„Крцкање“ на коски

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
нема врска тоа е само истиснување на воздухот од зглобовите или нешто слично..

слободно пукај ич онај да не те боли :P ќеф си е:)
Како тоа воздух влегува помегу коските? :/
Од кај тоа воздух таму? :/

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
јас крцкам врат, прсти лакти нозе... неколку децении и никакви проблеми немам, а ко ќе остарам и така планирам да му го загорчувам животот на внуци и децата - ќе глумам алцхајмер... ќе истурам супа по себе.... ќе се инаетам за секоја ситница, ќе излезам без да им кажам и ќе лутам со сати..... тоа е убавината на староста можеш да се зафркаваш и никој ништо не ти може така да се надевам дека на старост ќе ми се тресат рацете а ќе си пијам вино на новиот кауч, кафе над новиот тепих, сок од боровинка над алишта спремени за пеглање...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Во тајландска масажа сакам да ме искрцка некоја :icon_lol:.

Инаку пожелно е коските пршлените рскавците кои се надвор од своето место да се искрцкаат и вратат во рамнотежа со животната енергија која што поминува низ телото.

Член од
26 февруари 2012
Мислења
38
Поени од реакции
17
ако ги крцкаш прстите коа ќе остариш ќе ти се тресат рацете..
као прво ги крцкаш прстите не рацете така да неможе да ти се тресат рацете туку само прстите :icon_lol:
и ко второ и да ти се тресат голема работа и онака за некое време ќе умреш :ROFLMAO:

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
има нешто азот или слично не сум сигурен точно знам дека нема се тресат :)

С

Само Човек

Гостин
нема везе тресењето и крцкањето,така што слободно крцкајте

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Воздухот навлегува како резултат на намален притисок во капсулата на зглобот. Тоа се случува кога ги истегнуваме рацете, нозете, или било кое место каде се наоѓаат зглобови. Истегнувањето значи издолжување на лигаментите. Со самото истегнување притисокот во капсулата опаѓа и во неа навлегува воздух. Со враќањето на лигаментите во нормална позиција се слуша тој звук што го нарекуваме крцкање.

Исто така зглобовите крцкаат кога имаме благо изместување на коските од лежиштето па со крцкањето ги враќаме на нормалната позиција.

Тресење поради крцкање на зглобови не се јавува, тоа е само мит, и најверојатно го измислил некој на кој му пречел звукот на крцкањето. Сепак, можни се последици од постојано крцкање. Доколку често се прави може да се јави отекување на зглобовите, а кај оние луѓе кои го правеле тоа многу долго време, (во една студија се испитувани луѓе што редовно ги крцкале прстите над 35 години) се јавува ослабен стисок на рацете и постојан благ оток.

R

Roten 96

Гостин
Неможев да смислам подобар наслов за темава...
Некои велат дека крцкање( испукување на коски/рскавец) на раце, врат, грб, е лошо... а некои велат дека е позитивно...
Јас сум зависен од тоа, секојдневно го правам...
What do ya think?
бадијала ја отвори темата...крцкај колку шо сакаш ни сега ни после x години нема проблем да има хаха..сите го праеме ова до некаде..
бај д веј си мужел да ма питиш мене бре..:D :D

Kajgana Shop

На врв Bottom