1001 Albums Generator

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.634
Поени од реакции
38.992
1744907639953.png

67. Spiderland - Slint (1991)
Ова беше многу топло-ладно албум. Имаше моменти кои ми се допаднаа, имаше и нешта што ме вадеа од такт. Затоа не знам како да го оценам. Многу ми беше бучен, од тоа што ме нервираше. Можеби требало малку да го стишат зашто се слуша тука дека албумов пумпа со адреналин и тестостерон и му недостасува смиреност. Од друга страна, интересно ми беше што доста експериментирале со структурата на песните а си играат и со хармонијата која е чудна, нестандардна и звучи како да дистонираат (а веројатно тоа го прават намерно). Некоја средна 2,5/5 би му дал, ама Slint се уште еден пример дека повеќе ги сакам британските рок бендови од американските.

P.S. Еве сега читам за албумот - неколку месеци по издавањето заради менталното здравје на еден од членовите бендот се распаѓа. Албумот во САД доживеал фијаско, но по нивното распаѓање, наредните години продажбата во Велика Британија се повеќе се зголемувала, па албумот доживеал еден огромен култ следбеници и заради тоа се смета како манифест или предвесник на инди / алтернативниот рок во Велика Британија. Затоа е толку значаен и затоа е на листата.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.634
Поени од реакции
38.992
1744997781247.png

68. Superfly - Curtis Mayfield (1972)
Во ден кога ми се паѓаат Queen и ова, нормално е да очекувам ова да е полошиот албум. А испадна обратно. Вториот саундтрак до сега генериран, овојпат за истоимениот филм, се смета за еден од класиците во соул и фанк музиката на 70-тите. Музиката е uplifting и толку diverse низ целиот албум, а исто така и како и претходниот саундтрак - делува доста „филмски“. Филмот, исто така, го немам гледано и овојпат не верувам дека ќе го гледам, ама факт е дека албумов ми се допадна. 3,5/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.634
Поени од реакции
38.992
1745084671035.png

69. American Idiot - Green Day (2004)
Еден култен албум од новиот милениум кој остави неизбришлив белег на светската музичка сцена. Албум на кој (речиси) сите песни ги знам, но прв пат го преслушувам како една целина и признавам - звучи совршено! Не сум многу фан на панк музиката, ама на American Idiot сум. Тука се American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Holiday, Wake Me Up When September Ends... Неверојатен албум!

Го слушав на пат од работа кон дома и само што се прибрав, на MTV:
20250419_180137.jpg
Boulevard of Broken Dreams

Денов беше перфектен, ми подари две чисти петки! 5/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.634
Поени од реакции
38.992
1745175070938.png

70. Ágætis Byrjun - Sigur Rós (1999)
Истиот албум кој вчера ни се падна во групата, денес го добивам во индивидуалниот предизвик. Не знам што би додал:
Магично! Имаше еден коментар под албумот кој парафразирано звучеше:

„Вака ќе звучеше северната светлина (Аурора Бореалис) да можеше да прави музика!“

Подобар опис за оваа перфектна комбинација на звуци која изгледа како да е излезена од рајот или како да е свирена со инструменти на кои свиреле боговите, мислам дека не може да се напише! Ако нешто може да предизвика оргазам кај ушите - тоа е дефинитивно ова! Се ова кажано, и покрај тоа што на овој албум ги нема моите две омилени песни на Sigur Rós: Brennisteinn и Hoppípolla. Овој ethereal, тивок и смирувачки звук е инспириран од сосема поинакви жанрови, кои се тотална спротивност на овој звук од соништата, а сепак успеал да звучи вака. Знам дека ова не е музика која ќе им се допадне на повеќето тука, што би рекол @Io Sono Interista - мора да напоменам дека е hate it or love it :P , но за мене е не само едно од најдобрите нешта преслушани во предизвиков, туку и едно од најдобрите нешта преслушани во животов, воопшто! :cuc:

5+/5

P.S. Ова е едно од мал милион нешта заради кои би сакал да живеам на Исланд и и завидувам на @Artemisia Vulgaris :mad:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.634
Поени од реакции
38.992
1745271309165.png

71. Fragile - Yes (1971)
Ова го преслушав утрово додека одев на работа, и знам дека ми беше ОК во тој момент, но... Сега да ме убиеш не може да ми текне ни на секунда од албумов. Значи ОК, ама тотално forgettable.
2,5/5

А, да, откако ја пуштив по втор пат сега, ми текнува на Roundabout. Остатокот избледе, стана проѕирен.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.634
Поени од реакции
38.992
1745361208267.png

72. Basket of Light - Pentangle (1969)
Генераторот за ова вика „фолк рок“. Каков црн рок, овде ни р од рок нема. Ова беше ко некоја средновековна секуларна (фолк) музика, ко таа од Game of Thrones, и преку стиховите раскажува цели приказни. Имавме во KSC еднаш една тема за Bardcore - тоа е cover на популарна современа музика со средновековни инструменти и аранжмани. Е па ова баш на тоа ме потсети. Лично, албумов би го оценил со 2/5, ама само за оригиналноста, зашто прв пат слушам нешто слично (ама цел албум со ваква музика) една оценка плус од мене, па така ова ќе добие 3/5. Веројатно ќе ми остане во сеќавање баш заради оригиналноста, ама не по тоа дека ми се допаднал.

Kajgana Shop

На врв Bottom