Забрана на пластични кеси, од 1 декември биоразградливи кеси по цена од 15 денари

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Ептен елитистички и расистички ти е муабетов. Не дека не се согласувам со тоа дека се котат неконтролирано а живеат во сиромаштија невидена.

Но проблемот што тука го имаш испуштено е фактот што едно Американско, white privileged дете, подеднакво ја ебе природата и местото на живеење, само што тоа го outsorce-а. Секој втор ден нова играчка, нов гаџет, нова количка, ново креветче, нова облека од fast fashion бренд кој никој никад нема да го рециклира.
Претерана конзумација на месо и млечни производи, месо и што уште не.

Си се фатил за некои амазонски племиња или филипински гета кои да, ја загадуваат средината масовно и за тоа нема дилеми, ама демек развиениот свет не го загадува.
Еве, свесен си колку ИКЕА или ЈУСК или таквите ебат матер на природата? Верувам за 1 маса од таму ти требаат 4 дрва кои се берат демек од "добро менаџирани шуми". Да не почнам со троседи двоседи и некои поголеми конструкции и што уште не.
Пустошот што се случува во Тајланд во океаните, езерата, морињата и шумите таму е за потребите на западен пазар. Туните што ги јадеш или Лососите или што год, ебат матер таму на све живо и диво. Цел запад тоа го знае, ама го премолчува. Дури и буквално ропство на рибарски бродови преќутуваат и замижуваат. Тоа све што се убива при тој лов не сакам ни да помислам.
Тоа под океанот све е пустина станато од фактот што ти денес сакаш да јадеш фенси туна салата во Mosh на пример.

Да не почнам за сите технолошки гаџети кои ги користиш и користиме, или пак штетата што е направена задниве 60 години масовно купување и користење на коли/мотори/автобуси/камиони... Џабе што денес се освестуваат и се вртат кон велосипеди. The damage is done. Совеста на западњаците нема да си ја исчистат.

Да не почнам за Зара, Ваикики, Х&M и тако даље... Ама срамота е детето 2 пати во иста облека да оди на школо.

Си се фатил ептен еднодимензионално и дури би рекол расистички за некој проблем кој е минорен. Сепак, не викам дека не постои и дека се претерува со "котењето" на тие "нижи" раси кои ги наброја.

Имаше некоја статистика дека дете од прв свет троши 10 пати повеќе ресурси и неколкукратно повеќе ја загрозува животната средина од она сиромашното во Тајланд или Ангола.

Најголеми уништувачи и масакрирачи на животната средина биле, се и ќе останат КОРПОРАЦИИТЕ и западните конзументи, во кои ние и спаѓаме и веќе сме длабоко навлезени во целиот конзумеризам. 99% кривицата е во нив. Другите 1% се многу фактори, меѓу кои и оној што го наброја ти.

Најголемиот проблем и она што највеќе иритира во целиот муабет е фактот што западњаците демек освестени, демек преземаат нешто, демек они се recycle friendly или што и да е... А уствари сакаат да си ја исперат нечистата им совест со некои ефтини шминки. Лицемерието им е до плафон отидено, и тоа е нешто што ствара поголем диспаритет меѓу сите нас. Демек ние сме елфови вие у Филипинските гета сте орки. Не, сите сме исти говна :)
Меѓу другото, западните центри на моќ и на перење на мозок, буквално тоа сакаат да го мислат сите, дека они се environmentally conscious, a орките од трет свет што горат пластика и гуми се деструкторите на природата и животната средина. Fuck no.

Или демек фактот што сеа некој ќе купи некаков хибрид или електричен автомобил тотално го брише масакрот што тој, неговите родители и дедовци/баби го имаат напраено на природата. No it fucking won't.\

Буквално најголем интерес на СИТЕ КОРПОРАЦИИ кои што имаат невидена и незамислива моќ е сите ние, да мислиме дека проблемот е во "котењето на орките", а не во "конзумеризмот на елфовите".
Чим ти викаш дека сум расист, така нека биде, тоа не го менува фактот што сум во право дека се котат како глодари.

Не знам само дали си свесен дека со целата оваа пропаганда (не само со законов, со се останато), животот ќе ти станува покомплексен и потежок тебе, не на тие што ги жалиш.
Денес поминува еден данок, утре друг, на крај кога ќе се свртиш парите што ги земаш денес ќе вредат за 30% помалку за 3 години од сега, а ти гарантирам со две раце дека платата нема да биде зголемена ни за 10%.

Тој во Бразил оти немал земјоделско земјиште касапи дождовни шуми, тој во Тајланд касапи воден свет, третиот маме ебава на се што се јаде. Зошто мислиш дека е тоа? Затоа што немаат што да јадат, а немаат што да јадат оти немаат во главата и се котат како глувци и не сакаат да учат/работат.
За 100 години, светот е пораснат за повеќе од 5 милијарди луѓе, од кои најголем дел во Азија, Африка и Јужна Америка, технолошки сме отидени во три лепе, а сеуште имаш будали што веруваат дека Алах ги чека со раширени раце и ќе им даде девици.

Инаку пуфките за тоа дека ние сме биле родени со поголема среќа во поубав свет можеби палат кај тебе, мене ме заболе таквото, исто како што не го заболе таквото просечен американец што пред 20 години неговата држава не бомбардираше со ураниум и поддржуваше/поддржува терористи. Исто како што просечен енглез го боли тулето за тоа што во мкд има луѓе кои работат за 250 евра, и си купува дрес за омилениот клуб од по 200 фунти.

Еве ви малце да погледнете што се дешава после два-три дена ветер без престан во Малта. Ако ова истото сакате да го имате и во вашата околина каде шетате со вашите деца, продолжете со истиот мајндсет демек некој сака вас да ве ограби.
На крај се работи за ваше добро ова поскапување. Тоа што ќе потрошите екстра 30-60 денари во месецот на 4 кеси не е поентата на одлукава, туку одвикнување од користење на пластика за една употреба и поголемо рециклирање. Многу сме назад во поглед на другите европски земји, ама затоа секогаш сакаме да се споредуваме со нив кога е нешто убаво. (Малта не ја земајте како пример за чиста европска држава, исти пештерковци се тие ко нас, нула од култура)

Прегледај го приврзокот 314987Прегледај го приврзокот 314988Прегледај го приврзокот 314989Прегледај го приврзокот 314990
Епа ова е таа културата за која јадам гомна.
И од хартија да се кесите, пак ќе се расфрлаат по улица и некој ќе треба да ги собере.
И од хартија да се кесите, пак ќе гледаш пластични шишиња, или лименки.
До главата е проблем, тоа што мене ќе ми се искомплицира животот да влечкам екстра торби за да може да купам нешто и да го донесам на велосипед нема да подобри ни 1% за средината да биде почиста.

И од хартија да се кесите, пак ќе се расфрлаат по улица и некој ќе треба да ги собере.
До главата е проблем, тоа што мене ќе ми се искомплицира животот да влечкам екстра торби за да може да купам нешто и да го донесам на велосипед нема да подобри ни 1% за средината да биде почиста.

Причината поради која хартиената кеса е "подобра" од пластичната е тоа што хартиената е биоразградлива и може да се рециклира, додека пластичната не може да се рециклира и ќе остане на планетава уште многу години. Сликите ги ставив само како пример кој не треба да се следи и подигање на свеста.
Целата моја поента низ сите овие коментари е пластика за една употреба треба комплетно да се забрани, не само да поскапе. А тоа дали ќе се расфрлани по улица или не, зависи од нас.

Причината поради која хартиената кеса е "подобра" од пластичната е тоа што хартиената е биоразградлива и може да се рециклира, додека пластичната не може да се рециклира и ќе остане на планетава уште многу години. Сликите ги ставив само како пример кој не треба да се следи и подигање на свеста.
Целата моја поента низ сите овие коментари е пластика за една употреба треба комплетно да се забрани, не само да поскапе. А тоа дали ќе се расфрлани по улица или не, зависи од нас.
Абе јас разбирам која е причината, само поентата ми е дека повторно се мава по самарот, а не по магарето.
90% од продуктите во маркет се запакувани во пластика, 99% од соковите и минералната вода што ги пиеме се во пластика.
Пластиката е проблем и треба да се забрани, но поаѓањето од кесата е исто како да почнеш да градиш куќа од кровот.

Па ако ги мрзлив да влечеш торби ќе си даваш по 15 денари за секоја кеса при секое пазарење. Парите во нормална држава од тој фонд ќе се искористат за поставување повеќе контејнери за селектирање отпад, субвенции на работи за намалување на загадувањето и сл

Од некаде мора да се почне, јас би направил и приватна комунална полиција да видиш како ќе се научат луѓето на култура кај и како да фрлаат ѓубре а не хаос

Абе јас разбирам која е причината, само поентата ми е дека повторно се мава по самарот, а не по магарето.
90% од продуктите во маркет се запакувани во пластика, 99% од соковите и минералната вода што ги пиеме се во пластика.
Пластиката е проблем и треба да се забрани, но поаѓањето од кесата е исто како да почнеш да градиш куќа од кровот.

Ама брат има разлика од пластика за една употреба и таа која се користи за сокови и вода. Вториве се рециклирачки додека тие за една употреба не се рециклираат.
Пластична кеса, пластични чаши, пластичен прибор за јадење, чепкалки за уши и слични работи се канцерот на планетата.
Да немаат замена па да сфатам зашто толку муабетиме на оваа тема. Вака стварно ми е нејасно зашто толку луѓе се против оваа мерка кога е за општо добро.

Парите ќе идат во фондот за исплата на борците на УЧК, плати за учки што седат дома и крпење буџет. Рсм е пред банкрот, само никој нема храброст тоа да го каже.
Ова е последниот грабеж на народот пред да рикне вукојебинава

Чим ти викаш дека сум расист, така нека биде, тоа не го менува фактот што сум во право дека се котат како глодари.

Не знам само дали си свесен дека со целата оваа пропаганда (не само со законов, со се останато), животот ќе ти станува покомплексен и потежок тебе, не на тие што ги жалиш.
Денес поминува еден данок, утре друг, на крај кога ќе се свртиш парите што ги земаш денес ќе вредат за 30% помалку за 3 години од сега, а ти гарантирам со две раце дека платата нема да биде зголемена ни за 10%.

Тој во Бразил оти немал земјоделско земјиште касапи дождовни шуми, тој во Тајланд касапи воден свет, третиот маме ебава на се што се јаде. Зошто мислиш дека е тоа? Затоа што немаат што да јадат, а немаат што да јадат оти немаат во главата и се котат како глувци и не сакаат да учат/работат.
За 100 години, светот е пораснат за повеќе од 5 милијарди луѓе, од кои најголем дел во Азија, Африка и Јужна Америка, технолошки сме отидени во три лепе, а сеуште имаш будали што веруваат дека Алах ги чека со раширени раце и ќе им даде девици.

Инаку пуфките за тоа дека ние сме биле родени со поголема среќа во поубав свет можеби палат кај тебе, мене ме заболе таквото, исто како што не го заболе таквото просечен американец што пред 20 години неговата држава не бомбардираше со ураниум и поддржуваше/поддржува терористи. Исто како што просечен енглез го боли тулето за тоа што во мкд има луѓе кои работат за 250 евра, и си купува дрес за омилениот клуб од по 200 фунти.

Да го воочуваш тоа како главен проблем за климатските гомна во коишто сме, да, те прави расист до степен да ти влијае на и ти го ограничува расудувањето за даден проблем. Иначе и јас се согласувам дека има дисбаланс у прирастот на наталитет во светот. Драстичен дисбаланс. И не негирам дека фактот што има цели народи и региони кои се котат како глувци е маргинален проблем. Ама не сум толку наивен да мислам дека е главен.

Но, еве, да земеме дека светот и населението во него се зголемиле за 5 милијарди души. Ете, од тие 5 милијарди, 99 проценти се лабараториски пацови, егзистенцијата им е статистичка маргина. Дури и ако земеме дека светот постои 5 милиони години (лупам), они да живеат 90 години, истите статистички се мртви. Нивната егзистенција сочинува 0.00000000000000000000001% од егзистенцијата на земјината топка. Статистички мртви.

Муабетот е, што покрај тие пацови што се накотиле низ земјава, со самиот пораст на населението пораснува и менталниот капацитет на човекот/науката/технологијата. Да парафразирам - ако има повеќе орки, логично е дека ќе има и повеќе елфови на светов. Значи научната, инженерската и секоја друга фела во светот расте. Технолошки секако растеме, и со пораст на населението ќе расте и човековата когнитивна моќ во дадена сфера. Фактот што ти и јас како обични Македонски орки пред 20/30 години денеска можеме да работиме со софистицирани машини и да решаваме проблеми (некакви) е доволен доказ дека не е се така црно и дека неколку декади се во прашање и може многу прогрес да се постигне и во оние екстремно рурални краеви кои што ги спомнуваш. И ние како дел од тој втор/трет свет како и да е.

Пуфките не ги коментирам. Можам и ја такви пецки да користам ама не го правам тоа.

Патем, најголем дел од дефорестацијата во светот, меѓу кои и во Бразил, држава која што ја спомна, е во директна врска со разно разни корпорациишта поврзани, осудени, санкционирани за поттикнување/стимуилрање/инволвираност/извршување на илегална сеча во Амазон. Не го прават тоа некои си ти реков ми рече, него IN THE MIDDLE OF NOWHERE, сечат/палат све што им дојде на пат, праат камп и одгледуваат телиња. Едноставно не е возможно толкава масовност да биде предизвикана спонтано од локални фармери или обични орки кои немаат што да јадат и ќе праат таму фарма за говедско. Мислиш таму може секое селанче кое нема за јадење да земе цела екипа да најде што ќе сече/пали дрва за да истиот може таму за себе да се прехрани, а во меѓувреме е ГЛАДЕН? Кај е логиката? Ако е гладен, ондак од каде му се пари да купи 10 телиња за да ги одгледа?
Најголем предизвикател на сите штети во природата кои се предизвикани од луѓе се интересите и профитите на огромните корпорации и профитот. Ти одговарало тоа или не, било тоа премногу левичарско/пуфлесто или какво и да е мислење за тебе. Се друго, исто како и мојата и твојата егзистенција на севтов е статистичка маргина. Истото е ноторен и непобитен факт.
Автоматски споено мислење:

Вака сега, маркетите ќесите ги набавуваа по 1 а ги продаваа по 2 денари?
Сега ќе ги земаат 1 а ќе ги продаваат 15?
Или друга е математиката?

Каде ќе одат тие 13 денари?

vo aus kesite se 15 centi odnosno 5 denari. makedonskiot standard izgledna baagi ripnal odkako ukinaa radiofuzija

Ама брат има разлика од пластика за една употреба и таа која се користи за сокови и вода. Вториве се рециклирачки додека тие за една употреба не се рециклираат.
Пластична кеса, пластични чаши, пластичен прибор за јадење, чепкалки за уши и слични работи се канцерот на планетата.
Да немаат замена па да сфатам зашто толку муабетиме на оваа тема. Вака стварно ми е нејасно зашто толку луѓе се против оваа мерка кога е за општо добро.
Мразам кога ме дупи некој во здрав памет, затоа го муабетам, далеку поголеми проблеми се премолчуваат, ама со ова ќе ја опраиме работата.

Ѓубренце во живот немам фрлено надвор од канта, откако ги поделија контејнерите дома го класифицирам по тип на ѓубре (иако дебилите ги имам видено да ги црпат сите три контејнери во исти камион), и на крај ќе треба да влечкам ранец/торба насекаде за да може и кога ми затреба нешто инцидентно да го донесам до дома на велосипед. Еве и тоа, 70% од годината во Скопје јас се движам со велосипед, кола возам од крај на Ноември, до крај на Февруари, ама пак ќе треба јас да платам за некој друг што се сери наоколу.
Ела качи ја хартиената кеса на рачки и вози наоколу. Торба не секогаш носам, и нема каде да ја ставам.
Да го воочуваш тоа како главен проблем за климатските гомна во коишто сме, да, те прави расист до степен да ти влијае на и ти го ограничува расудувањето за даден проблем. Иначе и јас се согласувам дека има дисбаланс у прирастот на наталитет во светот. Драстичен дисбаланс. И не негирам дека фактот што има цели народи и региони кои се котат како глувци е маргинален проблем. Ама не сум толку наивен да мислам дека е главен.

Но, еве, да земеме дека светот и населението во него се зголемиле за 5 милијарди души. Ете, од тие 5 милијарди, 99 проценти се лабараториски пацови, егзистенцијата им е статистичка маргина. Дури и ако земеме дека светот постои 5 милиони години (лупам), они да живеат 90 години, истите статистички се мртви. Нивната егзистенција сочинува 0.00000000000000000000001% од егзистенцијата на земјината топка. Статистички мртви.

Муабетот е, што покрај тие пацови што се накотиле низ земјава, со самиот пораст на населението пораснува и менталниот капацитет на човекот/науката/технологијата. Да парафразирам - ако има повеќе орки, логично е дека ќе има и повеќе елфови на светов. Значи научната, инженерската и секоја друга фела во светот расте. Технолошки секако растеме, и со пораст на населението ќе расте и човековата когнитивна моќ во дадена сфера. Фактот што ти и јас како обични Македонски орки пред 20/30 години денеска можеме да работиме со софистицирани машини и да решаваме проблеми (некакви) е доволен доказ дека не е се така црно и дека неколку декади се во прашање и може многу прогрес да се постигне и во оние екстремно рурални краеви кои што ги спомнуваш. И ние како дел од тој втор/трет свет како и да е.

Пуфките не ги коментирам. Можам и ја такви пецки да користам ама не го правам тоа.

Патем, најголем дел од дефорестацијата во светот, меѓу кои и во Бразил, држава која што ја спомна, е во директна врска со разно разни корпорациишта поврзани, осудени, санкционирани за поттикнување/стимуилрање/инволвираност/извршување на илегална сеча во Амазон. Не го прават тоа некои си ти реков ми рече, него IN THE MIDDLE OF NOWHERE, сечат/палат све што им дојде на пат, праат камп и одгледуваат телиња. Едноставно не е возможно толкава масовност да биде предизвикана спонтано од локални фармери или обични орки кои немаат што да јадат и ќе праат таму фарма за говедско. Мислиш таму може секое селанче кое нема за јадење да земе цела екипа да најде што ќе сече/пали дрва за да истиот може таму за себе да се прехрани, а во меѓувреме е ГЛАДЕН? Кај е логиката? Ако е гладен, ондак од каде му се пари да купи 10 телиња за да ги одгледа?
Најголем предизвикател на сите штети во природата кои се предизвикани од луѓе се интересите и профитите на огромните корпорации и профитот. Ти одговарало тоа или не, било тоа премногу левичарско/пуфлесто или какво и да е мислење за тебе. Се друго, исто како и мојата и твојата егзистенција на севтов е статистичка маргина. Истото е ноторен и непобитен факт.
Автоматски споено мислење:
Само љубов милички ;)

Корпорациите се кабает некој што секое летенце си прави ново детенце.
Корупција е во Бразил, и кај нив пашата си шитка земјиште како и нашиот, на тоа земјиште се сечи шумата и се прават нови плантажи. Тие плантажи нема ни да требаат ако светот беше 2-3 милијарди, а ќе беше ако сите имаа по 1-2 деца како што е тука, а не по 15 како што е по исламските земји.

Нее, ич не се проблем Кина со 1 милијарда и 500 милиони жители, Индија со 1 милијарда и 300 милиони жители, Индонезија со 250 милиони жители, Бангладеш со 160 милиони жители, Пакистан со 220 милиони жители, Нигерија која се очекува до 2050 да ги престигне САД по број на жители, Северен Фиром е проблем со едвај 1 500 000 жители за загадувањето на планетата Земја.

Уште една „од шупливо во празно“ ретардирана мерка за да може да се фали прогресивното грајџанство дека нешто се прави во врска со загадената средина. Нов рекет врз граѓаните чиишто пари ќе одат за вработување на нови штабски ботови.

Нека ве трујат со мазут без филтрирани оџаци и нека увезуваат медицински отпад во државава, битно вие возете си електрични тротинетчиња и плаќајте си 15 денари за ќеси, ќе го средите загадениот воздух и животната средина. Sure pal.

Нашите деца и внуци не се ништо криви затоа што БилбоБагинс му текнало попатно да купи 6-7 работи од маркетот а притоа заборавил кеса.
Секој може тоа да го користи како изговор а притоа никогаш да не понесе кеса со себе.
А токму нашите потомци ќе живеат во планини ѓубре ако не се смениме драстично во брзо време. Ние куртулевме колку толку но овој тренд на загадување не запира а свеста на граѓаните е мала околу оваа работа.
Ако си заборавил, ќе идеш ќе си земеш кеса па ќе се вратиш. Или па не купувај тогаш и планирај си ја куповината поинаку.
Не земам пластични кеси воопшто. Дури и кога некогаш ќе земам од тие био разградливите, гледам што повеќе ствари да ставам во неа за да не трошам кеси за џабе. Идам еднаш неделно да пазарам во маркет и секогаш имам кеси (не од тие за една употреба туку големи торби за пазарање во маркет) во кола. Дури и да заборавам некогаш од тие големите кеси со кои пазарам, фрлам се во гепек и се паркирам пред зграда па пакувам на лице место. Канчиња од јогурт ги миам, па ги фрлам во кесата за рециклирање. Исто и со сите останати работи кои имаат остатоци од храна на нив а притоа треба да се рециклираат.
Ако сакаме чиста околина, ова е начинот. За изговори од типот сум заборавил кеса, ај бе шо кур само една кеса следен пат ќе носам, има мал милион и исто толку луѓе кои тоа го прават.
Браво што ги делиш работите за рециклажа, тоа е правилниот менталитет, НО, живееме во Маќедоња, мислиш дека тие различни канти за рециклирање идат на рециклирање, или циганите што работат во комунално фрлаат се на куп во камионот а после и на отпад. Чисто сумњам дека сортираат, за волја на вистината не сум ги видел, слободно некој што видел како (не) се сортира нека каже, но јас лично не верувам.
Он топик, кесите нека бидат и по 30 денари, ќе преживее народ, кој има пари ќе купува, кој нема ќе си носи торба/ранец, а трети ќе си шутираат продукти накај дома, но според мене, само за тие пари да идат на правилното место и да се инвестираат во еколошки проекти, НО тоа е само параван да се доукрадат уште едни пари од луѓето, и пак и оваа и другата власт се кријат само зад европски закони за да си го оправдаат крадењето. Тука би го дал најдобриот пример на корекција на казните според ЕУ на Црни Гвујо, ама он зел Шведска да ја копира. Епа за Бугарија можам од прва рака да кажам дека кај нив казните се во левови, а кај нас истата сума во евра, што е дупло од Бугарска, а ние реално, според стандард и менталитет, ја бркаме Бугарија, не Шведска.

Еве ви малце да погледнете што се дешава после два-три дена ветер без престан во Малта. Ако ова истото сакате да го имате и во вашата околина каде шетате со вашите деца, продолжете со истиот мајндсет демек некој сака вас да ве ограби.
На крај се работи за ваше добро ова поскапување. Тоа што ќе потрошите екстра 30-60 денари во месецот на 4 кеси не е поентата на одлукава, туку одвикнување од користење на пластика за една употреба и поголемо рециклирање. Многу сме назад во поглед на другите европски земји, ама затоа секогаш сакаме да се споредуваме со нив кога е нешто убаво. (Малта не ја земајте како пример за чиста европска држава, исти пештерковци се тие ко нас, нула од култура)

Прегледај го приврзокот 314987Прегледај го приврзокот 314988Прегледај го приврзокот 314989Прегледај го приврзокот 314990

... да имаше најлонски кеси во Малта како кај нас, све тоа ќе беше убаво спакувано и врзано во најлонските кеси и фрлено во контајнер, што ни кучешка забеста муцка тешко ќе го раскине, а не пак ветарот!

Kesi-780x470-696x419.jpg

...најлонската ќеса не само што има улогата при купување артикли во маркет, туку по завршената улога на пренос на тие артикли до дома,

92926680_10158335833034726_5056723417173065728_n.jpg kozle-gubre2.jpg

ја имаат главната улога на складирање на ѓубрето и истото фрлање во контајнер,

934227132203504892318736472884008517632000n.jpg

ѓубрето е „средено“ колку толку затворени во најлонски ќеси, е сега без тие најлонски ќеси ѓубрето ќе биде расфрлено како во Малта фотките,

3-5.jpg ѓубре-контејнери-тетово.jpg

све ќе биде расфрлено, ќе се шири тешка миризба на „отворено“ ѓубре, па самата држава ќе треба да биде поажурна во собирањето на вакво расфрлено ѓубре (мало сутра), со свој камен по глава!

Па веќе е вакво овде, само во поголеми размери. Ѓубре луѓе=ѓубре држава

:kafence:

„....Проектот „Се грижам затоа што се грижиш“ претставува повик за заедничка акција.

1-819x1024.jpg

Повик, едно дело да излезе од просториите на музејот и да го продолжи својот живот надвор.

6-935x1024.jpg

Повик – изјавата „Се обврзав пред МСУ и ОПА дека ќе се борам против користењето на пластика за еднократна употреба“ стане нечие секојдневие.

2-1024x683.jpg

Делото се состои од десет варијанти на мултипликати – памучни торби со отпечатен текст:
„Брат за брат – сирење без ќеса!“,
Ај не треси ќесиња!“,
„Не ми давај ќесе, ќе дишеме у пи-ем!“,
Секое земено ќесе на душа го носам!“,
„Брат, ај не заќесувај!“,
Sид sидосан, воздух ќесосан!“,
Ѓаволот ни копа ни ора,
туку најлонски ќеси штанца!“,
Кој на друг ќеса му дава, сам во ќеса ќе падне!“,
Пеер, не драпај ќесиња!“......“

5-1024x683.jpg

:facepalm:

Нема везе, меркава е тешка глупост и иронија за една од топ 5 најзагадени држави во Европа.

Да бевме посредена држава и ова да беше bullet point, секако ќе бев за.

Ама од тоа што скоро за се, пробуваме од кров да направиме сме таму каде што сме. Најлесно е да зголемиш давачка некоја банална. Оди бори се против олигархиски загадувачи да те видам. Почни од најтешкото, бори се и пркоси против тешкото решение.

А не да се криеш позади шминка и приказни за мали деца.

Најлошо од се е што со ова некои полу здруженија и полу партии ќе имаат што да стават во портфолио додека немилосрдно ги краднат и залажуваат западните фондови, грантови и разно разни спонзори кои ги финансираат да глумат лудило насекаде околу нас и во секој медиум.

Уште една идеја на некој ухлебан некомпетентент апаратчик кој прошетал 5 пати у странство на државна цицка, тотално отсечен од реалноста, полупијан во кафана каде ужива во 3та шише фенси вино платено или од “државна каса” или од “средена/завршена работа на некој локален бизнисмен исто така ухлебан од тендерска бизнис шема”.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom