Владата најави зголемување на платите и пензиите

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Убаво пишува
државните службеници, јавните работници во образованието, од културата, на детската заштита, на социјалната заштита, министерствата за внатрешни работи и за одбрана, судството, здравствениот сектор, јавни здравствени администрации, медицински персонал, судии, пратеници, министри и заменици - министри, именувани директори на буџетски институции, амбасадорите и вработените во дипломатско - конзуларните претставништва, јавните претпријатија.
ABC кај си те нема да кажеш нешто?

Не мислев да се вмешам,ама ај кога веќе сум прозван:

Me радува веста дека ќе имало зголемување на плати и пензии ама кога видов по каков редослед,односно кому ќе му се зголемеле платите практично останав без зборови.Препораките на ABC кон оваа влада се:
-да се намали администрацијата од 140 000 на 50 000 што е доволно за една држава како Македонија,па после може и по 5 000 евра плата да им даде на службениците,доколку не е во можност да го стори тоа да одреди минимум 500 евра плата за работниците во производствениот сектор,а 250 за административците,па администрацијата сама да се намали и да нема турканици кој да цица од државна цицка оти со ваква политика "п`ците со маст не не јадат"!

Sto e so platite na ROBOVITE koi gi pravat parite od koi ТИЕ ШТО СЕ ПОД НАДЛЕЖНОСТ НА ВЛАДАТА!!!! zemaat plata???
Dali drzavata na krajot na godinata ke im gi poravnuva do nivo na prosecna plata t.e. ke im ja doplati razlikata na onie koi ne uspeale da zarabotat prosek ???
Ili samo ke gi ostavi samo da gi odrabotuvaat kreditite so koi taa ke gi"kupuva" ovie drugive ????
Ili tie ROBOVI ne se vo nadleznost na VLADATA....kako i site robovi ???
А што овие ништо не стварат по тебе учителите,полицајците,докторите,медицинските сестри и многу други они лежат и земаат плата а другите работат кога може да се покачи зошто да не се покачи
па во повекето приватни фирми лугето земаат повеке плата со исклучок на текстилните таму лугето стварно се за жалење

И ако сакавме се да е под надлежнос на владата да си останевме во комунизам таму се е под владата
Не мора по се да се плука кој не е и на другите да им се качи платата

Не мислев да се вмешам,ама ај кога веќе сум прозван:

Me радува веста дека ќе имало зголемување на плати и пензии ама кога видов по каков редослед,односно кому ќе му се зголемеле платите практично останав без зборови.Препораките на ABC кон оваа влада се:
-да се намали администрацијата од 140 000 на 50 000 што е доволно за една држава како Македонија,па после може и по 5 000 евра плата да им даде на службениците,доколку не е во можност да го стори тоа да одреди минимум 500 евра плата за работниците во производствениот сектор,а 250 за административците,па администрацијата сама да се намали и да нема турканици кој да цица од државна цицка оти со ваква политика "п`ците со маст не не јадат"!

Znaci konkretna zalozba spored tebe , koja MORA da ja stori VMRO DPMNE e da go zgolemi brojot na nevraboteni i da pocne da brka, taka ABC?

Ti si setano dete po Makedonija,prosetaj,rasprasaj se,kade zeni umiraat na rabotno mesto......vidi koja para eden NOEL sampion u klasa plaka rabotnik za drugite da ne zborime....
Platata na budzetarite ne e samo neto platata , pomnozi go toa so dva.......kolku % od drugite "vraboteni" se socijalno i penziski osigurani.....
Sto bega Gruevski i drugar mu Slavevski od poimot BRUTO PLATA KO GAVOLOT OD KRST????

Znaci uste edna merka sto ke go zabrza rastot. Javnata i drzavnata administracija se najstabilniot potrosuvac vo RM. Istoto nadopolneto so ogromnoto zgolemuvanje na koristenjeto na kreditni karticki i pogolemata upotreba na fiskalnite aparati :P duri i najzagrozenite socijalni slucai ke imaat svoj benefit. da ne spomenuvam toa sto zgolemuvanjeto na platite ke imaad konkreten odraz i vrz kreditnata politika na delovnite banki raka na srce pred se na poleto na potrosuvackite krediti no sepak i ostanatite nema da bidt bez vlijanie. Mozebi so 30% privatniot sektor nema da prati no sepak i privatniot sektor ke gi zolemi poradi toa sto najgolemiot del administracijata od zgolemuvanjeto i ke gi trosi sto privatnicite neli ke imaat zgolemen pofit itn itn
Jas seuste se nadevam na uste podobri denovi..

P.S Borbata protiv korupcijata nema da bide odrazena samo preku spektakularni apsenja, spored poslednoto sto go doznav (sepak toa e samo moj izvor ne e 100% sigurno seuste) platite na carinata na primer ke bidat zgolemeni prvicno za 35% (sto e vo prilog na poslednoto) za dopolnitelno vo rok od 2 godini uste 100% (sto bi se reklo duplo). Ova e samo nekolku od merkite sto britanskite konsultanti planiraat da gi sprovedat vo sorabotka so vladata

Znaci konkretna zalozba spored tebe , koja MORA da ja stori VMRO DPMNE e da go zgolemi brojot na nevraboteni i da pocne da brka, taka ABC?
ADMINISTRACIJA I OSTANATO NA BUDZET NA NIVO PRIMERNO ZA DRZAVA kako MKD e cca 30-40000 vraboteni.
Treba da se selektira kvalitetot , a drugite so svojata sreka...pri sto sefot direktno odgovara za nefunkcioniranje na negovite podredeni..... pa togas ke vidime dali nekade ke ima guzva na salter ili razvlekuvanje na proceduri....
I ne mesaj uciteli,doktori,lokalna od Opstina platena policija i se drugo sto treba da se privatizira so KOMUNIZAM...toa e .......................veke spaga vo ligavo odnesuvanje....i demagogija.

Такви како тебе се штетни овде се прават најголеми хуманисти ги боли за се вие сте најчесни а уствари сте обратното демагози
Кој рече да не им се качат платите и на другите знам за сите шивачки градежни работници и секакви други само ти знаеш и те боли не ми се прави Мајка Тереза

ok konkrten ne tee med i mleko seuste po ulici no sepak nesto se dvizi !!!
Ako vekje begame od temata, ovaa vlada sozdava i programi za rekvalifikacii na rabotnicite, znaci sivackata ima moznost d bira nejzino e dali ke se resi da se promeni!! se napravija besplatni kursevi zaword i excel na nivo na cela makedonija, se vovedoa mnogu opveke opcii za registriranite zemjodelci, kamatnite stapki za srednorocnite i dolgorocnite krediti i ponatamu pagjaat. E sega nemozeme se da cekame od nebo i od vlada neli?
U stvari objasnuvanje i ne e tolku potrebno samiot ti kaza neka prosetaat lugjeto i neka gledaat ama neka gledaat na site strani i tamu kade sto rabotnicite se "macat" ama i tamu kade sto nekoi bivsi macenici sobrale hrabrost zemale kreditce pa napravile pogonce ili kupile traktorce :)
Jas pak ke recam trendot e dobar rabotite se odvivaat vo pravilna nasoka, dinamikata e taaa sto e mozebi nekoj e zadovolen nekoj ne e no definitivno nadezta i ocekuvanjata rastat proporcionalno so sekojdnevnite vekje realizirani merki i cekori.

Не прај се на "Toшо" и знаеш што е конкретен предлог од мене,а бројот на невработени не се зголемува доколку присилиш 100 000 административци да садат компири,дури и ќе им дадеш кредити на истите за механизација оти изгледа од административни работи само тоа по малку го знаат.

П.С.:Македонија досега потроши окулу 7 милјарди евра само за плати на гломазната администрација,знаете ли колку фабрики можеа да се отворат со тие пари?

ok konkrten ne tee med i mleko seuste po ulici no sepak nesto se dvizi !!!
Ako vekje begame od temata, ovaa vlada sozdava i programi za rekvalifikacii na rabotnicite, znaci sivackata ima moznost d bira nejzino e dali ke se resi da se promeni!! se napravija besplatni kursevi zaword i excel na nivo na cela makedonija, se vovedoa mnogu opveke opcii za registriranite zemjodelci, kamatnite stapki za srednorocnite i dolgorocnite krediti i ponatamu pagjaat. E sega nemozeme se da cekame od nebo i od vlada neli?
U stvari objasnuvanje i ne e tolku potrebno samiot ti kaza neka prosetaat lugjeto i neka gledaat ama neka gledaat na site strani i tamu kade sto rabotnicite se "macat" ama i tamu kade sto nekoi bivsi macenici sobrale hrabrost zemale kreditce pa napravile pogonce ili kupile traktorce :)
Jas pak ke recam trendot e dobar rabotite se odvivaat vo pravilna nasoka, dinamikata e taaa sto e mozebi nekoj e zadovolen nekoj ne e no definitivno nadezta i ocekuvanjata rastat proporcionalno so sekojdnevnite vekje realizirani merki i cekori.

Вака се реализираат конкретните мерки и чекори:

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=BDCAA43100139843A99DE43DD1FC0F2E

Не прај се на "Toшо" и знаеш што е конкретен предлог од мене,а бројот на невработени не се зголемува доколку присилиш 100 000 административци да садат компири,дури и ќе им дадеш кредити на истите за механизација оти изгледа од административни работи само тоа по малку го знаат.

П.С.:Македонија досега потроши окулу 7 милјарди евра само за плати на гломазната администрација,знаете ли колку фабрики можеа да се отворат со тие пари?
Во кој сектор да се намали Администрацијата да се отпуштат учители полицајци бидејки такви се отпуштаа а тие што седат по канцеларии по министерства си останаа на работа
Да не заборавиме дака според рамкобниот имаме обврска да вработуваме во јавната администравија и во последните години 60 отсто од вработувањата се такви

:)ok e zgolemuvanjeto se toa vo red sekako dobra rabota kako i dae.samo vladata netrebada si go pripisuva kako poen ,i so toa da se fali deka eve nesto se rabota .jas bi rekol konkretno dali epotrebno namaluvanje na administracijata koja stoe glomazna i cesto nefunkcionalna i so zastaren model na rabota.dali e potrebno revidiranje na site bugjetari ,penzioneri sluzbenici koj po cel den sedat i pijat kafe i na niv da im se pokacat.:)concrete e vo pravo , neveruvam deka i vo privatniot sektor ce se pokrene nesto sl,tamu imas od edna do druga krajnost imas dobro plateni i uzasno slabo plateni , a da ne zbruvame za uslovite za rabota.zasto e :nenene: zalno i tragicno :(

Во кој сектор да се намали Администрацијата да се отпуштат учители полицајци бидејки такви се отпуштаа а тие што седат по канцеларии по министерства си останаа на работа
Да не заборавиме дака според рамкобниот имаме обврска да вработуваме во јавната администравија и во последните години 60 отсто од вработувањата се такви

Па владата токму затоа вработува а богами и добро ги плаќа експерти кој треба да знаат во кој сектори да се намали јавната администрација и да се дотера на подносливи 50 000.Треба ли јас да им ги наведам тие слаби точки кој ги препорача и ЕУ ако не се лажам,па мене владата ми отвори нелојална конкуренција пред носот,а јас да ја вадам од септичката јама,ти нормален ли си бе?Јас се борам како тигар за да опстанам во борбата со сопствената власт која пробува да им го земе лебот на моите деца и работам по 20 часа на ден,а ти ме прашуваш во кој сектор да се намалела администрацијата.:(

Abe koj za so ucil ne mozes doktor da stavis vo fabrika da rabote ili nastavnik profesor

Problemot na makednoskot naselenie ne e sto nema fabriki tuka i nema kvlifikuvano naleslenie Titova selska drzva mora nekoj tava da go poprava so sakas fabrika da otvore nekoj koj ke mu rabote ne pismeni

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom