Грчката војска запалила 150 села и уништила 16.000 македонски домови

• Креатор на темата Креатор на темата Il Fenomeno
  • Време на започнување Време на започнување
Но, она што не можам да го разберам е како голем дел од егејските Македонци "самоволно" си се асимилираа, најчесто преку мешани бракови :(
Не са успели да асимилират всички. Познавам г'рци, които с р'ка на с'рцето си признават, че доста хора в Северна Г'рција говорјат б'лгарски/македонски. Самите г'рци ги наричат "славјаноезични елини"

Не са успели да асимилират всички. Познавам г'рци, които с р'ка на с'рцето си признават, че доста хора в Северна Г'рција говорјат б'лгарски/македонски. Самите г'рци ги наричат "славјаноезични елини"

Не рече сите туку рече голем дел, а македонците чив мајчин јазике македонски а не бугарски имаат и здружение кое ја негува македонската култура и јазик во егејска македонија а не бугарската култура и јазик.

Vo Egejska Makedonija do 1913 od "slovenskoto" naselenie najmnogubrojni bile Makedoncite a potoa Bugarite, znachi gi imalo i dvata naroda. Bugarite od Egej se najgolem del so makedonsko poteklo koe pod vlijanie na egzarhijata (posle 1767) prifakja bugarska nacionalna svest no fakt e deka postoele.

Totalna negacija na drugiot ne nosi samo vo konflikt i nedorazbiranje.

Да, знам. Сум имал можност да разговарам и со такви Грци коишто многу добро ја знаат вистината. Но, сепак, голем дел од егејското словенојазично население одамна веќе се меша со Грците преку склучување на бракови. На таков начин полека, но сигурно веќе го губат идентитетот без разлика дали претходно се чувствувале како Македонци или Бугари. Токму тој процес јас го сметам како "самоволна асимилација" и не можам да го оправдам :(

пак това

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=05C18A386ABA844BA3F6ED860B8EB9F8

Четете добре. ама пак е манипулативно. Тамо дека пишува за 4-та бугарска армија која се повлачила. Ами добро е да знаете, дека Србите, грците и дори румуните 1913г. са јурили против назе и как да помогнеш?Турција исто само е чекала сгода и се вратили во Тракија. Б'лгарија е победена држава, след като е изнесла цјалата војна срешту Турција. Самите цифри за Балканската војна са красноречиви - С'рби, Г'рци и Черногорци са участвали обшто с 300 хил. војника, Б'лгарија - с 600 хил. Според енглеските историчари тоа е нај-големото мобилизационно натоварване в целиот свет и до сега - око 19% от населението се тепало против турците.

Грчката војска запалила 150 села и уништила 16.000 македонски домови

http://utrinski.com.mk/?ItemID=AEBF75A56F769E419CDFB8BC75AA9532

...пријателју това което пише в доклада на Карнегиевата комисија е "Систематски и ладнокрвно Грците запалиле сто и шеесет бугарски села и уништиле најмалку 16.000 бугарски домови. Бројките немаат потреба од коментар“, констатира Карнегиевата комисија"...верно че ср'бските мекерата в Скопие биха наебали и мајките си да докажат че Македонија не е б'лгарска земја, но все пак да се прид'ржаме к'м истината!

...пријателју това което пише в доклада на Карнегиевата комисија е "Систематски и ладнокрвно Грците запалиле сто и шеесет бугарски села и уништиле најмалку 16.000 бугарски домови. Бројките немаат потреба од коментар“, констатира Карнегиевата комисија"...верно че ср'бските мекерата в Скопие биха наебали и мајките си да докажат че Македонија не е б'лгарска земја, но все пак да се прид'ржаме к'м истината!

Која вистина бе Елемаг? Оф мори мајко, смешна работа...
Сонувајте за Б`лгарски произход на Македонија и Македонците!!!!
Се е јасно околу таа Карнегиева комисија, туку нека ви стои да си се палите и сонувате.

Која вистина бе Елемаг? Оф мори мајко, смешна работа...
Сонувајте за Б`лгарски произход на Македонија и Македонците!!!!
Се е јасно околу таа Карнегиева комисија, туку нека ви стои да си се палите и сонувате.
...ами таја истина, че на мен рода ми е от Македонија - от Битолја и че само в'в Варна над 100 000 души са потомци на преселници от Македонија. Все пак в документите пише б'лгари нали така...т'ј че ако обичаш не се прави на по правоверен от ходжата штото вече сте смешни с тија глупости да "помакедончвате" всичко б'лгарско.

...ами таја истина, че на мен рода ми е от Македонија - от Битолја и че само в'в Варна над 100 000 души са потомци на преселници от Македонија. Все пак в документите пише б'лгари нали така...т'ј че ако обичаш не се прави на по правоверен от ходжата штото вече сте смешни с тија глупости да "помакедончвате" всичко б'лгарско.

Читај таму на темата за Карнегиевата комисија, и разбери дека Македонија НЕ Е бугарска. Што си ја сакате, и што си мислите, ваш проблем.
А вие сте патетични на се македонско да му ставате б`лгарска етикета. И преку куров ми е од тебе и пропагандата која ја шириш тука. Ебави испраните мозоци ебави.

Jas lani bev vo grcija vo Naousa na eden odbojkarski turnir. 95 posto od narodot tamu zboruva makedonski, i koga vleguvovme vo eden dukan, eden covek bese sreken za toa sto gleda makedonci. I togas ni kaza kako niv gi vikaat bugari i zosto vo izvestaite na grckata vojska pisuva deka tie ubivale bugari , a ne makedonci. Bidejki site luge vo toj kraj, nekoe vreme pred toa se pisuvale i se izjasnuvale kako bugari, iako ne bile, toa go pravele bidejki smetale deka Bugarija bo toa vreme imala poubava polozba, i deka tie na toj nacin ke bidat ostaveni na mira.

Rizteto, fala za postot. Inaku grciziranoto Naousa e makedonski Negush.

Ovde vo Strumica na Carevi kuli se izvrsuvaat iskopuvanja sekojdnevno veke cela godina. No, pred toa, pred da ima redovni ispituvanja i iskopuvanja, imalo divi kopaci koi pronaogale vredni predmeti koi pretstavuvale silni dokazi za makedonskata istorija, no tie gi prodavale vo grcija na nekoj politicar , koj odvoil 3 000 000 evra, za vakvi dokazi. Ziva vistina. I potoa ja nemame istorijata, gi nemame dokazite za da go pokazeme nasiot identitet. Kako ke go imame koga Makedonija pati od vakvi idioti koi bi storile se samo za da dojdat do pari, a ne da si ja sakat i branat drzavata.

Абе,какво се лаете за изкланите.Македонци ли били Б'лгари ли били.Според мен и двете.Но по важното е че са ги избили като животни.Мамка им Византијска!!!З'б за чене и око зо две.ште дојде Видовден!!!

bogda cua od ovie bugari:) abe alooo umreeee propagandata uste li ce nasednuvate na evtini pamfleti:).kako moze vo egejskiot del da bidat bugari aman nitu geografski nitu istoriski moze da bidat.toase citokrvni makedonci i nisto drugo .dosta so lazni propagandi i 21 vek sme be.

јас сум со тебе да знајш ко ке планираш да ме викниш
имат живи да горат и да видат што е пекол кога МАКЕДОНСКИОТ народ ке раскрене а за силовање не се секирај то и го чекам јас викам
ЗА СЕ ТРЕБА ДА СЕ ВРАТИ, ДУПЛО ПОСКАПО ДА ПЛАТАТ

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom