- Член од
- 22 јули 2007
- Мислења
- 438
- Поени од реакции
- 1
Јас сепак си се држам до „Македонцките работи“, оваа литература од „мрачниот период“ не ми штима :wink:
Бараш помош од мене ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Јас сепак си се држам до „Македонцките работи“, оваа литература од „мрачниот период“ не ми штима :wink:
Убаво ти кажа Силниот...Нација не е исто со народ, Американците се нација, ние сме народ, капиш? Етникум.
Арно ама, гледаш, живи здрави сме :wink:
Убаво би било да се отвори и тема “ Раѓањето на македонскиот народ “ , зашто , кога и како се создало македонското етничко сознание , но после ова искуство на форумов ми е страв да не погинам .
Културолошки - Јазик и писмо, а не потекло!!!Предмет на анализа на книгата на Мисирков не е пратаковината на Македонците, туку сушноста, карактерот на Македонците. Тој зборува за Макеоднски Словени.
Културолошки - Јазик и писмо, а не потекло!!!
Предмет на анализа на книгата на Мисирков не е пратаковината на Македонците, туку сушноста, карактерот на Македонците. Тој зборува за Макеоднски Словени.
Всушност за да постои нација, не е императивно да има држава. Може и во автономна и полуавтономна област да се оформи нација. Еден народ може да биде поделен во неколку држави, и различните поединци да немаат никаков контакт еден со друг, но тие пак се НАРОД. Додека пак за генезата на нацијата е прерогатив постоењето на една економско-стопанска целина, културна сродност на населението и традиционални врски межу нив. Нациите се раѓаат во 18 век кога структурата на општеството се менува. Се појавува средната буржоазија, која почнува да ги диктира основните импулси на социјално-економски процес.
Имено во тој период се создавала и Македонската нација - во рамките на географската облас Македонија - од Скопје до Солун. И Македонците, и Власите и Грците и Албанците што живееле во оваа област имале иста или слична култура, слични традиции, сличен народен мелос. Тоа е најважното. Кај нас се меша поимот Нација и Народ. како што се межа и Националност и Етничка Припадност. По националност сите сме Македонци, и Албанците се по националност Македонци, но по Етничка Припадност се Албанци.
Мисирков е СЛАВИСТ. Тој има илјадници страници допсики со Руски слависти. Тој е начисто со Словенското потекло на неговиот народ. Тие што тврдат другојаче, противоречат со тезите на Мисирков. Јас гордо велам дека сум доследен на неговото учење. Моите убедувања се поклопуваат со неговите.