Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување Време на започнување
Шкуп е шќиперис мислам дека пее.. значи Шкуп е шќиперис дали тоа значи дека другите 500 илјади жители Македонци, Срби, Хрвати, роми, турци и други, Шкуп не е нивни? Да си одиме, да пакуваме куфери?
ne ne znaci toa, mozhe da zhiveete i vie. Ne sme tolku lloshi.

Фасцинантна е опседнатоста на уметниците од цела Илирида со Скопје 2014. Милион пати сум начекал поминувајќи низ нивни канали спотови, и тоа од секаков жанр, од народно до рап, снимани на Камени/плоштад, со прописно опфаќање на секој изграден објект од тој проект. И тоа очигледно дека не се само тукашни, туку и пеачи од Косово/Албанија дојдени специјално за да снимат спот на таа локација. Да беше Грујо нивен ќе владееше доживотно со нив, 10:1 ќе го чистеше на избори Ахмети, општонароден делириум ќе беше кај и да им се појави, единствено рамен со дочекот на Полат Алемдар во Тетово.

Фасцинантна е опседнатоста на уметниците од цела Илирида со Скопје 2014. Милион пати сум начекал поминувајќи низ нивни канали спотови, и тоа од секаков жанр, од народно до рап, снимани на Камени/плоштад, со прописно опфаќање на секој изграден објект од тој проект. И тоа очигледно дека не се само тукашни, туку и пеачи од Косово/Албанија дојдени специјално за да снимат спот на таа локација. Да беше Грујо нивен ќе владееше доживотно со нив, 10:1 ќе го чистеше на избори Ахмети, општонароден делириум ќе беше кај и да им се појави, единствено рамен со дочекот на Полат Алемдар во Тетово.
Реално да зборуваме, сигурно нема да снимаат спотови за песни пред ГТЦ за кој што тогаш шарените одбиваа Коце да го среди.

Роднини мои од странство кои што беа дојдени од странски држави каде што има неверојатни градби беа ептен фасцинирани од проектот, дури и се чудеа (како што се чудиме сите ние што не сме од Скопје) зашто скопјани го мразат проектот кој што направи Скопје да заличи на главен град и на нешто.

Реално да зборуваме, сигурно нема да снимаат спотови за песни пред ГТЦ за кој што тогаш шарените одбиваа Коце да го среди.

Роднини мои од странство кои што беа дојдени од странски држави каде што има неверојатни градби беа ептен фасцинирани од проектот, дури и се чудеа (како што се чудиме сите ние што не сме од Скопје) зашто скопјани го мразат проектот кој што направи Скопје да заличи на главен град и на нешто.
Па на спот реално убаво изгледа, ама да живееш до и во тие згради треба да е голгота, нормално ако имаш најмалку основно образование или двоцифрен број на iq.
Во спротивно убаво изгледа.
Автоматски споено мислење:

Грујо убаво го доловил балканскиот менталитет, било каде во балканот он ќе победеше, гради им на хората објекти слични на бајките од дизни, нема врска што се од стиропор.со ваков рецепт и кај вас вечно ќе владееше, мораше светска сила да се помеша за да падне.

Замисли која е таа заблуда и психолошка болест, пред 20 години да бегаш од Косово, да се населиш тука, и да се нарекуваш автохтон.

Или пред 100 години да си ебел кози на кавказ и Мехмет турчинот да те фрли на Балканов за да пљачкаш по локалните села за сега да се нарекуваш Балканец со кавказоидна и туркоидна физиономија.

Друже тие роднини немаат допирни точки со реалноста. Не знам јас на кого му сметаат спомениците, мене лично не, ми смета тоа што се испра пари на нив а народот не виде ништо добро на матријален план, ми смета тоа што за 11 год направија милион споменици додека на чекор од нив полека но сигурно се чистеше територија и го изгубивме главниот град за со оваа власт сега тоа да се финишира. Која е поентата на спомениците коа за некоја деценија ќе мочаат и серат по нив идните млади Албанци а пак нашата младина нема ни да знае на наброи двајца дејци, на народот му се всадува тој дух а преку споменици тоа не се прави, за тоа служат некои други институции а и самата власт се ангажира максимално за тоа.

Друже тие роднини немаат допирни точки со реалноста. Не знам јас на кого му сметаат спомениците, мене лично не, ми смета тоа што се испра пари на нив а народот не виде ништо добро на матријален план, ми смета тоа што за 11 год направија милион споменици додека на чекор од нив полека но сигурно се чистеше територија и го изгубивме главниот град за со оваа власт сега тоа да се финишира. Која е поентата на спомениците коа за некоја деценија ќе мочаат и серат по нив идните млади Албанци а пак нашата младина нема ни да знае на наброи двајца дејци, на народот му се всадува тој дух а преку споменици тоа не се прави, за тоа служат некои други институции а и самата власт се ангажира максимално за тоа.
Па не би рекол дека немаат допирна точка со реалноста, нивниот поглед е малку пообјективен кога се работи за како тоа изгледаат градбите од СК 2014.

Пари се испраа, и тоа солидна сума, нема потреба од дискутирање за тоа. Поприлично сум сигурен дека не постои државен проект од нашето осамостојување до сега каде што се немаат украдени солидни пари, поготово од вакви поголеми проекти.

Градењето споменици е делумно и презервација на сопствената историја, историјата на народот. Која е поврзаноста на СК2014 со чистењето територии, и зашто мислиш дека главниот град е изгубен? Која била или која е улогата на тогашната или сегашната влада во губењето на Скопје како главен град?

Како што нагласив, покрај естетиката, примарна цел на спомениците е презервирање на историјата.

Дали младината ќе знае да наброи дејци или не зависи од образованието. Тек допрва со моменталната влада нашата историја ќе се менува, ќе се брише по желбите на одредени соседни држави.

Ова е врвот. Алал и вера на дотичнава > Еднаш до два пати, па и три пати сум била.

Ни се серат у фаца сите овие административци. Средно нема, плата и е 61 бон, за да иде 3 пати месечно на работа.

61,000 денари. Нека трепка ова на плоштад да гледа народ за што рмба секој ден. Цела држава заглавена по јутиња и остали кредити, ама овие по 1000 еур ги плаќаме.

Море ќутете 61 илјада сме и дале плата за 2-3 пати да дојде на работа, замислете ако беше платена за секој ден и картонче да чука, ребаланс на буџетот во март ќе правевме

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom