nisto me mi znaci toa mene toa koga cenite na finalniot produkt se tie pogore. deka zelezara u kina ke ima poeftina ruda ok ama zatoa transportot e otiden u nebesa plus cel supply chain e sjeban pa cekas ekstra 3 meseci i plakas kamati za da stigne celikot od kina, plockite od italija i drvoto od indonezija....
Стварно зашто го сметата Ѓорче за периферија кога има мошне поволна местоположба со супер патна инфраструктура која директно те носи до центарот на градот
Во што е проблемот?
2км плус?
2мин вожња плус?
Им имате страв на браќана од Сарај?
Не ви се гледаат филмови во Сити Мол, сакате Ист Гејт?
Сељачки ви се кафиќите накај Карпош и Влае?
Децата ќе ви останат неписмени?
Немој само да ми речете цената е иста на становите таму и таму
Па самите сте си криви. Шипе плаќа 700Еур квадрат ние 1500Еур.
Трејдате стан од 100квадрати на Џон Кенеди за прчварница од 40квадрата во Тафталиџе 2 се ради квалитетот на живот пошто нели таму Чаир го нема. Класично етничко чистење.
Како бе еден шипtaр не се најде да бега од некаде. Што правите вие ако дојде некој да купува стан во зграда. Се збирате куќен совет и протестирате кај продавачот или имате склучено Нотарски договор во кои има јасна клаузула назначено дека не смее албанска фамилија да се насели во етничко чиста македонска зграда.
Како не ви пречат во Сити Мол кога ги вртите спратојте или Ист Гејт Мол. Кај ќе бегаме во кој етничко чист МАКЕДОНСКИ мол?!
Нон стоп кога ќе поминам кај Лептокарија. Значи централен Карпош најмакедонскиот дел. ВРИЕ од албанчиња кој дробат албански купуваат сендвичи, грицки излзени на одмор.
ОД кај идат тие? Ајде кажи ми? Како во срцето на Карпош виреат Албански паралелки?
Од кај се тие? СУГС Никола Карев? ГУЦ Здравко Цветкоски? СУГС Георги Димитров? Значи стварно не ми е јасно?
Од кај ги увезуваат од Чаир ги носат тука? Па цела околина околу Румунска болница врие од албанчињааа
ПА КАЈ ЌЕ БЕГАТЕ БЕ ПИЧКИИИИ??!
Се Инфилтрираа во КАРПОШ БЕ АЛОООООО!!!!
Па самите сте си криви. Шипе плаќа 700Еур квадрат ние 1500Еур.
Трејдате стан од 100квадрати на Џон Кенеди за прчварница од 40квадрата во Тафталиџе 2 се ради квалитетот на живот пошто нели таму Чаир го нема. Класично етничко чистење.
Како бе еден шипtaр не се најде да бега од некаде. Што правите вие ако дојде некој да купува стан во зграда. Се збирате куќен совет и протестирате кај продавачот или имате склучено Нотарски договор во кои има јасна клаузула назначено дека не смее албанска фамилија да се насели во етничко чиста македонска зграда.
Како не ви пречат во Сити Мол кога ги вртите спратојте или Ист Гејт Мол. Кај ќе бегаме во кој етничко чист МАКЕДОНСКИ мол?!
Нон стоп кога ќе поминам кај Лептокарија. Значи централен Карпош најмакедонскиот дел. ВРИЕ од албанчиња кој дробат албански купуваат сендвичи, грицки излзени на одмор.
ОД кај идат тие? Ајде кажи ми? Како во срцето на Карпош виреат Албански паралелки?
Од кај се тие? СУГС Никола Карев? ГУЦ Здравко Цветкоски? СУГС Георги Димитров? Значи стварно не ми е јасно?
Од кај ги увезуваат од Чаир ги носат тука? Па цела околина околу Румунска болница врие од албанчињааа
ПА КАЈ ЌЕ БЕГАТЕ БЕ ПИЧКИИИИ??!
Се Инфилтрираа во КАРПОШ БЕ АЛОООООО!!!!
Овие веќе не ги прашувај, под политички и друг притисок најверојатно завршија со градење тука пред некоја година. Чифлиганец ќе гради и гради веќе по Србија додека овој најверојатно ќе остане само на деловниот објект во центар. Други го држат градежниот сектор и друга етничка заедница е сегашноста и иднината во тој бизнис, како и на државата.
ne. so sekoe pokacuvanje na kamatite imas period koga usporuva pazarot. sledi period na stabilizacija na ceni, blag pad u nekoj segmenti (za aus konkretno nekretnina nad 1M, se pod 1M gore dole ke leta ko alva vo melb i syd). poslednive godini radi koronata pomalku se gradese pa ima nedostatok na pazarot vo poveke metropoli. zgora na toa cenite na materijalite se dosta kaceni taka da, ne ke ima kus proces na stabilizacija mozen blag pad u nekoj segmenti i toa e toa....
za skopje konkretno kazi koga padnale cenite ovie 30 godini? daj da go vidime toj graf.
Ќе има пад, има демографски пад на населението општо во Светот 2008 имаше криза но немаше демографски пад на население сега има и тоа цела Европа, Кина од оваа година како и USA. Падот нема да биде пола од цената но ќе биде мислам околу 20%.
Ќе има пад, има демографски пад на населението општо во Светот 2008 имаше криза но немаше демографски пад на население сега има и тоа цела Европа, Кина од оваа година како и USA. Падот нема да биде пола од цената но ќе биде мислам околу 20%.
za aus ke ima blag pad od maks 5% i pak ke si prodolzi nagore. normalna rabota niz godinite kusa stabilizacija na pazarot i toa e toa.
demografija nema vrska so cenite u metropolite. toa gi unistuva selata. trendot e bas mega gradovi da se gradat sto ke imaat celi ekosistemi... vo azija tie ke bida 20-30M golemi vo aus 8M melburn, sidnej i brisbane. isto ke bide i vo usa i afrika. stariot svet e malku poproblematicen ali tamu i nema tolku potreba posto e gusto naselen sekako.
Недвижнините се инвестиција од почетокот на цивилизацијата, има периоди на флуктуации но на крај секогаш вредат, јас што сум наследил до сега од пред 300 години, тие недвижнини немаат ни 1% изгубено од вредноста од кога сум правел муабет со прадедоми вределе, вредат и уште.
Така да може ќе паднат од 1600 на 1200, може и да има таква година и 800 да се, но може после тоа и 2000 да се. Во секој случај многу тешко може да изгуби човек што инвестирал во недвижнини. Јас лично 50% имам добиено за 3-4 год.
Недвижнините се инвестиција од почетокот на цивилизацијата, има периоди на флуктуации но на крај секогаш вредат, јас што сум наследил до сега од пред 300 години, тие недвижнини немаат ни 1% изгубено од вредноста од кога сум правел муабет со прадедоми вределе, вредат и уште.
Така да може ќе паднат од 1600 на 1200, може и да има таква година и 800 да се, но може после тоа и 2000 да се. Во секој случај многу тешко може да изгуби човек што инвестирал во недвижнини. Јас лично 50% имам добиено за 3-4 год.
Купив 900 еур квадрат сега вреди од 1350-1400. Топ локација можам утре да го продадам. Иначе во истата зграда се продадоа и по 1500 во хистеријата.
Автоматски споено мислење:
Сега во инфлација абнормална не се продава недвижнина, после со тие пари можеш само помалце квадрати да купиш, недвижнина се продава кога има нормална инфлација 1-2%. Од кога ќе се стабилизира пазарот и економијата, мин една година треба за да има некој пад на недвижнини од 5-10%.
Ги пратам недвижнините со години. Последниве месеци на огласи 90% се поткровја и без лифт. Значи станови што во минатото никој неќел да ги купи, сега се огласуваат од 1000 од 1200 еур квадрат. Тие станови сега им е шансата да се дадат.
Купив 900 еур квадрат сега вреди од 1350-1400. Топ локација можам утре да го продадам. Иначе во истата зграда се продадоа и по 1500 во хистеријата.
Сега во инфлација абнормална не се продава недвижнина, после со тие пари можеш само помалце квадрати да купиш, недвижнина се продава кога има нормална инфлација 1-2%. Од кога ќе се стабилизира пазарот и економијата, мин една година треба за да има некој пад на недвижнини од 5-10%.
Ги пратам недвижнините со години. Последниве месеци на огласи 90% се поткровја и без лифт. Значи станови што во минатото никој неќел да ги купи, сега се огласуваат од 1000 од 1200 еур квадрат. Тие станови сега им е шансата да се дадат.
Промената на етничката струтктура, квалитетот на живот, староста на градбата и ред други работи итекако влијаат на цената на недвижнината.
Во помалите градови цената на куќи е драстично опадната за разлика од 80тите или 90тите.
Јас имав фамилијарна куќа во Кичево од ~800м2 за која 1996та година ни нудеа 420.000 германски марки. односно 380.000 некоја година покасно
Сплет на околности, недоразбирања со деленици и ред други работи придонесоа да остане непродадена.
2014год. истиот имот се продаде за 95.000€.
Во меѓувреме во населбата драстично се промени етничката структура.
Проблеми со атмосверска канализација станаа се поевидентни
Куќата се распаѓаше.
Пазарот доживеа сатурација затоа што секој сака да продаде голем имот и со парите да купи 2-3 стана во кои ќе се зачаури
Неможноста за просперитетот на лична и професионална надградба, немањето работни места, културен живот....
Сето тоа придонесуваше за имотот од 420.000DM да падне на 95.000€.... Денес истaтa таа куќа незнам ни 80.000 дали би вредела...
Така да муабетот за инвестирање во имот како гарант за инвестиција без загуби не е така розов. Незнам зошто Скопје би бил исклучок
Има милион фактори кои придонесуваат дали еден имот ќе добива или губи на вредност. Доволно е до твојот стан да се дигне друга зграда и да ти блокираат видик и интересот за твојата инвестиција драстично ќе падне
Како пресмета дека си добивка 50% ?
Дали ако го продадеш сега станот ќе може да купиш два стана на истата таа локација или стан ипол? Не! Станот исто ти вреди и тогаш и сега.
Ова зборуваме како стан за живеење, а ако си ги вложил парите (вишак)тогаш за сега да до продадеш тогаш да, си ја зголемил сумата за 50%, но сепак зголемената сума ја нема таа вредност, ја изеде инфлацијата.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.