0.99(9) = 1 !!

• Креатор на темата Креатор на темата Viktoranius
  • Време на започнување Време на започнување
Оти бе на scientific calculator 0.333333 x 3, не ми го заокружва на 1 ? Оти 0.33333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333 не го заокружва туку само 0.3(3) ?

Математика > Чоечко резонирање.Значи чоечката логика греши и има пропусти а математиката не.Или ја разбираш математиката или преглуп си да ја разбериш,крај,готово.

Извини, некои работи постојат само во математика. Значи само таму.
Прост пример, го учевме во 6 кога учевме за множеството цели броеви.
Во автобус имаш 9 души. На следната станица се качиле 3, а излегле 13 души. Значи во автобусот имаш -1 човек. Ај дај објасни ми ти мене, пошо гледам дека ние останативе смртници сме многу глупи, како изгледат -1 човек?

Во автобус имаш 9 души. На следната станица се качиле 3, а излегле 13 души. Значи во автобусот имаш -1 човек. Ај дај објасни ми ти мене, пошо гледам дека ние останативе смртници сме многу глупи, како изгледат -1 човек?
-1 човек а? Хм. Тебе Коста Бургов да не ти предава математика?
Поглуп пример од овој здравје.

И возачот излегол xD

На дрвото имало 10 птици. Ловецот пукнал и погодил 2 птици. Колку има на дрвото после пшукањето:?

-1 човек а? Хм. Тебе Коста Бургов да не ти предава математика?
Поглуп пример од овој здравје.

Занемари го примерот, поентата е битна.
Математички,0,(9)=1.
Логички, не.

Споредбата ти е никаква.Тука се работи за 0.9 во период,бројот не застанва нигде,нема минус ништо ни 13 ни 9 ни 200.

Претставувањето на децималите во период е пропуст е на декадниот систем,т.е бројот 1/3(една третина)неможи убо да се претстави со декаден броен систем.

Така да не сум ни бессмртен,ни Ајнштајн туку ти неможиш да си претставиш за шо се работи во случајот.

Споредбата ти е никаква.Тука се работи за 0.9 во период,бројот не застанва нигде,нема минус ништо ни 13 ни 9 ни 200.

Претставувањето на децималите во период е пропуст е на декадниот систем,т.е бројот 1/3(една третина)неможи убо да се претстави со декаден броен систем.

Извини, изгледа не ме сфати. Целта ми беше да ти кажам дека некои работи во математиката, се незамисливи во реалниот живот, знајш, животот во кој живееме. За мене е незамисливо 0,(9)=1, исто како што ми е незамисливо да постои-1 човек.
Значит сепак имат пропуст во математиката, а не во мозокот на човекот, нели? :smir:

Извини, изгледа не ме сфати. Целта ми беше да ти кажам дека некои работи во математиката, се незамисливи во реалниот живот, знајш, животот во кој живееме. За мене е незамисливо 0,(9)=1, исто како што ми е незамисливо да постои-1 човек.
Значит сепак имат пропуст во математиката, а не во мозокот на човекот, нели? :smir:

Баш тука има пропуст во твојата логика можност за разбирање.Во математиката ама никако неможи да има пропуст.

Математиката е најегзактна наука и кај неа нема грешење.Од математиката зависат милиони работи и прашања на живот или смрт.

Баш тука има пропуст во твојата логика можност за разбирање.Во математиката ама никако неможи да има пропуст.

Математиката е најегзактна наука и кај неа нема грешење.Од математиката зависат милиони работи и прашања на живот или смрт.

Океј де, ако има пропуст во мојата логика, кажи ми по твојата логика како би изгледал -1 човек?

Некој имаше на минатите страни напишано, и тотално се согласвам со него: Ако НАСА го заокружи 0,(9) на 1, објектот никогаш нема да стигне на саканата дестинација. :)

Можеби -1 човек не постои, ама затоа постојат мал милион негативни вредности кои се замисливи во реалноста. :)
0(9) е близу кец, ама никогаш не достигнува вредност од кец. Нема никакви пропусти во декадниот систем, туку има пропуст во вашата математика.

Можеби -1 човек не постои, ама затоа постојат мал милион негативни вредности кои се замисливи во реалноста. :)
0(9) е близу кец, ама никогаш не достигнува вредност од кец. Нема никакви пропусти во декадниот систем, туку има пропуст во вашата математика.

Теоретски е кец, исто како шо 9,(9) теоретски е 10. Докажано.
Во реалноста, малце не држит вода то. :)

0/0=4
0/0=4-4/2-2=(2+2)(2-2)/2-2=4

/=дробна црта

Ова точно е? Ебати науката:pos2:

Океј де, ако има пропуст во мојата логика, кажи ми по твојата логика како би изгледал -1 човек?

Некој имаше на минатите страни напишано, и тотално се согласвам со него: Ако НАСА го заокружи 0,(9) на 1, објектот никогаш нема да стигне на саканата дестинација. :)

Ќе ти кажам на профил или приватно во скоро време.

А да ми го докажеш ова со бројќи дека е така?
После тоа ја ќе ти докажам дека не е. : )

Ајде пак. Претварање на периодични броеви во дропка, прво полугодие, прва година, втора смена.

0,(9)=1

x=0,(9) / *10
10x=9.(9)
- x (x=0,(9))
9x=9
x=1

Или со 9.(9)
9.(9)=10
x=9.(9) /*10
10x=99.(9)
- x (x=9.(9))
9x=90