1:16 Мahindra CJ4 - рачно правена макета

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Zocc, фала на понудата за делови, ако треба нешто ќе те контактирам (y) Досега на другите макети само тркалата не се правени од мене :D Чекам тема за моделите на склопување :)

Инаку, овие ги правам за мене и не планирам да профитирам од нив. Можеби е добра можност да понудам некоја макета затоа што моментално моделите кои ги имам дома не ги прави ниту еден diecast произведувач (затоа и ги почнав на прво место).Никогаш не се знае...

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Преминот од кабината кон хаубата и крилата е готов. Се` е вклопено супер, и кабината стана покрута и делува сигурно во рака :)

Овде се гледаат и страничните делови од кои продолжуваат крилата

Ако оди се по планот, утре би требало да ја направам маската за конечно да заличи на Јеер. Крилата и хаубата се лесни во споредба со работата до сега.

:D

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
JeepMkd многу добро изработено ептен наликува на оригиналот. Како ги направи шарките на вратите?

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Zocc, фала на понудата за делови, ако треба нешто ќе те контактирам (y) Досега на другите макети само тркалата не се правени од мене :D Чекам тема за моделите на склопување :)

Инаку, овие ги правам за мене и не планирам да профитирам од нив. Можеби е добра можност да понудам некоја макета затоа што моментално моделите кои ги имам дома не ги прави ниту еден diecast произведувач (затоа и ги почнав на прво место).Никогаш не се знае...
Секоја чест, само напред, едвај чекам да го завршиш џипот, да видиме како ке изгледа финално.

А камионите ми стигнаа денеска и побудалев, секоја макета има од прилика 300+ дела. Нема да биде така едноставно склопувањето како што си мислев, а башка што треба да го фарбам секое делче. Јеби га :tapp:

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
JeepMkd многу добро изработено ептен наликува на оригиналот. Како ги направи шарките на вратите?
sajSiGa, ја имам само оваа слика кога ги правев шарките на Вранглерот. Ќе пуштиш еден подолг дел кој го виткаш и во него лепиш жица. Исто е и за другиот дел само што го оставаш празен за да влези жицата во него.

Zocc, имам склопено Миг21 од Ревел, само некако не уживам во тоа и не ме привлече да продолжам со нив. Премногу верзии и ситници за кои немам време да ги проучам и детално да завлезам во нив. За разлика од Willys/Jeep кои добро ги поднаучив...

Некоја слика од денес... ги завршив крилата

и едната половина од хаубата. Вака е правена и оригиналната на сите СЈ џипови до 1966 година заклучно со СЈ3В моделот.

Утре ќе ја направам другата страна и ќе пробам да ја втиснам линијата која се наоѓа на средина на страничниот дел.

Член од
18 јули 2010
Мислења
278
Поени од реакции
177
Може ли да напишеш каков лим и лепило користиш и од каде ги набавуваш, цена и сл.
И како ги направи ребрата на подот на багажникот. Се повеќе ми иде и јас да си направем една макета на кадетот.

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Материјалот е алуминиум, а го имам сигурно десетина години. Од каде го има набавено татко ми немам поим... Може да се лепе со супер лепак, двокомпонентен или неостик. Ребрата требаше да ги штанцам, ама не ми успеа обидот со калапите... Па наместо тоа лепени се едно по едно. МНОГУ работа е да ги погодиш сите исти, да ги исечиш без да ги искривиш (за да лепат добро) и на крајот наместо реброто ќе си ги залепиш прстите :D

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
sajSiGa, ја имам само оваа слика кога ги правев шарките на Вранглерот. Ќе пуштиш еден подолг дел кој го виткаш и во него лепиш жица. Исто е и за другиот дел само што го оставаш празен за да влези жицата во него.
Ахаа добро сватив, интересно. На крајот ги лепиш со двокомпонентен лепак така ?

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Напредувам полека, ја завршив хаубата и ја направив шарката. Како за прв пат, излезе подобро отколку што очекував. Можеби понатаму ќе ја сменам.

Ова значи дека дефинитивно ќе го правам и моторот :)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Напредувам полека, ја завршив хаубата и ја направив шарката. Како за прв пат, излезе подобро отколку што очекував. Можеби понатаму ќе ја сменам.

Ова значи дека дефинитивно ќе го правам и моторот :)
Браво многу профи изведено, а и без мотор нема да биде комплетен, од секогаш сум мразел кога ке купам некој модел и не му се гледа моторот. :mad:

А за авионите, ич не ме влечат, претежно коли правам, ова со камиониве ми е ново и многу заразно. Денес цел ден работам на Man 460 TGA XXL и од што има ненормално многу детали и делчиња ме боли глава. :tapp: Ај ке направам тема овде да го видиш.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Браво многу профи изведено, а и без мотор нема да биде комплетен, од секогаш сум мразел кога ке купам некој модел и не му се гледа моторот. :mad:

А за авионите, ич не ме влечат, претежно коли правам, ова со камиониве ми е ново и многу заразно. Денес цел ден работам на Man 460 TGA XXL и од што има ненормално многу детали и делчиња ме боли глава. :tapp: Ај ке направам тема овде да го видиш.
Треба да спомнам да ставиш слики или не? :D

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Го направив и најбитниот дел, препознатливата Јеер маска.
Дијаметарот на отворите (за фаровите и жмигавците) е неколку милиметри помал затоа што ќе треба розетните да се лепат, затоа можеби малку чудно изгледа кога се гледа од напред.

Исто така ги направив и задните браници (bumperettes)

Од оваа слика се гледа профилот на хаубата, предниот дел кој налегнува на маската е потесен од делот каде што е шарката.

и еден поглед со тркала кои за жал се премали и изгледаат како 14"

*не е ништо фиксирано и од овие слики и да изгледа дека нешто е накриво, не е како ќе изгледа финално :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Ауу прекрасно, како ги направи толку перфектно отворите за светлата? Со чук и цефка ?

П

Пепси_

Гостин
Браво ! Честитки за работата и големиот труд ептен брзо работиш а е одлично изработено.

Kajgana Shop

На врв Bottom