Коронавирус - психичка пандемија

• Креатор на темата Креатор на темата pozdrav eden topol
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.827
Поени од реакции
11.811
Дали го гледавте др.Горан Трајковски во емисијата на Јанко јади бурек!?
Интересни излагања кои доста вознемирувачки делуваа на мене, посебно кога овој доктор изјави дека оваа ситуација тек допрва се разгорува, дека мора сите луѓе да се разболат и две години е минимум време на траење на вирусот...буквално толку страв ми влезе во коски, си качив притисок...цело време сум напната, под стрес, нерасположена...
Сакам да ве прашам кајганџии, дали се плашите од оваа пандемија која владее со светов?
Давајте идеи, совети како да се справиме со вознемиреноста од оваа состојба во која смртта е секаде околу нас?
Може ли да си даваме некоја подршка за полесно да се издржи, барем за нас што сме психички послаби?
:(:(:(

@chef_cook може ли да те замолам малку психичка подршка, малку да ни објасниш како се справуваш со болеста(мислам дека ти си болен, моментално, нели):)

Почнете од тоа што ќе се одјавите од форумов
Рон, батали ја шалата на страна, луѓето се навистина успаничени и мислам дека ни треба поред сите мерки на претпазливост и малку форумска подршка, колегијална...Дали знаеш ти колку млади мајки има што плачат секој ден од страв?

Стравот е есенцијална функција на човекот со цел да го одржи организмот во живот.
Неопходно е да прифатиш дека има проблем, да ја осознаеш и разбереш ситуацијата.
АМА, не треба да дозволиш ситуацијата да те раководи тебе т.е. та останеш парализиран од паника.
Импровизирај. Адаптирај. Надмини.
Реално, има проблем. Реално проблемот е голем.
И реално, решението е да се остане дома, и да се оддржува карантинот.
Апсолутно не е време за "вирусот не ми може ништо, ќе се шетам".
Toa a разилката измеѓу прифаќање на стравот и ќор идиотизам...

Рон, батали ја шалата на страна, луѓето се навистина успаничени и мислам дека ни треба поред сите мерки на претпазливост и малку форумска подршка, колегијална...Дали знаеш ти колку млади мајки има што плачат секој ден од страв?

Само млади мајки плачат? Стари пензионери не плачат? Како не ве мрзи цел ден да везете и живеете у масовна хистерија и да му го дигате притисокот на човека?

@chef_cook може ли да те замолам малку психичка подршка, малку да ни објасниш како се справуваш со болеста(мислам дека ти си болен, моментално, нели):)
Јас бев спремен и очекував да бидам инфициран. Со оглед на тоа што комуницирам со многу странци.
Седевме и пиевме пиво со колегата,и се заебававме на сметка на вирусот.
По два дена,ми дојде полиција,со брза помош дома,да ми прават тест,бидејки пријателот бил позитивен.
20200320_233217.jpg
Среќа јас два дена не искачав дома дека ептен се здрвивме,а и плус настинат бев,и ми се влоши состојбата,осеќав ко срча да ми бутнале под кожа на врат.Мислев дека е од настинка.Но нејсе.Ми направоја тест,и ме хоспитализираа.

Рентген на плуќа и полна и полна дијагностика.Назначување терапија и болнички живот понатаму. ))))
1568863190_0_0_720_1280_1440x900_80_0_1_03148bbcbc24e6f4189a1b7a1bc9d115.jpg
Психички сум добар,затоа што не сум со сите.
Башка,овде не се крева многу паника.
така да..
Само се нервирам за кај нас..

Само млади мајки плачат? Стари пензионери не плачат? Како не ве мрзи цел ден да везете и живеете у масовна хистерија и да му го дигате притисокот на човека?
Бидејќи ако стравот не е врежан во сечија глава, пропаѓа карантинот. Луѓе што не се плашат, стануваат непромислени.
И тоа е општо. Тој кежуел пристап на ситуација е целосно погрешен. Затоа многу од тие адреналински зависници и тн daredevils идат во ран гроб.

Тоа е единствен начин да се почуствуваат живи.

Кажи им на мајките дека има едно растение, го викаат коноп.
Во него има една состојка која се вика "гајле ми е". Секогаш кога им е тешко, нека земат 2-3 дима и ќе видиш како одма подруги се.

многу ми е смешно ова мене,ко со нервен гас да нападнале,па со скафандери,ракавици,маски.

Човече, каде живееш ти??
Јас не сум пензионер, работам во здравство и ја пратам цела ситуација, ја знам состојбата, бројноста и квалитетот на кадарот а за издржливоста нејќам ни да помислам, страв ми е!
Кога цел свет се соочува со радикални трансформации, со црни сценарија, кога цело човештво се обидува да го реши проблемот со пандемијава суспендирајќи ги нормалните норми на живеење кои ги знаеме со нови методи на забрани, закани, изолациции, рестрикции, препораки...Ти ми велиш дека ние живееме во хистерија, ти го креваме притисокот...Рон,каде живееш:facepalm:
Дали сме сите толку зрели и способни да се носиме со оваа несигурност и страв, со овој колапс на цело општество, да се преживеат така лабаво овие грозни сценарија????:(

Можеби јас се плашам од иднината, признавам.

Нервен гас те убива со милиграми во воздух. Ова ќе те убие нанограм- една честица е доволна да ти сјебе матер.

Јас бев спремен и очекував да бидам инфициран. Со оглед на тоа што комуницирам со многу странци.
Седевме и пиевме пиво со колегата,и се заебававме на сметка на вирусот.
По два дена,ми дојде полиција,со брза помош дома,да ми прават тест,бидејки пријателот бил позитивен.
Прегледај го приврзокот 239508
Среќа јас два дена не искачав дома дека ептен се здрвивме,а и плус настинат бев,и ми се влоши состојбата,осеќав ко срча да ми бутнале под кожа на врат.Мислев дека е од настинка.Но нејсе.Ми направоја тест,и ме хоспитализираа.

Рентген на плуќа и полна и полна дијагностика.Назначување терапија и болнички живот понатаму. ))))
Прегледај го приврзокот 239509
Психички сум добар,затоа што не сум со сите.
Башка,овде не се крева многу паника.
така да..
Само се нервирам за кај нас..
Мило ми е што си психички добар..ти посакувам брзо, најбрзо оздравување:)(y)
Температура имаше ли и колку време ти траеа болките во грло, ти олеснува ли нешто употребата на лекарствата што ти ги даваа?

Naidov na nogu intersen tekst. Poto nema opcija za share samo ke go kopiram:

Dosao sam kao glasnik,
Da vas zaustavim! Da vas opametim, da vam probudim svijest. Požari vas nisu zaustavili, poplave vas nisu zaustavile, zemljotresi vas nisu zaustavili! Zivjeli ste brzo, takmicili ste se u svemu! U novcu, u poslu, u velicini kuca, dubini djepa, ljepoti, modi, oholosti, a srca su vam se polako ledila! Zaboravili ste kako zvuci cvrkut ptica, zaboravili ste na zvuk žubora rijeke, na svoje najmilije, na bogatstvo porodice i zdravlja. Nista vas nije moglo zaustaviti!
Cujete li sada kako tišina progovara? Cujete li cvrkut ptica na pustim ulicama gradova. Pogledajte u nebo, avioni ne lete, ali cete vidjeti zvijezde, vidjet cete beskrajno cisto nebo koje nam jasno salje poruku. Naucit cete sta znaci kada tisina progovori. Otvorit cete vec odavno zatvorene oci, dok pusto gledate kroz prozore vasih skupocjenih apartmana. Pozeljet cete udahnuti ljepotu ove tisine, bez silnih zvukova automobila, pomahnitalih ljudi koji kao bez glave trce da obave u danu sve obaveze a nikog osim sebe ne vide, brzine zivota, zivota brze hrane, tehnologije...Nemojte se bojati, ja vam nisam neprijatelj, tu sam da vas upozorim, da prebrzo zivite, da ste odgovorni za polako nestajanje i smrt planete, ne, nisam to ja-to ste vi. Sve je u vasim rukama. Imate li sada vremena, kada ste zatvoreni u svojim kucama da pogledate u nebo i shvatite da ima neko gore iznad ko vas posmatra? Imate li vremena da probudite svijest razmisljajuci zatvoreni u 4 zida dok gledate kako vas sunce poziva vani a vi ste zarobljeni u ovoj agoniji? Koliko ste puta pomislili na vaznost zdravlja, i u cemu se krije pravo bogatstvo? Koliko puta ste pomislili na najgori moguci scenario? Strah je sada u vama... Panika! Cijeli svijet je u panici a do prije nekoliko dana ste trcali po prepunim shoping centrima, a sada je sve pusto... Ne vidite me!
A tu sam! Iza svakog ugla planete, posmatram vas i cekam... Cekam svoj trenutak odlaska onoga trena kada budem siguran da ste naucili lekciju.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom