Коронавирус - психичка пандемија

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
болка во вратот
Јас имав пред некој ден чудна болка во вратот, како да ме сече нешто на одредени движења. Како кога ти е фатен од промаја некој мускул, со таа разлика што не е фатен не болеше постојано. И така два дена. Инаку, настината сум, ми рекоа. Можно е да го прележувам коронавирусот без да знам?

Почнете од тоа што ќе се одјавите од форумов
убао сакал Волчич во Србија да ги блокира социјалните мрежи :cool:

јас сум 50-годиште, живеевме во Автокоманда до 1956, во 3-4 катните зградички; мислам 1952-53, не знам точно, имаше епидемија на Дизентерија, дали од селаните што користеле фекална вода за заливање на салати и зеленчук.. само во нашиот влез умреле тогаш 2 деца, а мајками (која работеше на клинички како лаборант и студираше медицина) го прати таткоми да купи мрежа, да се заштитат просториите од муви... а имаше тогаш и други тешки болести, шарлах , а имаше и магарешка кашлица, башка сипаници од сите врсти; тогаш во Мариовско се уште имаше енденски сифилис !! ...
Не знам дали и се водела прецизна статистика на смртни случаи тогаш...

Последно уредено:
Дали го гледавте др.Горан Трајковски во емисијата на Јанко јади бурек!?
Интересни излагања кои доста вознемирувачки делуваа на мене, посебно кога овој доктор изјави дека оваа ситуација тек допрва се разгорува, дека мора сите луѓе да се разболат и две години е минимум време на траење на вирусот...буквално толку страв ми влезе во коски, си качив притисок...цело време сум напната, под стрес, нерасположена...
Сакам да ве прашам кајганџии, дали се плашите од оваа пандемија која владее со светов?
Давајте идеи, совети како да се справиме со вознемиреноста од оваа состојба во која смртта е секаде околу нас?
Може ли да си даваме некоја подршка за полесно да се издржи, барем за нас што сме психички послаби?
:(:(:(
Па нормално е дека секој осеќа некоја анксиозност во ситуацијава.Еве јас работам во фирма со многу вработени.И на секој влез во фабрикава ни мерат температура.Значи имаш стрес при самото чекање.Секој со повишена температура го враќаат дома.А можиш да замислиш како е чуството кога некој ќе почни да кашла низ погонов.Е сеа со колегиве почнуваме да се заебаваме,не дека не ни е гајле за ситуацијава туку тоа ни е некоја врста на антистрес терапија.Значи мора така ,не дека ни е сеедно.:toe:

Последно уредено:
Јас имав пред некој ден чудна болка во вратот, како да ме сече нешто на одредени движења. Како кога ти е фатен од промаја некој мускул, со таа разлика што не е фатен не болеше постојано. И така два дена. Инаку, настината сум, ми рекоа. Можно е да го прележувам коронавирусот без да знам?
јас имав болка и притисок ко самар да ми туриле.
Иначе мене да не ми дојдоа,јас немаше сам да се пријавам,затоа што истите симптоми ги имам секое зимо,во сезоната на вируси...

OKOLU PANIKATA -CHERNOBIL koja e statistikata se bese na edna programa i radio ,vidov kiseli dozdovi,ovosjeto zelencukot trebashe da otstoi nekolku casa vo voda pa da se konzumira,vodata prevaruva patem kolku elementarni nepogodi sum doziveal,zemjotres,poplavi,vojna,pozar od obilen razmer ,emigrantski bran imase i suga se e do disciplinata na spravuvanjeto i navremeno dejstvuvanje ako ja teras labavo nema brza efikasnos i spravuvanje ,inaku psihata e opasna rabota ako se stavis vo misli ,a ovde e jasno vo cove -19 deka makedonija nemase zaboleni ni ja donesoja tie sto se setkaa za 8 mart znaci odamna trebase zabrana na vlez i karantin,svesno da se samoizolirame , ako se pridrzavas kon merkite nemas opasnos nemas potreba od panika od psiha ,jasno deka treba da se prezemat drasticni,rigorozni merki niz gradovite i pandemijata ke a snema

Последно уредено:
Јас се плашам и од други работи освен самиот вирус, како на пример: слободата на полицијата и војската (ќе видиме до кој степен ќе се злоупотреби), масовните отпуштања од работа (јас не сум вработена, па не можат ни да ме отпуштат, ама за луѓето околу мене), глад и беспарица што многумина ќе ги осетат (не се знае до кога ќе издржиме ние обичните со резервата од пари) ...

Јас се плашам и од други работи освен самиот вирус, како на пример: слободата на полицијата и војската (ќе видиме до кој степен ќе се злоупотреби), масовните отпуштања од работа (јас не сум вработена, па не можат ни да ме отпуштат, ама за луѓето околу мене), глад и беспарица што многумина ќе ги осетат (не се знае до кога ќе издржиме ние обичните со резервата од пари) ...
od psihicka stanuva opsta tema za cove -19 za site prasanja ili prasaj direkno ili pisi vlada na xxxxxmakedonija gi imas site sektori i merki od site ministri poedinacno za kredit li stoniran e drugoto prasaj ili ti rekov kaj da citas nikoj nikogo ne brka od rabota

Ќе запаѓаме во се подлабока криза,ќе падне владата,ќе дојдат други на нивно место.Исто така и тие нема да се справат,ќе побараме помош.Комшиите први ќе притрчаат на "помош", и ќе се деси нешто слично ко шо "помогнале" да се опраиме со турците.
)))))

Овде че биди то шо беше Бугарија на времето. Че не дупа не за една червена, ами за една павлака. Или лента парацетамол.

Овде че биди то шо беше Бугарија на времето. Че не дупа не за една червена, ами за една павлака. Или лента парацетамол.
Страв ми е да помислам што ке биде овде....гледам на форумов сите храбри, никој не се плаши...или нејќете да признаете???/
Аман луѓе, Ве молам, освесте се, дајте да се вразумиме, да се изолираме од сите можни контакти, додека не не мавне вирусов како цунами и да не збрише од планетава....ние не сме способни да ја издржиме оваа апокалиптична ситуација, немаме ништо на располаѓање, ама баш ништо:place::place::place:

Зарем треба поради несовесност да имаме исто сценарио како во Италија, конвои на мртви тела, тажни луѓе кои неможат да си ги погребат своите, тажни родители кои немаат никакви шанси да прашат како се нивните деца во карантините..Дајте навистина да престанеме со глупирање и ретардираните мерки на претпазливост да миеме раце, срамота е ваква препорака 100 пати на ден во денешно време!! Седите дома, издржите 20 дена сите!!!!!
Јас сум испаничена, страв ми е, оти не гледам излез, нема ништо утешително, нема лек...неможе вака да се живее со месеци, да не се видиш со своите најблиски, да не си го гушнеш детето:place:

Гледам и плачам за овие луѓе кои починале ссми, изолирани, уплашени, луѓе кои последните моменти посакувале да се видат со своите....:place::place:
Правам споредба со нашиве болници, со нашата опрема, со нашиот медицински кадар...:facepalm:

ako nema sves ima zakon neka stapi so 200% rigoroznos ,a ne namesto mobilizacija i pokrivanje na sekoj agol da stedat na pres

veke go imas na vodno i niz drugite gradovi vo poblaga verzija toa ne e dovolno , mobilizacija na rezervata i na seko 200 metra stacionirana kontrola ,po sekoja zgrada,mala patroli dali ima muzika galama e toa e ona pravoto,vonredna sostojba bez policiski cas e smesno

... нема храбар човек што може да се справи со болеста, туку има луѓе кои поинаку размислуваат и се позитивни за исходот на болеста, за разлика од други кои секогаш ја потенцираат негативната страна на болеста конкретно за инфекцијата со коронавирусот, па затоа тие можат да земаат погрешен правец во различни психички растројства, крајно непромислено и крахирање со самоубиство поради сознание дека се носители и се инфицирани со коронавирусот, на жалост кај некои кои си го одзеле животот поради тоа сознание, не им било уште утврдено дека го имаат коронавирусот, дури кај некој им било утврдено дека имале сезонски грип... психата е тешка работа, ако откаже „централата“ цел систем ќе откаже, затоа треба да имаме страв, оти тоа „лозје чува“ ама не патолошки да штети на самиот себе со толку тежок чин - самоубиство!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom