- Член од
- 13 јули 2010
- Мислења
- 2.795
- Поени од реакции
- 6.209
- Локација
- јужно од бурегџилницата на аголот
Евреите биле први кои многуте богови ги редуцирале на ЕДЕН...атеистите отишле само еден чекор понатаму
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не е работата за лесно или тешко, туку за перцепирање на вистината.Лесно е да си атеист додека живееш, тешко е да бидеш атеист кога легнуваш на смртна постела.
Не е работата за лесно или тешко, туку за перцепирање на вистината.
Исто како што и најголемиот верник во некои моменти од својот живот има сомнеж, така и некои атеисти чувствуваат сомнеж во некјои моменти.
На смртната постела некои се покајуваат од страв, не од опаметување. А никогаш не смееме да делиме одлуки зачинети со страв.
Вистината ќе се дознае после смртта, не непосредно пред неа.
А како ке ја дознаеш , со кои очи ке гледаш?Вистината ќе се дознае после смртта, не непосредно пред неа.
Исто ти се фаќа на смртна постела , дали си атеист или теист не е битно.
Ако не си го видел Бог све исто ти е , на крај се паѓа како кула од карти.
Ако се бара доказ за ова што го кажувам доказ сме самите ние .
Колку ли животи ни поминале и колку пути сме биле на смртна постела ,
од тоа искуство изгледа само стравот ни останал.
А најпарадоксално од се е колку и да го бараш Бог надвор од тебе нема никогаш да го најдеш ,
уствари се подалеку ке биде.
--- надополнето ---
А како ке ја дознаеш , со кои очи ке гледаш?
Ти до сега колку пати отиде на смртна постела? Оние што доживеале клиничка смрт кажуваат други работи, барем биле свесни за тоа дека се мртви, и никој не рекол дека готово е се и дека не постои ништо потоа.
Тоа дали си го нашол Господ или не јас не знам, ама знам јас дека во многу моменти на очај и мака го имам најдено, а ниту го имам видено ниту контактирано лично и непосредно или посредно.
Зарем душа не постои? Душата не може ли да гледа и да чувствува?
Ти до сега колку пати отиде на смртна постела? Оние што доживеале клиничка смрт кажуваат други работи, барем биле свесни за тоа дека се мртви, и никој не рекол дека готово е се и дека не постои ништо потоа.
Тоа дали си го нашол Господ или не јас не знам, ама знам јас дека во многу моменти на очај и мака го имам најдено, а ниту го имам видено ниту контактирано лично и непосредно или посредно.
Зарем душа не постои? Душата не може ли да гледа и да чувствува?
Не постои, бидејќи и душата е религиски поим. Душата не може да се гледа и да се чувствува, исто како што не може да се гледа и чувствува ништо што е поврзано со религијата...
А која би била разликата помеѓу живото и мртвото тело ??
Друго ми беше поентата, но бидејќи ти не признаваш постоење на душата ок. За тоа дека душата не постои не коментирам ништо, јас само прашувам зошто човек кога е прмногу очаен, кога му е премногу тешко, кога е беспомошен, па макар да е и најголемиот атеист сепак бара помош од некаква виша сила, се кае за сите лоши дела кои што ги има направено. Зошто во тие моменти не истрае и не остане конзистентен на своите принципи? Зошто постои склоност кај човекот да се надева и да верува дури и кога е во најнезавидна ситуација, ситуација за која нема ни теоретски шанси за излез? Дали некој може научно да ми ја објасни оваа нерационалност и нелогичност?