Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
...токму ,,Мој термин,, не дозволува ниту мрза, ниту ескивирање, ниту комоција на специјалистот во работниот ден кога е присутен на работа, точно му е пресметано по 20 мин прием и консултација со пациент дополнително пола час пауза за доручек,Тоа може и никогаш да не се среди ако ги мрзи да работат.
Во Словенија попрво владата ќе падне и ќе има предвремени извори отколку да се вакцинираат повеќе од 50% колку што се против.Ti moze ne, ama vo Slovenija i vo Italija ke moraat da se vakciniraat zatoa sto vladata im nalaga i zatoa sto ke go izgubat izvorot na svoja prehrana.
Ам, по дефиниција ако одиме логично е дека пандемијата завршува во моментот кога вирусот не е распространет низ целиот свет (различни контитенти, повеќе држави).
Ne mora da praime mentalni gimnastiki i da go menjame konceptot na kolektiven imunitet, zaso ovie vakcini ne si ja vrsat rabotata. Ne e ova prv virus, ni prva vakcina so sme ja sretnale.Ам, по дефиниција ако одиме логично е дека пандемијата завршува во моментот кога вирусот не е распространет низ целиот свет (различни контитенти, повеќе држави).
Е сега најдобрата и најбезбедна опција е вештачка имунизација. Во комбинација со природната. Тоа би довело до пад на стапката на инфекција и смртност. Но природната имунизација зборено е наназад колку е ризична. Така завршила и пандемијата на шпански грип 1918 година. Инфицираните или починале или развиле имунитет. Предноста на 21 ви век е тоа што имате можност да одберите безбеден начин на имунизација.
Инаку генерално сите сме веќе уморни и психички истоштени и полека полека се навикнуваме да живееме со вирусов. Меѓутоа, социјалниот крај на пандемијата би бил секундарен во однос на она што се нарекува медицински крај!
Значи, најреална епидемиолошка крајна точка ќе биде кога земјите ќе можат да го контролираат товарот на Ковид19, а зголемувањето на стапката на вакцинација е од суштинско значење за да се постигне транзиција кон нормалност.
Ја не спомнав никаде во мојот конкретен пост колективен имунитет.Ne mora da praime mentalni gimnastiki i da go menjame konceptot na kolektiven imunitet, zaso ovie vakcini ne si ja vrsat rabotata. Ne e ova prv virus, ni prva vakcina so sme ja sretnale.
Nieden seriozen naucnik(ili obicen covek) ne veruva vekje deka kolektiven imunitet e vozmozen za ovoj virus. Ostana izglea filipce i use 2 3 ca na forumov. Imunitetot opagja mnogu brzo, virusot mutira i se prenesuva na zivotni. Znaci ministerot sporoveduva kampanja za vakcinacija bazirana na laga za nekakov kolektiven imunitet.
@Igorcemk prasa koj tvrdi, eve mu odgovor. Za nas e porelevantno sto Filipce misli nego Dorsten, zaso nasiov moron e toj so ni gi voveduva merkite.
Нашиот морон гледа во Германија. Целиот наратив, кога сака да ја ублажи стихијата го свртува кон "многу земји...прават она, прават ова...". Притоа, чекаше и став од германските експерти околу АЗ (нели сите вакцини се безбедни, а оваа, испитна и тестирана, но сепак само за лица над 60 год!).@Igorcemk prasa koj tvrdi, eve mu odgovor. Za nas e porelevantno sto Filipce misli nego Dorsten, zaso nasiov moron e toj so ni gi voveduva merkite.
Нашиот морон гледа во Германија. Целиот наратив, кога сака да ја ублажи стихијата го свртува кон "многу земји...прават она, прават ова...". Притоа, чекаше и став од германските експерти околу АЗ (нели сите вакцини се безбедни, а оваа, испитна и тестирана, но сепак само за лица над 60 год!).
Наративот, тука пак, кога опадна ефикасноста на вакцината се вртеше" "подобро 50 посто заштита, отколку 0". Со една примена доза имаш 30%! Тие не се сметаат за заштитени. Па ни оние целосно, но не поминале две недели, што ги рачунаат како невакцнирани! Како може лице кое примило 2 вакцини да не биде вакцинирано!? Па затоа статистиката со 90% починати невакцинирани лица не може да се критикува, фалат клучни податоци, барем нека си направат посебни графи.
Колективниот е сон, само мислам дека имаме пречки во комуникацијата со другата страна. Прашање на време е кога сите ќе се заразиме, само се троши златно време. Така и оние 30% над 60 год кои не се заштитени, ќе паднат на милост и немилост на вирусот. Зошто и што се чека, кога нема интерес од двете страни, никој не знае!
пи.ес. Сега почнаа да експериментираат со деца меѓу 5-11 год, а Куба боцка и 2 годишни деца! Очекувам многу вести поврзани за детските одделенија и тоа како лошо се манифестира вирусот врз децата, нов бран паника и нов бран хистерија.
Filipce tvrdi, a ti go imas citirano toj post. Znaci da povtiram use ednas, ministerot forsira vakcinacija bazirano na neso so naucniot svet ti vika deka e nevozmozno.Ја не спомнав никаде во мојот конкретен пост колективен имунитет.
Не прави ментална гимнастика и не ми го менувај концептот на напишаното.
За нас не е релевантно тоа што го збори Филипче, туку фактот дека високи 90% од новозаразените се невакцинирани.