Телеком Србија влегува во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Apple
  • Време на започнување Време на започнување
Stom e taka nisto od biznisot...ke ostane toa za nadvor od grad...

Не би рекол, и оптика да ти стават дома мора кабел низ цел стан. Вака доаѓаат монтери одбираат најдобра локација за антена (кров или балкон), местат сигнал, пуштаат кабли и си гледаш сателитска.

Има доста позитивна работа на пример ако имаш викендица или куќа каде што немаш потреба од цело време да плаќаш претплата, можеш да си носиш рисивер, ти треба само сателитска антена.

Не би рекол, и оптика да ти стават дома мора кабел низ цел стан. Вака доаѓаат монтери одбираат најдобра локација за антена (кров или балкон), местат сигнал, пуштаат кабли и си гледаш сателитска.

Има доста позитивна работа на пример ако имаш викендица или куќа каде што немаш потреба од цело време да плаќаш претплата, можеш да си носиш рисивер, ти треба само сателитска антена.
Do nekade se soglasuvam...ama ne kompletno bidejki imam total vo selo(poradi starcite koi odat vikend) i cenata e sega po novo mislam 699 ili799 a jas vo grad plajkam tolku za 3tv i net na comboM promocija od naj prvite taka da ...
Inaku ne sum protiv kablite se znae deka preku kabel e najstabilno neli i optikata e kabel cel svet e so optuka povrzan eve sega ke se pravi SatNet ama toa nie nema da docekame ili ke bide preskapo.
Isto se somnevam deka odma optika ke pustaat Mtel,ke slepaat na telekom 100%a toa kaj nas se znae kako odi sporo kako zelka :(

Vo pravo...a ako e taka bezvrska e so tolku tajniri estetika=0
Edit: lnb gledam ima so 8 izlezi sto moze na 1 tajnir da se postavi odnosno 8 resiveri,e sega prasalnik kolku dolg koaksijalen kabel moze da izdrzi(signalot) pomejgu resiverot i lnb ....
No..se iznamuabetivme a pojma nemame :pos:

Не се замарај со ова, ќе добиеш опрема бесплатно или ако сакаш ова треба сам да си инвестираш, а нема потреба. Од LNB до рисивер мене ми одат 30 метри, нема проблем тоа.
Автоматски споено мислење:

Do nekade se soglasuvam...ama ne kompletno bidejki imam total vo selo(poradi starcite koi odat vikend) i cenata e sega po novo mislam 699 ili799 a jas vo grad plajkam tolku za 3tv i net na comboM promocija od naj prvite taka da ...
Inaku ne sum protiv kablite se znae deka preku kabel e najstabilno neli i optikata e kabel cel svet e so optuka povrzan eve sega ke se pravi SatNet ama toa nie nema da docekame ili ke bide preskapo.
Isto se somnevam deka odma optika ke pustaat Mtel,ke slepaat na telekom 100%a toa kaj nas se znae kako odi sporo kako zelka :(

Епа имаш сателитска, дома гледаат, одат на село пакуваат рисивер и тамо гледаат само со една претплата. Со кабелска ова е невозможно, со ИПТВ е, ама уште не сме дошле до тамо.

Мтел ќе се шчепа на Телеком јасно е, ама кој и да ти инсталира оптика или кабелска дома мора кабли да ти поминат низ стан / куќа.

Се изнамоабетивме, доста е.;)

Ќе одеше побрзо, ама генијалците наши испуштија американска инвестиција од преку 80 милиони евра.
Им имаа дадено рок да направат проектна документација за идејното решение, овие со прст немаа мрднато и им ги повлекоа парите.

МТел Србија се поскапи од Тотал Тв во Србија ...Така да не очекувајте поефтини ТВ пакети овде ... А и моменталната цена на Тотал тв овде кај нас е, да не речам скапа...700 денари за Екстра пакет за еден ресивер + 50 денари за провизија при плаќање , бидејќи господата од Тотал не испраќаат стандардни сметки , и немаат on line опција за плаќање ... Додатен ресивер +215 денари секој месец, само за Телевизија...

МТел Србија се поскапи од Тотал Тв во Србија ...Така да не очекувајте поефтини ТВ пакети овде ... А и моменталната цена на Тотал тв овде кај нас е, да не речам скапа...700 денари за Екстра пакет за еден ресивер + 50 денари за провизија при плаќање , бидејќи господата од Тотал не испраќаат стандардни сметки , и немаат on line опција за плаќање ... Додатен ресивер +215 денари секој месец, само за Телевизија...
I ne se ni nadevame na nesto poevtino,dovolno e da ima razmrduvajne pa potoa a1,telekom,telekabel,neotel sami ke nudat po nesto+ samo da ne se portiraat korisnicite...

Ја незнам зашто го запоставија А1 DVB-T. Читам секаде веќе спровед(ија)уваат DVB-T 2, Хрватска, Словенија, Србија...
Платформата е супер, еден ресивер можеш насекаде низ државава да го користиш, во др станови, викендички.
Ајде може овие србиве ќе се нафатат и на тоа.
Ако зголемат понуда воопшто какви платформи и да користат, и намалат претплатничките цени алал да им е :)

Мтел ќе ја донесе сателитската телевизија прво, истиот продукт што го имаат на сите пазари.
Ходнички муабет е дека имаат амбиција од виртуелен постепено да станат оператор со своја инфраструктура. Сепак ова е нешто што кошта многу а пазарот е мал. Затоа ќе почнат како виртуелен.
Да не речам ова е политички договорено и дадено амин. Телеком Србија не донесе ваква одлука преку ноќ или пошто многу не саакат :)

Не смеј да влези!!!!
Сега ќе пушти трупи мочкото Каракачанов. И споменици и кабли и се ќе сотри. Цела земја ќе ја опустоши, како што му наликува на класичен асизки коњаник. Се ќе убија, и села ќе горат. Исто ко во втора. Која не се случи.

Српска пропаганда влегува на големо со ова.

I sega po default ovde site ke komentiraat za politika kako toa se golemo srbski interesi i sl. Namesto da se otvori diskusija da se polemizira za toa sto ke ponudat tuka kese bistri balkanska politika :tapp:
A da prasam D-telekom sto e.? A1.?? Na koja strana bea 1939/45 ? Ili toa za niv ne vazi srbija ke siri propaganda.....abe ajde.......

Последно уредено:
ima nekoj novi informacii ??? do kade e rabotava na srbizacijava ?
tv,net,mob ..../

ima nekoj novi informacii ??? do kade e rabotava na srbizacijava ?
tv,net,mob ..../
Од денот од кога ја објавија веста, има пишано дека за еден месец ќе почнат да нудат сателитска тоа ќе биде најмногу за по селата, а до крајот на годината да почнат да нудат оптички интернет и мобилни понуди.

Мтел ќе ја донесе сателитската телевизија прво, истиот продукт што го имаат на сите пазари.
Ходнички муабет е дека имаат амбиција од виртуелен постепено да станат оператор со своја инфраструктура. Сепак ова е нешто што кошта многу а пазарот е мал. Затоа ќе почнат како виртуелен.
Да не речам ова е политички договорено и дадено амин. Телеком Србија не донесе ваква одлука преку ноќ или пошто многу не саакат :)
Сопствена инфраструктура нема теорија. Изнајмување на влакна е реално. Приоритетен пазар им е Косово. Македонија не им е од голем интерес во моментов ама е интересна како транзит за Грција. Грција има ѓон нет и таму е пазарот веќе интересен. Пред Грција, можно е да влезат прво во Бугарија.

Сопствена инфраструктура нема теорија. Изнајмување на влакна е реално. Приоритетен пазар им е Косово. Македонија не им е од голем интерес во моментов ама е интересна како транзит за Грција. Грција има ѓон нет и таму е пазарот веќе интересен. Пред Грција, можно е да влезат прво во Бугарија.
Најбитен момент за телекомуникациите тука беше да започнат со национална оптичка инфраструктура и да се создаде ново тело (делумно државно, делумно приватен инвеститор, имаше Американски интерес и тикварите ја утнаа максимално).
Доколку се изградеше инфраструктурата и се избегнеа сите досадни процеси околу: дозволи, експропријации, ископ, кабли ќе имаше многу нови провајдери кои ќе нудеа сервис по таа инфраструктура, и огромна шанса да почнат со 5г и во иднина 6г мрежа низ градските подрачја + делумно рентање за останатиот дел, плус нови фиксни провајдери кои ќе нудеа оптика до дома.

Да не правиме муабет за трошоците, со моменталните penetration rate на операторите и цената на пакетите, се потребни 12-15 години само за да се поврати инвестицијата назад, после тоа и да заработуваш.
Се додека секој оператор мора да се бори како со мечки со: општината + куќни совети е залудно да се очекува дека некој ќе се осуди да гради физичка инфраструктура.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom