Се сеќавам дедо ми стануваш во 6.00 млеко да купи макс 1 литро ако има среќа. За доручек леб, млеко и шеќер -попара јадев. Не споредувај Грција од 1980 тоа беше село ништо немаше...Јадран ист случај за Бугарија да незборам жива језа денешна Северна Кореа. Албанија егзотична земја од ранкот на Бурунди и Гвинеа Бисао.И сега се иде на одмор не велам не. Но се иде еднаш скромно фамилијарно, најблиску за да се поминат десет дена на море. Некои и фамилии не одат, само да има децата да отидат до Охрид. Зборам за време во кое 20 дена се одеше на Јадран фамилијарно и организации на деца по два одмори, две деца тоа ти се четири плаќање. Оди денес тоа овозможи го на децата, мислам дека тоа денес е невозможно. А платите тогаш и денес се исти, само вредноста е различна.
Имаше поинаков платежен систем, се беше преку фирма, на рати.
И пред 20 години беше независна Република Македонија. Пред 10 години само што заврши војната, не мора точно да се држиме за десет нелиЗа кое време поточно се прави муабет за пред 10 години или времето на Југославија ? Моите ни од тоа ни од тоа не се фалат премногу, така да би рекол дека се е релативно.. има некои што уште плачат и се сеќаваат на таа Југославија како оделе по незнам колку пати на одмор а некои памтат и како никогаш не отишле ни тогаш на одмор и дома живееле во скромни услови кога децата ни сок не виделе како што треба, чекаат нешто од гостите што дошле ако остане да се напијат.. а надвор од тогашната територија на Македонија испаднале само неколку пати на шопинг во Бугарија/Турција/Италија и ништо повеќе.
Сега може е малце по-сурово време, време на капитализам.. али тој што ќе се снајде го бива и сега ќе му биде убаво. Инаку неможеме многу да споредуваме тогаш и сега зошто порано луѓето биле многу по-скромни и се радувале на многу помали работи.. денешнава младина ништо не и е доволно а секој ден по кафичи/дискотеки, со коли/мотори, телефони од 500 евра итн..
Значи имало пилешко за 1,5 евра и јунеско за 3 евра само ти требале врски да го најдеш. Моите оде во Србија да купуваат месо. Цело прасе и го касапевме дома. Јас си играв со месото посебно со внатрешните органи па ме караа.Цената на месото во 1980 година изнесувала 138 динари за килограм јунешко без коска или околу 9 германски марки, а 126 динари за килограм свинско. Поради реакциите од населението за скапотијата, СИС на Југославија, односно тогашната федерална влада кон крајот на годината донела одлука за намалување на цените па, на пример, јунешкото е спуштено на 120 динари за килограм, а пилешкото на 56 динари. Меѓутоа, по само неколку дена месарниците останале без месо, бидејќи кланиците едноставно не сакале да доставуваат по намалени цени. Така што граѓаните можеле да уживаат во поевтиното месо, се разбира, доколку најдат да го купат, појава која често беше присутна во СФРЈ.
Тоа беше во времето на Анте Марковиќ, редици за млеко и прашок за перење кажува мајка ми. Имало криза уште рано наутро во ред и со врски за нас како деца да има што да пиеме.Се сеќавам дедо ми стануваш во 6.00 млеко да купи макс 1 литро ако има среќа. За доручек леб, млеко и шеќер -попара јадев. Не споредувај Грција од 1980 тоа беше село ништо немаше...Јадран ист случај за Бугарија да незборам жива језа денешна Северна Кореа. Албанија егзотична земја од ранкот на Бурунди и Гвинеа Бисао.
1. Цигарите намерно ги качија пред некоја година,не од што имаше реална потреба,туку да има ефект на намалување на пушењето,за мене оправдано,иако сум пушач,ама цигарите треба и уште поскапи да се.Пред десет години родео меко беа 28 денари а бос лајт околу 32 денари
Со другарите пивеме 4 скопски за 100 денари сеа две за тие пари земаш
Моите земаја по 25 000 + денари плата а сега се на пола
За викенди со 300 денари излегвевме и карате се праевме
Во Улцињ сум бил во едно извидничко одмаралиште. Освен плажа и песок ништо немаше. Во бунгалов мал бев иако повеќе беа во шатори војнички нареди еден до друг. Во Грција со моите моите одевме со приколка и шатор во капм. Полни со јадење од Македонија. Имаше одмори долги ама крајно скроми. Инаку пред 5 години прв пат бев на одмор во хотел со базен. Кој денес оди така како тогаш на одмор никој сега одморите во однос на тие се екстра луксузни. Авион до Турција тогаш 95% од народот немаше видено авион. Авион беше само за функционери и директори.Тоа беше во времето на Анте Марковиќ, редици за млеко и прашок за перење кажува мајка ми. Имало криза уште рано наутро во ред и со врски за нас како деца да има што да пиеме.
Бугарија со 100 лева земаш цел бутик и си го носиш дома, продавачката кусур ти враќа. Албанија уште ровови закопуваше, незнае кој век е. Хрците во 90те почнаа да се развиваат, а Јадранот од секогаш предничел во туризам. Улцин плажи километарски, Бечичи, Будва...Хрватска убавини.
Чекај сеа малу ти сакаш да ми кажиш дека исто беше пред десет години како сега ?1. Цигарите намерно ги качија пред некоја година,не од што имаше реална потреба,туку да има ефект на намалување на пушењето,за мене оправдано,иако сум пушач,ама цигарите треба и уште поскапи да се.
2. Сега за 100-тка 3 скопски земаш не две,покачувањето се должи пред се поради повисоката цена на јачменот,пченицата и др-те житарици и тоа на глобална сцена.
3. /
4. Пијачките по кафиќите се поскапи да, алкохолот е акцизна роба,исто како и цигарите тоа е луксуз и треба да е,а не децата од млеко одма да се префрлаат на водки и коњаци..оправдувам,иако не ги оправдувам екстра профитите на кафулињата со надуваните цени,ама кој сака ќе плати.
Не му обрнувај внимание на цитро, научно докажано е дека тој е од некој паралелен универзум спротивен на нашиов.Чекај сеа малу ти сакаш да ми кажиш дека исто беше пред десет години како сега ?
Да си прашам, ти твои пари трошиш или туѓи?1. Цигарите намерно ги качија пред некоја година,не од што имаше реална потреба,туку да има ефект на намалување на пушењето,за мене оправдано,иако сум пушач,ама цигарите треба и уште поскапи да се.
2. Сега за 100-тка 3 скопски земаш не две,покачувањето се должи пред се поради повисоката цена на јачменот,пченицата и др-те житарици и тоа на глобална сцена.
3. /
4. Пијачките по кафиќите се поскапи да, алкохолот е акцизна роба,исто како и цигарите тоа е луксуз и треба да е,а не децата од млеко одма да се префрлаат на водки и коњаци..оправдувам,иако не ги оправдувам екстра профитите на кафулињата со надуваните цени,ама кој сака ќе плати.
- ова баш незнамМи кажувале моите порано ќе седеле со гости и ќе им текнело ај утре да идеме до Германија или сл. и немаат гајле, црвениот пасош и фурај, а за пари ич не му ја мислеле... Коа ми кажуваат за тоа време си викам WTF кај живеам и како живеам сега
јас со мојте мали деца во Титово време одев во Црна гора,Кажи Гего на одмор по колку пати одевме. Два пати со деца и тоа надвор од границите и еднаш со твоите, цело лето на море. И речиси преку еден викенд на планина во хотели на фирмата. Задолжително и тоа од самата фабрика, да си ги исчистат плуќите. Е тоа беше живот
А сега недај боже да споменеш дека идеш на одмор, тоа е луксуз!
Онака ме чуди ..... Може да му соли памет на некој што не знае како беше пред 10 години. Еве на пример јас пред десет години полнев 18 -ка и многу убаво знам со колку пари излегував како тинејџер и како си поминував , колку плата земаја моите и колку можевме тогаш да си дозволиме а колку можеме сега . Сега животот е повеќе како борба за егзистенција а луксузот речиси и никој не може да си го дозволи. Под луксуз мислев за нормални работи во едно цивилизирано општество - одмори,шопинг....Не му обрнувај внимание на цитро, научно докажано е дека тој е од некој паралелен универзум спротивен на нашиов.
тие што прават „растур“- каде работат не кажаЗатоа сега се прави растур летно време Грција а и Турција/Бугарија на одмор, а да не заборавиме и стандард шопинг во Солун. Факт е дека порано било поефтино но цените на прехрамбените производи, транспортот, нафта итн глобално се пораснати.