Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека нема потреба од генерализирање!
Јас имам неколкумина колеги и муштерии Албанци, нема православен празник да не ми испратат порака со честитки! Нормално и јас се трудам да ги испоштувам за нивните главни празници. Знаеш она народната: Како ќе си постелеш така ќе си легнеш!
Пред глупавата корона и баклави идеа, па ќе си помуабетевме како луѓе! Сепак станува збор за факултетски образувани луѓе, уште за времето на СФРЈ, не косовари дојдени пред 20 години!
Земјак, нема врска тоа со овие настани.
Јас сум пишувал и тука, јас живеев со Албанец повеќе од година, и тоа баш од тип на Косовар. Малку е да кажам дека живеевме како браќа, еве да не звучи како пофалба, сум му помогнал(и он мене секако) на два пати и тоа братска помош, не нешо ситно. Еве до денес иако може и да не се видиме веќе, знам дека иам сигурен човек за било што, затвор да треба да одам, да му пишам ќе ме скрие, ја имаат таа особина да не го забораваат доброто. Но тоа нема врска со темата. Секоја птица во своето јато. Не може јас затоа што еве го иам примерот со него, да останам нем на тоа што ми се случува во државата. Државата ми е посвета од се, како што и него му е посвета. Јас сум барал правда за Саздо, он за Алмир, за оваа тема сме два различни света и тоа не се менува. На крајот сепак ова е Македонија, да бевме во Албанија немаше да ми биде тешко коа се дешаваат вакви работи. Подобро да не живееш па макар и да имаш пристоен живот, него да трпиме вакви работи, а за жал ова се случува со засилено темпо, а кај нас отпорот паѓа, за разлика од порано.

Последно уредено:
Јас имам неколкумина колеги и муштерии Албанци, нема православен празник да не ми испратат порака со честитки! Нормално и јас се трудам да ги испоштувам за нивните главни празници. Знаеш она народната: Како ќе си постелеш така ќе си легнеш!
Пред глупавата корона и баклави идеа, па ќе си помуабетевме како луѓе! Сепак станува збор за факултетски образувани луѓе, уште за времето на СФРЈ, не косовари дојдени пред 20 години!

Што мислиш во автобусот немало други патници Албанци па да им се спротистават ?

Па немав намера народ да вреѓам, далеку од тоа, а и моево не е баш херојско понашање, повеќе би кажал хазардерско и блеферско во тој момент, зашто не се знаело, можеби ќе сум го изел курот.

Инаку пичиња велам зашто моето искуство е такво, лошо со нив, и секогаш другите биле пасивни, а јас сум изигравал спасувач некој. Јас со нив живеев, на 1. Јануари 2002 година ме згазија од ќотек пред мојата сопствена зграда, ме прободоа 2 пати со нож со намера инвалид да останам- еден во бубрег еден на неполн сантим од рбет, и лежев 2 недели на интезивна нега плус 2 недели на траума. И тоа за другар се вмешав, кој избега, а и сите други со него. Еднаш се тепав со двајца, другар ме убедуваше да седнеме на маса да не смири, пошто шоповите му ја наместија Тетовчанката, која сега му е жена, која иронија. И сеа ќе ми кажеш такви ми биле другарите, ама не бил таков народот. Нека. Ако, не ми е намера да вреѓам, но Македонците да постапуваа сложно против нив, како они што прават, немаше сеа вакви инцести да гледаме по автобуси.

Жално ова шо си претрпел,но со погрешни луѓе си дружел... ти ја разбирам логиката и после такво нешто разбирливо е шо пишуваш.Но далеку дека сите групи/другари се такви и така реагираат.

У време на смартфонови у секој џеб, треба натпросечно глуп да си, вака да се понашаш.
Види човече како двајца Албанци се обесправени... Никој да им стане да седнат луѓето, сега Артан Груби ќе побара одма 25% од седиштата да бидат резервирани за Албанците....

Клети Македончишта на секое место ќе најдат начин да ги прекршат правата на мирните и кротки Албански верници.

Така ли е @puno ?

У време на смартфонови у секој џеб, треба натпросечно глуп да си, вака да се понашаш.

Сега мвр соопштение демек трага по лицата.
Драпај си курот...истиот муабет секој инцидент а од ден во ден се повеќе ги има.
Овие може и да го јадат, обично тие што се возат во бус а не голф, се некои локални џаболебари со типичен муабет "не знаеш со кој си имаш ти работа"

Него ете, уапсија еден вевчанец за директни закани по живот. Ова би требало да се третира на ист начин.

Види човече како двајца Албанци се обесправени... Никој да им стане да седнат луѓето, сега Артан Груби ќе побара одма 25% од седиштата да бидат резервирани за Албанците....

Клети Македончишта на секое место ќе најдат начин да ги прекршат правата на мирните и кротки Албански верници.

Така ли е @puno ?
Не верувам дека некој албанец бил против да се затворат криминалците албанци, ниту јас сум бил против.
Знам дека не се затворат, има безброј криминалци кои не се затворат, ги знае народ како такви, јавно викаат државата ништо не им може, тепаат, што сакаат прават, ти кажи ми мене зошто не се затворат.
Бајруш Сејдиу не се затвори додека не стигна до тие бизниси каде им пречеше ним, а ваму тепаше убиваше никој не го дираше, а примери како него има безкрај.

А од друга страна не престануваат затворања на невини, на сиромашни кои не можат ни адвокат да си дозволат. А уште не платиле обесштетувања на другите кои ги пуштија.

Овие двајцата мангупи и кон мене исто ќе реагираа, не знам со кој памет уште си помислувате дека сум привилегиран што овие можат како животни да се понашаат во автобус.

Зошто тие други албанци да им се спротистават?
Кажи дали ги ОПРАВДУВАШ или ОБВИНУВАШ твоите што сакаат да сечат каурски глави и да ги ставаат во киселина. Образложи и зошто.

Ваквите примери како момциве не се показател за односот меѓу албанците и македонците, нема смисла да има ваква делба, делбата треба да е насилниците вс нормалните граѓани.
Автоматски споено мислење:

Никој нема поголема или помала одговорност, сите имаат иста.
И јас мислам така, ама мислев дека мислењето кое го цитирав асоцира дека албанците би имале поголема одговорност.
Автоматски споено мислење:

Кажи дали ги ОПРАВДУВАШ или ОБВИНУВАШ твоите што сакаат да сечат каурски глави и да ги ставаат во киселина. Образложи и зошто.
Сериозно ова ме прашуваш?

За да не генерализираме!
Овие се однесуваат вака затоа што не функсионираат институциите, неговиот брат или братучед во Швајцарија никогаш нема да смее ова да го направи.

Фисник и Ветон?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom