
Dekart vika, Mozeme samo da ne se somnevame samo DEKA SE SOMNEVAME.
No ako ja zememe kako validna postavkata shto taa vecer na Kanal 5 ni ja prezentiraa, mozeme da sfatime, kako nie ljugjeto sme bile izigrani vo vreme koga nashite roditeli i ziveele vo vreme na Tito, koga i nie samite sme del od toj sozivot. Od tuka mozeme da vidime deka ne sme znaele neshto shto ni bilo pred oci, a kamoli neshto shto se slucilo pred 700-800 godini. Heterogenite stavovi na istoricarite i na ne istoricarite stvaraat samo zabludi kaj nas, i sekako niv im priogjame subjektivno. Kako jas sakam, i kako shto mene mi odgovara, a ne kako shto navistina e.
Taka da, jas Istorijata ja gledam samo kako neshto shto bilo, pominalo, neshto shto nema vrska so segashnosta a najmalku so idninata, i smetam deka treba da se znaat tie elementarni podatoci, koj shto mozat da ni posluzat vo idnina kako potskocna daska.