Раѓањето на Македонската Нација

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Прво , не ме читаш внимателно , второ го оспоруваш Ташковски без да го прочиташ , трето и најважно , ми ја нудиш генетиката како наверодостон аргумент , како единствен доказ ,иако ти немаш за себе направено испитување . Но што е најстрашно , твдиш дека без разлика на генетските резултати ти сепак ќе се придржуваш кон твоите убедувања и “ документи “ Па зар има поголем документ за тебе од тој што ќе го добиеш од лабараторија ? Јас мсиалм дека нема .

Покажи малку повеќе респект кон книгата и читај ја .

Vekje ne mi e interesno da repliciram i da dobivam isti nedefinirani odgovori. Pretpostavuvam deka ne si zhensko no skokash od edna tema pa na vtora pa na treta i toa me zamara, ne mozham da te pratam.

Velish shopite se narod pa potoa velish deka ne se. Pa tvrdish deka tvojata teorija neshto objasnuvala a seushte ne si ja kazhal koja e tvojata teorija.

Pa se prefrlash na genetskite ispituvanja za koi nemash osnovni poznavanja pa najposle se prefrlash na moite geni??? Genetikata e samo eden od indikatorite za eden narod no postojat i mnogu drugi koi porano gi spomnav.

Jas nikogo ne osporuvam a za knigata kazhav zaradi koi podatoci e ona za mene neprifatliva.

Dodeka ne definitash shto e za tebe nacija a shto narod nema vekje da odgovaram.

Pozdrav

Не постои нација пред 18 век, не пред француската револуција, па така да неможе да постои и македонска нација три милениума.

Нација доаѓа од латинскиот nasci што значи “ да се роди“. Уште повеќе, ако нема зборот нација неможе да постои ни нација. Токму за создавањето на мадедонската нација пишува и Драган Ташковски во книгата која сакаат да ја сокријат.

Може да се говори за македонски народ пред три милениума , но не и за нација. Бугарската пропаганда за да ја намали “вредноста“, да го “девалвира“ македонскиот народ прво го сведува на најнизок степен на општествено уредување, во племе, за подоцна да го дефинира како племе кое му припага на Илиро-Тракијскиот етником, кое всушност било дел од Елинскиот народ. Со еден збор, за бугарската наука дури и Македонци како народ од антиката не постојат.

Па така да , ако го следиме , ако не води пак твоето дефинирање на народ или нација , нема да може да не разберие ни еден светски историчар.
Исто како на теолог да му објаснуваш дека Македонците биле еден милениум христијани пред Христа .
Јас мислам дека тоа е невозможно .

Dodeka ne definitash shto e za tebe nacija a shto narod nema vekje da odgovaram.

Ete sega nauchiv neshto novo, Shopite se narod. Ok. Svesni li se Shopite deka se narod? Imaat li tradicii, narodni pesni, kultura, razlichna od ostanatite?

Primenuvajkji ja tvojata gorna formula mislam deka "otkriv" ushte nekolku narodi.

Mi se dopagja tvojata formula zatoa shto se pojavuvaat mnogu novi narodi. Ako ja primenime na cela Evropa ne ni ginat ushte 500-600 novi narodi. So eden zbor odlichna e :-)

.

Можеби јас нема да сакам со “ глув “ да разговарам , значи не се прашуваш само ти , не поставуваш услови само ти .

Ragjanje na makedonskata nacija? Makedonski sloveni?

Stom ne bila zabraneta vo komunizmot sigurno posluzila za perenje na umot na makedoncite. Nisto drugo. Pred da se otpecati taa kniga veruvam deka iljada pati bila proveruvana se dodeka ne dobila zeleno svetlo za pecatenje.

Verojatno sluzela za politicka nastava na togasnite komunisti: makedonska nacija pocnuva od 1945, :) na celo so drugarot lazo,:) se drugo pred toa pu-pu nevazi. Jas licno ne zameram se soglasuvam takvo bilo vremeto.

A vrz osnova na sto uvazeniot Taskovski doagja do takvi soznanija?

Ти сепак го коментираш комунистичкиот режим од тоа време, Ташковски како примерок, и.т.н.
Немаш никаков коментар за книгата, тезите, аргументите, ..... ?

Spored moite poznavanja zborot nacija se povrzuva isklichivo so drzhavnosta na eden narod pa ako nema drzhava nema ni nacija

Јас му напишав што е нација , нема нација без народ , значи треба да се дефинира и народот . Треба некој да се идентификува како Македонец , да има народно сознание како Македонци за да се создаде држава Македонија и македонска нација .

Тука е и борбата на пропагандите , да се осознаат Македоннците како Бугари , Србин или пак ...

Много ми е интересно да чуја твоето компетентно мнение и по следните в'проси:
- Шо ке каеш за Кип'рската нација ?
- Ами за Швејцарската ? Канадската? Австралијската? И непременно да ми објасниш за Швејцарскија народ и Швејцарскија език.
Благодарја предварително.

Kako prvo i osnovno...Makedonija i makedonci imalo odsekogas! Nie sme prilicno ednotipni po nadvoresnite odliki i si licime eden na drug...visoki sme,silni,mnogu po rusi i se razlikuvame od del od denesniot 'homogen' bugarski narod.

A na tvoite prasanja...ke ti odgovoram vaka:

Kiparskata nacija ako aludiras na grckiot del od ostrovot e sostavena od starosedelci,po nekoj krstonosec od sredniot vek i anglicanec i MNOZINSTVO grci.

Kanagjanite i avstralijcite se opshta smesa - i oni ne znaat koi se i kakvi se. A svajcarcite....ne samo na mene nego i na uvazavaniot vas 'bugarin' - Vanco Mihajlov - ogin da gi gori predavnicite, mamu im ebam....najmnogu ni licat na bugarskata denesna nacija, koja sto e sostavena od anti, bugari, tatari, makedonci, turci i cigani! Tek tuk nekoj ermenec, vlav, grk ili rusin. Bugarija=Svajcarija na balkanite....

Makedonija??? Nie za zal se poise licime na Belgija - mala drzava sostavena od dve kompaktni grupi koi sto slabo se mirisaat megju sebe:
flamanci i valonci! :vozbud:

Много ми е интересно да чуја твоето компетентно мнение и по следните в'проси:
- Шо ке каеш за Кип'рската нација ?
- Ами за Швејцарската ? Канадската? Австралијската? И непременно да ми објасниш за Швејцарскија народ и Швејцарскија език. Благодарја предварително.

Те интересира зашто заедницата на Италијанци, Шпанци, Португалци, Бугари ......... ја нарекуваат “Аргентинска нација“ ?
Затоа што тиe така сакаат!

“... Национализм'т е с'знателно чувство на принадлежност к'м дадена нација и с'знателна подкрепа на националната д'ржава и/или на националната доктрина. Национализм'т е идеологија, ориентирана к'м запазване или подкрепјане на с'штествуването на дадена нација и е тјасно св'рзан с идејата за д'ржавността. Националистите смјатат формирането на нација и с'ответно на национална д'ржава като висша ст'пка и крајна цел на развитието на народа, к'м којто принадлежат.

Национализм'т изиграва изклјучително позитивна ролја в ранното капиталистическо развитие на Европа - чрез силно влијание в посока на формиране на официални национални езици и очертаване на јасни културно-икономически граници между народите, формирајки хомогенна национална среда за бурно развитие на културата, науката и икономиката.....“

Ескимите се народ, а не нација.

Ти сепак го коментираш комунистичкиот режим од тоа време , Ташковски како примерок , и.т.н.
Немаш никаков коментар за книгата , тезите , аргументите , ..... ?

Vidi, ne e problem da se procita knigata. Znaes i sam pred da se pecati edna kniga i bas vo toa vreme, predhodno dobro bila proveruvana sto sodrzi kako i celata nejzina sodrzina. Sakam da kazam kava i da bila, sepak bila vo duhot na komunistickoto vreme, i se sovpagjalo so taa ideologija. Toa e.

Тоа никој не го оспорува, не си кажал ништо ново. Доколку го оспориш Ташковски по било кој основ, ти ја оспоруваш македонската историографија од тоа време. Но како што гледам никој не ја оспорува, сите го спомнуваат комунизмот и неговите методи на работа.

scan0021.jpg

Македонска историогафија?:nenene:

Пан-славистичка пропаганда ти е тоа бре хеј.

Неможеш да кажеш дека не е македонска историографија само затоа што е пансловенска. Според пишуваното , ценам дека Ташковски е убеден во испаравноста на тезите кои ги застапува.

Abe ot takvi luge propga Makedonija so ne si go centa svoeto.

Drzavata e zaednica od masa luge koj se spremat za pogolem uspeh so zaednicko delvuvanje na sekoj plan. Instituciite se upravucko telo i sekoj pat nekoj ko ne se soglasuva so uspesti se obiduva da ja sabotira najcesto so pomos na sosednite drzavi.

Неможеш да кажеш дека не е македонска историографија само затоа што е пансловенска. Според пишуваното , ценам дека Ташковски е убеден во испаравноста на тезите кои ги застапува.

Тоа е и целта на панславизмот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom