Религија (мајка на незнаењето, илузии и митови)

• Креатор на темата Креатор на темата Kokomal
  • Време на започнување Време на започнување
Ако не знаеш кој е Докинс, а си читал книги само што се промоции за креазионизам, како ќе дојдеш до одлука? Дури и секој суд ги слуша двете страни од приказната. Сега знам зошто имаш вакво верување ко што го укажуваш овде - или очите ти се затворени или не си запознат. По се изгледа одбиваш дури и да прочиташ било што на тема еволуција. Да не беше со толку затворен ум, ќе видеше дека има докази за све што тврдат еволуционистите.
A бе еволуционистиве немале докази а религијата имаат докази за се. Па до сега никој не го видел Бог, нити се вратил од Рајот или Пеколот па да раскажува! Какво е тоа верување во нешто за што не сме ни сигурни дека постои?

Цитат:
„A бе еволуционистиве немале докази а религијата имаат докази за се. Па до сега никој не го видел Бог, нити се вратил од Рајот или Пеколот па да раскажува! Какво е тоа верување во нешто за што не сме ни сигурни дека постои?„
Коментар:
Да, Црквата има одговори за сите прашња од духовно-етичка природа.
„Бога никој не го видел„, вели Апосолот Јован. „Блажени се тие кои не виделе а поверувале„, вели Христос.
А КОЈ вели дека никој не се вратил од Рајот и пеколот? Па нормално дека не се вратил-смртта е неповратен процес!
Но затоа постојат случаи од поединци, кои со својот ДУХ ЖИВОТЕН ги имаат посетено и Рајот и пеколот и кои СВЕДОЧАТ за она кое ТАМУ го виделе.
А за диноисаурисуте (еве ги пак) ќе ги прашате еволуционистите. Тие ќе ви понудат „сигурни докази„ за се.
За вистини од материјална, енергетска и информациска природа, обратете се кај науките, не кај религиите.

Цитат:
„ Ова ми личи како вицот...кога на циганот му рекле овде се игра покер на поверење:kesa:„
Коментар:
Цитатов и мене ми личи на виц, признавам.

Цитат од Шорт:
„Ако не знаеш кој е Докинс, а си читал книги само што се промоции за креазионизам, како ќе дојдеш до одлука? Дури и секој суд ги слуша двете страни од приказната. Сега знам зошто имаш вакво верување ко што го укажуваш овде - или очите ти се затворени или не си запознат. По се изгледа одбиваш дури и да прочиташ било што на тема еволуција. Да не беше со толку затворен ум, ќе видеше дека има докази за све што тврдат еволуционистите.„
Коментар:
Повеќе е од доволно тоа што образовниот систем ми понуди само ЕДНА вистина, а тоа е дека човоекот настанал од мајмун поради евилицонистичките процеси. Фала и слава Богу, во меѓувреме се запознав и со Божјата вистина па имам ИЗБОР кон која вистина да се приклонам. Мојот избор е Божјата висина, секако.
Тоа што Судот ги разгледувал/слушал и двете страни, тоа е „ради реда„ и поради почит и кон двете-спротивставение мислења. А КОЈ вели дека судиите, како СУБЈЕКТИ, веќе НЕМААТ или ИМААТ свои предрасуди кон креационизмот? Па тие судии не се машини или марсовци, туку фаци кои во своето образование веќе се изнаслушале за еволуционостичките „вистини„ и кои , многу веројатно, на тие судии им биле ЕДИНСТВЕНАТА вистина во животот!
Патем кажано , умот ми е и тоа како отворен! Да ми беше затворен, НИКОГАШ не би се запознал и со поинакви „вистини„ освен оние кои ми ги натура современиот образовен систем! Можам да кажам и тоа дека имам „поминато„ подоста литература од научно-философско-уметничка соджина и дека тие знаења не ми се туѓи. Сепак , тие знаења се од друга природа а не од духовно-етичка. Според тоа, многу добро знам што пишувам на форумов.

Цитат од Шорт:
„Ако не знаеш кој е Докинс, а си читал книги само што се промоции за креазионизам, како ќе дојдеш до одлука? Дури и секој суд ги слуша двете страни од приказната. Сега знам зошто имаш вакво верување ко што го укажуваш овде - или очите ти се затворени или не си запознат. По се изгледа одбиваш дури и да прочиташ било што на тема еволуција. Да не беше со толку затворен ум, ќе видеше дека има докази за све што тврдат еволуционистите.„
Коментар:
Повеќе е од доволно тоа што образовниот систем ми понуди само ЕДНА вистина, а тоа е дека човоекот настанал од мајмун поради евилицонистичките процеси. Фала и слава Богу, во меѓувреме се запознав и со Божјата вистина па имам ИЗБОР кон која вистина да се приклонам. Мојот избор е Божјата висина, секако.
Тоа што Судот ги разгледувал/слушал и двете страни, тоа е „ради реда„ и поради почит и кон двете-спротивставение мислења. А КОЈ вели дека судиите, како СУБЈЕКТИ, веќе НЕМААТ или ИМААТ свои предрасуди кон креационизмот? Па тие судии не се машини или марсовци, туку фаци кои во своето образование веќе се изнаслушале за еволуционостичките „вистини„ и кои , многу веројатно, на тие судии им биле ЕДИНСТВЕНАТА вистина во животот!
Патем кажано , умот ми е и тоа како отворен! Да ми беше затворен, НИКОГАШ не би се запознал и со поинакви „вистини„ освен оние кои ми ги натура современиот образовен систем! Можам да кажам и тоа дека имам „поминато„ подоста литература од научно-философско-уметничка соджина и дека тие знаења не ми се туѓи. Сепак , тие знаења се од друга природа а не од духовно-етичка. Според тоа, многу добро знам што пишувам на форумов.

Нормално дека образовниот систем ќе ти нуди само тоа што е докажано. Во овој век има два света - секуларен и духовен. На што ќе личи ако во едно школо учат креационизам според христијанството, а има ученици што се припадници на друга вера?

А за остало што би умрела да ти одговорам (за твојот „отворен“ ум и што читам твои одговори по други теми), само ќе си го прегризам јазикот и ќе заќутам. Мој заклучок, според тоа што читам, е дека ти си живееш во некој друг свет и не знаеш како да застанеш на средина измеѓу материјалниот и духовниот, што е потребно за здрав физички и спиритуален опстанок во ова тело и во овој свет.

Ова е мој последен одговор кон тебе, затоа што луѓе како тебе ме фрустрираат, а ја покушавам да го избегнувам тоа чувство и избегавам да наметнувам мои верувања (што ти како со сила да ме тераш да го правам тоа).

Цитат од Шорт:
„Ова е мој последен одговор кон тебе, затоа што луѓе како тебе ме фрустрираат, а ја покушавам да го избегнувам тоа чувство и избегавам да наметнувам мои верувања (што ти како со сила да ме тераш да го правам тоа).„
Коментар:
Скарја да е од тоа дека некого го убедувам во нешто! Па повеќе пати имам напишано дека само сведочам за својата вера и за својот Бог , што е сосема различно од наметнувањето на моето мислење на другите форумџии! Не сум никаков фактор некому нешто да му наметнувам, кога мојата вера тоа самата го забранува и не познава тортура врз ничија слободна волја да се однесува вака или така! За тоа, толку од мене.
Понатаму;
Во образовниот сисетм, скоро ништо да не е докажано! Кога би било докажано, истиот тој систем би ни нудел точни вистини а не сезонски сензации, во стилот „по теоријата од овој„ и „по теоријата од оној„!
Понатаму;
Креационистите застапуваат тврдење дека се е создадено, т.е. дека нештата не настануваат туку-така, сами од себе! Но, креационистите, за да не бидат исмејани, не го споменуваат името Божјо како едниствен фактор во создавањето на се видливо и невидливо!
Цитат:
„А за остало што би умрела да ти одговорам (за твојот „отворен“ ум и што читам твои одговори по други теми), само ќе си го прегризам јазикот и ќе заќутам. Мој заклучок, според тоа што читам, е дека ти си живееш во некој друг свет и не знаеш како да застанеш на средина измеѓу материјалниот и духовниот, што е потребно за здрав физички и спиритуален опстанок во ова тело и во овој свет.„
Коментар:
Јас живеам во овој свет! Сега е точно 8 часот и 18 мин. а денес е 5 февруари, 2008 година! Према томе, и тоа како живеам во овој свет. Од друга страна, умот ми е отворен и за Божјите а не само за научните „вистини„, но не сум приврзан кон нив. Трајните и апсолутните вистни ми ги нуди само вероучението.

Цитат:
„A бе еволуционистиве немале докази а религијата имаат докази за се. Па до сега никој не го видел Бог, нити се вратил од Рајот или Пеколот па да раскажува! Какво е тоа верување во нешто за што не сме ни сигурни дека постои?„
Коментар:
Да, Црквата има одговори за сите прашња од духовно-етичка природа.
„Бога никој не го видел„, вели Апосолот Јован. „Блажени се тие кои не виделе а поверувале„, вели Христос.
А КОЈ вели дека никој не се вратил од Рајот и пеколот? Па нормално дека не се вратил-смртта е неповратен процес!
Но затоа постојат случаи од поединци, кои со својот ДУХ ЖИВОТЕН ги имаат посетено и Рајот и пеколот и кои СВЕДОЧАТ за она кое ТАМУ го виделе.
А за диноисаурисуте (еве ги пак) ќе ги прашате еволуционистите. Тие ќе ви понудат „сигурни докази„ за се.
За вистини од материјална, енергетска и информациска природа, обратете се кај науките, не кај религиите.

A voskresnuvanjeto sto e ... More sam se podbivas ...:):tapp:

Fala bogu , za zborovi i fikcii kaj tebe , a za fakti kaj naukata ...

На што ќе личи ако во едно школо учат креационизам според христијанството, а има ученици што се припадници на друга вера?

Моментално во учебниците по биологија за настанокот на човекот се понудени и двете претпоставки:

- Креационистичката (Библискиот модел)
- Еволуционистичката (Дарвиновата еволуција)

Колку и да го правите библискиот модел ненаучен, а еволуционистичкиот "научен факт", факт е дека многу поучени од вас решиле да ги стават овие две претпоставки на еднакво рамниште во образовниот систем. Ова не е само во македонските учебници по биологија, туку скоро и насекаде на светот. Македонија е една меќу последните која ја направи оваа промена (заради длабокиот комунизам тука и неговите очигледни последици).

Моментално во учебниците по биологија за настанокот на човекот се понудени и двете претпоставки:

Колку и да го правите библискиот модел ненаучен, а еволуционистичкиот "научен факт", факт е дека многу поучени од вас решиле да ги стават овие две претпоставки на еднакво рамниште во образовниот систем. Ова не е само во македонските учебници по биологија, туку скоро и насекаде на светот. Македонија е една меќу последните која ја направи оваа промена (заради длабокиот комунизам тука и неговите очигледни последици).

Тоа е многу погрешно.

не е така насекаде во светот. Во САД, тоа не е случај.

тоа е против законски. Се коси со секуларноста на државата, а јавните школи се државни институции. Во приватни школи е друга прича.

тоа иде против слободниот избор на религија. Не се сите христијани во една дадена држава.

Кој сака да учи и библиски приказни и митови, ете ја МПЦ, вратата е отворена и отецот на располагање

Cekaj be malku , osven ako sega ne e napravena promena , u niedna kniga NE E PRIFATENA Kreacionistickata teorija , a posto sum na medicina ( 4 sredno i 4 fakultet ) , NIGDE u niedna kniga , a ni duri od komunisticko vreme , NE E PRIFATENA taa teorija ...

A ako e , ccc i u skolo li ke perete mozoci :)

Cekaj be malku , osven ako sega ne e napravena promena , u niedna kniga NE E PRIFATENA Kreacionistickata teorija , a posto sum na medicina ( 4 sredno i 4 fakultet ) , NIGDE u niedna kniga , a ni duri od komunisticko vreme , NE E PRIFATENA taa teorija ...

A ako e , ccc i u skolo li ke perete mozoci :)

Уместо да одиме напред, се враќаме наназад. Уместо да улеваме разбирање и толеранција кон сите религии, ние фрламе бензин у пожар.

тоа е против законски. Се коси со секуларноста на државата, а јавните школи се државни институции.

Точно така и јас, иако христијанин, не се согласувам со таа одлука на владата. Сметам дека доколку се презентираат претпоставките за настанокот на човекот, или да се презентираат сите (без никакви докажувања, аргументирања - чие е подобро) или нека не се презентира ниедно.

Кој сака да учи и библиски приказни и митови, ете ја МПЦ, вратата е отворена и отецот на располагање

Да, но аргументот на креационистичките научници е дека и за оние кои сакаат да учат Дарвински бајки и митови, можат во библиотека да си ја најдат книгата "Потеклото на видовите", а не во научните институции. Така да, науката отфрлувајќи ја креационистичката приказна и еволуционистичката бајка, останува без никаква алтернатива за настанокот на човекот и животот воопшто, и затоа е принудена на компромисот погоре, проследен со кршење на секуларноста во државата.

Точно така и јас, иако христијанин, не се согласувам со таа одлука на владата. Сметам дека доколку се презентираат претпоставките за настанокот на човекот, или да се презентираат сите (без никакви докажувања, аргументирања - чие е подобро) или нека не се презентира ниедно.

Да, но аргументот на креационистичките научници е дека и за оние кои сакаат да учат Дарвински бајки и митови, можат во библиотека да си ја најдат книгата "Потеклото на видовите", а не во научните институции. Така да, науката отфрлувајќи ја креационистичката приказна и еволуционистичката бајка, останува без никаква алтернатива за настанокот на човекот и животот воопшто, и затоа е принудена на компромисот погоре, проследен со кршење на секуларноста во државата.

Дарвинските „бајки и митови“ се ФАКТИ. Опипливи и лесно видливи. Кои се фактите од страна на креационизмот? Нема. Библијата не е книга по биологија и не припаѓа таму.

Ти разбираш ли што е зборот „секуларно“? Во секуларна држава, религиски мотиви не припаѓаат на јавни места како што се државните школи. Религијата е за духовно исполнување, не е наука.

Ти разбираш ли што е зборот „секуларно“? Во секуларна држава, религиски мотиви не припаѓаат на јавни места како што се државните школи. Религијата е за духовно исполнување, не е наука.

Разбирам, токму затоа и ти викам дека, баш поради секуларизмот, современата наука не може да ја прифати еволуцијата. Поради нејзината ненаучност, таа повеќе припаќа во еден вид њу ејџ религија, отколку во образовниот систем.
Основач на христијанството е Христос.
Основач на еволуцијата е Дарвин.
Библијата е света книга на христијанството.
Потеклото на видовите е света книга на еволуционизмиот.
Со таа разлика што сите опипливи докази го подржуваат Библискиот модел, а еволуционистичкиот нема ни еден доказ и се базира само на слепа вера.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom