Црква во центарот на Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата concrete
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Веб-сајт
www.luft46.com
Posle zemjotresot vo Skopje nastanala urbanisticko-arhitektonska bahanalija i unistuvanje pogolemo i od prirodnoto. Plus dopusteno e nekoj belosvetski arhitekt da ti smisli grad, nekoj koj ne ni znael kade vsusnost e toj grad.
Pa zgora na toa, drug stranec zaedno so nekoi domasni genijalci i taa zanatski dobro srabotena koncepcija da ja prekroi kako sivacki kalfa.. :)
Edna od zrtvite na toj proces e i crkvata ELENA I KOSTADIN koja , ako Trgovskiot centar ne bi bil takov kakov e skroen :celicna struktura bez upotrebna dozvola zaradi nezastitenata celicna konstrukcija, bi se naogala na samiot vlez od stranata na plostadot....so se svoite vitrazi i gradba od crvena cigla.....
E sega, kako 37( 38???) cekor "on the road to sucess" na nasata Vlada, nekomu mu tekna, verojatno vo nemanje podobra idea za diganje na rejting da napravi crkva, ama malu ponataka ...KADE VSUSNOST I NEMA MESTO za takvo zdanie. Se vo stilot : selo gori ..baba se cesla... :)

Da imaa barem fantazija, pa taa crkva , kako gradba vo oblacite da ja zamislea kako prodolzenie vo visina na trgovskiot centar , koj onaka kockast bi bil dobra osnova.......zamislete eden Skopski Saint Denis... vidliv uste od kaj Katlanovo...koga nema Skopska magla....
Ili ima konkurs ...pa koj voli ...neka izvoli...?????

....PS...zaboraviv, ne ke e vidliva crkvata ( kacena nad trgovski ) od kaj Katlanovo , ke ja zadskrijat neboderite od po 500 metri..... :)

кога би ставил на кантар твојот кејф да не се дига рејтингот на владата од една страна и црквата од друга страна.. сепак црквата е боље идеја малку, не?

сметала на плоштад, па ај да ја качиме на трговски горе на покрив. па не е ова вазна со јоргован

интересна е и локацијата и како тебе таа ти смета. ти оттука поминуваш секој ден? баш сега патот ќе ти го блокираат па ќе треба да вртиш околу откај рекорд..

плоштадот комплет да се дислоцира па никому нема ништо да смени во животот, не па просторот за црквата

а најинтересни се "експерите" кои експертски експресно се јавија дека сето ова не чинело, како така одеднаш??
па како инаку? можеби требаше да најават дека за две недели ќе најават оти ќе се гради црква, па после две недели да објавеа официјално. за да не им дојдеше НАЕДНАШ на експертите

ако ништо друго бар да не се палат свеќи на кругон на плоштад, и така секоја недела македонија ја трефи некоја општонардона трагедија

Прво треба да се направи урбанистички план, да се слушне мислење од експертите па да се изгради..
Вака на прва гледа како добра идеја.. И нема врска тоа со рејтингот на владата..

Дали некој може малку подетално да објасни каде се планира да биде градбата? Мене ми е навистина нејасно каде би можеле да градат црква, освен во паркчето пред Телеком. :toe:

Дали некој може малку подетално да објасни каде се планира да биде градбата? Мене ми е навистина нејасно каде би можеле да градат црква, освен во паркчето пред Телеком. :toe:

Na mestoto na starata crkva pred zemjotresot.. klik TUKA

Na mestoto na starata crkva pred zemjotresot.. klik TUKA

crkva.jpg

ne e problemot vo crkvata, problemot e od izbrzanite po malku infantilni odluki, koi brzopleto se objavuvaat i potoa zaboravaat..., sko taka prodolzi PLOSTADOT MAKEDONIJA ke stane "plostadce" , a crkva vo centar ne bi smeelo da bide manastirce vo centar.....

На таа локација според мене е во најмала рака смешно да се крене црква. :toe:

ne e problemot vo crkvata, problemot e od izbrzanite po malku infantilni odluki, koi brzopleto se objavuvaat i potoa zaboravaat..., sko taka prodolzi PLOSTADOT MAKEDONIJA ke stane "plostadce" , a crkva vo centar ne bi smeelo da bide manastirce vo centar.....

Стварно, кај се видело на плоштад да има црква... а? Или има некаде?

Se zezas?? ili ozbilno....

Сите средновековни градови, особено барокните плоштади се карактеризираат со поставување на црква, храм, катедрала на самиот плоштад, главниот плоштад во градот. Ајде да не одиме до Холандија, Германија, Италија... ете ти го Нови Сад. Ете го Белград... Софија...

Незнам што е чудно со лоцирање на верски објект на плоштад. Градителски и историски гледано пак, има и друг муабет. Или плоштадот е атеистичко место?

....si bese eden car... i si gradese sela.....gi vikaa potemkinovi......
220px-Princepotemkin.jpg

Потемкин, после четири години, откако Крим бил анектиран кон Царска Русија и даден на негово владение, организирал пропагандна екскурзија (widely advertised ceremonial travel) за да ја импресионира својата царица(clenstvoto na dpmne vo nasiov sucaj) за тоа колку успешен гувернер бил тој, а и за да ги испровоцира непријателите на Царска Русија.
За таа цел набрзина биле започнати со градба на грандиозни бродови, палати, вили, градови, села, Крим во тоа време бил пуст и неразвиен дел на Царска Русија и бил создаден привид на развиена област, која сјаела на површината, а внатре била празна, ништо не функционирало. Дури три четвртини од тоа што започнал да го гради, било напуштено.
http://oggie-doggie.blog.com.mk/node/70363

Серпико...Москва,црвен плоштад...Кремаљ...
Старата црква била на местото на Гтц...
Незнам кој е филмот црква на плоштад,со сила да го прават Скопје светски град.Сите тие цркви во поголеми градови на плоштади,се стари и автентични,цели катедрали,а просторот на плоштад е доволен како што кажа некој за едно манастирче...
Ние неможеме друго освен да импровизираме,тоа е.

Серпико...Москва,црвен плоштад...Кремаљ...
Старата црква била на местото на Гтц...
Незнам кој е филмот црква на плоштад,со сила да го прават Скопје светски град.Сите тие цркви во поголеми градови на плоштади,се стари и автентични,цели катедрали,а просторот на плоштад е доволен како што кажа некој за едно манастирче...
Ние неможеме друго освен да импровизираме,тоа е.

Тијана, знам :) Само бев малкуцка саркастичен... и Братот не ме разбрал, нити јас него :)

Сега прилепчаните ќе ни кажат дека сме во заблуда, само причекај малкуцка.

Само не ми е јасно, како ќе најдат место за црква голема колку Соборна (толкава рекоа дека ќе биде) на тоа место кај што викаат. Некако не ми изглеа дека има толкав простор...

П.С. Браво за сликава... Може да се видат сите познати градби од старо Скопје!!! :vozbud: Колкава била поштатааааааа! Се глеа дури и женска гимназија!!! :vozbud:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom