- Член од
- 10 септември 2016
- Мислења
- 9.333
- Поени од реакции
- 19.030
Земјак, нема врска тоа со овие настани.Мислам дека нема потреба од генерализирање!
Јас имам неколкумина колеги и муштерии Албанци, нема православен празник да не ми испратат порака со честитки! Нормално и јас се трудам да ги испоштувам за нивните главни празници. Знаеш она народната: Како ќе си постелеш така ќе си легнеш!
Пред глупавата корона и баклави идеа, па ќе си помуабетевме како луѓе! Сепак станува збор за факултетски образувани луѓе, уште за времето на СФРЈ, не косовари дојдени пред 20 години!
Јас сум пишувал и тука, јас живеев со Албанец повеќе од година, и тоа баш од тип на Косовар. Малку е да кажам дека живеевме како браќа, еве да не звучи како пофалба, сум му помогнал(и он мене секако) на два пати и тоа братска помош, не нешо ситно. Еве до денес иако може и да не се видиме веќе, знам дека иам сигурен човек за било што, затвор да треба да одам, да му пишам ќе ме скрие, ја имаат таа особина да не го забораваат доброто. Но тоа нема врска со темата. Секоја птица во своето јато. Не може јас затоа што еве го иам примерот со него, да останам нем на тоа што ми се случува во државата. Државата ми е посвета од се, како што и него му е посвета. Јас сум барал правда за Саздо, он за Алмир, за оваа тема сме два различни света и тоа не се менува. На крајот сепак ова е Македонија, да бевме во Албанија немаше да ми биде тешко коа се дешаваат вакви работи. Подобро да не живееш па макар и да имаш пристоен живот, него да трпиме вакви работи, а за жал ова се случува со засилено темпо, а кај нас отпорот паѓа, за разлика од порано.
Последно уредено: