0.99(9) = 1 !!

vavio

Дипломиран Идиот
Член од
23 февруари 2008
Мислења
71
Поени од реакции
6
се гледа колку знаеш математика...
Во математиката НЕМА делење со 0...не постои израз што се дели со 0, и при делење се триноми, бинимои, секогаш се бара дефинициона област, која не треба да биде еднаква на 0
Не знам јас колку знам математика, немам учено виша математика но професорот по стручен предмет кај нас има спомнато дека во вишата математика х/0 е еднакво на бесконечност.
дури имаме и докажувано равенки со ова тврдење (во од 1ва година тетратката ми е доказо, ако успеам че го скенирам)

Бомбаш

Бомбаш Самоубиец
Член од
21 ноември 2009
Мислења
305
Поени од реакции
11
Не знам јас колку знам математика, немам учено виша математика но професорот по стручен предмет кај нас има спомнато дека во вишата математика х/0 е еднакво на бесконечност.
дури имаме и докажувано равенки со ова тврдење (во од 1ва година тетратката ми е доказо, ако успеам че го скенирам)
Незнам што те лажел професорот, но еве прашај некој што студира математика на ПМФ, или пак некој професор ако знаеш што предава во средно на пример во гимназија ќе ти каже дека нема делење со 0. кратко и јасно...

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Незнам што те лажел професорот, но еве прашај некој што студира математика на ПМФ, или пак некој професор ако знаеш што предава во средно на пример во гимназија ќе ти каже дека нема делење со 0. кратко и јасно...
http://en.wikipedia.org/wiki/Division_by_zero#In_elementary_arithmetic

I

Intex

Гостин
А грешка да не си случајно?
x/0 = бесконечност. Еве и ќе ти докажам:
10/1=10
10/0.1=100
10/0.01=1000
10/0.001=10000
Логично е 10/0 да е бесконечност. :smir:

krstenik

first things first
Член од
24 август 2009
Мислења
525
Поени од реакции
21
А друже ја на тебе обавезно ќе ти ја отстапам мојата стипендија ако ми објасниш како во твојата математика ти одземаш бесконечно од бесконечно? Кое од двете е ПОбесконечно???:toe::toe::toe:
Стипендијава од ФОН ти е?! хахаха
Да може да се одземаат бесконечности.
Еве прост пример, замисли си а бројна оска 4.999(9). Од неа одземи 1.999(9) .... и што ќе ти остане?!

______.________.________.
-------0--------3--1.(9)--4.(9)

тоа измеѓу ти е1.(9) Укапира сеа?!

Бомбаш

Бомбаш Самоубиец
Член од
21 ноември 2009
Мислења
305
Поени од реакции
11
So
, at least in elementary arithmetic, is said to be meaningless, or undefined.

10/1=10
10/0.1=100
10/0.01=1000
10/0.001=10000
ти да не не сваќаш случајно, НЕМА ДЕЛЕЊЕ СО 0

10/1=10
10/0.1=100
10/0.01=1000
10/0.001=10000
и уште нешто...
Bhaskara II tried to solve the problem by defining (in modern notation)
.[1] This definition makes some sense, as discussed below, but can lead to paradoxes if not treated carefully. :smir:

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
Јас не се мешам овдека бидејќи е многу збунувачки за мојот мозок.:kesa::kesa:

I

Intex

Гостин
So
, at least in elementary arithmetic, is said to be meaningless, or undefined.

ти да не не сваќаш случајно, НЕМА ДЕЛЕЊЕ СО 0

и уште нешто...
Bhaskara II tried to solve the problem by defining (in modern notation)
.[1] This definition makes some sense, as discussed below, but can lead to paradoxes if not treated carefully. :smir:
И шо сеа? Мислиш со цитати од википедија ќе ми попуваш? Да не мислиш википедија ја пишеле доктори на науќи? - Не бе. Се собрале неколку мали деца и пишеле шо ќе им текне. :pos2:
x/0=бесконечност. Ај ти докажи ми дека не е така, може?

Бомбаш

Бомбаш Самоубиец
Член од
21 ноември 2009
Мислења
305
Поени од реакции
11
ок, за овој проблем не сум стручен да ти одговорам за разлика од претходниот.
Можеби си во право можеби не, а јас ќе се обидам да го објаснам она што мене ми е логично:

6:2=3, и сега во обратен процес со множење 3*2=6
е сега ако има делење со 0 тука се проблемите:
6:0=x(некој број), па според погорниот пример следува: x*0=6

оттука и мојот заклучо, значи не постои број кој помножен со 0 дава 6. Ако сум грешка поправи ме. Значи да не дојде до недоразбирање и карање, ќе повторам за овој проблем не можам да ви објаснувам бидејќи за разлика од претходниот никој со 100% не може да каже дека е во право. Значи, така ме учеле во средно, така сум сватил и сега, и повели ако ми дадеш добри докази зошто да не прифатам дека 0=на бесконечност.
поздрав

I

Intex

Гостин
ок, за овој проблем не сум стручен да ти одговорам за разлика од претходниот.
Можеби си во право можеби не, а јас ќе се обидам да го објаснам она што мене ми е логично:

6:2=3, и сега во обратен процес со множење 3*2=6
е сега ако има делење со 0 тука се проблемите:
6:0=x(некој број), па според погорниот пример следува: x*0=6

оттука и мојот заклучо, значи не постои број кој помножен со 0 дава 6. Ако сум грешка поправи ме. Значи да не дојде до недоразбирање и карање, ќе повторам за овој проблем не можам да ви објаснувам бидејќи за разлика од претходниот никој со 100% не може да каже дека е во право. Значи, така ме учеле во средно, така сум сватил и сега, и повели ако ми дадеш добри докази зошто да не прифатам дека 0=на бесконечност.
поздрав
Постои број кој помножен со 0 ќе даде 6. Тој број е бесконечност. :)

Бомбаш

Бомбаш Самоубиец
Член од
21 ноември 2009
Мислења
305
Поени од реакции
11
e баш ми докажа :) :salut:
ајде нека се јави некој друг, да отвориме дискусија и за оваа тема...

Бомбаш

Бомбаш Самоубиец
Член од
21 ноември 2009
Мислења
305
Поени од реакции
11
x/0=бесконечност, бесконечност*0=x. Шо има да се докажува тука, ебаго?
значи
6:3=2 2*3=6
6:0=x x*0=6
4:0=x(бидејќи ти рече дека x=бесконечност) x*0=4
како е можно при делење со нула секогаш да се добива ист број т.е некој си број х кој ти го нарекуваш бесконечност, а при множење на тој број со 0 да се добиваат различни броеви...поправи ме ако сум грешка

Kajgana Shop

На врв Bottom