10та Димензија

• Креатор на темата Креатор на темата Fabullous_178
  • Време на започнување Време на започнување

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Веб-сајт
www.mesaja.blog.com.mk
Местото во кое се почнува и се завршува.
Да не оддолговлекувам,погледнете го видеото,вреди...
ТУКА
п.с имате и само текстуално објаснување,ако ви зборуе дечкото многу брзо и неможете да го следите.

Го имам гледано ова пред неколку години, и бев импресиониран.. и сега ми е интересно и логично, ама тоа дека појма немам од "виша физика".. друго е некој што студира или веќе работи како истражувач или професор да го види видеото и да прокоментира.

Да,ама видеото е така направено за да можат и обичните луге да го сватат.А објаснувања се доста логични,и ми го сменија мислењето за непостоење на времето.
Најосновното објаснување е тоа како би се движеле 2Д предметите,како картата на пример,во тродимензионален свет.Значи,бидејки тие имаат само две димензии,и тој свет би го гледале како дводимензионален,односно,како права линија.Сепак,иако за нив изгледа како права линија,во суштина во 3Д светот,прават различни отстапувања,патеката е крива.
Истото важи и за нас.Ние сме 3Д суштества,но иако не го гледаме тоа,во нашиот свет постои и 4та димензија-време.И иако ние гледаме дека времето се движи по права линија,тоа е само наша слика,бидејки нашите сетила не ја перцепираат 4та димензија,туку имаме само направи со кои може да ја измериме.Кога би влегле во 4тата димензија,тогаш би виделе дека тоа не права линија,туку е крива патека.Кога би отишле таму,би можеле да патуваме од една точка на пример датумот на нашето рагање до друга датумот на нашата свадба.Таму би било како одење по една права линија.Во нашиот 3Д свет,би било патување во времето.
Истото се случува и со останатите димензии,се до десетата,каде што според теоријава,се е собрано во една точка.
Има сличност помегу првата и десетата димензија,нели...

Интересна работа ама... на Англиски дека збори мн. брзо па не се разбира се како што е ова да се преведе на Македонски можеби би било и појасно :vozbud: ама интересно клипче...

go iam gleano nekolku pati istovo klipce i posle 4ta dimenzija nisho nemozam da svatam

Па имаш бе само текст.
Прочитај го внимателно,не е нешто сложено,иако изгледа така на прв поглед.
Ај коа ке можам ке го преведам цело,валјда ке биде посфатливо.

Па имаш бе само текст.
Прочитај го внимателно,не е нешто сложено,иако изгледа така на прв поглед.
Ај коа ке можам ке го преведам цело,валјда ке биде посфатливо.

Абе тоа може да биде до некаде сфатливо ама неможе да биде целосно....оти тоа е поврзано со квантната физика така да има уште многу време да помине човештвото за да бидат тие работи јасни како ден!!!

п.с ако можеш најди го документарецот "What the bleed do we know" многу јако филмче за квантната физика(со преку 20 научници што зборат во него) и се е преубаво претставено...ама пак не е доволно истражено за да можеш подетално да ги сфатиш овие теории!!!

Ќе погледне некој кратко филмче и одма „димензионален“ експерт.

1. не се 10 туку 11 димензии (десет просторни и една временска).
2. Всушност не се ни 11 туку 26.
3. Димензиите се само теоретски. Ако најдете некој линк за направен експеримент баш би сакал да знам.

Што значат теоретски димензии. За да физичарите решат определени просторни проблеми од квантна физика им требале повеќе непознати. Со 11 непознати ги решаваат најголемиот дел од проблемите (string or M theory). За специфичен распон на проблеми им требаат пак 26.

Интересна работа ама... на Англиски дека збори мн. брзо па не се разбира се како што е ова да се преведе на Македонски можеби би било и појасно :vozbud: ама интересно клипче...

Ништо не разбрав , ама интересно беше :tapp::tapp::kesa::kesa:

10 просторни и 11 временска?
Мене па ми личеше повеќе ко 3 просторни и 7 временски и тоа сите изпоизвртени и контрадикторни, исто како и да седнал и да мислел во кои се насоки може да тече време. :tapp:
Јас лично не се согласувам со ова и не верувам дека Стринг теоријата е точна, ама ај, јас не можам да зборам на оваа тема, не сум експерт. :smir:

клипчево е многу јако, добро разработено, ама тоа не значи дека треба да се земе здраво за готово
јас имам читано нешто со слична тема и можеш да правиш експерименти во домашни услови со неа
еве го најинтересниот
земете лист хартија, почнете да цртате различни линии и замислете ги истите како траектории на движење низ просторот. Сите тие линии можат да се претскажат како патеки на одење, возење, летање или едноставно речено: патување (без граница од каде до каде). Сега земете нов лист и нацртајте една точка на едниот крај. Таа точка сте вие, нацртани ко индивидуа, независна од времето и просторот. Сега нацртајте уште една точка на другиот крај на листот, оваа точка ве претставува вас на определено растојание, поминато за определено време и брзина, од почетната точка на која бевте.
Овие две точки се шематски прикажани за други две реални точки кои се оддалечени на милиони светлосни години,на спротивни страни на универзумот, или дури во различни универзуми. за да стигнете вие физички од едната до другата точка потребни ви се стотици, па и илјадници години патување со брзина на светлината (300 000км во секунда). Но ако самотот тоа патување го преиначите од физичко до психичко виетаму ке стигнете за помалку од една секунда, што ја прави мислата побрз објект од светлината. Но како ќе го изведете тоа? Свиткајте го листот, така што двете нацртани точки ке се поклопат една врз друга, и тогаш пробушете го листот во тоа место со остар предмет. Вие сега и физички стего поминале растојанието что инаку ви биле потребни илјадници години да го поминете, и тоа во рок од една секунда.
После во продолжение има премногу објаснувања за експериментот (околу 30тина страни) но најинтересни ми беа некои изјави од големи научници
Њутн има изјавено: телата во вселената немаат криви движења поради нечија гравитација или поради било која друга причина освен од онааа едноставна која вели дека просторот е искривен.
Аристотел: мислата е побрза од светлината, зошто на сонцето му е потребно време да испрати еден зрак светлина до нашата земја, а на човекот му е потребна еден момент за да замисли дека од земјата се префрлил на сонцето, со што го изминал изминатото растојание.
ова се главно тезите што го поддржуваат експериментот
за повеке прашајте па ке отвориме можеби и тема за ова

е стварно ме збуна ова...
све е така мистично ...:jaj:

Викаш интересно ти е да гледаш сликички а ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom