- Член од
- 17 март 2007
- Мислења
- 702
- Поени од реакции
- 26
- Локација
- Велико Трново
- Веб-сајт
- www.vedomost.info
Брех... източникот ми изчезнал... Что така бре братовчеди? Оно беше от вашата историja... стенографски материал от решениjата на АСНОМ
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не си прави бајрам на мозокот...Средец е Македонскиот назив за вашиот главен град...тоа тера корен уште пред твојот сој да го насели...
Другото бугарско име е Тријадица...пред да се преименува во софија....
Toa se samo hipotezi, Solun sekogas e bil golem grad so luge od cel svet. Moze da se naucili slovenski od ruski ili luzitanski sloveni od Solun na primer. Kiril i Metodij imat tolku zaednicko so Makedonija kolku so drugite slovenski narodi.
Охрид и Солун никогаш ама никогаш не биле во бугарија, следствено најголема грешка е да кажете дека Кирил и Методиј биле бугари.
Тие се словени од Македонија, ама не бугари, Кирил и Методиј ја имаа составено првата словенска азбука а не бугарска, така да ако на некој повеќе му припаѓаат Кирил и Методија а и Климент Охридски тоа е МАКЕДОНИЈА а не бугарија. Тие не се бугари туку словени од МАКЕДОНИЈА.
МАКЕДОНИЈА НЕ Е БУГАРИЈА.
Што значи тоа, дека најголем број од родените во New York се руски шпиони?
Кирил и Методиј се родени во Солун, воспитувани се во Христијански дух, на територија на македонските словени. Значи, хипотетички, ако ти живееш во Софија, ја почитуваш бугарската култура и ја шириш истата во други краишта, логично е да бидеш Бугар нели?
Затоа Константин и Методиј се Македонци. Многу едноставно. Да имаше пишани докази дека се нешто друго пак ќе ги славевме како големи претставници на културата на македонските словени. Бидејќи тие луѓе помогнале во описменувањето на половина милијарда луѓе денес. А се почнало од Македонскиот Солун.
Солун никога не е бил во Б'лгарија.Прав си,но Охрид е бил.
Kiril i Metodij se sirili hristijanstvoto, ne slovenskata kultura. Azbukata im e bila potrebna za pisuvanjeto na crkovni textovi.
Чеза точно е дека првично им било да го шират христијанството, ама при тоа со сакајќи или несакајќи ја ширеле и зацврстуваче словенската култура која била застапена во нивниот регион, а нивниот регион е МАКЕДОНИЈА, не спорам дека буграската држава ги финансирала, ама факт е дека тие својата работа односно преводите и создавањето на азбуката ја правеле на МАКЕДОНСКА територија а не на бугарска. Со оглед на тоа тотално е глупо да го занемариш влијанието на словенската култура и јазично наречје (во овој случај македонско) што било доста застапено во нивната непосредна и посредна близина.
тоа за Охрид ви е бугарски романтизам:pos2:
По истиот систем на шпекулации, тврдиме дека родителите на Кирил и Методиј биле македонски словени.ceza напиша:A za "makedonskoto" narecie, togas jazikot od Solun do Berlin e bil recisi istiot.
Ehh zosto taka, ne znaes pa se razpravas. Trijadica e vizantijsko (rimsko) ime dadeno od Justinian. Gradot se imenuva Sredetz posle pripoiavaneto mu kon Bugarija od han Krum.
Abe umorih se za tozi Samuil da slusham gluposti.Abe makedonceta imate li pone edin izvor srednovekoven kadeto samuil da re narecen makedonski car.Neka ti otgovoria az nemate.A v kolko izvora e narecen bulgarski car a drzavata mu bulgaria v vsi4kite.A sega pomislete koi na kogo krade istorijata.Pocnete si na cisto.Sled 2000 godini i vie shte imate 2000 g istoria
SEGA TI SO OVA SAKAS DA KAZES DEKA VIE IMARE ISTORIJA A NIE NEMAME?:pos2::baeh:Abe umorih se za tozi Samuil da slusham gluposti.Abe makedonceta imate li pone edin izvor srednovekoven kadeto samuil da re narecen makedonski car.Neka ti otgovoria az nemate.A v kolko izvora e narecen bulgarski car a drzavata mu bulgaria v vsi4kite.A sega pomislete koi na kogo krade istorijata.Pocnete si na cisto.Sled 2000 godini i vie shte imate 2000 g istoria
А ти знаеш дека Самуиловото царство пред да ја осви бугарската круни се простирално на територија на Македонија, па откоак Самуил сакал круна ја освои бугарија па ја земал бугарската круна, со што следствено неговото царство поради круната се нарекува бугарско?