Политиките на Бугарија кон Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување
More utepan, chitaj shto pishuvam dali OMO ilinden se priznaeni, i broj na Mk studenti namaluva , ne se zgolemuva znam mnogu povishe od tebe. A za Mk student kazi si deka si Makedonec ama odma kontraotgovor NE SI!
За ОМО се коментира со години, никогаш нема да се препознае, затоа дискусиите се непотребни.
И како знаеш подобро за студентите?
Ако е така, тогаш дај некои додатоци и информациja ... колку биле порано, а колку се сега?

Ти имаш. Тоа е најважното. Што е тоа уќинати?
Тоа што сум ставил уќинати наместо укинати (што е правилно), не би требало да има проблем да разбереш, mister grammar.

Да, jас имам врска за разлика од тебе и не сум баба Мара што е прочитала негде у феjсбукот, па да ми контрира за џабе.

Па, не е важен квантитетот, важен е квалитетот.
На веб-страницата на Министерството за образование е наведено дека во Бугарија моментално студираат околу 350 македонски студенти, од кои 150 се со државни стипендии.
Студенти има на Американскиот универзитет во Благоевград ,
Медицинска академија во Софија, на Академијата за музика, на Академијата за театар и сценски уметности,Технички универзитет, Софискиот универзитет...
Кој сака да влезе на страницата и да си ги најде точните бројки.

Тоа што сум ставил уќинати наместо укинати (што е правилно), не би требало да има проблем да разбереш, mister grammar.

Да, jас имам врска за разлика од тебе и не сум баба Мара што е прочитала негде у феjсбукот, па да ми контрира за џабе.
На кој начин ти дозна за ова со бројот на студентите? Одеше по фирми и прашуваше или?

Што се случи за 15 години........?
Прегледај го приврзокот 320761

А после уште 15..?
Братот Никола Груевски дојде на власт и ја намали партиципацијата и општо трошокот за факултет, а и се отворија универзитети за печатење на дипломи на автохтоните и партиски неписмени идиоти од дпмне и сдс. Нити одеа само сиромашни тогаш, нити пак денес одат само богати. Се знаеше зашто се оди во Бугарија порано за студенти, полесно се добиваше виза за Америка за летна работа каде половината од тие и си остануваа таму.

После 15 години статистичка грешка ќе е бројот на студенти од Македонија во Бугарија. Доколку постои и оваа веќе недефинирана територија што е малку веројатно. Секако тоа ќе ве израдува.

Се знаеше зашто се оди во Бугарија порано за студенти, полесно се добиваше виза за Америка за летна работа каде половината од тие и си остануваа таму.
Не е точно. Во Бугариjа се одеше и оди по живот, полесни испити и квалитетна настава за струки како медицина, музика, урбанизам и разноразни други инженерски студии посебно на Технички, коj можеше да си дозволи и сега е во Американски универзитет во Благоевград, а тие што добиваа стипендии, ги олеснуваа своите родители за време кога пола Македониjа идеше во стечаj. Во Софиска семинариjа секогаш обавезно имало македонски бруцоши бидеjќи е стратешка гранка. Исто Спортска академиjа. Замисли да доаѓаш од некое мало, досадно место каде сите се знаат, и одеднаш да се наjдеш во нова средина, далеку од фамилна контрола, на факултет, млад и полн со енергиjа за запознанства и да добиваш животно искуство во соседна земjа со сличен менталитет и можност лесно да си одиш дома кога посакаш. Визите за САД не ги добиваа сите. Ко да спомнуваш наjсигурна работа на светов, а фантазиjа е дека пола од тие што имале среќа божем таму останувале.

Последно уредено:
Шоферот на камионот во кој се удари автомобил при што загина возачот на автомобилот осуден на две години затвор.Загинатиот бил висок функционер поточно шеф на тајната полиција во Благоевград и како што разбрав многу ги унетувал и прогонувал Македонците во тој дел.Нека почива во мир загинатиот но прашање е дали постои вина кај возачот на камионот за да биде вака осуден.

Не е точно. Во Бугариjа се одеше и оди по живот, полесни испити и квалитетна настава за струки како медицина, музика, урбанизам и разноразни други инженерски студии посебно на Технички, коj можеше да си дозволи и сега е во Американски универзитет во Благоевград, а тие што добиваа стипендии, ги олеснуваа своите родители за време кога пола Македониjа идеше во стечаj. Во Софиска семинариjа секогаш обавезно имало македонски бруцоши бидеjќи е стратешка гранка. Исто Спортска академиjа. Замисли да доаѓаш од некое мало, досадно место каде сите се знаат, и одеднаш да се наjдеш во нова средина, далеку од фамилна контрола, на факултет, млад и полн со енергиjа за запознанства и да добиваш животно искуство во соседна земjа со сличен менталитет и можност лесно да си одиш дома кога посакаш. Визите за САД не ги добиваа сите. Ко да спомнуваш наjсигурна работа на светов, а фантазиjа е дека пола од тие што имале среќа божем таму останувале.
Стипендии даваа многу на македонски бруцоши, едноставно мислам сите што ги познавав зедоа стипендија како бруцоши што беше доста од помош во периодот кога големиот економист братот Груевски ја правеше преродбата и не претвараше во економски тигар. Побрзо ќе стигнам во Софија отколку во Скопје од родниот град и бројката што студира во Бугарија не е мала и исто така добро ги познавам луѓето и знам моја генерација пред 15тина години зашто се запишуваше. Добиваш месечна стипендија, плус некоја смешна сума плаќаа за студентски или воопшто не плаќаа ова не ми текнува.

Некои останаа во Бугарија, некои одеа во Америка 2-3 години по ред и се вратија, дел само им беше да проживеат 2-3 години да ја видат Америка и не завршија факултет. Тие што отидоа и беа одлични студенти сега работат како инжинери во Софија и едноставно се пронајдоа таму. Некој се оженија / омажија и се таму. Процентуално од сите категории најголем дел отидоа само за да се иселат, од моја блиска фамилија, комшии, школски. Дел од овие воопшто и не се вратија барем да ги видат своите дома откако се иселија се таму по Америка 10+ години. И друго нешто што ми објаснуваа е дека нема злобно препуцување на тема Мк-Бг. Го имало препуцувањето ама обично завршула со let's agree to disagree и збавата продолжувала.
Вака кога спомна дека не добивале сите визи се враќам низ меморија и буквално сите познаници што таму студираа добија виза. Можеби беше преувеличена бројка од половина што трајно останаа од тие ама и не е нешто ептен помала :icon_lol:
Огромна е бројката на иселени, допрва не чека демографска катастрофа.

Последно уредено:
И друго нешто што ми објаснуваа е дека нема злобно препуцување на тема Мк-Бг. Го имало препуцувањето ама обично завршула со let's agree to disagree и збавата продолжувала.
За жал овоj проклет форум, од причини што не можам да ги обjаснам, е привлечно место за дел од наjгнасните сељачишта што поjма немат од заедништво и реален живот. За толку време во мешовити друштва во Софиjа, Благоевград и Германиjа еднаш немам слушнато изреки како "македонски Бугари" и друга слична реторика, ниту Македонци да ги нарекуват Бугарите дека биле Татари или окупатори. Сосема спротивен амбиент паметам. Горд сум на себе и моите другари и колеги на факултет каква почит и соработка се воспоставиjа во тек на тие убави, одамна заминати години, меѓу Бугарите и Македонците, после толку време во различни земjи и национални идеологии. Клошариштата од форумот поjма немат.

За жал овоj проклет форум, од причини што не можам да ги обjаснам, е привлечно место за дел од наjгнасните сељачишта што поjма немат од заедништво и реален живот. За толку време во мешовити друштва во Софиjа, Благоевград и Германиjа еднаш немам слушнато изреки како "македонски Бугари" и друга слична реторика, ниту Македонци да ги нарекуват Бугарите дека биле Татари или окупатори. Сосема спротивен амбиент паметам. Горд сум на себе и моите другари и колеги на факултет каква почит и соработка се воспоставиjа во тек на тие убави, одамна заминати години, меѓу Бугарите и Македонците, после толку време во различни земjи и национални идеологии. Клошариштата од форумот поjма немат.
Види јас незнам некој да оди на бугарски форум и да провоцира. Додека овде ситуацијата е друго, наеднаш се појавуваат некакви ботови од Бугарија и потоа ситуацијата си го добива својот тек. Веднаш ги приметуваш со нивното пишување северна/рСм која главна намена им е провокација.

Генерално моето искуство во Бугарија не е добро и ми ги отекувале јајцата многу рандом луѓе од собарка, таксист,келнер и такви кој генерално беа 35/40+ и избегнувам да одам . Посебно со последните случување и здружувањето со автохтоните се гледа накај оди нивната политика.

На пијанчење и излегување на одморот сме седнувале и со помлади каде освен некоја намерна несериозна шега на база на споровите, другото ми беше баш онака lets agree to disagree и толкиу. Нивни зборови беа дека они учеле една историја, ние друга и тука настанува конфликт ама не го гледаа како некаков проблем.

Последно што прочитав е во нашите учебници спорните периоди од историјата да бидат во три дела:
1. фактите што се знаат
2. Македонското гледиште
3. Бугарското гледиште
Ова било одбиено од Бугарија.

За ОМО се коментира со години, никогаш нема да се препознае, затоа дискусиите се непотребни.
И како знаеш подобро за студентите?
Ако е така, тогаш дај некои додатоци и информациja ... колку биле порано, а колку се сега?
Pa znam mnogu moi prijateli idea u Bg 2005-2011 beshe bumot, najvishe na medicinski nauki, posle kaj nas Grujo otvori vo sekoj grad fakultet i drastichno namalija studentite od Mk, shto uchat sega. Ne gi kudam Bg diplomite se mnogu popriznaeni i povisheto imaat shansa za stranstvo, po shto znam mnogu moi poznati rabotat sega Germanija, Slovenija, Shvajcarija. Sega i vo Bg e mnogu poskapo od toa shto beshe togash a i stipendii mislam se mnogu pomalku, oti togash dobar procent uchea bez pari a drugite plakjaa po 30% shto beshe okolo 1000-1500 evro na godina. I pak kje povtoram Bg beshe mnogu poevtino od sega za zivot zborime i zboram za medicinski nauki po shto tamu sum kompetenten, za drugite fakulteti celta beshe da se zivee zivotot i USA na brigadi da se ostani..

Последно уредено:
На пијанчење и излегување на одморот сме седнувале и со помлади каде освен некоја намерна несериозна шега на база на споровите, другото ми беше баш онака lets agree to disagree и толкиу. Нивни зборови беа дека они учеле една историја, ние друга и тука настанува конфликт ама не го гледаа како некаков проблем.

Тајната на добрите отнешнија е во неутралниот терен. По Германии и Америки ќе се изнагледа човек дружби меѓу Срби, Хрвати, Шипци и Бошњаци. Македонци, Шипци и Блгари залепени како свински црева и слични за тука непоимливи комбинации. Пијанки, бизниси, па неретко и бракови, едноставно, како цел нормален свет.
Идеалистите би рекле дека тоа е од атмосферата и растеретеноста што дава го дава финансискиот благодет, јас би рекол дека е повеќе ради тоа што домицилните народи од кур не не маваат. Вистината е веројатно негде измеѓу, или во двете

Па, не е важен квантитетот, важен е квалитетот.
На веб-страницата на Министерството за образование е наведено дека во Бугарија моментално студираат околу 350 македонски студенти, од кои 150 се со државни стипендии.
Студенти има на Американскиот универзитет во Благоевград ,
Медицинска академија во Софија, на Академијата за музика, на Академијата за театар и сценски уметности,Технички универзитет, Софискиот универзитет...
Кој сака да влезе на страницата и да си ги најде точните бројки.
2005-2011 200 studenti imashe samo vo Plovdiv, moze i povishe, zborime na godina

Последно уредено:
Тајната на добрите отнешнија е во неутралниот терен. По Германии и Америки ќе се изнагледа човек дружби меѓу Срби, Хрвати, Шипци и Бошњаци. Македонци, Шипци и Блгари залепени како свински црева и слични за тука непоимливи комбинации. Пијанки, бизниси, па неретко и бракови, едноставно, како цел нормален свет.
Идеалистите би рекле дека тоа е од атмосферата и растеретеноста што дава го дава финансискиот благодет, јас би рекол дека е повеќе ради тоа што домицилните народи од кур не не маваат. Вистината е веројатно негде измеѓу, или во двете
Освен тие две работи и додај јужниот менталитет каде народ повеќе сака да е искочен и да се дружи отколку да работи. Не само ние, Шпанци, Грци, Италијани се слични. Во интернационална фирма во висока развиена земја каде имаш и разноразни луѓе од развиените земји, овие од јужните вклучувајки не и нас балканците некако повеќе ќе се дружат. Домицилните народи на работа веќе мора да ги трпат и да говорат англиски, но после работа се сомневам дека ќе сака да се прилагодува на имигрантите и да им говори англиси.

Агнеса Руси ке биде новиот македонски амбасадор во Бугариja.
Скопје испраќа нежно оружје..:D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom