FILMOVISION CHALLENGE - Запознај ја филмска Европа

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сакате нов филмски предизвик и каков?

• Може да одмориме малце, доволно беа предизвици

Гласови: 0 0,0%
  • Нешто сосема трето (пишете во коментар)

Гласови: 0 0,0%

• Вкупно гласачи
    10
  • Гласањето е завршено на .
14. Tko pjeva zlo ne misli / One Song a Day Takes Mischief Away (1970)

1649860574484.png

Уште еден од листата „Најдобри хрватски филмови на сите времиња“, ама за разлика од останатите овој јас не би го ставил ни близу најдобрите. Барем по останатите кои ги гледав и од кои сите беа одлични. По сетингот и начинот на раскажување на приказната (преку очите на малиот Перица кого очигледно ич не му е гајле за љубовните проблеми, триаголници и четириаголници на неговото лудо семејство) многу ме потсети на Amarcord на Федерико Фелини. И ми беше ОК првиот час, и баш беше гледлив, интересен и доста забавен. Ама последните 30 минути од филмов се тешка калакурница! Плус тоа „ја љуууууубиииим, јер тако жели срце мооооојеееее!“ почна толку да ми иде на живци што едвај чекав да заврши. Верувам дека Хрватите се на некој начин емотивно поврзани со ова и го гледаат како некое носталгично навраќање кон нивното детство, па од таму високите оценки за филмов (еден од оние филмови на LB кој има повеќе десетки (вкупно 65) отколку било која друга оценка). Инаку навистина не би можел да разберам како толку многу луѓе ова го сметаат за такво ремек дело. Инаку накратко: се работи за една фамилија во Загреб пред војната: убавата Ана и пијаницата Фрањо, кои запознаваат еден човек, претерано галантен, кој се заљубува во Ана, а и таа во него, а кога Фрањо сфаќа за што се работи, се труди да се спријатели со човекот и му ја мести тетката на Перица (не сфатив дали е негова сестра или сестра на жена му), една стара мома и малку лесна во умот. Но работите се комплицираат кога Фрањо ќе се опијани, а скоро цело време е пијан. Сето тоа се претвора во една калакурница во кога ниту еден од ликовите не е доволно like-абилен за да навиваш за него, сите се подеднакво иритантни, приказната се врти во круг, а последниот пола саат клопчето се одмотува на тој начин што филмов ко да се претвора мешавина на скеч од „Солзи и смеа“ со бурлеска, наместо нешто во кое некој би уживал. Само заради првиот саат од филмот кој си течеше сосема нормално, една 6/10 од мене. Ама генерално ни толку не заслужува!

#3 Хрватска

H-8... (1958)

1649862849753.png

Со овој филм решив да почнам да харам по ХрваЦка јас. Нема да го пишувам сижето на филмот, веке неколку пати колегите го раскажаа. Ке напишам само мои впечатоци.
Уникатна идеа и реализација, тоа се зборовите со кои би го опишал филмот. Иако е инспириран од вистински настан, настан што секојдневно може да се случи на патиштата, сепак не е направен во вид да ни ја опише несреќата туку да не запознае со патниците. Околу патниците и приказната немам замерки, на моменти ми беше малку досадно ама океј се на се. Најмногу ми се допадна нараторот, многу добро ја прикажуваше приказната, дури и да не гледаш слика со гласот визуелно успева да ти ја долови атмосферата и случувањата. Најинтересни ликови беа детето на камионџијата (предобра глума, ке проверам дали се развило како актер) и можеби новинарот шо сакаше полово да обштува со "германката".

4/5

Последно уредено:
Најинтересни ликови беа детето на камионџијата (предобра глума, ке проверам дали се развило како актер)
Навистина одлично изглуми малиот. И јас го забележав. Синиша Кнафлец се вика актерот кој го глуми детето Владимир. Освен во тој филм, после тој филм глумел уште во еден, исто на Никола Танхофер, и толку. Не можев да најдам податок за него отпосле. На фејсбук има само еден Синиша Кнафлец (мора да е тој, зашто иако веќе стар, личи на детето на камионџијата), живее во Далас, Тексас и работи како дрводелец. Или барем до август 2020 било така. Тогаш му е последното public мислење на facebook.

Screenshot_20220413-175452_Facebook.jpg

14. Tko pjeva zlo ne misli / One Song a Day Takes Mischief Away (1970)

Прегледај го приврзокот 328637

Уште еден од листата „Најдобри хрватски филмови на сите времиња“, ама за разлика од останатите овој јас не би го ставил ни близу најдобрите. Барем по останатите кои ги гледав и од кои сите беа одлични. По сетингот и начинот на раскажување на приказната (преку очите на малиот Перица кого очигледно ич не му е гајле за љубовните проблеми, триаголници и четириаголници на неговото лудо семејство) многу ме потсети на Amarcord на Федерико Фелини. И ми беше ОК првиот час, и баш беше гледлив, интересен и доста забавен. Ама последните 30 минути од филмов се тешка калакурница! Плус тоа „ја љуууууубиииим, јер тако жели срце мооооојеееее!“ почна толку да ми иде на живци што едвај чекав да заврши. Верувам дека Хрватите се на некој начин емотивно поврзани со ова и го гледаат како некое носталгично навраќање кон нивното детство, па од таму високите оценки за филмов (еден од оние филмови на LB кој има повеќе десетки (вкупно 65) отколку било која друга оценка). Инаку навистина не би можел да разберам како толку многу луѓе ова го сметаат за такво ремек дело. Инаку накратко: се работи за една фамилија во Загреб пред војната: убавата Ана и пијаницата Фрањо, кои запознаваат еден човек, претерано галантен, кој се заљубува во Ана, а и таа во него, а кога Фрањо сфаќа за што се работи, се труди да се спријатели со човекот и му ја мести тетката на Перица (не сфатив дали е негова сестра или сестра на жена му), една стара мома и малку лесна во умот. Но работите се комплицираат кога Фрањо ќе се опијани, а скоро цело време е пијан. Сето тоа се претвора во една калакурница во кога ниту еден од ликовите не е доволно like-абилен за да навиваш за него, сите се подеднакво иритантни, приказната се врти во круг, а последниот пола саат клопчето се одмотува на тој начин што филмов ко да се претвора мешавина на скеч од „Солзи и смеа“ со бурлеска, наместо нешто во кое некој би уживал. Само заради првиот саат од филмот кој си течеше сосема нормално, една 6/10 од мене. Ама генерално ни толку не заслужува!
Не ми се свиѓале и не препорачувам: Tko pjeva zlo ne misli, Comic Sans, Tereza37, Anka, F20, Poslednji Srbin u Hrvatskoj, Dopunska nastava, Zagreb Capuccino, Sonja i Bik, Kosac, Mare, Zora, Osmi povjerenik, Ufuraj se i pukni, Kratki izlet, Sve najbolje, Koja je ovo drzava, Duh babe Ilonke, Lopovi prve klase, Sto je muskarac bez brkova, Fuck off I love you, Vrijeme ratnika.
Не е дека не реков. Прв на листа од тие што не ги препорачувам. 4/10 сум му ставил, дали два пати ме насмеа.

А таа тетката на Перица, ако ме држи сеќавање беше сестра на жената.

Не е дека не реков. Прв на листа од тие што не ги препорачувам. 4/10 сум му ставил, дали два пати ме насмеа.

А таа тетката на Перица, ако ме држи сеќавање беше сестра на жената.
Видов дека пиша. Ама после тоа го видов на листи од Американци во стил: "скриени ремек дела со повеќе десетки од било кои други оценки", "најдобрите БАЛКАНСКИ (!!!) филмови EVER (!!!)", и сл. Па ај реков, да видам кој лаже. :D

#3 Хрватска

The Constitution (2016) /Ustav Republike Hrvatske/

1649869388666.png

Пре-ло-шо! Не очекував вакво нешто. Пред да гледам филм многу ретко гледам трејлер или читам опис. Се заебав што не го направив тука. Според насловов мислев нешто политичка драма. Па и кога видов дека Небојша глуми одма го ставив на вочлист.
Филмов точно нема никаква траекторија. Мислам дека се е нафрлано во него колку само да се удоволи на денешните стандарди. Многу непотребни работи во филмот, многу вештачки и нафрлани. Единствено добро е глумата на Небојша. Имаш националист-геј. Имаш полицаец-пијаница-бајкер. Исто како да се вадени од виц ликовите. Можеш да комбинираш : Си биле полицаец и педер. Си биле србин и хрват. Си биле полицаец, педер и тровач на кучиња. Можеби филмот има некакво позадинско значење ама не ми се замара да истражувам. Оценката не е реална. Ја давам само како што кажав за глумата на Небојша.

3/5

#7 Хрватска
Rondo (1966)

"Mladene vi ste svinja... svinja koja igra šah... svinja koja dobro igra šah..."

Содржината веќе ја пиша и мунгус погоре, судијата Младен оди секое неделно попладне кај Феџа на неколку партии шах, додека околу нив се вртка сопругата на Феџа, играна од прекрасната Милена Дравиќ.

Од почеток се забележуваше погледот на Младен кон Милена и претпоставив како би се движело дејството.
Не знам дали ради тоа што го пуштив вчера одма по Deveti krug, па немав трпение и за втор филм или пак повторливоста на сцените ми здосади, го паузирав на половина, па денес го догледав.

Ме изненади крајот искрено, очекував балкански жар, па дури и малку крв, а некако испадна европски, па дури и јапонски ко во јапонскиот Drive my car.

Коректен филм, немам некоја замерка освен што дејствието на моменти ми беше досадно. Нека биде 7/10.

Последно уредено:
15. Ritam zločina / The Rhythm of Crime (1981)

1649882115511.png

Ова е првиот филм од таканаречениот нео-жанр во Југославија кој сум го гледал (тоа се филмови во кои режисерите се обидувале да сместат некои од популарните жанрови на Западот во југословенски сетинг). Така, IMDB за ова вели: crime, drama, horror, mystery, sci-fi, triller. And I cannot agree more! Од се тоа има по малку тука. Со sci-fi елементите, веројатно е ако не првиот, тогаш еден од првите научно-фантастични филмови на овие простори. Како таков, е и еден од најоригиналните балкански филмови кои сум ги гледал, за што има еден огромен плус. Дополнително, и приказната е навистина оригинална: во куќата на еден млад човек, Ивица, која наскоро треба да се руши, сосем неочекувано, како потстанар се доселува еден чуден старец со име Фабијан, и со уште почудно хоби: тој е хроничар на злосторства. Поточно - секоја вечер ги купува сите весници, и ги евидентира сите криминали, од најситни до најтешки, кои се случуваат во неговото маало, но и во цел Загреб. Тој тврди, дека со сета таа евиденција, успеал да разработи шема според која сфатил дека сите лоши работи се случуваат под еден ритам кој се повторува периодично. Со помош на таа шема, тој може точно да предвиди што кога ќе се случи лошо во неговото соседство, па и во цел Загреб. И навистина успева во тоа! Младиот Ивица најпрво е скептичен, но подоцна воодушевен од способноста на Фабијан. Но се ќе се запллетка кога тој таканаречен ритам на злосторствата еден ден ќе биде нарушен... Не би сакал да откривам ништо повеќе, доволно е ова за да ве заскокотка да го гледате филмов, зашто пак ќе речам - навистина е уникатен. Токму затоа веројатно и тој е најчесто на листите со најдобри хрватски филмови на сите времиња.

Но! Имам многу замерки тука. Pacing-от тука е преспор. Исто има наратор (самиот Ивица), но со еден таков монотон глас кој раскажува дел од тоа што се случило, како еден вид мемоар. Но бидејќи на екран нема некое дејство, сето тоа е на моменти пре-досадно. Те тера да заспиеш (што и буквално ми се случи еднаш, па потоа го почнав од ново, од почеток). Друго - пре-темен е филмов! Во сцените кои се во затворен простор изгледа како да е 19 век и да им светат само свеќи. Црната боја е до толку доминантна што не се распознаваат ни лица, ни предмети. Тоа е потпомогнато од фактот што гледав еден TV Rip од Pink Film со очајна слика. Ова е еден од филмовите со најлош квалитет на слика кои сум ги гледал во животот. Искрено, чудно ми е, зашто не е којзнае колку стар филм, од 1981 е. Поголемиот дел од филмовите кои ги гледав тука се и до 30 години постари, па имаа стакло снимки. Ова да не е достапно со подобар квалитет, е навистина чудно. А ако навистина не е реставрирано, треба да го направат тоа, зашто е навистина еден од најоригиналните филмови од Балканот. Дури, размислувам - кога би направиле римејк на приказната, па макар и да е во холивудски сетинг, мислам дека и денес би имала успех. Со други зборови, накратко - одлична идеја која можела да има и подобра реализација (иако глума, режија, сценарио со еден suspense од почеток до крај, се е тоа супер). Но не можам повеќе од 7/10 да дадам. Ама е филм кој сепак ќе остане запаметен.

EDIT: Сега видов дека бил снимен по роман на Павао Павличиќ.

15. Ritam zločina / The Rhythm of Crime (1981)

Прегледај го приврзокот 328668

Ова е првиот филм од таканаречениот нео-жанр во Југославија кој сум го гледал (тоа се филмови во кои режисерите се обидувале да сместат некои од популарните жанрови на Западот во југословенски сетинг). Така, IMDB за ова вели: crime, drama, horror, mystery, sci-fi, triller. And I cannot agree more! Од се тоа има по малку тука. Со sci-fi елементите, веројатно е ако не првиот, тогаш еден од првите научно-фантастични филмови на овие простори. Како таков, е и еден од најоригиналните балкански филмови кои сум ги гледал, за што има еден огромен плус. Дополнително, и приказната е навистина оригинална: во куќата на еден млад човек, Ивица, која наскоро треба да се руши, сосем неочекувано, како потстанар се доселува еден чуден старец со име Фабијан, и со уште почудно хоби: тој е хроничар на злосторства. Поточно - секоја вечер ги купува сите весници, и ги евидентира сите криминали, од најситни до најтешки, кои се случуваат во неговото маало, но и во цел Загреб. Тој тврди, дека со сета таа евиденција, успеал да разработи шема според која сфатил дека сите лоши работи се случуваат под еден ритам кој се повторува периодично. Со помош на таа шема, тој може точно да предвиди што кога ќе се случи лошо во неговото соседство, па и во цел Загреб. И навистина успева во тоа! Младиот Ивица најпрво е скептичен, но подоцна воодушевен од способноста на Фабијан. Но се ќе се запллетка кога тој таканаречен ритам на злосторствата еден ден ќе биде нарушен... Не би сакал да откривам ништо повеќе, доволно е ова за да ве заскокотка да го гледате филмов, зашто пак ќе речам - навистина е уникатен. Токму затоа веројатно и тој е најчесто на листите со најдобри хрватски филмови на сите времиња.

Но! Имам многу замерки тука. Pacing-от тука е преспор. Исто има наратор (самиот Ивица), но со еден таков монотон глас кој раскажува дел од тоа што се случило, како еден вид мемоар. Но бидејќи на екран нема некое дејство, сето тоа е на моменти пре-досадно. Те тера да заспиеш (што и буквално ми се случи еднаш, па потоа го почнав од ново, од почеток). Друго - пре-темен е филмов! Во сцените кои се во затворен простор изгледа како да е 19 век и да им светат само свеќи. Црната боја е до толку доминантна што не се распознаваат ни лица, ни предмети. Тоа е потпомогнато од фактот што гледав еден TV Rip од Pink Film со очајна слика. Ова е еден од филмовите со најлош квалитет на слика кои сум ги гледал во животот. Искрено, чудно ми е, зашто не е којзнае колку стар филм, од 1981 е. Поголемиот дел од филмовите кои ги гледав тука се и до 30 години постари, па имаа стакло снимки. Ова да не е достапно со подобар квалитет, е навистина чудно. А ако навистина не е реставрирано, треба да го направат тоа, зашто е навистина еден од најоригиналните филмови од Балканот. Дури, размислувам - кога би направиле римејк на приказната, па макар и да е во холивудски сетинг, мислам дека и денес би имала успех. Со други зборови, накратко - одлична идеја која можела да има и подобра реализација (иако глума, режија, сценарио со еден suspense од почеток до крај, се е тоа супер). Но не можам повеќе од 7/10 да дадам. Ама е филм кој сепак ќе остане запаметен.

EDIT: Сега видов дека бил снимен по роман на Павао Павличиќ.
Сакав да го гледам овој. Што квалитет најде? Таа снимката од Пинк?

Сакав да го гледам овој. Што квалитет најде? Таа снимката од Пинк?
Да, од Pink Film. Многу лоша снимка. Искрено, не побарав торенти, пошто знаеш каков неуспех имав со торентите за Хрватска - од 10 филма само 2 симнав. Ама баш сега ќе ѕирнам, па ако најдам, може ќе го изгледам уште еднаш.

16. Vlak u snijegu / Train in the Snow (1976)

1649918664169.png

Детски филм од 1976 на Мате Реља снимен според истоимениот роман за деца од Мато Ловрак кој денес е лектира за основно кај нас (во мое време не беше, што ми е малку чудно, зашто по некоја логика обратно би требало да бидат поставени нештата). Не знам како е се ова прикажано во романот, зашто го немам ччиитано, но тука беше типична комунистичка пропаганда. Буквално сите елементи ги имаше: братство и единство, работни акции, задруги, само со здружени сили ќе ги поминеме препреките... Малиот (го има и на постерот) е Славко Штимац. Приказната веројатно сите ја знаете, затоа не би пишувал ништо за неа. Само уште тоа дека мене ова не ми се допадна многу. Убаво одглумеа дел од децата, но генерално впечатокот ми остана дека филмот се труди да биде забавен, а не е, плус максимално клишеизиран е, па затоа уште посилно ја видов сета таа пропаганда во него. Само 5/10.

'Kako je počeo rat na mom otoku' не ми е јасно како некому му е hillarious, како има 3.8/5 на ЛБ, ниту пак како успеал да собере 300.000 гледачи во кино.
Имаше многу голема медиумска кампања пред да се појави во кино, а беше во период кога на овие простори кината едвај живуркаа. Се вртеа стари наслови и многу ретко да улета некој нов. А и новите не беа баш тазе.
И јас бев да го гледам во кино :) Потпросечен филм, но изгледа во Хрватска им беше актуелна темата.

17. Ministarstvo ljubavi / Ministry of Love (2016)

1649935655572.png

Ова можеби не е на рамниште на некои од филмовите кои ги гледав на почетокот од патувањето во Хрватска, ама е супер забавно филмче кое ми држеше внимание од почеток до крај. Го гледав само заради препораката од @Shawn Spencer , обично не е на листите на најдобрите од Хрватска. Еден вид црна комедија е, за двајца државни службеници, инспектори кои одат да проверат дали вдовиците на загинатите во војните се можеби премажени или живеат во вонбрачна заедница со нов маж (или жена :) ) и доколку го потврдат тоа, да им ја одземат државната пензија која ја добиваат заради загинувањето на сопругот. Има комични ситуации, има и такви кои се по малку тажни, но она што особено ми се допадна тука е пораката која ја носи филмов: среќа не можеш да добиеш ако се обидеш им ја одземеш истата на другите. И тоа дека среќата не се парите, таа не е ништо материјално, затоа еден среден прст кон нештата кои ги правиш само за материјална корист или рутински, најчесто многу помага. Ми се допадна и крајот, баш беше feel-good, иако самиот филм на моменти ми делуваше ко да депримира. Сепак генерално уживав тука, не би барал замерки, зашто иако ги има, не се важни. Важно е што филмот ми пренесе една позитивна енергија која ми беше потребна периодов. 7/10 Фала @Shawn Spencer .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom