Раѓањето на Македонската Нација

• Креатор на темата Креатор на темата demkesh
  • Време на започнување Време на започнување
Демкеш, македонската нација постои веќе 3 милениума а панславистичката пропаганда не те води ни тебе ни авторот на книгата никаде

Како што прочитав

Регистриран: May 2005
Години: 4
Мислења: 3,182

Ти со твоите ставову опстојуваш подолго време , значи мора да ја говориш историската вистина штом толку долго опстојуваш на овој форум и што милијарда и еден пат се исто елаборираш .

Јас само пастирав книга со која не се согласуваш и во истиот момент добив закана дека темата ќе ја избришат .
Можеби и имам аргументи но премногу сум зафатен во објаснувањето дека е злочин да се избрише книга , поинаков став , поинакво мислење .......... па малку и се уморив од тоа .

Незнам , можеби некој и ќе ја прочита и ќе се спори за ставовите во книгата а не за мене и слободата на мислата .
Би те советувал да почнеш да ги вадиш аргументите за тоа зад кое стоиш, а не да буквализираш работи...знаеш кои се буквалисти нели?

Демкеш, македонската нација постои веќе 3 милениума а панславистичката пропаганда не те води ни тебе ни авторот на книгата никаде

Не постои нација пред 18 век, не пред француската револуција, па така да неможе да постои и македонска нација три милениума.

Нација доаѓа од латинскиот nasci што значи “ да се роди“. Уште повеќе, ако нема зборот нација неможе да постои ни нација. Токму за создавањето на мадедонската нација пишува и Драган Ташковски во книгата која сакаат да ја сокријат.

Може да се говори за македонски народ пред три милениума , но не и за нација. Бугарската пропаганда за да ја намали “вредноста“, да го “девалвира“ македонскиот народ прво го сведува на најнизок степен на општествено уредување, во племе, за подоцна да го дефинира како племе кое му припага на Илиро-Тракијскиот етником, кое всушност било дел од Елинскиот народ. Со еден збор, за бугарската наука дури и Македонци како народ од антиката не постојат.

Па така да , ако го следиме , ако не води пак твоето дефинирање на народ или нација , нема да може да не разберие ни еден светски историчар.
Исто како на теолог да му објаснуваш дека Македонците биле еден милениум христијани пред Христа .
Јас мислам дека тоа е невозможно .

Demkesh dali si ja procital knigata?

Jas ne ja razbiram poentava... na celava meshanica...posledno vreme se napagjate ko slepci...mozebi bi bilo poprakticno vo idnina ubavo prijatelski da se korigirame i popravime po PM ili drug nacin,,nemora da se blamirate pred site serkovci sto gledaat od strana...

Pozdrav,:salut:

Одлична книга од 1967 год., но на одерени личности им пречи тоа што пишувало Словени, на некој па не му пречи што пишува Словени туку што пишува дека тие дошле во Македонија кон крајот на 6 и почетокот на 7 век ....... а има и луге кои сметаат дека нации имало и пред нашата ера.

Ја промашија темата, а темата е:

[SIZE=+1]Раѓањето на Македонската Нација[/SIZE]
од
Драган Ташковски

Ако некој има поинакво толкување за создавањето на македонската нација нека повели, јас се согласувам со Ташковски за времето, начинот и субјектот од кого е создадена македонската нација.

Што ве чуди за содржината... напишана е `67 колку јас видов, се знае каква литература тогаш се издаваше...

Што ве чуди за содржината... напишана е `67 колку јас видов, се знае каква литература тогаш се издаваше...
Обогатено со истакнато марксистичко комунистички филозовски примеси .

Demkesh: ne se vadi sega so sloboda na govorot. Rekov objasni koja e tezata i zoshto se slozhuvash so nea, a ne samo taksativno da navedesh deka ima kniga od Tahkovski.

Ajde te predizvikuvam, kazhi: koe e vremeto, nachinot i subjektot od kogo e sozdadena Makedonskata nacija? Zoshto mislish deka agumentot na Tashkovski e ispraven i relevanten? Kako se razlikuva od argumentite na drugi makedonski istorichari?

I da, ako postovite dobijat razmeri na troluvanje, kje brisham. Nema vrska so govorot, ima vrska so sushtinski pristap.

Knigata pochnuva so teshki istoriski gluposti i od taa strana treba totalno da se revidira ili da se zaboravi.

Shto se odnesuva za makedonskata nacija treba da definirame shto e toa nacija? Vo makedonskiot jazik ima ubava podelba na nacija i narod pa duri izmislivme i poim narodnost shto bi mu doshlo kako deneshnoto etnikum. Vo nekoi zapadnoevropski jazici nemaat takva podelba pa go upotrebuvaat zborot nacija i vo dvata sluchaja.

Spored moite poznavanja zborot nacija se povrzuva isklichivo so drzhavnosta na eden narod pa ako nema drzhava nema ni nacija.

Narodot pak ne mora da e povrzan so drzhavnosta i mozhe 1000 da bide vo 6 razlichni drzhavi, da bide vo istiot toj period i pripadnik na 6 razlichni nacii no sepak da si ostane istiot narod. Onoj moment koka kje stvori svoja drzhava stanuva i sopstvena nacija koj mozhe da opfati i pripadnici na drugi narodi.

Ako ova shto go napishav e tochno makedonskata nacija prv pat se formira so formiranjeto na prvata makedonska drzhava nekade 500-400 G.PNE za da zgasne vo 146 G. PNE i povtorno da se vozobnovi 1991.

Barem taka jas gi razbiram rabotite.

Еве една подобра книга :vozbud:

Kniga_donski.jpg

А генетиката кажува нешто сосема друго од она што се нарекува „голема преселба на словените“....Ама кога се исфрлија тие резултати, не им одеше во прилог на етиопјаните и ги отфрлија како пропаганда, а не вистина што и е...Проблемот е тоа што успеаја да вродат несогласност меѓу Македонските премиња...

Bо право си трн во око: нема таква нација како словенската ниту е точно дека илјадници словени преминале на Балканот. инаку словен значи учен човек. A не ознаа за некој кој преминал од зад Kарпатите.:motor:

Knigata pochnuva so teshki istoriski gluposti i od taa strana treba totalno da se revidira ili da se zaboravi.

Shto se odnesuva za makedonskata nacija treba da definirame shto e toa nacija? Vo makedonskiot jazik ima ubava podelba na nacija i narod pa duri izmislivme i poim narodnost shto bi mu doshlo kako deneshnoto etnikum. Vo nekoi zapadnoevropski jazici nemaat takva podelba pa go upotrebuvaat zborot nacija i vo dvata sluchaja.

Spored moite poznavanja zborot nacija se povrzuva isklichivo so drzhavnosta na eden narod pa ako nema drzhava nema ni nacija.

Narodot pak ne mora da e povrzan so drzhavnosta i mozhe 1000 da bide vo 6 razlichni drzhavi, da bide vo istiot toj period i pripadnik na 6 razlichni nacii no sepak da si ostane istiot narod. Onoj moment koka kje stvori svoja drzhava stanuva i sopstvena nacija koj mozhe da opfati i pripadnici na drugi narodi.

Ako ova shto go napishav e tochno makedonskata nacija prv pat se formira so formiranjeto na prvata makedonska drzhava nekade 500-400 G.PNE za da zgasne vo 146 G. PNE i povtorno da se vozobnovi 1991.

Barem taka jas gi razbiram rabotite.

Па треба да прочиташ барем една дефиниција за “ Нација “.

Нација е највисока форма на етничката заедница на луѓе создадена на компактна територија во границите на заедничкиот јазик и блиски етнички и културни сродности. Се создава во преодот од феудализмот кон капитализмот и со кој се вопоставуваат капиталистички економски вредности.

А тоа значи дека борбата во “научните“ кругови за докажување на Бугарскиот, Српскиот, Грчкиот, итн. карактер на населението во Македонија, мнозиското население во Македонија, е борба за проширување на веке дефинираните етничките граници и со што се добива право и за територијално проширување.

Тоа Ташковски многу добро го опишува, ги опишува начинот, терминологијата, аргументите и.т.н. со кои се служеле соседните држави. Го опишува и начинот, времето, лугето кои се бореле за создавање на македонска нација за Македонија на Македонците.

Па така да неможе да има Лаконска Нација, Атиканска нација, неможе еден град, еден Полис да преставува нација, на пример Спартанска нација.

Ја сепак мислам дека книгата е наишана специјално за тебе .

Јас сепак си се држам до „Македонцките работи“, оваа литература од „мрачниот период“ не ми штима :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom