Црква во центарот на Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата concrete
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Сум чул глупости али ова надмина све..
Мада одкако ги шитнаа плочките и го направија плоштадот Кнез Михајлова не го ни рачунам за жив ама каде ке има плоштад се видело ли главен град без плоштад,и сеа и пак Али ке го поти како за крстот на Водно и ке се осеќа обесправен и ке се крева тензија само за џабе
Мора да се признае Грујо е малце млатнат по ова религииве ова секира

Уан даун, ту ту гоу :)

Чекајте сега, едно е традиционална локација на црква на стар плоштад (ако веќе споредувате со други градови) а друго е натурена црква на место каде не припаѓа.

На таа локација таму, може да се подигне спомен куќата на Мајка Тереза бидејќи е таму родена, и тоа е мал објект кој може да биде и од туристичко значење за градот. Црква, на таа локација во никој случај не може да постои. Може да ја правиме на кругот на плоштадот, или во паркот, на место на бивши официрски или подолу накај “Лондон“, или некоја трета локација каде нема да изгледа како глупост.

И на крајот на краиштата, не мораме да бидеме идентични со сите познати градови. Скопје го имаше трагичниот земјотрес кој го обедини светот. Тоа е тоа Скопје кое треба да го форсираме... Каков е сега градот, таков е, нема бегање, неможеме да рушиме за да ги вратиме градбите.

А ако веќе се фаќаме за тоа, мислам дека е попаметно тие пари да се искористат за театарот кој стои, отколку за нови проекти.

Чекајте сега, едно е традиционална локација на црква на стар плоштад (ако веќе споредувате со други градови) а друго е натурена црква на место каде не припаѓа.

На таа локација таму, може да се подигне спомен куќата на Мајка Тереза бидејќи е таму родена, и тоа е мал објект кој може да биде и од туристичко значење за градот. Црква, на таа локација во никој случај не може да постои. Може да ја правиме на кругот на плоштадот, или во паркот, на место на бивши официрски или подолу накај “Лондон“, или некоја трета локација каде нема да изгледа како глупост.

И на крајот на краиштата, не мораме да бидеме идентични со сите познати градови. Скопје го имаше трагичниот земјотрес кој го обедини светот. Тоа е тоа Скопје кое треба да го форсираме... Каков е сега градот, таков е, нема бегање, неможеме да рушиме за да ги вратиме градбите.

А ако веќе се фаќаме за тоа, мислам дека е попаметно тие пари да се искористат за театарот кој стои, отколку за нови проекти.

Виктор, мојата поента беше во тоа дека црква и плоштад ОДАТ заедно. Во однос на оживување на старите духови како стариот театар и стариот офицерски дом, имам став дека не треба да сме Архитектонски робови на минатото. Во однос на градењето црква на плоштад, немам ништо против - црквите се возобновуваат на местата каде некаде биле, според верувањето за постоење на т.н. свети места. Како треба да изгледа црквата општо е друго прашање пак... католиците имаат една идеја, православците друга.

Дали ќе рушиме или не, каде точно ќе се лоцира и колкава ќе е сеуште не знаеме и не е убаво да шпекулираме. Сепак, најавата за ова крие друга порака во себе. Кој е паметен ќе сфати.

Да не ни беше атеистичка власта тоталитарна, може и цонцрете немаше да биде саркастичен, ама нема врска.

Сум ЗА црквата! Нека ја направат ако треба и со 50 метарска купола, нека зрачи!

Ќутите сите како МИСИРИ за она ЧИРОТ што се наоѓа пред зградата на ЕСМ...Како тоа да не ви пречи, а црква, таман работа некој да помисли да возобнови! Срамота.

Минарето што ќе го кренат во Карпош не сакав ни да го спомнам, ама ете, веќе отиде реченицава...

И по стоти пат...Ако има те предлози за урбанистичкиот план, бујрум, обратете се, дадете предлог...ако не, stfu!

Незнам кој е филмот црква на плоштад,со сила да го прават Скопје светски град.
Види Бога ти! Како не им е срам!

Не се работи за тоа дека не треба да има црква на плоштад. Не ми пречи тоа. Ми пречи локацијата. Со тромбот што го спомна Трн, и плус црквата имам чувство дека тој дел таму ќе стане сокаче. Плус, ќе се зафати локацијата на куќата на Тереза шо ја спомнав, а тоа е веќе селекција на градби. Зошто таа спомен куќа е помалку вредна од црквата?

I kukjata na moite :cry: :icon_frow

И на моите! :vozbud:

On topic:

Исто така ужасно е и тоа зградиштето до ЕСМ. И затоа ми е чудно кај ќе најдат место уште за црква колку Соборната. :toe: Лудница ќе стане тој дел. Не знам само дали местото е дефинитивно.

Зошто таа спомен куќа е помалку вредна од црквата?

Не станува збор за споредби, да почекавме прво да го видевме проектот, па да коментиравме? :)

Мислам дека така е праведно...

Сеедно, како и да е, јас сум поддржувач на оваа идеја. Ако е добро осмислена нормално.

Не станува збор за споредби, да почекавме прво да го видевме проектот, па да коментиравме? :)

Мислам дека така е праведно...

Сеедно, како и да е, јас сум поддржувач на оваа идеја. Ако е добро осмислена нормално.

Toa be Trn.... da se napravi diskretna konsultacija megu strucnjaci , konsultacija so crkvata, pa da se lanira ideata na zdravi osnovi i potoa da se realizira.....da ne bide pak PAROLA koja ke ja odvee veterot....., a ne sekoj komentar da se zema na noz kako neprijatelski i partiski oboen........
Ne sum strucnjak, za ona cirot pred ESM koga bese vreme se raspravavme da go nema , no "urbanata mafija" go proturka........i stvarno e cir......
Navistina ne gledam lokacija kade moze da se napravi nesto kako treba na plostadot, a istiot da ne stane "SRED SELO"....????

Не само што не сум против, туку силно ја подржувам идејава.
Кога јас можам во Карпош 3 секое сабајле да слушам оџа кој иако пее од џамијата во Нерези, звучи ко да е у соседниот стан, можам да прифатам и црква во центарот.

Не знам зошто таков отпор, и спремност пре да се прифати повторна изградба на офицерскиот дом на пример, наместо црква?
Или само ние македонците треба да изигруваме секуларисти во државава и да се браниме од религијата како дел од културното наследство?

Убаво рече Серпико дека пораката позади најавава е поинаква. Затоа да не истрчуваме.

Патем го обожавам "цврстиот" став на "експертите". Оние кои можеа да прифатат мостот од камени да стане мост од павер елементи (и тоа од оние увезените на наместен тендер кои за 20 години ќе се сјебат), а галамат за вакво нешто.

Јас воопшто не ја прифаќам политички темава. Првиот пост јасно е што сака да каже, ама мене тоа воопшто не ме интересира.

Јас темава ја гледам како тема за центарот на Скопје. А ако ја вртиме на политичка страна, тогаш друго е.
Ada напиша:
Кога јас можам во Карпош 3 секое сабајле да слушам оџа кој иако пее од џамијата во Нерези, звучи ко да е у соседниот стан, можам да прифатам и црква во центарот.
Принципот на привлекување верници на христијанството и исламот е дијаметрално различен, и тоа се гледа токму по ова. Во библијата пишува биди скромен, а муслиманите според куранот велат, “оној кој нема да ја прифати верата, убиј го“. :toe:

Јас воопшто не ја прифаќам политички темава. Првиот пост јасно е што сака да каже, ама мене тоа воопшто не ме интересира.

Јас темава ја гледам како тема за центарот на Скопје. А ако ја вртиме на политичка страна, тогаш друго е.
Еве и кога не би ја вртел на политичка страна...
Го прифаќаш уништениот плоштад(де факто е ружен по секое естетско мерило), го прифаќаш меморијалниот центар на Мајка Тереза кој според зборовите на видни архитекти и критичари не е баш најдобро замислен ниту во сооднос со она што Мајка Тереза го претставуваше како личност , ја прифаќаш ругобата наречена бизнис некаков центар(не ми текнуе точното име-мислам на она чудовиштено до ГТЦ), а ти смета црквата?
Кога на тоа ќе се додаде фактот дека преферираш оживување на стариот театар, некако ми изгледа дека тебе атеизам те води, а не љубов кон успешни архитектонски остварувања и урбанистички планови.

спомна некој плоштадот ќе станел мало плоштатче

бидејќи ми е струка, секој архитект ќе ви го потврди истото, плоштадот македонија е неколку пати поголем од она што треба да биде. плоштадот одговара на повеќе милионски град, по површина е еден од најголемите во европа

сите (да не ги набројувам) славни плоштади во европа се прилично мали, и до нив водат тесни улички, скоро по правило и црква

значи, убаво е ова да се знае тоа. не заради тоа дека и ние треба да бидеме копија на европските градови, туку баш поради коментарите од типот "кај се видело ова"

чудна сорта се луѓево наши значи, не им смета свеќи да палат на тротоар само затоа што се така навикнати и мислат дека тоа така треба и дека е некаква си традиција. додека од сосема нормални работи често паѓаат во несвест

Еве и кога не би ја вртел на политичка страна...
Го прифаќаш уништениот плоштад(де факто е ружен по секое естетско мерило), го прифаќаш меморијалниот центар на Мајка Тереза кој според зборовите на видни архитекти и критичари не е баш најдобро замислен ниту во сооднос со она што Мајка Тереза го претставуваше како личност , ја прифаќаш ругобата наречена бизнис некаков центар(не ми текнуе точното име-мислам на она чудовиштено до ГТЦ), а ти смета црквата?
Кога на тоа ќе се додаде фактот дека преферираш оживување на стариот театар, некако ми изгледа дека тебе атеизам те води, а не љубов кон успешни архитектонски остварувања и урбанистички планови.

Не ми се допаѓа ни “камениот мост“ ни новиот плоштад, ниту ГТЦ ниту изгледот на целиот тој простор таму, но што можеме сега да смениме кога веќе е изграден. :toe:

И сега замисли да ја изградат црквата, ќе го имаш глупиот ГТЦ, плочка плоштад, ЕСМ кој свети на високо, Телеком бетер од Есм, црквата у средина веднаш до тромбот со некакви фенси кафичи, и Ристичева палата, во чиј склоп се наоѓа џиџмиџарница веднаш до центарот за европски прашања. Циганчиња на сите страни кои просат, фали уште цела година да славиме Нова година, за дедо мразовците да ја пополнат цела атмосфера. И ако има некој број од Бетмен може да дојде.

Ќе се сложиш сигурно дека се` на светот се работи по концепт и план, и за се` однапред има одредена визија како треба да изгледа. Нашиот центар на градот изгледа како... не изгледа. :toe:

А театарот е сосема на друга локација, бидејќи го спомна и воопшто нема врска со атеизам или она што мене би ми било помило. А Мајка Тереза нема да навлегуваме каква репутација има, само велам дека со изградба на таа куќа, градот ќе собира пари, од туризам. Знаеш колку светот се пали на такви работи, гледам практично... ако веќе естетиката ни е за во канта...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom