„Разновидноста“ на производите на пазарот...

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Само кажувам тоа што го гледам. :) Еве слики од Брисел од неодамна кога бев. Кога ќе влезеш во продавница да не знаеш што попрво да купиш. :ROFLMAO: Што све нема...
сонце, и јас истото го трубам овде - нооооооо, нема кој да разбере- имало се’- викаат од пиле млеко- работава е дал да плачиш ил да се смееш
само ајт.... ;) се’ ми е јасно

Veela

The One ;)
Член од
19 јули 2011
Мислења
45
Поени од реакции
35
Искрено не знам што не ти е јасно. Имаме една Нутела и уште 25 "чкартни" еурокрема. Тие 25 крема се трошат едно 20 пати, пред воопшто една пратка од Нутела да се потроши. И која е логиката Веро да донесе уште еден high-end производ, кога и тој што го имаат не се продава толку добро како овие "чкартниве"?

Јас баш се чудев кој курац донеле Evian у Веро, ама сеа сфатив....специјално за тебе ја пратиле изглеа.
Гледај од оваа страна - во странство каде каде им се поголеми платите па таму дури и економски скромно семејство може да си приушти да купува Нутела секој месец. Тука не секој купува Нутела, всушност многу мал е бројот, како што самиот кажа. И плус во странство Нутелата е како тука еден ‘чкарт’ еурокрем, или пак Најкот таму им е како тука патиките што се 1000 денари. Let’s face the reality… ;)

сонце, и јас истото го трубам овде - нооооооо, нема кој да разбере- имало се’- викаат од пиле млеко- работава е дал да плачиш ил да се смееш
само ајт.... ;) се’ ми е јасно
Е сега некој е задоволен некој не, некој сака разновидност и да експериментира, некој си сака сигурно и она што му е добро познато. :)
До вкус е работава, а во дискусиите за вкус нема правилно и неправилно. ;)
Како и да е, добро е за државата во секој аспект (почнувајќи од трговијата, завршувајќи со туризмот) да се има разновидност на пазарот. :)

I

Ivanovska

Гостин
А што ти да не сакаш топла вода да се продава по маркетиве? Тие се производите, нови да не сакаш да измислат?

Veela

The One ;)
Член од
19 јули 2011
Мислења
45
Поени од реакции
35
А што ти да не сакаш топла вода да се продава по маркетиве? Тие се производите, нови да не сакаш да измислат?
И по можност и да ми стават шампон и регенератор, само да се потурам јас и готово.
- фала богу не.

А не викам ни да измислат, туку ако во една Австрија - карикирам - има 70% од сведските производи, во Македонија дали едвај има 20%. А и на измислувањето крај не му е. Кога тогаш - пак нешто ново ќе искочи, само до Македонија дали ќе стигне - е тоа да се запрашаме. :)

Член од
12 декември 2010
Мислења
310
Поени од реакции
101
Не е само проблемот немање на светски производи во маркетиве.Проблемот е во тоа што и речиси сите брендови се фалсификуваат.Пример со кој сум се сретнал е милка чоколодата.Толку е хаос кај нас што речиси не се ни става во уста.Во Грција на пример кога ќе одам милката е сосема подруга т.е се гледа веднаш што е вистинска милка.

Немам проблем да платам 50 или 60 денари за чоколада.Но да платам и да јадам отпад.НЕ БЛАГОДАРАМ

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
доколку знаеш какви се“ не производи постојат- немаше да го напишеш ова
интересно би ми било газдата на СП да ми објасни зошто на рафт од 3 метри стојат само 3 врсти на супа, а на рафтот карши него 4 врсти прашоци за перење.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Пазарот ни е мал + мала платежна моќ на мнозинството потрошувачи = немање производи од странство познати ,а овде не би се продавале поради високата цена.И секој производител би побарал поголем пазар за влез во него ,а не пазар со ~2.000.000 жители со слаба платежна моќ и обично неедуцирани во поглед на здрава храна и состав на истата.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Пазарот ни е мал + мала платежна моќ на мнозинството потрошувачи = немање производи од странство познати ,а овде не би се продавале поради високата цена.И секој производител би побарал поголем пазар за влез во него ,а не пазар со ~2.000.000 жители со слаба платежна моќ и обично неедуцирани во поглед на здрава храна и состав на истата.
не е заложбата за топ светски имиња - како што наведе Mac- за француската вода, туку има милијарда други производи no-name со одличен квалитет - од Полска, државите од бивша СССР, па дури и Бугарија.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
не е заложбата за топ светски имиња - како што наведе Mac- за француската вода, туку има милијарда други производи no-name со одличен квалитет - од Полска, државите од бивша СССР, па дури и Бугарија.
Напишав и во првиот пост НЕЕДУЦИРАНОСТА за здрава храна и состав на истата.Можда згрешив требаше да дополнам општо непознаници за сите производи.

Оф топик:Мене не ми се бендиса на пр.во странство не можев да сретнам јогурт и паштети во маркети.Исто и некој леб сличен на нашиот,све некој сунѓер меки.Ама ај,среќа не живеам странство.+ Нашите домашни производи воопшто не се почитувани од маркетите (мислам на квалитетни п-води),а се форсирани третокласни странски производи(ефтино српско млеко,босанско радиоактивно млеко итн.).Ама странски се :tapp:

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Напишав и во првиот пост НЕЕДУЦИРАНОСТА за здрава храна и состав на истата.Можда згрешив требаше да дополнам општо непознаници за сите производи.

Оф топик:Мене не ми се бендиса на пр.во странство не можев да сретнам јогурт и паштети во маркети.Исто и некој леб сличен на нашиот,све некој сунѓер меки.Ама ај,среќа не живеам странство.+ Нашите домашни производи воопшто не се почитувани од маркетите (мислам на квалитетни п-води),а се форсирани третокласни странски производи(ефтино српско млеко,босанско радиоактивно млеко итн.).Ама странски се :tapp:
те разбирам за македонските производи - точно дека тие треба да предничат - нооооооо, постои едно големо но...доколку македонецот(зборувам за производителот) работи чесно , да не гледа да те заебе на секој можен начин
кажи ми што е со нашиот кечап? па тоа е срам невиден- прехрамбена боја и нишесте, мак.мајонез- купува ли воопшто некој? НЕ!!!! наш еурокрем- ЃОН, сокови,производите на Европа- порано да, но сега ...сега се жива мизерија им остана само името ....и да не набројувам- све е ЧКЉ класа-
--- надополнето: Aug 2, 2011 7:46 AM ---
Тој што никогаш не излегол од државата и не бил во еден супер маркет во Лондон или Виена нормално дека нема да има поим што се може да се купи таму, не се чуди.

Кај нас продуктите се најчесто од најдолниот чкљ квалитет ама тоа е тоа, на такви се луѓето навикнати а подобро никогаш не виделе.

Ако сакаш малку поздраво да се храниш на тенок лед си, нема што да се купи без разлика дали има пари или не.
колку си само во право(y)
......зеленчук во сапунот и горгонзола во сладоледот.... ееееее тоа ти е

http://kuharicazadjecu.blog.hr/2011/07/1629415286/povrce-u-sapunu-i-gorgonzola-u-sladoledu.html

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
[quote="Galeb, post: 4279584"]Пазарот ни е мал + мала платежна моќ на мнозинството потрошувачи = немање производи од странство познати ,а овде не би се продавале поради високата цена.И секој производител би побарал поголем пазар за влез во него ,а не пазар со ~2.000.000 жители со слаба платежна моќ и обично неедуцирани во поглед на здрава храна и состав на истата.[/quote]
читни го ова за Швајцарија-ги повлекла од продажба скапите производи

Švicarski trgovački lanac Coop poduzeo je zaista rijedak potez u branši koju se gotovo uvijek doživljava kroz profit: s polica su povukli čak 95 proizvoda koje su ocijenili preskupima zbog jakog franka!

Riječ je o proizvodima poput L’Oréalove linije Studio-Line, Nivee, proizvodima Uncle-Ben’s, čokoladicama Mars, Kinder, Ferrero, jogurtima Danone i Actimel... :pos:

http://danas.net.hr/novac/page/2011/08/15/0295006.html

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
за такви со „слаба платежна моќ„ постојат маркети и во најбогатите земји- кои се дааалеку поефтини и поснабдени од нашите тинекс ,веро и СП
каде се кај нас овие ефтинаживе ?:mad:

Aldi - Germany - www.aldi.de
Colruyt - Belgium - www.colruyt.be
Kwik Save - UK - www.kwiksave.co.uk
Leader Price - France - www.leader-price-int.com
Netto - Denmark - www.netto.dk
Plus - Germany - www.plus.de
Penny - Germany - www.penny.de
па и Lidl, Asda, Tesco, Somerfild, Sainsbury's, Iceland., Spar, Auchan, 7-eleven, Familia...

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
даааааааааалеку поефтини и поразновидни производи него овие кои ги има во МК
отвори и погледај го каталогот од 22 декември до 8 јануари 2012:)
http://www.murmanmarket.ru/gallery/#/content/OK/
--- надополнето: 3 јануари 2012 во 22:19 ---
мала помош ;)
100.00 Рубли се 2.40 Евра. е па сега видете

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
даааааааааалеку поефтини и поразновидни производи него овие кои ги има во МК
отвори и погледај го каталогот од 22 декември до 8 јануари 2012:)
http://www.murmanmarket.ru/gallery/#/content/OK/
--- надополнето: 3 јануари 2012 во 22:19 ---
мала помош ;)
100.00 Рубли се 2.40 Евра. е па сега видете
Мислев на лакомштијата на маркетите ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom